Gość: chudy IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 00:32 Moglibyście polecić Wasze ulubione książki i autorów, których można zakwalifikować do naturalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: Naturalizm 12.08.04, 10:13 przede wszystkim zola- pan i bog naturalizmu, bez niego ten kierunek by nie istnial. polecam cala seria "rougon-macquartoqwie"- do ktorej nalzey m.in. "nana" (wspaniala ksiazka) oraz-juz spoza serii- "therese raquin"- przerazajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.dora Re: Naturalizm 12.08.04, 11:31 jedyna ksiażka Zoli, którą lubię czytać to ”Wszystko dla Pań” :) Z polskich autorów - Żeromski, J.A. Kisielewski, Perzyński, Zapolska (przeczytaj np. ”Kaśka Kariatyda” Zapolskiej). Z naturalistów młodopolskich polecam Uniłowskiego ”Wspólny pokój”, obrzydliwe, brrr Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Naturalizm 12.08.04, 18:55 Z nieco bliższych epoką to opowiadania Choromańskiego - zbiorek bodaj pod tytułem "Kobieta i Mężczyzna" - cudne opisy róznych stanów gruzliczych w tym dwustronicowy opis kolana zarażonego gruźlicą kości - sam mjut. No i "Dziennik Panny służacej" piekna naturalistyczna opowieść o miłości (autora teraz nie pomnę a szukać mi się nie chce) z jedną z najobrzydliwszych scen miłosnych w dziejach - aż się można wzruszyć Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monsignor Martha Re: Naturalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 19:26 ZOLA, ZOLA, ZOLA!!!!!! To podstawa!!!! Przeczytałam wszystko z cyklu (jak i wiele innych Zoli), robi wrażenie, chociąż jak wiadomo jedne są lepsze inne trochę gorsze. Ja osobiście polecam "Germinal", "Nana" i "Bestia ludzka" i i pierwszą z cyklu, Pochodzenie rodziny Rougon- Macquartów". Najlepiej jednak przeczytać wszystkie i samemu sprawdzić, co dobre a co nie!!! Miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Naturalizm 13.08.04, 02:06 CHŁOPI. Bardzo lubię. A sceny: zarzynanie krowy, obcinanie sobie nogi przez parobka Kubę, bijatyki, siorbanie przy jedzeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Naturalizm IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.04, 19:31 Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam pytanie odnośnie cyklu "Rougon-Macquartowie" Zoli - czy jest konieczne czytanie poszczególnych części w określonej kolejności, czy są one raczej niezwiązane ze sobą? Przeczytałem na razie "Germinal" i jakaś inna powieść z tego cyklu ma z nią bezpośredni związek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monsignor Martha Re: Naturalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 20:21 Każda z książek cyklu stanowi odrębną powieść, jednak gdzy sie przeczyta całość to tak jakby poskładać pozzle w cały obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś