Dodaj do ulubionych

Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońska ..

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 17:05
Hmmm...Japończycy Są dla nas w starej, dobrej Europie egzotyczni,nie da się
ukryć...Już choćby to,że kobiecy ideał miał niegdyś kredowobiały makijaż na
twarzy i specjalnie przyczerniane zęby...Shintoizm,kimona i wszystko,jak z
papieru-tyle przychodzi mi do głowy na dźwięk słowa Japonia.Pewnie niewiele
tej tradycji dziś pozostało,ale czy nie lepiej żyć wyobrażeniami?Czasami
ciekawiej...Wątek zainspirowany niedawno wydaną "Antologią estetyki
japońskiej" pod redakcją Wilkoszewskiej i cudem znalezioną powieścią Jasunari
Kawabaty "Śpiące piękności"...Kto jeszcze i jak pisał o Japonii?
Obserwuj wątek
    • Gość: aniamania Re: Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońs IP: *.lodz.mm.pl 22.01.04, 18:32
      Odkąd przeczytałam "Futbol ery Manem" Kenzaburo Oe, a potem jeszcze
      obejrzałam "The Ring" w wersji oryginalnej (tzn. nieamerykańskiej, napisy
      polskie były) to się Japończyków trochę boję...
      • Gość: Zdanka Re: Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 19:09
        Powieści nie czytałam,ale obie wersje filmu widziałam.To fakt,amerykańska ma
        się do japońskiej nijak,a japońska jest ...cholera,dziwna...Zresztą w ogóle
        choćby taki film angielsko-japoński "Wesołych swiąt pułkowniku
        Lawrence"...Jakby ludzie z dwóch innych światów...
        • yagnieszka Re: Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońs 22.01.04, 19:14
          Tego samego Kawabaty polecam "Glos gory". To jest ksiazka do smakowania,
          kochania, powrotow, przekrzywiania glowy z znamyslem, tesknienia, wzdychania.
          Ach, wspaniala. "Spiace pieknosci" tez piekne ale "Glos gory" - naprawde ACH :)
    • braineater Krótki kurs literatury yapońskiej 22.01.04, 19:41
      Yukio Mishima - Literatury na świecie z lat 70 - guru teatru yapońskiego, samobójca
      Haruki Murakami - Przygoda z owcą, Koniec świata & hard boiled wonderland - absolutnie najciekawszy współczesny yapończyk (uwaga na tłumaczenia z prószyńskiego - jacyś kretyni tłumaczą Murakamiego z wersji angielskiej)
      Abe Kobo - Kobieta z Wysp, Schadzka, Czwarta Epoka - yapoński egzystaencjalizm - może być trujący dla długonosych
      Tanizaki Yunihiro - Dziennik szalonego starca - jedna z najciekawszych yapońskich powieści XX wieku
      Oe Kenzaburo - Futbol Epoki Menem - mnie się niezbyt podobał, ale i tak jest wielki
      Literatura obok:
      Alex Kerr lub Carr - Japonia Utracona - genialny zbiór reportaży na tytułowy temat:)(przemiany obyczajowe, rola kobiet, rola popkultury i dlaczego biali nigdy nie zrozumieją japońskiej mentalności)
      No i oczywiście cały bagaż genialnych tekstów mistycznych i zen ale zagłębiał się nie będę bo miało być o literaturze...
      A oprócz tego, dear Zdanka, należy po prostu wpadać na wykłady prof. Wilkoszewskiej:)
    • dr.krisk Japonia + egzotyka 23.01.04, 00:22
      Chłopięciem będąc przeczytałem Abe Kobo "Kobieta z Wydm". Do dzis pamiętam
      swoje zdziwienie, że kobiety w Japonii posypuje się pudrem ryżowym...
      Potem pamiętam jeszcze Junihiro Tanizakiego "Dziennik szalonego starca" - tez
      rzecz egzotyczna, bo o zderzeniu tradycji ze współczesnością. Te kąpiele w
      beczce..
      No i swego czasu księga święta: Daisetz Teitaro Suzuki "Suzuki Zen".
      Takie "Opowieści chasydów" ale w Japonii.
      Mam pewną wątpliwośc dotycząca literatury japońskiej - czy można w ogóle
      przetłumaczyć ją na polski? Kiedyś na lotnisku w Amserdamie siedziałem koło
      japońskiej pary w średnim wieku. Mężczyzna głośno mówił coś do kobiety, ona
      czytała gazetę i coś tam mu odpowiadała. Oczywiście nic nie rozumiałem, ale co
      gorsza nie potrafiłem zaklasyfikowac owej rozmowy! Nie wiedziałem czy się
      kłócą, czy omawiają ceny biletów, czy może dyskutuja o literaturze
      słowiańskiej... Niczego nie dało się odczytać z intonacji głosu, z mimiki,
      reakcji, itp. Wyobraziłem sobie, jak by wyglądała owa scenka zagrana po polsku..
      Nie da rady!
      KrisK
      • yawokim barthes 23.01.04, 06:05
        imperium znakow
    • brunosch Re: Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońs 23.01.04, 11:53
      "Dziwna opowieść o upiorach z lampionem w kształcie piwonii" Satchuei Endoo
      Powieść z XVII lub XIX w. Obyczajowość egzotyczna, honor, miłość i zbrodnia. A
      do tego upiory zwiastujące nadchodzącą śmierć...
    • Gość: Dorota ciekawa powieść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 19:18
      Czytałam kiedyś powieść Shusaku Endo "Samuraj". Historyczna, opowiada o próbie
      zaszczepienia chrześciaństwa w dawnej Japonii. Jest tam sporo ciekawych
      obserwacji - tzn, jak Japończycy postrzegali Europejczyków. Pamiętam, że
      pojawiało się tam określenie "południowi barbarzyńcy" - Europejczyków nazywano
      tak z racji nieokrzesania, braku znajomości obyczajów itp.
    • Gość: czapski Re: Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońs IP: *.utp.pl 25.01.04, 08:36
      moge podac literature angielska o Japonii
      David Mitchell "Sen nr 9"
      Kazuo Ishiguro "Malarz świata ułudy"
    • ash3 Re: Eseje i powieści egzotyczne?Literatura japońs 26.01.04, 12:38
      A ja oprocz BArthesa polecam "Chryzanteme i miecz" Ruth Benedict. Jest to
      klasyczna juz praca antropologiczna, tytulowe atrybuty to symbole dwoch sfer
      kultury japonskiej.
      Praca powstala tuz po II wojnie (1945, o ile sie nie myle) i jednym z jej zadan
      bylo przyblizenie Ameryce mentalnosci pokonanego mocarstwa... Czyta sie
      fascynujaco.
      Czy ktos wspomnial juz o LnS poswieconej JAponii 1-2-3/ 2001 i fragmentow
      japonskich w LnS z zeszlego roku (chyba 5-6)?

Z beletrystyki polecam "Imperium slonca" Ballarda (japonska potega militarna
      oczami dziesieciolatka). A propos wojennych kliamtow, czy pamietacie
      film "Tora, tora" i padajace na koncu zdanie admirala (...) ktory przygotowal i
      wydal rozkaz ataku na Pearl Harbor o "obudzeniu olbrzyma" czyli Ameryki -
      dziwny, zimny fatalizm tego zdania? Coz, o filmach moznaby dlugo... A tazke o
      ksiazkach w filmie - np. "Ghost dog - droga samuraja" JArmusha.

Napisze jeszcze o ksiazkach jesli sobie cos przypomne.
      • ash3 Ewa Kuryluk 26.01.04, 12:42
        jest autorka kilku (?) esejow o sztuce japonskiej. Drukowane kiedys w Magazynie
        Wyborczej, pozniej ukazaly sie w tomiku esejow "Art mon amour" - ale nie jestem
        pewna tytulu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka