Dodaj do ulubionych

Author Author

IP: *.kv.net.pl 24.09.04, 13:47
Nowy Lodge proszę Państwa!! Wczoraj widziałam w księgarni, niestety musi
zaczekać na wypłatę :))

Czy któś już kupił i czytał? Jak wrażenia? Już nie mogę się doczekać!!
Zapowiada się interesująco, zdążyłam przeczytać kilka pierwszych zdań.

Jeśli powtarzam wątek, wybaczcie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: szpilka Re: Author Author IP: *.kv.net.pl 25.09.04, 09:58
      Nie wierzę, ze na tym forum nikt go jeszcze nie czytał !! :)
      • Gość: Moni Re: Author Author IP: 158.75.211.* 25.09.04, 10:09
        Może wszyscy zainteresowani właśnie czytają lub czekają na wypłatę.
        • Gość: szpilka Re: Author Author IP: *.kv.net.pl 25.09.04, 14:03
          Racja Moni!! :))
          W takim razie czekam z niecierpliwością i na książkę i na wypłatę !!
    • Gość: vin Re: Author Author IP: 213.56.66.* 26.09.04, 00:33
      Szpilko,

najlatwiej spotkac Cie tutaj za pomoca kolejnych wydan Lodga:)

Serdecznie Cie pozdrawiam

vin
      • Gość: szpilka nie pisze..nie dzwoni.. IP: *.kv.net.pl 26.09.04, 08:27
        Ciebie natomiast nie sposób znaleźć w tym internetowym bałaganie. Żadnego
        znaku, żadnej wiadomości!!

-tymbardziej ciesze sie ze spotkania :)
        • Gość: vin pisz...dzwon:) IP: 213.56.66.* 26.09.04, 21:53
          Milo mi, a ze balagan tutaj to inna sprawa:)

Podaj jakis adres e-mail lub nr telefonu, to ja napisze lub zadzwonie:)

pzdr
          vin
          • ta_szpilka Re: pisz...dzwon:) 27.09.04, 05:59
            Mój drogi, to chyba powinno wyjasnic sprawę.
            Będę czekać, a właściwie zaczynam już od teraz!
            • Gość: vin Re: pisz...dzwon:) IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 27.09.04, 13:44
              Dorzucilem za arobasem gazeta.pl i fruuuuuuuu, list nadany:)

pzdr
              vin
              • Gość: vin Na pomoc,Szpilko! IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 27.09.04, 13:47
                Na pomoc, dostalem zwrot listu, czy adres to ta_szpilka@gazeta.pl
            • szpikulec1 Pisze i pisze i nic:) 27.09.04, 14:08
    • Gość: Alek Re: Author Author IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:36
      Ja jestem ciekaw tej książki, ale poczekam, aż będzie w bibliotece, to jest
      jakieś pół roku
      • Gość: szpilka Re: Author Author IP: *.kv.net.pl 26.09.04, 13:13
        Oj, Alek, to jest kwestia pół roku ale w jakiej bibliotece! U mnie nie ma tak
        dobrze. Zresztą Lodge, o dziwo, nie schodzi tak szybko z półek ;)

Pozdrowienia
        • Gość: Alek Re: Author Author IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:36
          Bo Lodge nie jest tak popularnym pisarzem jak mi się wydawało. O czym w ogóle
          jest ta książka. Może napiszesz kilka zdań, byłbym wdzięczny.
          Podejrzewam, że w bibliotece będzie szybciej, ale zanim bibliotekarki i ich
          znajomi przeczytają to minie około pół roku. Biblioteka nr. 81 jest w
          Warszawie, ulica Przechodnia, to jest koło placu Bankowego, najmilsza obsługa w
          całej Warszawie, mówię poważnie.
          • ta_szpilka Re: Author Author 27.09.04, 06:04
            Drogi Alku, rozbawiło mnie to, co napisałeś o bibliotekarakach i ich znajomych.
            Swieta prawda!! :)
            Apropo's Lodge'a, taką notkę znalazłam na stronie merlina:

Autor, Autor nie jest jednak biografią twórcy Portretu damy, lecz powieścią
            zainspirowaną prawdziwymi wydarzeniami z jego życia. Co więcej - powieścią
            przypominającą te, które stworzył sam James. W tle przewija się wiele znanych
            postaci, których losy splotły się z losami Jamesa, m.in. George du Maurier, Guy
            de Maupassant, Thomas Hardy, Oscar Wilde, a nawet kilkuletnia Agatha Christie.

Książka kosztuje około 30 złotych (około bo w zależności od źródła zakupu)

Byle do pierwszego! ;)

Pozdrawiam

PS.Dziękuję za adres, Alku, ja jednak mieszkam bardziej na południu- w drugiej
            stolicy. Kraków pozdrawia!!
        • Gość: RobertS Re: Author Author IP: *.acn.waw.pl 27.09.04, 16:26
          chyba, że w Internetowej wypożyczalni książek - już jest dostępna :))

Nie podam nazwy,adresu - bo to spam prawda?
    • Gość: monika_kot Re: Author Author IP: 81.219.184.* 27.09.04, 15:45
      Witaj szpilko!:)))) Przy okazji witam i vina:)))))))))))))))Och faktycznie jest
      juz nowy Lodge ale i ja czekam do wypłaty, a może nawet jeszcze dłużej, jak
      spadnie niespodziewana manna z nieba nabędę nowego Lodge'a choc wielka ze mnie
      miłośniczka jego prozy. Powieść Autor, autor była bardzo krótko na merlinie za
      25 zł, niestety teraz trzeba wydać 30:((( Pozdrawiam wszystkich czekających i
      już próbujących zgadnąć dokąd tym razem zaprowdzi nas jeden z ulubionych
      pisarzy:).
      • szpikulec1 Re: Author Author 27.09.04, 16:18
        Witaj Moni sympatycznie:)

pzdr
        vin
        • Gość: monika_kot Re: Author Author IP: 81.219.184.* 27.09.04, 19:05
          Witaj Vin!:))))))))))))))))) Ilośc usmieszków oddaje setną część mojej radości!
          Pozdrawiam jesiennie i deszczowo ale w duszy gra lato!:)
        • ta_szpilka Re: Author Author 27.09.04, 21:32
          Wysłałam. Co z tego będzie- strach się bać!!
          • ta_szpilka Re: Author Author 27.09.04, 21:35
            (Oczywiście) górna riposta była do niejakiego Szpikulca.
            A teraz do Moniki:
            Witaj :))))))))))))

Z tego wniosek, że za rzadko odwiedzam merlina, bo promocję przegapiłam. Ale
            jest na co czekać- mam taką nadzieję. Ciekawość mnie zżera- czy to ten sam
            Lodge którego znam z Myśląc, Terapii i Trylogii? Mirabile dictu :)))

Pozdrawiam wieczornie i do spotkania jeszcze w tym samym wątku, po przeczytaniu
            Authora !
            • Gość: luli_l Re: Author Author IP: *.microsoft.com 20.10.04, 15:55
              nie wiem czemu ten wątek się urwał..
              szpilko - i co, przeczytałaś?? jak wrażenia? bo mnie nęci, powiem szczerze, ale
              nie wiem czy warto?
              polecacie?
              • Gość: monika_kot Re: Author Author IP: 81.219.184.* 21.10.04, 07:39
                A ja własnie dostałam w miniony weekend Autor, autor w prezencie więc wkrótce
                pewnie przeczytam:))))))))) No właśnie jak tam z tym czytaniem, czy ktos juz
                zapoznał sie z najnowszym Lodgem? Pozdrawiam!
                • Gość: luli_l Re: Author Author IP: *.microsoft.com 21.10.04, 11:55
                  napisz jak się czyta.. :)
                  • radiostacja1 Re: Author Author 21.10.04, 15:45
                    Witam,

• radiostacja1 Re: Author Author 21.10.04, 15:54
                    Witam,
                    ja przeczytałam z zapartym tchem ( jestem wielką fanką Lodge'a). Książka
                    jest świetna aczkolwiek faktycznie inna niż pozostałe książki tego autora .
                    Żałuję,że nie znam prozy Henry'ego Jamesa (czytałam coś tam dawno temu) i nie
                    mogłam wyłapać wszystkich smaczków - Lodge jest przecież świetnym imitatorem
                    stylów pisarskich.

Pozdrawiam, M.

• Gość: szpilka Re: Author Author IP: *.kv.net.pl 21.10.04, 18:48
                      Witajcie,

Ja książkę mam, czeka jednak w kolejce (o zgrozo!! Lodge i w kolejce) tuż
                      po "Kodzie.." Brawna. Radiostacjo!Tak myślałam, że książka jest świetna. Nie
                      mogę się już doczekac aż zacznę ją czytać. Co do prozy Jamesa- nie jest mi
                      znana. Słyszałam o nim dużo, ale nigdy nie mogłam "dotrzeć do źródeł". Może
                      ktoś z Was zna coś wartego polecenia?M owa oczywiście o Jamesie, nie o Lodge'u
                      bo tego ostatniego nie trzeba polecać :)))

Pozdrawiam
                      • Gość: Alek Re: Author Author IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:40
                        Ja tu czekam na bliższe informację i na książki w bibliotece, ale chyba
                        najbardziej na maturę, a Wy tu tylko uprzejmości wymieniacie. Trudno dostosuję
                        się do Waszej konwencji.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Czytajcie, czytajcie, a ja poczekam.
                        • Gość: Madzia Re: Author Author IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:16
                          przeczytałam... i może uznacie mnie za prostaka lub profana, ale stanowczo
                          mówię NIE!!! Czyta się tak sobie (ale HJ również czyta się tak sobie :)) Pewnie
                          wrócę za czas jakiś do tej powieści, ale teraz stanowczo NIE takiemu Nie-
                          Lodgowi...
                          Pozdrawiam cieplutko
                          • ta_szpilka Re: Author Author 22.10.04, 09:26
                            Madziu, słyszałam tez i takie opinie, dlatego tym bardziej jestem ciekawa!! Ja
                            sama, jak już pisałam do książki jeszcze się nie zabrałam, ale nie mogę się
                            doczekać. Może powiesz co czytałaś Jamesa? I co takiego innego jest w Lodge'u-
                            Nie-Lodge'u ?
                        • ta_szpilka ojej 22.10.04, 09:23

Alek,
                          To matura czeka na Ciebie!! ;) Nie za bardzo rozumiem, dlaczego przeszkadza Cie
                          słówko "pozdrawiam".
                          Co do uprzejmości, dziękuję za komplement, bo może był skierowany nawet do
                          mnie!

Ale...ale...Postaram się być mniej uprzejma...Ty wredna żabo :D

A Lodge może juz jest w warszawskich bibliotekach? Wszystkie Panie już go
                          przeczytały? :)) Daj znać jak przeczytasz, wtedy będziemy mogli porozmawiać o
                          czymś konkretnym.
                          • Gość: Alek Re: ojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:31
                            Wredna żabo? A Ty ropucho!

A w czym mi przeszkadza słówko pozdrawiam?

Matura, maturą zostawmy ją w spokoju. Jeszcze nie ma Lodge'a w warszawskich
                            bibliotekach, bo sprawdzam to często, nawet jeszcze nie kupili :(
                            Wiem, bo można się zapisać w kolejce! :P
                            • ta_szpilka do Alka 22.10.04, 18:30
                              Żabojadzie,

Więc jeśli doczekasz się swojej kolejki- daj znać jak się podoba!!
                              • Gość: Alek Re: do Tej Szpilki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 23:06
                                Jak my już tu o żabojadach, to może mi ktoś spróbuje wytłumaczyć rodzajniki
                                francuskie, za chwilę matura, a mi się wszystko zaczęło sypać.

Mówiłem już ropucho?
                                • Gość: Alek Re: do Tej Szpilki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 23:08
                                  Mowiłem! cholera, powtarzam się!

Może żabolu?
                                  • Gość: szpilka Znowu prywatnie IP: *.kv.net.pl 23.10.04, 09:40
                                    Na Francji-Elegancji zna się doskonale Vin- szukaj go gdzieś na forum. A o
                                    jakie rodzajniki Ci chodzi? Żeńskie do żeńskich rzeczowników i męskie do
                                    męskich- to chyba po Bożemu, hm?
                                    • Gość: Alek Re: Znowu prywatnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 12:39
                                      Francuskie są zdecydowanie bardziej rozbudowane. Słabo mi to idzie.
                                      • Gość: PAOLA LOLA Re: Znowu prywatnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:35
                                        Smutno będzie jak spadnie ten wątek z pierwszej strony
    • yanga Re: Już go podciągam 26.10.04, 22:45
      ...ale nie wiem, czy ktoś tu jeszcze chce rozmawiać o samej książce? Właśnie
      jestem w trakcie lektury. Ludzie, toż to jest studium rynku książki! Nigdy nie
      wiadomo, co stanie się bestselerem, o kim po latach będą pamiętać, a o kim
      nie... Dylematy Jamesa są aktualne do dzisiaj. Poza tym przyznaję, że kupiłam
      tę książkę, ponieważ bardzo mnie interesują sami bohaterowie, a zwłaszcza
      George du Maurier i jego rodzina. On był dziadkiem Daphne, a inne osoby
      wspomniane przez Lodge'a odegrały także istotną rolę w jej życiu.
      • Gość: Alek Re: Już go podciągam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:09
        Chętnie porozmawiam, ale jeszcze nie przeczytałam, poczekaj jeszcze chwilę...
        • yanga Re: Już go podciągam 27.10.04, 15:17
          Dobra, ja też przeczytałam dopiero jedną trzecią. Dla mnie to naprawdę bardzo
          ciekawe.
          • Gość: luli_l Re: Już go podciągam IP: *.microsoft.com 27.10.04, 15:28
            Czekam na Wasze opinie po przeczytaniu, ja jeszcze nie kupiłam, ale nie
            przestała mnie kusić :) pozdrawiam!
            • Gość: Alek Re: Już go podciągam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:59
              Ten wątek powinien się nazywać "wątek ludzi oczekujących"

Tak jak powyżej napisałem też czekam...
              • Gość: szpilka Re: Już go podciągam IP: *.kv.net.pl 28.10.04, 20:37
                Jako założycielka wątku -odzywam się,by powiedzieć że też czekam. Już
                skończyłam "Kod Leonarda.." i już myślę nad Lodgem, po którego sięgnę w wolnej
                chwili. Tymczasem pozdrawiam Tych Czekających ( Tych z bibliotek także :))
            • Gość: albert odp IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 21:31
              czesc luli_i
              polecam, jedna z lepszych pozycji na naszym rynku

pzdr
              albert
              • Gość: luli_l Re: odp IP: *.microsoft.com 03.11.04, 09:33
                dzięki albert :) mam nadzieję że nie wpędzi w depresję jak wszyscy koło mnie
                krakają. Przeczytam, zobaczę..
    • yanga Re: Author Author 03.11.04, 17:54
      No więc ja też wreszcie skończyłam - głównie dzięki awarii monitora, bo mogłam
      sobie czytać bez wyrzutów sumienia. Mało, że mi się podobało - ja tę książkę
      przeżyłam. Fakt, że wartościowe dzieła przechodzą bez echa i nie trafiają do
      czytelników, natomiast różne miernoty biją rekordy nakładów. Okazuje się, że to
      zjawisko stare jak świat, a przynajmniej jak dwa ostatnie stulecia. Czasem
      sprawiedliwa oliwa wypłynie na wierzch, tak było nie tylko z Jamesem, ale
      choćby z Emily Dickinson czy z naszym Norwidem. Ilu jednak autorów wciąż czeka
      na odkrycie? Mimo wszystko uczciwie ostrzegam: to nie jest lektura ani łatwa,
      ani tchnąca optymizmem.
      • Gość: Alek Re: Author Author IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 00:00
        Świety komentarz, ja nie umiem tak "głęboko" czytać. Pozdrawiam
        • yanga Re: Author Author 04.11.04, 10:56
          Bo Ty, Alek, jesteś jeszcze tą skorupką, która nasiąka, a już tą, co na starość
          trąci. Nie przejmuj się, to samo przyjdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka