Dodaj do ulubionych

Poradźcie, proszę

23.12.03, 19:45
Mam pytanie: stosuję metodę objawowo-termiczną, zaczęłam po poronieniu w
sierpniu :-((. Przed zajsciem w ciązę miałam cykle długości 28 - 31 dni;
obecnie około 37 (z tendencją do skracania się), ale z prawidłową faza
wyzszej temperatury - skok i utrzymuje się 12-13 dni).
Napiszcie, prosze, czy któraś z Was miała tez długie cykle (ponad 34 dni),
ale z prawidłową fazą wyzszej temperatury?
Czy mimo długich cykli udało Wam się zajść w ciążę ? (może to pytanie głupio
brzmi, ale dzisiaj moja gin. mnie nastraszyła, że długi cykl to brak owulacji
itp., a ja nie chcę dać sie zwariować).
Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • wieczna-gosia Re: Poradźcie, proszę 24.12.03, 07:36
      Ja jestem fenomen bo ja mam cykle owulacyjne 50 dni minimum ;)) Przez cale
      moje zycie ginekolodzy usilowali mnie z takich cykli w imie czegos
      wyleczyc ;))) W ciaze zaszlam 6 razy bez problemow.
      Uswiadom pania doktor, bo moze nie wie, zer jesli ma sie w cyklu skok
      temperatury to znaczy ze owulacja zachodzi. Zreszta testy owulacyjne mozesz
      sobie zrobic albo USG w dniach plodnych dla spokoju sumienia ;))
      • olek771 Re: Poradźcie, proszę 24.12.03, 10:07
        Dzięki, konsultowałam już moje wykresy z osobami, które zajmują sie metodą
        owulacyjno - termiczną (i dysponuja setkami autentycznych wykresów róznych
        kobiet) - cóz, moje cykle są ok, nie jest wazna długość całości, najważniejszy
        jest skok i utrzymywanie sie temperatury.
        Chciałam jednak znaleźć jeszcze kogoś, kto ma długie cykle i mimo tego ;-) jest
        lub był w ciąży.
        Chyba zacznę chodzić do drugiego lekarza, który miał więcej do czynienia z ta
        metoda, bo moja gin., jak widzę, nie za bardzo sie na tym zna (cóz, powinnien
        był mnie juz zaniepokoić fakt, że oczekuje, że moje wykresy beda takie jak w
        książce (cały czas niska temperatura, potem skok (najlepiej o 4 lub 5 kresek) i
        utrzymuje się do 16 dni).
        Jeszcze raz dzięki i Wesołych Świąt oraz zdrowia,radości i pogody ducha w Nowym
        Roku.
        • lula11 Re: Poradźcie, proszę 24.12.03, 11:52
          Witaj,
          moje cykle przed urodzeniem dzieci wahały się między 30 a 40 dni. Bez problemu
          zaszłam w ciążę, potem drugą . Nawet do głowy mi nie przyszło , że z powodu długości
          moich cykli nie będę mogła zajść w ciążę.
          • olek771 Re: Poradźcie, proszę 24.12.03, 23:42
            Tja, mi też by to do głowy nie przyszło, gdyby nie wizyty u gin., która
            oczekuje, że moje cykle będą jak w książce, a jesli są inne, to próbuje mi
            władowac hormony, "żeby owulacja była ok.14 - 15 dnia".
            Dobrze, że jest to forum, na którym mozna skonsultowac pewne rzeczy i dobrze,
            że mam innych lekarzy, którzy "siedzą w temacie" metody już kilkanaście lat,
            więc sądzę, że sie na tym znają.
            Pozdrawiam.
            • maak3 Re: Poradźcie, proszę 25.12.03, 20:47
              moje cykle przedciążowe trwały ok. 35 do 45 dni, a w dziecię poczęliśmy bez
              problemu!!!
              • maak3 Re: Poradźcie, proszę 25.12.03, 20:49
                maak3 napisała:

> moje cykle przedciążowe trwały ok. 35 do 45 dni, a w dziecię poczęliśmy bez
                > problemu!!!
                bo przecież długość cyklów nie świadczy o tym, czy owulacja była
                czasami ignorancja lekarzy jest bezgraniczna :-(
                • olek771 Re: Poradźcie, proszę 25.12.03, 23:10
                  Dziękuję jeszcze raz Wam wszystkim za odpowiedzi.
                  Co do lekarki - uważam, że ogólnie jest niezła, ale nie ma pojęcia o wykresach
                  temperatury i oczekiwałabym, ze mi uczciwie o tym powie (coś w rodzaju "nie
                  zajmowałam się tym nigdy specjalnie, więc proszę to jeszcze skonsultować z kimś
                  innym" lub coś w tym rodzaju).
                  Całe szczęście jest to forum oraz osoby z mojego otoczenia, które się
                  faktycznie na metodzie znają.
                  Co do ignorancji niektórych lekarzy w sprawach podstawowych, bo dotyczących
                  fizjologii człowieka - niestety muszę się zgodzić. Piszę "niestety", bo
                  wolałabym, tak jak wieczna-gosia (druga wypowiedź w tym temacie) nie być
                  leczona na coś, co chorobą nie jest...
                  Podrawiam i życzę Wam wszystkim duzo zdrowia, radości i optymizmu w
                  nadchodzącym roku.
    • praktycznyprzewodnik Re: Poradźcie, proszę 26.12.03, 11:08
      Reakcja lekarki nie była całkiem od rzeczy, gdyz uważa się: im pierwsza część
      cyklu ma skłonność do wydłużania się, tym druga do skracania. Dlatego osoby z
      długimi cyklami musza sie liczyć z problemami. Na szczęśćie to tyla taka ogólna
      tendencja. Nie jest tak,ze problemy NA PEWNO bedą miały miejsce. Jest masa
      przykładów szczęśliwie zainicjowanych ciąż w bardzo nietypowych dniach cyklu.
      • olek771 Re: Poradźcie, proszę 26.12.03, 21:25
        Praktycznyprzewodniku!
        Wiem doskonale, że zbyt krótka druga faza cyklu moze być przyczyną problemów z
        zajściem w ciążę,ale (nie wiem,czy o tym napisałam wyżej), u mnie trwa ona od
        12 do 14 dni (czyli, z tego co wiem, najzupełniej w normie).
        Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
        • praktycznyprzewodnik Re: Poradźcie, proszę 27.12.03, 14:05
          Tak, tę zalezność stwierdza się u około 25-30% kobiet z przedłużajacą się fazą
          niskich temperatur.A zatem nie ma powodu do zmartwienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka