Dodaj do ulubionych

Ile macie książek?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:30
Wiem, że to nie jest tym samym co przeczytane, ale zawsze kupujemy książki,
które są dla nas ważne. Ile macie takich?
Ja mam około 130, ale żałuję, że nie kupowałam wszystkich , które wydawały mi
się tego godne.
Większośc z nich to wynalezione w antykwariatach (cudowny antykwariat na
Lipowej w Białymstoku)... :)

Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Ile macie książek? IP: 195.150.115.* 26.08.04, 22:32
      Może z 500. Sama nie wiem. Nigdy nie liczyłam.
    • klymenystra Re: Ile macie książek? 26.08.04, 22:45
      u nas ze 3000 ale to gromadzone przez rodzicow brata i mnie. mam ambicje
      przeczytac kiedys wszystkie :)
    • Gość: czytanka Re: Ile macie książek? IP: *.crowley.pl 26.08.04, 23:31
      Pojęcia nie mam. Jedna ściana pokoju -same półki z książkami , u małego segment
      wypełniony najlepszą ( wg mnie) literaturą dzieciecą, no i jeszcze trochę
      książek upchanych w szafie, kto by to liczył. I po co?Lepiej sobie poczytać
      Pozdrawiam.
      • Gość: Myszor Re: Ile macie książek? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 10:10
        Nie mam pojęcia. Dwa wielkie regały (u mnie i brata) po dwa rzędy na półce,
        kilka półek u rodziców, trochę w piwnicy i na strychu a do tego ok. 200
        oddanych do szkoły, przedszkola. Ok. 1500-2000 będzie. Pozdrowionka.
      • Gość: luna31 Re: Ile macie książek? IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 29.08.04, 00:40
        Kiedys liczyłam ale to bylo dawno temu -około 2000 albo ponad.
    • Gość: magdziorek Re: Ile macie książek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:52
      Około 200 nie licząc wszelkiego rodzaju podręczników czy opracowań. A studiuję
      polonistykę, więc trochę tego jest i będzie jeszcze wiecej, bo jestem na drugim
      roku. Wszystko co mam, zgromadziłam sama.Mam 20 lat, więc jeszcze mnóstwo tego
      będzie:)
    • Gość: Mat Re: Ile macie książek? IP: 5.6R* / *.nokia.com 27.08.04, 00:55
      Dobre pytanie, muszę kiedyś się zawziąć i policzyć. Myślę że do tysiąca bez
      problemu dobiję. Jak patrzę wkoło to po prostu... one są wszędzie (mam nowe
      mieszkanie i póki co nie dorobiłem się mebli więc książki niestety muszą się
      poniewierać niegodnie w kupkach, pudełkach itd...). A jeszcze drugie tyle
      zostało u rodziców...

Ale wcale nie jest tak że kupuję tylko te które są ważne - wręcz przeciwnie,
      kupuję wszystko co tylko mnie zainteresuje mówiąc sobie że jak mi się nie
      będzie podobać to co najwyżej komuś potem oddam. I nigdy póki co nic nie
      oddałem, jakoś nie umiem ;-)
    • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Ile macie książek? IP: *.autocom.pl 27.08.04, 06:47
      Kiedyś policzyłam, bo ciągle ktoś mi zadawał to pytanie, było tego 2,5 tys. i
      to jest tragedia, bo nie ma ich gdzie trzymać, a przecież ciągle przybywa
      nowych. Nie kupuję już z założenia beletrystyki, kanon zasadniczy jest, a
      resztę czytam z bibliotek. Ale przybywa historii, sztuki, cracovianów, no i
      dzieckowych w miarę rośnięcia. Jeszcze wyczaiłam kawałek ściany w kuchni, który
      można by zagospodarować półkami... To są książki gdzieś tak w jednej trzeciej
      zabrane z domu, zostało ich jeszcze mnóstwo i po śmierci Rodziców pewnie trzeba
      będzie się ich pozbyć, no bo co zrobić?
    • Gość: korek Re: Ile macie książek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 06:58
      dużo ale wciąż za mało ;)
    • dafni Re: Ile macie książek? 27.08.04, 09:57
      A ja dla odmiany mam w domu bardzo mało książek, chociaż pochłaniam setki. Nie
      wiem dlaczego, ale nie przepadam za kupowaniem książek.
      • anetkarobert Re: Ile macie książek? 27.08.04, 11:25
        450 i ciagle za malo
    • Gość: youare Re: Ile macie książek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:40
      Lidio, czy możesz napisać, gdzie dokładnie mieści się ten antykwariat? :-) Z
      góry dziękuję!
      • Gość: Alek Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:24
        Ja mam ponad 600. Niedawno robiłem spis.
        • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Ile macie książek? IP: *.autocom.pl 29.08.04, 10:00
          A jak zrobiłeś ten spis? Alfabetycznie, tematycznie? Istnieje może jakiś fajny
          program do katalogowania książek? Np. do filmów jest genialny Ant Movie Catalog.
          • Gość: Alek Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 14:51
            Jest taki program.

www.collectorz.com/book/
            Ja tylko ostrzegam, że demo jest na 100 książek
      • Gość: Lidia Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:34
        ul. Lipowa 18, tel. 652 38 71

Jest to na przeciw Wojskowej Komendy Uzupełnień.
        Idąc od Empiku w górę (w stronę białego Kościoła).
        • Gość: gaahl Antykwariat na Lipowej IP: *.chello.pl 28.08.04, 01:31
          Jest na Lipowej i zszedł na psy.
          Książek jest za dużo. Nie na Lipowej, ale w ogóle.
    • Gość: Lidia Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 12:21
      Trochę wam zazdroszczę-taka kolekcja książek....fajna sprawa.
      Niestety ja nie mam książek po dzidkach czy rodzicach, ale sama jakoś ja
      kupuję. Mam nadzieję, że kiedyś będę miała ich więcej (teraz mam 21 lat).

Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: RobertS Re: Ile macie książek? IP: *.acn.waw.pl 30.08.04, 18:06
        ...i po to saro.pl powstało - aby móc czytać wszystkie nowości i mieć tylko te
        do których się wraca często:
        - bez półek dodatkowych w domu, w piwnicy, u Rodziców
        - bez pudełek w piwnicy
        - bez zablokowanych pieniędzy w książkach, które były czytane tylko raz
        - bez kurzu papierowego tam gdzie są Alergicy i małe dzieci.,,,

mieć czy czytać?????? posiadać czy mieć dostęp kiedy się chce czytać?

Przepraszam za spam.... i zapraszam.....

PS również posiadam książki, do których często wracam, ale nie o tym mówimy na
        tym poście - chyba, że ktoś czyta na okrągło swój zbiór 500 - 800 książek ...to
        nie zostaje czas na nowości!
    • kubissimo Re: Ile macie książek? 28.08.04, 12:36
      za duzo, biorac pod uwage mozliwosci lokalowe :///

ale to nie jest prawda, ze zawsze kupujemy ksiazki, ktore sa dla nas wazne
      gdyby tak bylo, to ja bym juz nie mial jak wejsc do domu
    • Gość: sol_bianca Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:55
      Cztery regały, nie licząc tego co się nie zmieściło i wylądowało u rodziców. A
      starocie (np. ksiązki z dziećiństwa) w piwnicy.
    • bobofruit99 Re: Ile macie książek? 28.08.04, 19:13
      Mniej niż Henryk Markiewicz :)))
      • vilya1 Markiewicz + moja biblioteczka 31.08.04, 15:19
        Po przeczytaniu kiedys krótkiej notki na temat wielkosci biblioteczki (?,
        biblioteki raczej i to sporej ;) profesora:
        Ja (z rozmarzeniem w oczach ;): Tez tak chce.
        Racjonalnie myslacy znajomi: Jak jego strop to wytrzymuje??
        Ot, roznica w spojrzeniu.

Wlasnych ksiazek - zarowno kupionych, jak i zgromadzonych innymi metodami, mam
        w okolicach 450. Kilka razy wiecej bedzie w pokojach rodzicow. Na swoje
        usprawiedliwienie ;) dodam tylko, ze moja biblioteczka naprawde racjonalnie
        (tj. moge w mniejszym lub wiekszym stopniu kupic to, co chce, mniej
        rygorystycznie jestem ograniczona ciaglym brakiem pieniedzy...) gromadzona jest
        zaledwie od roku, czyli od chwili rozpoczecia studiow i wyjazdu do innego
        miasta, co pozwolilo na takie wykorzystywanie finansow, aby starczylo przede
        wszystkim na ksiazki. :)
        Pozdrawiam
    • pax_tibi Re: Ile macie książek? 28.08.04, 19:44
      ponad 500, nie licząc książek dla dzieci
    • braineater Re: Ile macie książek? 28.08.04, 20:10
      Tyle co Eco, w księgozbiorze podręcznym:)
      (kto widział dokument to wie...:)
      Pozdrowienia:)
    • Gość: Kasienia Re: Ile macie książek? IP: 81.15.254.* 28.08.04, 21:03
      Ja mam ponad setkę takich "od serca". Troche albumów fotograficznych również
      mam, bo sie interesuję, ale nie wiem czy to sie liczy. Sporo książek (lektur
      głównie) oddałam do osiedlowej biblioteki, a kilka zdarzyło mi się na Lipowej
      sprzedać. Pozdrawiam Białystok ;)
    • Gość: Kryske Re: Ile macie książek? IP: *.telia.com 28.08.04, 21:03
      10 lat temu liczyl moj syn i bylo ok 1500, teraz pewnie dwa razy tyle
    • pampilio Re: Ile macie książek? 29.08.04, 23:26
      Za duzo. Juz nad nimi nie panujemy. Sa w kazdym pokoju, w kuchni, na
      korytarzach, w piwnicy (na polkach) i na strychu (w kartonach). Czasem trzeba
      pojsc do biblioteki, chociaz wiadomo, ze potrzebna wlasnie ksiazka gdzies w
      domu jest.
      • Gość: BlueBerry Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 08:50
        mysle ze bedzie ponad 800. nigdy nie liczylam. ale juz od jakiegos czasu
        zastanawiam sie nad jakims katalogiem. na razie dokupilam nowy regal:)))
        • Gość: nioma Re: Ile macie książek? IP: *.chello.pl 30.08.04, 22:35
          na razie około 300,
          malutko, ale nie zawsze sa pieniazki zeby mozna
          bylo kupic to co wpadnie oko. staram sie przynajmniej
          1 -2 w miesiacu kupic.
          Moze to smieszne, ale duzo bardziej lubie nowe ksiazki
          od tych z biblioteki, bo maja taki specyficzny zapach
          nowosci. I straszna frajde sprawia mi kupowanie ksiazki
          i rozpoczynanie czytania jeszcze w drodze do domu.

pozdrawiam.
          • pax_tibi Re: Ile macie książek? 31.08.04, 20:07
            ja też tak mam, wszyscy się na mnie denerwują, że za dużo pieniędzy na ksiązki
            wydaję, ale np. nowości nie ma tak szybko w bibliotece, a poza tym, jak już
            ktoś czytał tę samą ksiązkę, to wydaje mi się ona jakaś obca, no chyba, że był
            to ktoś znajomy albo bliski, ale ogólnie większość książek, które czytam, kupuję
            • Gość: RobertS Re: Ile macie książek? IP: *.acn.waw.pl 01.09.04, 09:44
              pax_tibi,

...i dlatego trzeba iść do biblioteki nowości - jest to internetowa
              wypożyczalnia książek. Nie chcę spamować a więc nazwy nie podaję, ale jeśli
              wpiszesz hasło :internetowa wypożyczalnia książek w każdej wyszukiwarce,
              znajdziesz ją i tam jest dużo nowości do wypożyczania ...z wygodną dostawą do
              domu lub do biura.

....czytaj więcej!!
    • bartek.m Re: Ile macie książek? 01.09.04, 16:33
      Ostatnio podliczałem - 1100 (tylko w moim pokoju, nie licząc książek rodziców).
      I apetyt na setki kolejnych wciąż rośnie. Największym problemem jest jednak
      brak miejsca - półki i regały są wszędzie.
    • lis_ka Re: Ile macie książek? 01.09.04, 17:31
      Tak na oko mam ok. 300 książek i mój nieMąż ma mniej więcej tyle samo. Miałam
      bzika na punkcie książek już w dziecistwie. Za każdy uzbierany grosik kupowałam
      książki. Te, które zapadły mi w pamięć trzymam. Inne - oddaję. Moją ukochaną i
      niedostępną już książką jest "Upadek sombrera" R. Brautigana. Poza tym mam
      dziesiątki książek kucharskich i ogrodniczych.
      Moja 4-miesięczna córeczka, choć jeszcze malutka, ma już swoją półkę, a na niej
      ok. 15-20 książeczek...
      :)
    • jurek9999 Re: Ile macie książek? 01.09.04, 18:12
      Wraz z zona mamy okolo pieciu tysiecy. Kiedys probowalem liczyc, wyszlo ponad
      trzy i pol tysiaca, ale to bylo sporo lat temu. Z tego, co czytalem, to wiecej
      niz odnotowywana tu przecietna. Powod? Mieszkam poza Polska i ksiazki byly
      praktycznie jedyna rzecza, ktora zabralem ze soba przenoszac sie wiele lat
      zagranice. To byl zreszta istny koszmar, bo wysylalem je poczta, w paczkach po
      piec kilogramow - taka forma byla wtedy najtansza. Trzeba bylo odciac rog
      opakowania, zeby bylo widac, co jest w srodku i wtedy wysylalo sie to
      jako "druk" a nie paczke, w jednym worku z listami. Tyle tylko, ze kazdy urzad
      zwykly pocztowy ma dziennie tylko jeden (czasem wyjatkowo dwa) takie worki do
      dyspozycji. Jedna moja wizyta na poczcie zapelniala taki worek w calosci i
      zapowiedz, ze ja tu za chwile wroce z kolejna dostawa (bo tyle przynosilem, ile
      miescilo sie w plecaku), wywolywala odruchy skrajnej niecheci wsrod personelu.
      W efekcie mialem zakaz wstepu do kolejnych urzedow pocztowych i musialem robic
      coraz wieksze kola, by znalezc jakis, w ktorym mnie jeszcze nie znano.
      Ale ilosc to jedna rzecz. Druga to jakosc. Mam tu na mysli te najzwyklejsza
      jakosc techniczna, a nie literacka. Czas, w ktorym kupowalismy w Polsce
      wiekszosc ksiazek, to lata osiemdziesiate i do dzisiaj widac, jak kryzys
      potrafi odbic sie na poziomie polografii. Czesc tych pozycji doslownie rozpada
      sie w rekach, i tpo nie tylko od czestego czytania. To takze swiadectwo epoki.
    • iselin Re: Ile macie książek? 02.09.04, 09:47
      Około tysiąca swoich. Nie licząc biblioteki mojego ojca.
      Najlepsze książki wybrane ze wszystkich antykwariatów w 3mieście. I teraz się
      dziwię dlaczego nic nie ma w "tanich książkach" do czytania....:)
    • Gość: P.S.J. Re: Ile macie książek? IP: *.itpp.pl 02.09.04, 10:22
      Przed przeprowadzką (3 lata temu) miałem ok. 600, bo liczyłem przy wkładaniu do
      kartonów. Z tego 100 największych szmir poleciało na makulaturę lub rozdane.
      Licze tylko książki ze swojego pokoju, z wyłączeniem, podręczników, atlasów
      itp. pozycji użytkowych. Przez ostatnie trzy lata mogłem nabyć z 150-200
      pozycji. Częśc tego sprzedałem po przeczytaniu na allegro. W domu jest ok. 3x
      tyle, co u mnie (księgozbiór ojca, przetrzebiony z kiepskich pozycji w czasie
      ww. przeprowadzki)
      • Gość: Czytelniczka Re: Ile macie książek? IP: *.chello.pl 02.09.04, 22:21
        Sporo tych książek chyba posiadam, nie tak dużo jak bym chiała. Zawodowych,
        czyli tych z których korzystam w pracy -taki podręczny ksiągozbiór, to ok. 500-
        600. Zawodowe, które kurz przykrywa ze względów na niski poziom merytoryczny
        drugie tyle. Artykułów i czasopism nie zliczę, bo idą w kolejne setki.
        Literatura "literacka", to ksiągozbiór Mamy, jakieś 3000 pozycji beletrystyki,
        i moje - druga połowa tego. Nie jestem jednak reprezentatywna, bo siedzę w
        naukach społecznych, a te produkują mnóstwo literatury.
        Całe mieszkanie przypomina jedną wielką bibliotekę, każde miejsce wykorzystane
        jest na półki, których ciągle brak... Piwnica, garaż....
        Moja rodzina żartuje ze mnie, że powinnam przerzucić się na bibiotekoznawstwo
        lub archiwistykę.
    • dori7 Re: Ile macie książek? 03.09.04, 03:53
      Niby duzo, ale wciaz o wiele za malo :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka