bystra_26 minusy 22.11.07, 16:59 1. z moich obsewacji wynika, że większość pojawiających się na tym forum osób, to ci, którzy stosują NPR jako metodę KONCEPCYJNĄ, czyli dosłowanie realizują planowanie rodziny w rozumieniu jej powiększenia 2. jeśli chodzi ci o nieplanowane poczęcia, to jeszcze mi się nie przytrafiło, ale tylko dlatego, że podchodzę do niej bardzo rygorystycznie i stosuję w praktyce niecały rok 3. ZAWIODŁAM SIĘ BARDZO na: - micie krótkiej wstrzemięźliwości - u mnie na czystym NPR wychodzi jej nie koło 9 dni, ale 2,5-3 tygodnie w cyklu - micie o cudownym wpływie tej krótkiej wstrzemięźliwości na małżeństwo - niestety nasza za długa odbija się raczej na minus - wpływie na moje zdrowie - mój organizm zaczął po jakims czasie wysyłać mi sygnały przeładowania stresem wywołanym frustracją z przedłużającej się wstrzemięźliwości - przemilczeniu prawdy o tym, że NPR ma skuteczność jak pigułki bez dopowiedzenia, że kosztem uzyskania takiej skuteczności przy NPR jest dużo mniej okazji do współżycia niz przy pigułkach - jak się ma wrazliwy na zakłócenia organizm to NPR wymusza rygor w stylu życia (aż przestałam chodzić na basen w fazie przedowulacyjnej, żeby mi wieczorny wysiłek nie podwyższał niskich temperatur, bo potem dłużej bym musiała czekać na niepłodność bezwględną; ALBO żałowanie wyjazdów, bo to oznaczało wydłużenie wstrzemięźliwości, bo owulacja się opóżniała - a bliską rodzinę mam 400 km od siebie; zupełnego zrezygnowania z alkoholu - w I fazie podwyższają temperaturę, a po owulacji nie mam ochoty) Odpowiedz Link
florencja29 Re: Która z Was zawiodła się na tej metodzie ? 28.11.07, 11:37 Niestety ja mam b. podobne odczucia do bystrej_26. Może jest to spowodowane tym, iż jestem b. rygorystyczna w odniesieniu do tej metody. To znaczy korzystamy tylko z fazy poowulacyjnej - ciąża jest na razie u mnie b. niewskazana ze wzgl. zdrowotnych. No i wychodzi nam b. mało czasu na wspóżycie. Wcześniej (tzn. 2 lata) temu brałam pigułki i moim zdaniem nie ma porównania. Muszę stwierdzić, ze te duże okresy przerwy odbijają sie to na naszym związku. Odpowiedz Link
0golone_jajka NPR rozwaliło moje małżeństwo 30.11.07, 19:26 To nie o moim małżeństwie, tak pisze autor, poczytaj sobie tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=69475567&a=69475567 i tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=30532253&a=48760791 i tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=31859369&a=32103399 Warto wiedzieć na co się człowiek decyduje. Odpowiedz Link