redchmurka 10.08.09, 17:44 Mam pytanko,Czy doszlo do zaplodnienia gdy w fazie lutealnej temperetura jest ponizej 37?Czy zawsze ciaza to 37 i wiecej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: tempka:) 10.08.09, 18:14 Litości... co kilka dni powtarza się takie pytanie. Skarbie, ciąża jest wtedy, jak faza lutealna wydłuża się ponad 17 dni. A wysokość temperatury jest sprawą indywidualną. Jeżeli przed owulacją było 36.2 stopnia, to w fazie lutealnej 36.6 jest wysoką temperaturą. Jeżeli natomiast w początkowej fazie cyklu było 36.7, to w fazie lutealnej nie potrzeba ciąży, żeby temperatura osiągnęła (a nawet przekroczyła) 37 stopni. Pamiętaj, że przed implantacją zarodka organizm nie wie o jego istnieniu. W razie ciąży temperatura później nieco wzrasta, ale dopiero po implantacji. Co może oznaczać, że nawet przez kilkanaście dni po owulacji pozostanie z grubsza stała. Odpowiedz Link
katharin Re: tempka:) 10.08.09, 20:07 Hmmm to mam rozumieć że jeśli ja miałam ogólnie tempke 36,5-36,7 a teraz mam 37,1 to może coś znaczyć? czy raczej nic? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: tempka:) 10.08.09, 20:42 Ale co to znaczy "ogólnie"? Ile przed skokiem, a ile po skoku? Ile dni po skoku jest 37.1? Bo jak trzy - cztery dni, to jeszcze nic nie znaczy. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: tempka:) 10.08.09, 20:44 Aha, temperatura może być też zakłócona z wielu powodów. I właśnie w górę. Po kilku dniach wtedy wraca do normalnego poziomu. Odpowiedz Link
katharin Re: tempka:) 10.08.09, 20:53 Odżywiam się tak jak zawsze,staram się nie przepracowywać ponad swoje siły.@przewidywana na 16 sierpnia ,temp zazwyczaj 36,5-36,7 dziś inna 37,1. Kochałam sie z mężem 1-3 sierpnia.Czy taka podwyżka temp może o czymś świadczyć? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: tempka:) 11.08.09, 09:00 Nie rozumiemy się. Wrzuć może tu wszystkie temperatury z tego cyklu, to będzie można to zinterpretować. Jedna temperatura w oderwaniu od pozostałych o niczym nie świadczy. Odpowiedz Link
jogna1 Re: tempka:) 13.08.09, 11:34 Moze znaczyc,ze zaczyna sie faza poowulacyjna jak kazda w kazdym cyklu :) Jesli temp bedzie na tym poziomie przez min 17 dni to mozesz podejrzewac ciaże.. :)Jesli spadnie , to przyjdzie miesiaczka. Odpowiedz Link
katharin Re: tempka:) 13.08.09, 19:02 Mam już 5 dzień z rzędu temp 37 stopni jak mam to rozumieć?Byłam troszkę zdziwiona jak miałam tą tempm jeden dzień,bo nie jestem przeziębiona ale tyle dni mieć taką temp? Odpowiedz Link
jogna1 Re: tempka:) 14.08.09, 07:32 Podwyzszona temp prawidlowo powinna sie utrzymywac przez ok 10- 14dni. TO sie nazywa faza lutealna. Faza lutealna jest stała dla kazdej kobiety. Musisz mierzyc temp. codziennie o tej samej porze ,przed wstaniem z łozka. Po kilku cyklach bedziesz wiedziala jak dluga jest Twoja faza lutealna. Spadek temp. swiadczy o zblizajacej sie miesiaczce.Poczytaj troche na ten temat. Odpowiedz Link
jogna1 Re: tempka:) 14.08.09, 07:34 aha temp powinnas mierzyc w jamie ustnej lub odbycie lub pochwie ,absolutnie nie pod pachą. Odpowiedz Link