Dodaj do ulubionych

Najśmieszniejsze błędy językowe:)

• Gość: kasia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.238.72.77.adsl.inetia.pl 21.10.04, 15:14
      a moja koleżanka ma etłi-nie etui,folia jest alaminowa-nie alumiowa,żyradoż-nie
      żyradnol,jest ten winogron na wagę(co mnie szczególnie wkurza!)a nie te
      winogrona-no chyba,że ktoś kupuje jedno grono na wagę...ale najlepszy dowcip
      opowiedziała mi kuzynka-nie chodzi o język polski ale jak doskonale są
      tłumaczone angielskie teksty w filmach...kobieta mówi: i'm having a NIGHT CUP-
      co mniej więcej znaczy,taki drink przed spanie...a jakiś geniusz tłumaczy-biorę
      szlafmyce:)załamanie!
      • Gość: Venus Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.vc.shawcable.net 22.10.04, 00:21
        a nie chodzi przypadkiem o nightcap..

see entry # 2
        www.m-w.com/cgi-bin/dictionary?book=Dictionary&va=nightcap&x=24&y=17
        Venus
        • Gość: KASIA Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.238.73.119.adsl.inetia.pl 22.10.04, 15:24
          ale jeśli potem bohaterka robi sobie drinka..wnioskuje,że chodzi o drinka.co do
          pisowni to przepraszam..mój błąd.
      • Gość: Bianka Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 21:05
        Nawiązując do "ten winogron", mnie denerwuje bardzo jak mówi się "ten perfum"
        to chyba jakieś sfrancuszczenie czy jak? Ja użyłabym raczej słowa te perfumy....
        • volga_jasnowidzaca Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 03.04.05, 11:33
          A jak wam sie podoba przedostatni wykwit Wilków " Kocham CIEBIE"? Rozumiem ze
          rytm mu sie nie zgadzał i trzeba było przedłuzyc...No ale Białoeszwskim ani
          Leśmianem to on nie jest.
          I bardzo popularne TĄ dziewczynę, TĄ kurtkę zamiast TĘ. Ten błąd jest popularny
          we wszytkich mediach i gazetach. Słabo się robi.

A wczoraj na GW w relacjach o chorobie Paieża napisali "Cały rynek UKLĘKŁ"
          zamiast ukląkł. Az skonsultowałam się ze znajomym polonistą, celem sprawdzenia
          czy może obie formy są własciwe. Nie, nie są.
    • fioletka Każdy ma dwa ucha 22.10.04, 00:06
      Takie zdanie napisał wczoraj mój braciszek z klasy drugiej... Nie wypada śmiać
      się ze stawiających pierwsze kroki literatów, ale ...sami przyznacie :)))
      Kiedy pytałam go jak byłoby poprawnie powiedział:
      każdy ma dwie ucha
      a kioedy już mu powiedziałam jak jest poprawnie i miał to napisać, to napisał:
      każdy ma dwje uszu :)

Polecam wszystkim sprawdzanie zadań domowych młodszego rodzeństwa, to źródło
      niezapomnianych wrażeń.

Chleb piecze piekarz.
      I na nic zdały się moje tłumaczenia, że chcleb nie umie piec, dopiero, gdy
      kategorycznie kazałam zmienić szyk zdania to z ociąganiem napisał od nowa.

Interesujące dysksje prowadzę z bratem, kiedy mówi mi, że pani (nauczycielka)
      np. nie ocenia tego, czy zdanie jest z wielkiej litery, więc on nie będzie tego
      poprawiał. Albo, że pani nie pozwala poprawiać błędów, które zrobił na lekcji,
      przy przepisywaniu z tablicy. Toczę z nim wielkie bitwy, żeby poprawił, np.
      Na polu rosną zboża, są to: żyta, przenica, owiec i jenzmieni. Rosną jeszcze
      ziemniaki i burokl cukrowe.

dobranoc

Fioletka
      • quba Re: Każdy ma dwa ucha 22.10.04, 15:07
        Fioletko ale masz fajnego braciszka :-)))
      • Gość: Rex Podtrojne zaprzeczenie IP: *.telia.com 01.04.05, 09:56
        Chleb piecze piekarz,
        Bramki strzelaja pilkarze,
        Nie wiedze w tym nic zlego, w jezyku polskim szyk nie jest taki wazny, mozna go
        przestawic, aby cos podkreslic, nie mowiac o poetach, ktorzy sie w tym lubuja.
        Natomiast gdyby ktos napisal:
        Chleb piecze piekarza, to wtedy oczywiscie co innego.

Natomiast jest to nie do pomyslenia w wielu jezykach obcych, bo tam juz nie ma
        dobrze. Szyk ma podstawowe znaczenie, bo nie maje tak wielu "przypadkow".

Cudzoziemcow najbardziej zaskakuje tez polskie podwojne, albo nawet i potrojne
        zaprzeczenie:
        Nigdy nic nie wiem.
        albo
        Nigdy nikogo nie ma
    • Gość: ooooooooooooo Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 23:11
      ...no i FLUSTRACJA :D Nie wiem, czy już było, bo nie mam siły przebijać się
      przez wszystkie wypowiedzi :)
      • venus22 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 31.10.04, 08:50
        dawno temu kupujac jablka z ulicznego stragana uslyszalam ze "pogoda na
        choroby aromatyczne"...
        :)
        chodzilo o reumatyczne a bylo to w odpowiedzi na moja uwage ze zrobilo sie
        zimno i mokro.
        V.
    • Gość: lika Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: 80.103.43.* 01.11.04, 20:11
      nasmialam sie strasznie....ja jestem z poznañskiego i studiowalam w
      koninie ,wiec moi towrzysze mieli niezly ubaw...tez to na szage sie tak mowi
      jeszcze no nie?przynajmniej u mnie w domu...tak sie mowilo.teraz mieszkam poza
      polska(nie moge napisac poprawnie bo moj koputer nie ma nazych"znaczkow"....)
      buziaki.
      • Gość: Balbina Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:02
        Jeden chłopiec napisał ucho przez o z kreską, a decyję swoją uzasadnił bardzo
        ciekawie:) "Ócho" wymienia się na oko, wiadomo - to ta sama głowa:):):)
        Płakałam ze śmiechu:):):)
    • Gość: Aneta Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.04.05, 08:52
      wątek?
    • Gość: hajlander Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.adsl.xs4all.nl 01.04.05, 09:09
      dobre sa te mowione -
      poszlem i wziolem
      reszty nie zdaze napisac bo mnie szef wygania od kompa
      ...
      "przyszlem wczesniej, snif, gdyz nie mialem co robic"
      • Gość: n-l Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.it-net.pl 01.04.05, 09:37
        Wczoraj podczas lekcji ( pierwsza klasa) chlopczyk zadał pytanie :

Proszę paniĄ, czy bociany JĄ ślimaki ?

Nie wiem, jak Wy, ale ja z taką odmianą wyrazu jeść wcześniej się nie
        spotkałam.:)
    • kot.polarny weźNiemy 01.04.05, 10:03
      • Gość: Velika Re: weźNiemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 14:24
        Ostatnio pewien robotnik rozkopujacy droge obok mojego domu powiedzial ze to
        potrwa do POJUTRZA :)
      • Gość: ere Re: weźNiemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 15:10
        Kolega: "Jesteś dwuuliczny"(w sensie dwulicowy:P)
        Pani w sklepie: "Poprosze kilo tych ciastków"
        Koleżnka z dzieciństwa nagminne mówiła: dźwi, obczasy i huźdawka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka