Dodaj do ulubionych

Hity i kity 2014

29.12.14, 11:45
Chyba juz mozna? Ksiazki przeczytane (niekoniecznie wydane) w roku 2014, ktore nas oczarowaly i rozczarowaly.

Zaczne od moich hitow:

1. Rzutem na tasme na pierwsze miejsce zalapala sie biografia Beksinskich Magdaleny Grzebalkowskiej, ktora wlasnie skonczylam. Swietnie napisana i fascynujaca. Dziekuje w tym miejscu forumowi, zwlaszcza Jeepowi, ktory chyba napisal tu o tej ksiazce jako pierwszy - bez tego nie wiedzialabym, ze takie cudo wyszlo.
2. Seria "Obca" Diany Gabaldon. Wiem, ze nie jest to wielka literatura, ale czytanie tej serii sprawilo i nadal sprawia mi bardzo duzo przyjemnosci. Przerabiam teraz trzeci tom.
3. Dwie ksiazki o Korei Polnocnej: "Swiatu nie mamy czego zazdroscic" Barbary Demick i "Usta pelne kamieni" Czholhwan Kang. Obie otwierajace oczy na to, co dzieje sie w polnocnokroeanskim bastionie totalitaryzmu.
4. "Stulatek, ktory wyskoczyl przez okno i zniknal" Jonasa Jonassona. Lekka, dowcipna ksiazka z pomyslem. Zycze sobie wiecej takich na nowy rok. I wam tez :)

Z zadowoleniem stwierdzam, ze na mojej liscie nie ma w tym roku totalnych kitow - ostrozniej dobieram lektury i wreszcie nauczylam sie nie tracic czasu na czytanie kiepskich ksiazek do konca. Pomniejsze rozczarowania to "Przesunac Horyzont" Martyny Wojciechowskiej - przeczytalam, bo interesuje sie literatura gorska, ale to nie to... i "Sercem bylismy wielcy" Yehudy Korena - fascynujacy temat (jest to historia żydowskiej rodziny karłów, ktorej udalo sie przeyc Oswiecim), ale jakos tak plasko i bez serca opisany.

A jakie sa wasze hity i kity mijajacego roku?
Obserwuj wątek
    • kamil.bromski Re: Hity i kity 2014 29.12.14, 14:33
      > A jakie sa wasze hity i kity mijajacego roku?

Hit:
      "100/XX. Antologia polskiego reportażu XX wieku" pod redakcją Mariusza Szczygła.
    • asadanoite Re: Hity i kity 2014 29.12.14, 15:28
      Bardzo mi się podobała książka "Światu nie mamy czego zazdrościć". Po twojej rekomendacji, właśnie zarezerwowałam sobie Usta pełne kamieni w bibliotece. Od jakiegoś czasu szukałam innej książki na ten temat, a ten tytuł pierwszy raz spotykam - dzięki!
    • eeela Re: Hity i kity 2014 29.12.14, 15:30
      Ten rok był dla mnie pod względem czytelniczym skromny ilościowo, ale za to jakościowo wyśmienity. Z forumowych polecanek najwspanialszą pozycją były "Kwiaty dla Algernona" Daniela Keyesa (ponowne ukłony dla Kocicy), ale "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął", którego wyłoniliśmy w głosowaniu inspirowanym przez Jeepa, też sprawił mi dużo przyjemności. Z beletrystyki niezainspirowanej forumowo muszę też wspomnieć Sorokina i jego "Dzień oprycznika", który zrobił na mnie wstrząsające wrażenie.

W kategorii literatura faktu zdecydowanie zwycięża Modzelewski z "Zajeździmy kobyłę historii" - moim zdaniem jest to książka mistrzowska, nie tyle pod względem formy (która i tak jest nienaganna), ale pod względem zastosowania naukowego warsztatu do rzeczywistości współczesnej Autorowi, co jest naprawdę ogromnym wyzwaniem i bardzo niewielu potrafi w tym dopiąć takich wyżyn.

Zazwyczaj nie piszę tu wiele o książkach, które czytam w związku ze swoją pracą, ale tym razem muszę, bo opublikowano w tym roku okaz niebywały: bardzo obszerną, a zarazem świetnie zorganizowaną monografię poświęconą archeologii wczesnośredniowiecznej Irlandii. Świat się wreszcie doczekał książki na ten temat, która jest wyczerpująca, konkretna, bez lania wody, z dobrze poukładanym materiałem, wieloma zdjęciami i rysunkami, oraz aparatem krytycznym, który rzeczywiście ułatwia dostęp do danych. Takich rarytasów wcale się nie spotyka często :-)

Duże wrażenie zrobiły też na mnie moje lektury wojenne: Karskiego "Tajne Państwo" i "The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914" Christophera Clarke'a.

Na miano kitu roku zarobiła sobie u mnie "Dziewczyna z zapałkami" Anny Janko, którą przeczytałam mimochodem i tylko do połowy, bo już nie mogłam dłużej zdzierżyć tych chaotycznych jęków. Nie spodobało mi się też "Głową o mur Kremla" Krystyny Kurczab-Redlich, bo nie znalazłam tam wielu nowych dla siebie informacji, natomiast znalazłam język i argumentację pełne uprzedzeń, dramatycznych uogólnień, a momentami wręcz wrogości i pogardy w stosunku do narodu rosyjskiego. Ja sama wcale nie pałam do Rosjan wielką sympatią i mam dla nich sporo nieprzychylnych uwag, i właśnie dlatego uważam, że nurzanie się w agresywnej antyrosyjskiej propagandzie jest mi całkowicie zbędne.
      • bogi.ni68 Re: Hity i kity 2014 01.01.15, 19:00
        eeela napisała:

>
        > W kategorii literatura faktu zdecydowanie zwycięża Modzelewski z "Zajeździmy ko
        > byłę historii" - moim zdaniem jest to książka mistrzowska, nie tyle pod względe
        > m formy (która i tak jest nienaganna), ale pod względem zastosowania naukowego
        > warsztatu do rzeczywistości współczesnej Autorowi, co jest naprawdę ogromnym wy
        > zwaniem i bardzo niewielu potrafi w tym dopiąć takich wyżyn.

Część ksiązki poświęcona użeraniu się z komuną to jeszcze ujdzie w tłoku, ale jak zaczyna pisać o latach 90-tych i Balcerowiczu to wychodzi z niego trockista. Dla niego nawet PGRy ciągle powinny istnieć. Jeszcze jeden bolszewik, który wie lepiej jak urządzić świat. Niech już lepiej pisze o średniowieczu bo na tym się zna najlepiej.

• eeela Re: Hity i kity 2014 01.01.15, 19:27
          Gdyby było cię stać na odrobinę więcej obiektywizmu, dostrzegłabyś być może, jak nierelewantna jest twoja wypowiedź do tego, na co odpowiadasz. Ocena moralna nie mieści się w warsztacie historyka i Modzelewski nigdzie w swojej książce nie mieszał ocen moralnych z wykładem dziejowym - wręcz przeciwnie, wyraźnie je od siebie wyodrębniał.
      • qw994 Re: Hity i kity 2014 04.01.15, 10:23
        > Na miano kitu roku zarobiła sobie u mnie "Dziewczyna z zapałkami" Anny Janko, k
        > tórą przeczytałam mimochodem i tylko do połowy, bo już nie mogłam dłużej zdzier
        > żyć tych chaotycznych jęków.

Miałam to samo i jak zwykle książkę odłożyłam z poczuciem winy, że najwyraźniej coś ze mną nie tak, skoro to taka dobra literatura :)
        • maniaczytania Re: Hity i kity 2014 04.01.15, 12:06
          to jest nas więcej ;) , z tym, że ja przebrnęłam do końca ...
    • Gość: ogonek Re: Hity i kity 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.14, 18:06
      Mijający rok dał mi dużo fajnego czytania, parę razy się wzruszyłam, trochę pośmiałam, ale największych wrażeń dostarczyły: 'Duży zeszyt' Agoty Kristof i 'Źródło' Ayn Rand.
      Bardzo miłym zaskoczeniem była lektura 'Przeminęło z wiatrem' (nie oglądałam filmu :)). Zawsze myślałam, że to jakiś cieniutki romans, a to kawał bardzo dobrej powieści.
      I taki jeszcze jeden mały hicik 2014 to komiksy. Sięgnęłam po nie dzięki booktubowi (też fajne zjawisko) i bardzo się cieszę.
      Pora na kit. 'Dom, w którym' Mariam Petrosyan. Tak się na nią napaliłam, że aż kupiłam papierowe wydanie w twardej oprawie. 800 stron męki :)
    • Gość: lolafasola Re: Hity i kity 2014 IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.14, 22:03
      Hity
      - Zbrodnia i kara
      - Mistrz i Małgorzata
      Kity
      - Gra o tron
      - Narrenturm- dwa podejścia robiłam, no nie daje rady i już, nie moja bajka
      • independency.today Re: Hity i kity 2014 29.12.14, 22:36
        hity: "1000 jesieni Jacoba de Zoeta", "Księgi Jakubowe", "Oficer i szpieg"
        kity: "Matka Makryna"- największe rozczarowanie i wielki żal
    • ambivalent Re: Hity i kity 2014 29.12.14, 22:58
      Moje hity powtorza sie:
      1. Przeminelo z wiatrem (tak a propos film mnie strasznie rozczarowal, obejrzalam w dzien po skonczeniu ksiazki)
      2. 1000 jesieni Jacoba de Zoeta - kolejny zachwyt po Atlasie Chmur
      3. The Emperor of all maladies - zaczelam w 2013, ale skonczylam w 2014 - kawal naprawde dobrej literatury. Pieknie napisana ksiazka.
      4. The Invisible Bridge
      5. Alice Munro - wszystko

Kolejnosc zupelnie przypadkowa :)

Hity:
      1. Mad about the boy - a szkoda, bo Bridget Jones bardzo lubie.
      • ambivalent Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 12:54
        To Mad about the boy to mial byc KIT, oczywiscie :)
    • staua Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 03:01
      Mam więcej hitów niż kitów, to chyba dobry znak.

Hity (kolejność przypadkowa):

1. Daniel Kahneman "Thinking, Fast and Slow" - dużo wiedzy, świetnie podanej.
      2. "Emperor of All Maladies" - ktoś wymienił powyżej i zdecydowanie się zgadzam, bardzo dobrze napisana książka, bardzo zrównoważona. Wypożyczyłam z biblioteki i w trakcie czytania kupiłam, bo pomyślałam że to jest jedna z książek, którą bardzo chcę mieć na własność.
      3. "Americanah" - może nie dla wszystkich byłby to hit, ale zdecydowanie dla imigrantów w USA (nie tylko tych z Afryki) jest, tak jak dla mnie - przynajmniej dla tych, z którymi rozmawiałam. Chimamanda Ngozi Adichie pisze coraz lepiej.
      4. Rebecca Makkai "One-Hundred Year Old House" - nie wiem, czy była tłumaczona na polski, a chętnie bym porozmawiała o tej książce. Świetna powieść.
      5. Elizabeth Strout "Olive Kitteridge". Tak dobrego studium postaci dawno nie czytałam. Uczciwa do bólu. Nie znam innych książek Strout, ale zamierzam poznać.
      6. Eleanor Catton "The Luminaries" - zasłużona nagroda. Kupiłam - jak z "Emperorem"

Kity (dwa tylko):

1. Gillian Flynn "Gone Girl" - tragedia. Żałuję, że w ogóle skusiłam się na ten bestseller.
      2. Andrei Bitov "The Symmetry Teacher". Może to kwestia tłumaczenia (na angielski), ale strasznie mi się to czytało i przerwałam w połowie. Ktoś zna i może się podzielić wrażeniami?
      • ambivalent Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 13:02
        Zainteresowala mnie Eleanor Catton i Rebecca Makkai. Wrzucam na liste zakupowa. Dziekuje.
        PS Wlasnie zobaczylam, ze The Hundred Year House nie jest jeszcze dostepna w paperback. Poczekam troche, nie lubie ksiazek w twardej okladce czytac.
    • lotta80 Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 13:15
      Moim niekwestionowanym hitem tego roku jest Sylwia Chutnik - tak wszystko, nawet z opóźnieniem. I opowiadania ostatnie i świetne "Cwaniary".
    • angazetka Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 13:31
      Hity:
      1. Ziemowit Szczerek i jego "Przyjdzie Mordor i nas zje" - zakochałam się w jego stylu po reportażach w "Polityce", a po dramatycznym początku roku na Ukrainie sięgnęłam po "Mordor" i... zakochałam się jakby bardziej. Świetny styl, smakowita brawura. Poszłabym z autorem na piwo.
      2. londyński cykl Aaronovitcha - magia, kryminał i Londyn w jednym. I lekkie pióro autora. Nie może być lepiej.
      3. "Piąte dziecko" Lessing - jak obuchem po łbie. Znakomite, mocne, skondensowane.
      4. "Londyn NW" Zadie Smith - czyli wielokulturowy Londyn w najlepszym wydaniu. Narracyjne i językowe cudo.
      5. "Światło między oceanami" - najlepsze opisy przyrody, jakie czytałam od wieków. Serio. Plus takie poprowadzenie fabuły, by nie było w niej zbyt łatwych pytań i wyborów moralnych. Odświeżające przypadkowe odkrycie.

Kity:
      1. "Ciemno, prawie noc" - foch. Miała być najlepsza powieść (!) roku, a wyszedł worek ze wszystkimi problemami tego świata, gdzieniegdzie ubarwiony tylko znakomitym, poetyckim stylem.
      2. "Niezbędnik obserwatorów gwiazd" - takie byle co, banalne i składające się głównie z dialogów.
      3. "W 80 dni dookoła świata (nie wyjeżdzając z Londynu) - czyli jak przekuć temat idealny dla mnie (wielokulturowy Londyn) w rzecz niespójną, przegadaną, ze słabym wyczuciem puenty w poszczególnych historiach, z dość szkolnym humorem.
      • nioma Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 13:44
        Hit:
        - odkrycie (tak wiem, opóźniona jestem) Marka Krajewskiego. Oczarowana, zachwycona, przeczytałam wszystkie jego książki w tym roku.
        - "Towarzyszka Panienka" Moniki Jaruzelskiej za niezwykłą erudycję, ciekawą formę i treść.

Kit:
        - "Jedwabnik" - dawno tak koszmarnie nudnej ksiązki nie czytałam, rozwlekłe opisy, całe stronice o niczym.
        - "Ciemno, prawie noc" - po obiecujących pierwszych stu, może stu dwudziestu stronach, książka leci na łeb na szyję i staje się niestrawna. Doczytałam ale nikomu nie polecam.
    • jeepwdyzlu Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 14:09
      Ciekawy wątek.
      Nawet jeśli hity Niektórych u mnie byłyby na innej liście :-)

Zacznę od rozczarowań.
      Cabre. Wyznaję zrobiło na mnie spore wrażenie, ale nowe/stare Głosy Pamano - wydały mi się zaledwie wprawką, eksperymentem formalnym i zabawą niestety nieudaną.. To chyba błąd wydawniczy - Wyznaję - późniejsze - ukazały się u nas wcześniej i rozbudziły nadzieję na zawsze wysoką formą. Szkoda..

Bator. Nie będę oryginalny - zachwyty nad ostatnimi książkami są moim zdaniem co najmniej przesadne.
      Krajewski. Marnuje talent i rozmienia się na drobne. Nawet nie mam pretensji o długość cyklu, ile o wtórne pomysły.
      Miłoszewski. Broniłem Bezcennego - mimo fali krytyki uważam że lekka waga też jest trudna, ale Gniew jest po prostu arogancki. Arogancki wobec czytelnika.

Hity.
      Ślepnąć od świateł Żulczyka - chyba największa niespodzianka. Dla mnie odkrycie. Znakomita literatura.
      Zbrodniarz i dziewczyna - Witkowski dalej w formie, bawi się wspólnie z czytelnikiem i wbrew pozorom uważnie nas obserwuje. Rozrywkowo ale na wysokim poziomie.
      Folett. Trzecia część Trylogii najlepsza, najbardziej wzruszająca, najciekawsza. Warto czekać dwa lata na każdy tom.

Modzelewski, Child, Galbraith, Jonasson - niezłe, ale chyba nie zasłużyły - według mojej opinii - na miejsce ani wśród hitów, ani kitów... A na Grę o tron jestem chyba za stary.....

Przy okazji - wszytkim Foromowiczom - Wspaniałego Nowego 2015 Roku!!!
      jeep
      • staua Re: Hity i kity 2014 30.12.14, 22:00
        No, właśnie dlatego, że hity i kity znaczą dla każdego coś innego, tak fajnie się czyta ten wątek.

Rzutem na taśmę dodaję jako hit polecane "Kwiaty dla Algernona" - przeczytałam w 24 godziny. Świetne.

Szczęśliwego Nowego Roku!
        • eeela Re: Hity i kity 2014 31.12.14, 02:57
          Cieszę się, że Tobie też się spodobała :-) To jest książka, którą można, a nawet należy polecać każdemu.
          • staua Re: Hity i kity 2014 31.12.14, 16:30
            I już zdążyłam polecić czterem osobom :-)
    • mim_maior Re: Hity i kity 2014 31.12.14, 09:25
      Dla mnie był to rok biografii, więc na liście hitów są przede wszystkim:
      1. "Niebezpieczny poeta" Anny Arno - biografia Gałczyńskiego. Życzliwa ale nie lukrowana, dobrze udokumentowana ale nie nudna. Dużo o kulisach i okolicznościach powstawania słynnych utworów.
      2. "Brzechwa nie dla dzieci" Mariusza Urbanka. Jak wyżej plus mało znane epizody z życia poety. Zupełnie inny portret Jana Brzechwy.
      Czekają w kolejce "Wylękniony bluźnierca" - biografia Tuwima oraz "Zły Tyrmand" - wiadomo.
      Do tego odkrycie roku:
      3. "Korona śniegu i krwi" (oraz inne książki) Elżbiety Cherezińskiej. Literatura historyczno-sensacyjna to jeden z moich ulubionych gatunków, a Cherezińska potrafi pisać tak, że nad książką zastaje mnie świt. A w tej książce czasy rozbicia dzielnicowego ożywają, a piastowscy książęta stają się postaciami z krwi i kości.
      Ponadto:
      4. "Bezcenny" Zygmunta Miłoszewskiego - najlepsza z jego książek, stąd nie żałuję końca kariery prokuratora Szackiego. Podobno ma powstać coś podobnego, trzymam kciuki za pisarza.
      5. "Wanna z kolumnadą" Filipa Springera - lektura dla każdego, kogo interesuje przestrzeń publiczna z estetycznego punktu widzenia. Opis podróży po bardzo brzydkiej Polsce przyprawiony odrobiną socjologicznych obserwacji.
      6. "Witajcie w Rosji" - Dmirtij Głuchowski. Świetna satyra na współczesną Rosję. Chciałabym przeczytać taką książkę o Polsce.
      7. "Zły" Tyrmanda - jak mogłam nie przeczytać dotąd tej książki? Cudowna literatura dla miłośników grubych powieści. Opowieść o Warszawie, której już nie ma. Poza tym gdybym nie wiedziała, że Batman powstał nieco wcześniej, mogłabym podejrzewać jego autora o plagiat :)

Po tej eklektycznej liście hitów (niepełnej, oczywiście), krótka na szczęście lista kitów:
      1. "Zemsta ubiera się u Prady" - nudny i rozwlekły sequel nie najgorszego w swym rozdzaju "Diabła".
      2. "Wielki Gatsby" - nie potrafię docenić wielkości tej literatury. Być może dlatego, że nie jestem Amerykanką.
      3. Ostatnie książki Marka Krajewskiego - jestem wielbicielką jego kryminałów, ale dawka okrucieństwa i perwersji w jego ostatnich powieściach przekracza moją wytrzymałość.
    • tiktaalik Re: Hity i kity 2014 31.12.14, 13:23
      Hity.
      Podium:
      1. "Tysiąc jesieni..." D.Mitchell - moja druga powieść tego autora, jeszcze lepsza od "Atlasu chmur", świetna - fragment ciekawej historii, egzotyka, doskonały (nie boję się tego określenia) styl, przebijająca erudycja no i sama fabuła wciąga jak thriller. Od razu kupiłem "Widmopis" i myślę, że się nie zawiodę.
      2. "Atlas zbuntowany" Ayn Rand - prawdziwe odkrycie to, że Rand napisała ją w 1957 roku! Wiadomo, że do 1989 nie było szans na polskie wydanie, ale mam wrażenie, że ta powieść jest ciągle u nas niedoceniona i słabo przedyskutowana. Bardzo ciekawa krytyka egalitaryzmu i socjalizmu obudowana wciągającą fabułą.
      3. "Gubenator" Robert Penn Warren - znowu powieść napisana w połowie ubiegłego wieku a jak najbardziej aktualna historia wzlotu i upadku charyzmatycznego polityka.
      Kity.
      Wśród popularnonaukowych świetna "Homo sapiens: meandry ewolucji" Marcina Ryszkiewicza - klarowna, przemyślana, interesująca - wielkie brawa.
      Może kit to za duże słowo, ale mocno rozczarowała mnie po achach i ochach "Korona śniegu i krwi" Cherezińskiej. Dla mnie jakaś taka "na siłę", nie mogłem się wciągnąć, przeczytałem 3/4 tej grubej przecież knigi a i tak rzuciłem ją w kąt.
      Za to zdecydowany kit to - znowu powieść historyczna :-) - "Syn konsula" Santiago Posteguillo. Przepraszam z góry jeśli urażę fanów, ale dla mnie facet pisać nie umie (chyba, że zwalimy na tłumacza). Piasek zgrzyta między zębami.

Najlepszego w Nowym Roku.

Dawniej "iontichy" ponieważ "ijontichy" był zajęty, ale zmęczyła mnie niepoprawna forma imienia jednego z moich ulubionych bohaterów.
      • tiktaalik Re: Hity i kity 2014 31.12.14, 13:25
        Dżizas. Oczywiście Ryszkiewicz wśród hitów.
        • ninek04 Re: Hity i kity 2014 31.12.14, 15:55
          Hity:
          'Beksińscy" M.Grzebałkowska-ma tak wiele pochwał,że nie ma co się powtarzać
          "Betonowy pałac" G.Grzegorzewska-zafascynował mnie śmiały język i mroczny obraz Krakowa pokazanego
          od innej strony
          "Wszystko, co lśni" E.Catton-na poczatku nie doceniłam,ale ta książka ma zawiłą ,ciekawą fabułę zgrabnie połączoną z elementami astrologii i magii,no i ta egzotyczna Nowa Zelandia
          "Księgi Jakubowe" O.Tokarczuk-jestem w trakcie,ale już wiem, że dla mnie to hit,mam niebywałą przyjemność czytania tego dzieła.

Kity:
          "Niewidzialny Most" J.Orringer-nie kupuję literatuty tego typu,nuda i schematy powtarzajace się
          "Patrz na mnie, Klaro" K.Malanowska-dziwna,takie pisanie o niczym właściwie
          • stella25b Re: Hity i kity 2014 02.01.15, 10:57
            Dla mnie niezwykle hitowa okazla sie koncowka roku 2014-ego, ale okolo jego polowy zaliczylam pierwszy hit. Biorac pod uwage chronologie, wygladalo to u mnie tak:

Hity:
            1. Daniel Kehlmann "F"- ksiazka z drugim dnem. Opowiesc o tym, jak los, geny i przypadeki zadza naszym zyciem. Juz sam tytul tej ksiazki daje do myslenia.
            2. Jacek Dehnel "Saturn"- pewne podobienstwa do "F"- ale klimat i forma powiesci poprostu ujely mnie.
            3. Szczepan Twardoch "Drach"- dla mnie powiesc ponadczasowa. Retrospektywy z tej ksiazki kojarzyly misie z filmem "Dawno temu w Ameryce".

Kit:
            tylko jeden, "Niezwykle akty prawdziwej milosci" Dannego Scheinmanna. Nie wciagnela mnie zupelnie. Nudna i nieciekawa.
            • ana119 Re: Hity i kity 2014 11.01.15, 19:16
              Hit
              Stulecie chirurgów
              Brudna robota - przeczytana w wakacje z prawdziwą przyjemnością
    • maniaczytania Re: Hity i kity 2014 11.01.15, 23:23
      Zrobiłam podsumowanie roku na blogu, to mogę wreszcie dopisać ;)

Hity:
      "Głosy Pamano" J. Cabre
      "Sieroce pociągi" Christina Baker Kline
      "Służące" Kathryn Stockett
      "Adwokat spraw ostatnich" Paweł Szlachetko

Kit jeden ;)
      "Sprzedawca broni" Hugh Laurie
    • ninek04 Re: Hity i kity 2014 13.01.15, 06:40
      do listy hitów dopisuję"Głosy Pamano"-to mój nr 1, przepiękny język, prawie każde zdanie brzmi jak sentencja, ciekawa forma.,przeplatająca kilka wątków naraz.Ta Książka wywarła na mnie większe wrażenie, niż"Wyznaję".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka