Gość: nana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:39 Witam, jestem zainteresowana tematyką Australii, czy moglibyście coś podpowiedzieć.. z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jelonek_k Re: o Australii 26.08.04, 16:26 Ptaki ciernistych krzewów - Colleen McCullaugh. "Współkultury Australii" - Jerzy J. Smolicz Odpowiedz Link Zgłoś
tak_o Re: o Australii 26.08.04, 16:32 Czesc, oto co znalazlam u siebie na polce: Lockwood, Douglas: Ja, Austarlijczyk.Muza, 1997. Seria : "Dookola Swiata". Opowieść o Waipuldanya - rdzennym Australijczyku z plemienia Alawa. Dlugie lata zyl w buszu, a potem pracowal jako kierowca i sanitariusz. Jak pisza na okladce ksiazki: "(..)nie wyrzekl sie rodakow - na zawsze pozostal Aborygenem". Polecam. Dworczyk, Wojciech: W krainie kangurów i koali. "Adam", 1995. Przygody polskiego globtrotera w Au. Nie czytalam jeszcze. Proctor, Candice - romanse historyczne (Tasmania, Papugi i in.). Kupilam w taniej ksiazce, powinno jeszcze cos byc. Shaw, Patricia - australijska saga rodzinna (tez widzialam w taniej ksiazce) Rickard, John: Australia: Historia kultury. Ossolineum, 1994 Milej lektury, jak mi sie przypomni cosik wiecej - dam znac tak_o Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: o Australii 26.08.04, 16:48 pisarze australijscy czy ksiazki o Australii? Pisarze australijscy: Patrick White, Peter Carey, Richard Flanagan, Thomas Keneally (ten od Listy Shindlera, nie wiem czy reszta jest "australijska"), Christopher Koch, Caryl Phillips, Mark Haddon. Anglik Nevil Shute Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: o Australii 26.08.04, 16:47 Roff Smith "Zimne piwo i krokodyle", Kasia i Marek Tomalikowie "Australia, moja miłość". Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: o Australii 26.08.04, 18:03 Christina Stead "For love alone" oraz Peter Carey. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: o Australii 26.08.04, 18:06 alfred szklarski- "tomek w krainie kangurow" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: o Australii 26.08.04, 18:43 klymenystra napisała: > alfred szklarski- "tomek w krainie kangurow" :)) Oczywiscie! zrobilo mi sie wstyd i glupio: zapomnialem o klasyce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: o Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:25 Również "Tomek wśród łowców głów" - Australia i Papua Nowa Gwinea Odpowiedz Link Zgłoś