Dodaj do ulubionych

Czy jest sens?..

23.05.09, 21:39
Witam!
Może nakreślę pokrótce sytuację.. Jestem teraz 4 tygodnie po porodzie, karmię tylko piersią. Moje doświadczenia z NPRem sprowadzają się do obserwacji między tą ciążą, a poprzednią, przez kilka cykli. Nie były one daleko posunięte, dopiero się uczyłam i nie do końca złapałam jak to z tym śluzem jest...
Czy jest sens kontynuować naukę i mieć z tego jakieś wymierne efekty?(rozpoznawianie płodności/niepłodności) - czyli po porodzie, przy karmieniu i przy dwójce małych dzieci.. Kolejna ciążą póki co nie wchodzi w grę. Jak się do tego zabrać?
Z góry dziękuję za pomoc..
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: Czy jest sens?.. 23.05.09, 22:43
      iner.pl/?x=1&s=7
      To minimum informacji i NIE WYSTARCZY.
      Potrzebujesz przestudiować dobry podręcznik i wspomóc się na instruktorze bądź
      doświadczonych forumkach.
      • eszmeraldka Re: Czy jest sens?.. 24.05.09, 19:26
        no właśnie - i tu pytanie, jaki podrecznik jest dobry??jest jakis, ktory mozesz mi polecic? i czym sie roznia rozne metody? jest jakas lepsza/gorsza - na jaka sie zdecydowac?
        i kiedy zaczac obserwacje, pomiary? - bo z roznymi terminami sie spotkalam.. czy dopoki spelniam warunki pelnego karmienia, mozna faktycznie mowic o nieplodnosci?
        wiem ze duzo [ytan, i ze na wiekszosc, a pewnie i wszystkie mozna znalezc tu odpowiedz.. ale rozsianie tej wiedzy plus male dzieci i sesjA na glowie nie sprzyjaja niestety efektywnemu zglebianiu tajnikow npr-u.. a nie chcialabym czegos przegapic...
        • bystra_26 ważne punkty 24.05.09, 20:14
          1. Na 12 tygodni niepłodności przy karmieniu się załapiesz, jak spełniasz
          wszystkie warunki ze strony, którą podlinkowałam wcześniej. Niestety, jeśli
          nawet tylko 1 raz złamiesz któryś z tych warunków, to gwarancja niepłodności
          przepada i przechodzisz na regułę szczytu.

2. Po 12 tyg. nawet dalsze pełne karmienie (do końca 6-tego miesiąca) tylko u
          98% kobiet daje niepłodność, co jak dla mnie po cesarce jest zbyt ryzykowne.
          Czyli po 12 tyg. pozostaje reguła szczytu, ale obserwacje trzeba zacząć
          wcześniej - jak tylko ustąpią odchodzy popołogowe, żeby a) nabrać wprawy w
          obserwacjach; b) ustalić podstawowy model niepłodności potrzebny do stosowania
          reguły szczytu.

3. Książka - J. Roetzer "Sztuka planowania rodziny" lub podręcznik do metody
          angielskiej.

4. Metody - jaką stosowałaś do tej pory? Metody objawowo-termiczne mają zbliżoną
          skuteczność, a różnica jest taka, że nieco inaczej opisują objawy i/lub mają
          inny sposób postępowania przy wyznaczaniu początku niełodności poowulacyjnej.
          Sama polecam Roetzera, bo jest klarowny, a podręcznik to sama treść merytoryczna
          bez słodzenia o plusach wstrzemięźliwości w małżeństwie.
          • eszmeraldka Re: ważne punkty 25.05.09, 10:24
            Dziękuję bardzo!
            Ksiazke sobie wlasnie zamowilam, a jak tylko przestane plamic, zaczne obserwacje..
            Boje sie, ale juz nie moge sie doczekac ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka