Dodaj do ulubionych

Ogolne pytanie o make

07.01.14, 11:08
w temacie mak
ja nadal na pszennej, czasami cos na migdalowej, kokosowej upieke
Jesli chodzi o make organic jakakolwiek zastanawiam sie jak ona utrzymuje swoja swiezosc, np. kokosowa nie jest tania a przeciez ona jest w jakis sposob poprawiana zeby mogla w magazynach postac. W azjatyckim sklepie wypisany byl konserwant czarno na bialym, w goodness direct kupilam, data waznosci rozlegla a konserwantow brak. Jak to mozliwe?
wiwi gdzie ty sie zaopatrujesz w make?
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Ogolne pytanie o make 10.01.14, 11:13
      espionka powiec Ci, ze nie mam pojecia jak to jest, ze taka maka bez konserwantow moze stac dlugo. Swego czasu marzyl mi sie mlynek do zoarna i mielenie wlasnej maki, ale ani pieniedzy ani czasu ani miejsca w domu nie mam na takie cos, wiec pozostalo w sferze marzen.
      Ja w wiekszosci uzywam make einkorn do pieczenia chleba. Probowalam z niej robic inne wypieki i nic mi nie ywchodzi, takie mokre w srodku jak zakalec, ale to nie zakalec, nie wiem dlaczego, wiec teraz tylko chleb, dosyc smaczny z tej maki wychodzi.
      Make kokosowa kupuje firmy Tiana. Byc moze to, ze nie ma konserwantow zalezy od tego jak jest zapakowana. Tiana jest w plastikowej torebce szczelnie zamknieta.
      Chce sprobowac make kokosowa firmy Biona, bo zdaje sie niedawno wypuscili na rynek. Zadnej innej firmy nie uzywalam.
      A mielone midaly kupuje w buywholefoodonline. Tam co prawda ta maka nie jest zapakowana jakos szczelnie, w zwyklym plastikowym worku, ale zdaje sie, ze termin spozycia tez nie jest jakos bardzo odlegly.
      Kupowalam kiedys mielone orzeczy i orzechy wogole hsb food czy jakos tak, miwah kiedys podawala linka do nich, az kiedys sie wkurzylam, bo wszystko porawie co przyslali bylo zepsute.
      Orzechy ziemne takie miekkie, mokre troche, mielone migdaly tez zbite w taka mokra kule, do tego kilka uszkodzonych workow z innymi orzechami. Cenowo wypadali chyba ok, ale nie kupuje tam na razie.
      Wogole to ja malo pieke raczej, chleb tylko codziennie.
      W weekendy apple crumble dla dziecie z kruszonka z migdalow i czasami jakies ciasteczka zazwyczaj z mielonymi migdalami. Nie mam weny.
      Tak, ze wracajac do tematu konserwantoqw w wace nie mampojecia w jaki sposob jest przedluzana zywotnosc mak bez dodatkow a na google nie znalazlam wlasciwei wiele na ten temat.
      Jak znajdziesz jakies info to napisz.
      Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka