Dodaj do ulubionych

Śluz - płodny, niepłodny? Jak to jest?

20.08.08, 15:35
Hej dziewczyny! Mam prośbę do was o interpretację mojego śluzu (mamo jak to brzmi:)). Otóż działamy nad dzidziusiem, w sumie od niedawna, ale bardzo bym chciała, żeby być w ciąży praktycznie już. Obserwowałam dzisiaj swój śluz (temperatury nie mierzę bo jakoś nigdy mi to nie wychodzi - brak systematyczności) i nie wiem jak go "podpiąć", czy do płodnego, czy nie. Właściwie to raz jest, raz go nie ma. Czuję co prawda trochę "mokrości", no ale jest z tym różnie. Rano jak sprawdzałam to było go więcej i trochę lepki, ale też trochę rozciągliwy, bardziej szary. Teraz prawie w ogóle go nie ma. Jest to mój 12 dc., zaczął się 9 sierpnia, więc korzystając z metody, że owu przypada na 14 dc. od końca, to owu powinnam mieć jutro (21.08.08) lub 23 sierpnia (cykle mam ok. 26,28 dni). Jakie są realne szanse na to żeby doszło do zapłodnienia?
I jeszcze jedno pytanko, jak działają te testy owulacyjne? Czy jest taka możliwość, że mając owulację można nie mieć płodnego śluzu? No i jakie są wtedy szanse na poczęcie?
z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: Śluz - płodny, niepłodny? Jak to jest? 20.08.08, 17:12
      1. Ciąża to nie kawa instant i najszybciej w nią zachodzą ci, co nie
      próbują jej włozyć w harmonogram. W 1 cyklu zdrowa para (i kobieta
      do 35 roku życia) ma 25-40% szans na poczęcie, czyli średnio to
      zajmuje 3-4 cykle, ale równie dobrze i 12.

2. Owulacja nie przypada 14 dnia cyklu! TO MIT!
      Jak już to owulacja występuje mniej więcej 14 dni przed końcem
      cyklu, i jak ci się ona opóźni, to cały cykl robi się dłuższy. To
      długość cyklu zależy od terminu owulacji, a nie na odwrót.

3. W warunkach domowych można wyznaczyć tylko czas płodny i
      niepłodny, a nie dzień owulacji - tu byś musiała akurat być na USG!

4. Czas płodny charakteryzuje się tym, że śluz z mętnego, lepkiego
      przechodzi w coraz bardziej rozciągliwy, przejrzysty. Nie wazne, ile
      śluzu jest, ale jaka jest jego jakość.
      • mockery Do bystra_26 20.08.08, 17:41
        No w sumie to dalej wiem tyle samo ile wiedziałam po Twojej odpowiedzi. To, że
        owulacja występuje na ok. 14 dni przed końcem cyklu, to wiem (tak z resztą
        napisałam w swoim poście - może warto czytać uważnie?), bardziej mnie
        interesowały wiadomości dotyczące właśnie śluzu i tego, jak zakwalifikować mój.
        No i te testy owulacyjne - już wszystko wiem, także dzięki.
        • bystra_26 do mockery: 20.08.08, 19:00
          Opdpisywałam szybko, więc nie doczytałam... jednak powinnaś doczytać ten punkt
          też do końca - nie da się wyliczyć owulacji z długości poprzednich cykli, bo
          nigdy nie wiesz, ile dni będzie miał ten obecny.

Przyjmuje się, że owulacja występuje w okolicach pierwszej wyższej temperatury
          (od 4 dni przed do końca doby drugiej wyższej), a faza lutealna (wyższych
          temperatur) trwa prawidłowo 11-17 dni, więc przy cyklu 26-28 dni bez znania
          długości swojej fazy lutealnej (6 cykli obserwacji na to trzeba) to:

pierwsza wyższa między 10 a 18 dc
          czyli owulacja między 6 a 20 dc

Czyli jak widzisz z wyliczeń na podstawie długości cyklu dalej nic nie wiesz.
          • mockery Do bystra_26 20.08.08, 19:42
            To akurat wiem, że daty owulacji się nie da wyliczyć na podstawie cyklu (jego
            długości), a Twoją odpowiedź przeczytałam do końca, nawet kilka razy!
            Wiem, że nic nie wiem, jak to kiedyś powiedział Sokrates... :) I niestety to
            prawda, że jak się nie chce to się szybko zaskakuje! Pierwszym razem było
            łatwiej, zero planów, zero stresów. Mam nadzieję, że jednak coś z tego będzie :)
            Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka