oko_jeza 14.05.04, 21:13 byłam dzisiaj na spotkaniu z p. Musierowicz w bibliotece śląskiej w Katowicach, i właśnie taką wiadomość podała... to tak dla poinformowania fanek :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 14.05.04, 21:22 E, znowu podpuszcza, zeby czekac, a potem termin bedzie przekladany. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 15:53 skoro ponoc MM zaglada na forum to blagam w imieniu swoim (maniaczka- co 2-3 miesiace czytam cala serie od nowa!!!) i innych maniakow: droga pani MM - do roboty ja kupie na pewno! chyba ze to bedzie nudziarstwo w stylu frywolitek, czy przepisow... szkoda energii... a jakby pani brakowalo pomyslow to prosze dac znac... ...juz m to na forum poruszymy...i ruszymy w boj dostarczajac pani pomysłow na conajmniej 10000000000 tomow Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 17:13 > chyba ze to bedzie nudziarstwo w stylu frywolitek, czy przepisow... szkoda > energii... Mam nadzieję, że to podpucha. Niemniej wyrazę zdziwienie. Olbrzymie. Nudziarstwo??? No proszę. Fanka Jezycjady mówi 'nudziarstwo' na inne ksiazki pani MM (które moim zdaniem sa świetne, a juz a pewno o niebo lepsze od ostatnich cześci J.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 18:35 No nie ? Frywolitki sa super ! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
clevera ?! 14.05.04, 21:54 A Język Trolli miała być jej ostatnią książką z tej serii. Ale to dobra wiadomość dla znanej mi fanki jej twórczości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: ?! 14.05.04, 22:05 Musierowicz powiedziała, że zaczeła wiele wątków które chce pociągnąć...wspominała też, że możliwe, że książka będzie o Kresce lub Żakach. Odpowiedz Link Zgłoś
coralina Re: ?! 14.05.04, 22:08 Niby wiadomość dobra, bo uwielbiam ksiązki MM... Ale Język Trolli był tak smutny i nieborejkowy, ze boje sie kolejnej ksiazki. Oby nie było tak jak z ksiązkami J. Chmielewskiej. Niby fajne, ale to juz nie ta Chmielewska co dawniej. I nie wiem, czy to ja się zmieniam, czy też otaczajaca nas rzeczywistość nie pozwala na utrzymanie klimatów wczesniejszych ksiazek. Pozdrowienia dla fanów Jeżycjady, :))) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 21:34 Moze odswiezyloby cykl wlasnie "wymiana" glównych postaci? moze wlasnie np na Zaków, ktorych baaardzo lubie :) PS Przepisy sa swietne, wszystkie przygotowalam, a teraz moja corka gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 22:32 Rewelacyjnie prosty murzynek- od wiekow u mnie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 23:01 Uuuuu, murzynek, to akurat jedyne co mi NIE wychodzi :) Ale szarlotka Basi!!, wszystkie zupki, klasyka - makaron z sosem mediolanskim, gruszki w sosie, małdrzyki - sama pycha!! A moje dziecko snuje wariacje z past kanapkowych Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 31.05.04, 12:32 och napisalam ze nudziarstwo bo ja tak czekalam na dalsze losy moich ukochanych bohaterow...a kiedy sie cos ukazalo... to to byly przepisy...buuu...no i sie zrazilam...a w JT jakos ich tez niewiele np. po co ten Helmut i jego rodzinka? Kopia Bernarda i tyle (no dobra byly smieszne moment-szkola Trolli-"szczeka zajączek), ale sam Bernard zrazil mnie nieco w Imieninach (te wybuchy, wscibstwo itp). A ostatnio sie zastanawialam (a propos Zakow) co tam u... Wiesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.acn.waw.pl 31.05.04, 13:28 TO NIE JEST KOPIA BERNARDA !!! Nie obrazaj Helmuta, dziewczyno :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
neogobbo Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 31.05.04, 17:24 No cóż, pozwolę się nie zgodzić co do Helmuta, choć jakieś tam "pokrewieństwo" jest. Ja (facet, lat 33) czytając Język Trolli doznałem uśmiechu na twarzy po przewróceniu kolejnej strony, kiedy ukazała się ilustracja przedstawiająca Helmuta. I cała ta scenka z nim w szkole. Odjazd. Ale to dlatego, że sam od wielu lat siedzę w muzyce reggae, organizowałem koncerty, nosiłem dredy i wszystko co się z tym łączy. Ta książka jest dla rastamanów! Bo inni raczej nie wykumają tych wszystkich smaczków, wybijania rytmu, rytmicznej melodeklamacji, studia nagrań... Tylko się zastanawiam, skąd to się wzięło? Czyżby jakiś wnuczek MM (nie znam jej życia osobistego i rodziny) zbliżył się do tej subkultury? Cóż, poznań ma niezłe tradycje. Czy ktoś pamięta Gedeona Jerubbaala? A Bastion? Albo R.A.S.? I zaskoczyło i jednocześnie ucieszyło mnie tak przychylne pisanie o rastamanach. Subkultura owszem niesie sobą mnóstwo pozytywnej energii, choć ostatnio dawny klimat trochę sie popsuł. Wszystko ginie w chmurach marihuany (choć Helmut "niczego nie pali", o jednak jest mowa o zamiłowaniu do "ziół", a to już jest cokolwiek dwuznaczne). Dla mnie Język Trolli jest jak Tygrys i Róża, od której to książki w ogóle zacząłem przygodę z Jeżycjadą. Te opisy moich ulubionych toruńskich uliczek... I antykwariat... Tak się składa że musiałem wyprowadzić się z mojego ukochanego miasta daleko na południe, i kiedy o tym wszystkim czytałem, obrazy jak żywe stawały mi w wilgotnych oczach. Ulica Podmurna... - kto nie zna, musi to zobaczyć. Tak pięknie z polskich miast można pisać tylko o Toruniu. I o rastamanach. A najlepiej o rastamanach w Toruniu, których gorąco pozdrawiam, jeśli tak się jakoś dziwnie złoży, że któryś to przeczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duchem@z@poznania Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.chomiczowka.net.pl 02.06.04, 22:29 to co piszesz jest dla mnie kolejnymm potwierdzeniem geniuszu MM, który daje o sobie znać między innymi niezwykłą dbałoscią o szczegóły. Tak, ona MUSI mieć z rasta coś wspólnego; podziwiam jej wszechstonnosc i tak wielką otwartosć na "inność", mimo wieku, mimo regligijnosci...A moze - właśnie dzięki temu... Dlaczego nie lubicie frywolitek? Dlaczegio nie lubicie Łasucha i Całusków? Proszę mi to zaraz wyjaśnić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anette Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 14:26 kiedy usłyszałam ze nowa cześć Jeżycjady już na Gwiazdkę wpadłam w zachwyt.Cudownie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oby tylko nie przełożono terminu...I ciekawe jak nas teraz pani Małgosia zaskoczy? Czuję, że bedzie mniej ponuro niż w "Języku Trolli" i mam nadzieję, że coś dowiemy sie o Aurelii. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: o jakim Toruniu wspominasz? n/t 03.10.04, 18:49 w tygrysie i rozy przeciez tygrys pojechala do torunia do almy. czy sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loonatics Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.04, 18:29 weszłam an stroną akapit-pressu i aż sie zdziwiłam. www.akapit- press.com.pl/sklep/index.php?body=towary_szczegoly&id_towaru=142 ciekawe tylko czy ten grudzień naprawdę będzie grudniem. może jednak, w końcu wszyscy czekali na Trollę, ale wtedy nie było podanego od razu terminu;];] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anette Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:33 Ja mogę czekać dłużej niż do grudnia oby tylko ta nowa część wyszła. I jestem strasznie ciekawa czy pani MAłgosia w nowej części "naprawi" świat jaki znamy z innych części Jeżycjady czy moze na odwrót- pokaże go jeszcze dokładniej realnie....Zobaczymy.Dawno żadna książka nie wywarła na mnie takiego wrażenia jak "Język Trolli". Odpowiedz Link Zgłoś
shea_butter Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 03.10.04, 13:23 Czy ktos cos wie ? Bo grudzien juz niedaleko... Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 03.10.04, 18:29 No właśnie, zauważcie, że już październik, a MM nie wie na pewno, o kim będzie książka. To znaczy, że nawet nie zaczęła pisać. Czyli, że jeśli Gwiazdka, to raczej następna... Odpowiedz Link Zgłoś