29.06.11, 17:58
hej, mam takie pytanko - może ktoś mi pomoże
jestem po poronieniu więc martwię się wszystkim o wiele bardziej ale nie o tym.
wiele źródeł podaje , ze w ciaży w terminie spodziewanej miesiączki mogą pojawić się niewielkie plamienia, czy to samo dotyczy temperatury? czy jeśli spada o 2 kreski właśnie w tych dniach to powód do zmartwień?
mam cykle bardzo regularne 26 dniowe, temperaturę mierzę od 6 miesięcy - mam niedomoge lutealną i cykle były wspomagane duphastonem od owulacji do 25 dnia cyklu. w cykl ciążowym nie odstawiałam duphastonu ponieważ BHCG wyszła już w 24 dniu. temperatura wzrosła z 36,7 na 36,9 - 37,0 więc wszystko było OK. w 27 dniu cyklu spadła na 36,7 i pojawiły się plamienia 1-dniowe. kolejnego dnia było już tak jak wcześniej. dostałam dodatkowo luteinę, poziom progesteronu badałam- było dobrze cały miesiąc, i dokładnie po 27 dniach znowu spadek na 36,7, tym razem dołożyłam 3 luteiny, cały dzień leżałam i obyło się bez plamień. kolejnego dnia już znowu 37,0, powoli zeszłam z dodatkowej luteiny i tempka się trzyma. raczej nie miałam żadnych zaburzeń, przeziębień itp, poza tym te spadki były równo co 27 dni , co o tym myślicie? zaciekawiło mnie to a moja pani doktor kazała... wyrzucić termometr i się nie denerwować, ale nie ma mowy, będę mierzyć:-)
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: ciąża 29.06.11, 21:10
      Zrób tak jak Ci kazała pani dr bo niepotrzebnie się martwisz.
      O spadku mówimy wtedy, gdy tempka spada poniżej lini podstawowej-a u Ciebie tak nie było. Tempka nie będzie cały czas na jednym poziomie albo może jeszcze wzrastała, tak się nie da.
      Pooglądaj sobie w necie ciążowe wykresy, może to Cię uspokoi.
    • kotkowa Re: ciąża 04.07.11, 13:27
      Z tą temperaturą w ciąży nie ma jakiejś prawidłowości. Po prostu nie powinna spaść poniżej linii podstawowej. Też miałam niedomogę, brałam Luteinę i mierzyłam do 12 t.c. Progesteron badałam często, chyba co 2 tyg. I powiem tyle, że tempka potrafiła być niższa, a progesteron wyższy, albo na odwrót, zupełnie to się nie pokrywało. Mój lekarz twierdził, że grunt, żeby nie spadła poniżej podstawowej. Często jest też tak, że spadek poniżej podstawowej następuje dopiero po poronieniu. Więc te pomiary są stresujące, a niewiele mówią. Ale rozumiem Cię, jak też mierzyłam całe 3 m-ce. Plamienia też miewałam, ale nie były groźne. Najczęściej są z szyjki, która jest bardzo ukrwiona i wrażliwa w ciąży. Badaj sobie progesteron, bierz tą luteinę i będzie dobrze :)
    • kotkowa Re: ciąża 04.07.11, 13:31
      Poza tym nie eksperymentuj sama z luteiną. Spadek tempki (o ile wciaż jest powyżej linii podst.) nie jest zadnym wyznacznikiem, jedynie badanie progesteronu, plamienie, skurcze - ale wtedy tez nie odwazylabym sie brac sama wiekszej dawki, bo problemem moze okazac sie zejscie z niej. Odstawienie luteiny powoduje nagly spadek progesteronu, wiec nie zwiekszaj sobie sama dawki i nie zmniejszaj potem wg uznania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka