IP: 31.134.53.* 30.01.12, 15:48
Pomocy !!!
szukam ksiązek do literatury przedmiotu na prezentacje maturalną.

mój temat to ; Brzydota i rozkład ludzkiego ciała jako motyw w lit. i sztuce.
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Turpizm 30.01.12, 19:15
      Umberto Eco, Historia brzydoty.
      • donetta Re: Turpizm 30.01.12, 20:17
        Dama kameliowa
    • winniepooh Re: Turpizm 30.01.12, 20:39
      "W środku pożaru mały Napoleon stał w pyszczku trzymając zsiniałe paznokcie"
      (Grochowiak - flagowy polski turpista)
    • spacey1 Re: Turpizm 30.01.12, 21:17
      U Leśmiana znajdziesz tego trochę
      • Gość: waza Re: Turpizm IP: *.internetia.net.pl 31.01.12, 12:52
        Podane przykłady to w większości literatura podmiotu, a nie przedmiotu.
        Czy maturzysta nie mógłby sam potrudzić się nad swoim tematem?
        • eeela Re: Turpizm 01.02.12, 10:52
          Ja tam optuje za minimalizmem w kwestii oczekiwan wzgledem ludzkosci ;-) Cieszyc sie, ze sam chce cos przeczytac, i podsuwac, a nie zmywac glowe, ze sam nie znalazl.

Zreszta nie widze nic zlego w zasieganiu porad, jak sie wkracza na nowe pole czytelnicze - bez doswiadczenia latwo sie mozna natknac na gnioty i zmarnowac duzo czasu, a jak sie czlowiek popyta, to moze sobie zaoszczedzic nerwow, czasu oraz nieprzyjemnej lektury ;-)
          • kot.peter Re: Turpizm 04.02.12, 20:14
            eeela napisała:
            > Ja tam optuje za minimalizmem w kwestii oczekiwan wzgledem ludzkosci ;-) Cieszyc sie, ze >sam chce cos przeczytac,
            Chce? Raczej musi.
            >i podsuwac, a nie zmywac glowe, ze sam nie znalazl.
            A szukał? Jak mu się będzie podsuwać, nie nauczy się nawet szukać. A kończąc liceum tę właśnie umiejętność należałoby posiadać.
            Biblioteki zamknęli z powodu mrozu? To są jeszcze katalogi w sieci. Nie wiem, skąd ten tydzień dobroci dla leniwych maturzystów. :((
            • Gość: Emmeli Re: Turpizm IP: 31.134.53.* 02.03.12, 17:33
              szukał i szuka do tej pory i w wiekszosci znalazł sam. Liczyłam tylko na małą pomoc. hmmm... czy w dzisiejszych czasach nie mozna sobie bezinteresownie pomagac??
    • Gość: czajnik Re: Turpizm IP: *.aster.pl 04.02.12, 10:23
      Polecam do pogrzebania:
      - J. Kristeva, "Potęga obrzydzenia. Esej o wstręcie", tł. M. Falski, Kraków 2007 (Pouvoirs de l'horreur. Essai sur l'abjection 1980)
      - J. Buttler - "Zapisywanie na ciele" (przedrukowane w podręczniku "Teoria literatury. Antologia", M.P. Markowski, A. Burzyńska) - jako kontekst
      - S.Freud, "Ego i id. Poza zasadą przyjemności", Warszawa 1997
      - H.Foster, "The Return of the Real", New York 1996
    • ada08 Re: Turpizm 02.03.12, 19:32
      Bruno Schulz np. "Sklepy cynamonowe" (Tłuja!)
      Michał Witkowski "Lubiewo", powieść - moim zdaniem - nader turpistyczna :-)
      a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka