Dodaj do ulubionych

Cos na kolacje!

11.03.04, 14:04
Zaproponujcie mi prosze cos na kolacje! Dla 2 osòb, cos z ryzu albo makaronu
na cieplo, jedna porcja moze miec gòra 250-300 kcal.
Obserwuj wątek
    • madge_w_k Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 14:57
      witam:)
      Spróbuj ryż z dodatkiem warzyw po chińsku - można kupic mrozone mieszanki
      chińskie. Robi sie szybciutko - na patelnie i doprawiasz:)
      • schaetzchen Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 16:27
        Przede wszystkim radzę wybrać ryż albo makaron razowy - niby kalorii tyle samo,
        ale za to więcej błonnika i wartości odżywczych.
        Np. MAKARON ALLA PRIMAVERA
        wiosna za pasem - to dobry pomysł :)
        Warzywa - cebula, czosnek, papryka, cukinia, bakłażan, zielony groszek (może być
        mrożony), pieczarki podsmażasz na oliwie - jeśli zrobisz to na teflonowej
        patelni, to użyjesz mało oliwy -> będzie mało kalorii. Dodajesz ugotowany
        makaron - najlepiej świderki albo kokardki, doprawiasz solą, pieprzem i ziołami
        - najlepiej świeżą bazylią, ale może być i suszona (wtedy mniej), oregano, albo
        gotowa mieszanka ziół prowansalskich.
        Teraz spróbujmy to policzyć:
        -cebula, czosnek = 30 kcal
        -papryka (strąk) =40
        -cukinia (200 g, jedna szt.) =40
        -bakłażan (liczę 100 g, ale nie wiem ile to na sztuki :) =80
        -groszek (tak z pół szklanki) =50
        -pieczarki (? z 5 sztuk?) = 20 kcal
        -oliwa (liczę łyżkę) =90

razem - 350 kcal (to trzeba podzielić na 2 porcje)

a do tego makaron - (szklanka = 300 kcal) lub ryż (dwie szklanki gotowanego to
        300 kcal)

Z podobnych składników można zrobić ratatouille - bez ryżu/makaronu, za to z
        puszką pomidorów. Wyjdzie mniej kalorii.

Moim zdaniem to lepsze na obiad. Wieczorem radziłabym jakąś sałatkę - np. sałata
        z dodatkami typu papryka, ogórek, zioła, z winegretem (mało, bo ta oliwa...),
        jak chcesz "konkretniej" - można dodać trochę ugotowanej fasoli - czarna jest
        bardzo dekoracyjna. Albo jajko, albo ser - ale jakiś nietłusty, prażone pestki -
        to też niestety sporo kalorii.

Albo: kapusta pekińska + papryka + tarte jabłko + sok z cytryny, oliwa, sól pieprz.

Albo: brokuły ugotowane na parze, czerwona cebula, czarne oliwki, czerwona
        papryka, + (jeżeli nie liczysz kalorii) jajka przepiórcze (mogą być zwykłe,
        przepiórcze są bardziej dekoracyjne), parmezan (najlepiej nie tarty a taki w
        płatkach). No i cytryna, oliwa, sól, pieprz.

Znam mnóstwo przepisów na pyszne dania z ryżu i makaronu - ale mają one dużo
        więcej kalorii, niż byś chciała, niestety....
      • zuzinkas Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 16:51
        juz ktos mi gdzies pisal o tej mieszance chinskiej ale ja nie mieszkam w
        Polsce...
        moze podasz mi jej sklad????
        • schaetzchen Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 17:17
          Pytanie nie do mnie, ale się wtrącę :)
          Podam Ci mój przepis na chińszczyznę. Jest to wersja dostosowana do tego, co
          można kupić w naszej strefie klimatycznej :)
          Paczka makaronu sojowego (jeżeli nie masz, może być ryż) - zalewasz wrzątkiem,
          po paru minutach odcedzasz i jest gotowy. To jest ten cienki, przezroczysty
          (biały?) makaron. Może być też makaron ryżowy, jest podobny (tzn. z mąki ryżowej).
          Warzywa - do wyboru, podaję wersję "wypasioną":
          cebula (najlepiej dymka - ze szczypiorkiem), korzeń imbiru utarty, marchewka
          (pocięta w słupki), seler, pietruszka - jeżeli lubisz, pieczarki - a najlepiej
          grzybki mun (takie czarne, ale tylko raz udało mi się je dostać, więc robię z
          pieczarkami), kiełki soi, fasolka szparagowa zielona albo groszek, ananas
          (niedużo, z puszki) - to wszystko krótko obsmażyć w woku - albo na zwykłej
          patelni. Do smażenia używam oleju sezamowego - i upieram się, że musi to być ten
          olej, daje charakterystyczny smak. Dodać sosu sojowego i makaron (albo ugotowany
          ryż). Można posypać szczypiorkiem. Można też dodać rozbełtane jajko, posypać
          sezamem.
          Wolę nie wiedzieć ile to ma kalorii - zawsze leję duuuużo oleju sezamowego,
          bardzo go lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka