askakoll Jakie to piękne! Won z Doktorem Judymem i Joasią! 08.09.05, 11:40 "Z ludzi bezdomnych" pozbyłabym się Dra Judyma i Joasi (nawet biorąc korektor i wkraczając osobiście do każdej biblioteki publicznej!) Ona: rozegzaltyzowana ofiara uwłaczająca mojemu imieniu, on: niezdolny do myślenia i czynów - ciepłe kluchy po dwakroć rozmemłane. WON z oczu dzieci! Szerzyciele marazmu! Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_madian Re: Jakie to piękne! Won z Doktorem Judymem i Joa 09.09.05, 00:18 Judym poświecił szczęście i miłość w imię altruistycznych pobudek. Kierował nim wewnętrzny głos, jego powołanie stało się wyrzeczeniem. To, że porzucił Joannę w imię ratowania i leczenia chorych nie oznacza, że jest to postać bierna i stłamszona, niezdolna do czynów. To tragiczny bohater, samotny w swoich wyborach i niestety,nierozumiany przez czytelników ... Odpowiedz Link Zgłoś
askakoll Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka 08.09.05, 11:51 W sumie dziwię się, że jakaś skrajna prawica na to jeszcze nie wpadła: przecież trzeba ocenzurować "Kubusia Puchatka"! Bo: - Krzyś jest z patologicznej rodziny = rodzice w ogóle się nim nie zajmują, chłopak ucieka w świat fantazji = won z książki! - Puchatek jest uzależniony od miodu, a czymże jest pitny miód, jak nie alkoholem? = won z książki! - Prosiaczek to uosobienie wszystkich kompleksów (z kompleksem, tego, małości na czele)! = won! - Kangurzyca jest samotną matką! A fe! Kto to widział pokazywać dzieciom samotne matki jako standardy? = won z książki! - Maleństwo to w ogóle ma kompleks elektry i nie dziwota. Bo gdzie spędza cały dzień? = won z książki! - Pan Sowa - i co to ma być "Pan" - "Sowa"? Przecież powinno się mówić "Pani Sowa". To co on, po zmianie płci jest? I to ma być największy autorytet w książce? = won! - Królik - następny z zaburzeniami płci! Kto to widział, żeby dorosły mężczyzna latał po kuchni w fartuchu? Nawet, gdyby okazało się, że wcale nie jest transwestytą, to przecież nie wolno pokazywać dzieciom, że mężczyzna cały dzień spędza w kuchni i ogródku, zamiast uczciwie pracować! = won! - Tygrysek (o zgrozo!) wbrykuje przemocą na innych męskich bohaterów książki = won paskudo! - i na koniec: Kłapouchy, którego wszyscy ciągną za ogon. = A fe! won! z przymróżeniem oka pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka 08.09.05, 12:05 ide się wyśmiać spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka 08.09.05, 12:09 :))) niezłe:)) Odpowiedz Link Zgłoś
askakoll errata 08.09.05, 12:17 askakoll napisała: > - Maleństwo to w ogóle ma kompleks elektry i nie dziwota. Bo gdzie spędza cały > dzień? = won z książki! Edypa, Edypa... tak się przejełam tymi zmianami płci, że jeszcze kompleks elektry Maleństwu pocisnęłam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konishiko Re: errata IP: 134.76.70.* 08.09.05, 17:30 Niekoniecznie potrzebna jest errata, to juz zalezy opd plci Malenstwa :) Tym bardziej nalezy je usunac, co to za wzorzec wychowania, ze po dziecku nei widac, czy to chlopiec czy dziewczynka? Odpowiedz Link Zgłoś
askakoll Re: errata 08.09.05, 21:09 Jezus Mario, rzeczywiście! Maleństwo to "ono" - hermafrodyta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruszka Re: Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka IP: *.net.perfekt.pl 08.09.05, 17:36 Królika usunąć za nepotyzm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
askakoll nepotyzm 08.09.05, 21:10 Gość portalu: gruszka napisał(a): > Królika usunąć za nepotyzm!!! hihi prawda! Ale jeżeli to miałaby cenzurować skrajna prawica, to nepotyzm by został ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka 08.09.05, 18:36 Dorzuce jeszcze swistaka: Swistak to nieznosny workoholic i na dodatk sepleni. I jak wytlumaczyc dziecku, ze to ideal biznesssmena?! = won z ksiazki! Odpowiedz Link Zgłoś
askakoll a świstak siedzi... 08.09.05, 21:13 stella25b napisała: > Dorzuce jeszcze swistaka: > > Swistak to nieznosny workoholic i na dodatk sepleni. I jak wytlumaczyc dziecku, > > ze to ideal biznesssmena?! = won z ksiazki! :] Najpierw trzeba by go dodać, żeby go móc wywonować - w książce A.A. Milne nie ma świstka - pewnie poszedł robić karierę w reklamie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
bebla Re: a świstak siedzi... 08.09.05, 21:20 Z książki niejakiego L.Carrolla usuwam tytułową Alicję, która była tak głupia, że wpadła do króliczej nory, przeszła na drugą stronę lustra, jakas naiwna fantastka... Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: a świstak siedzi... 08.09.05, 21:54 Nie ma też żadnego Pana Sowy! Nie w jedynie słusznym przekładzie Ireny Tuwim. Jest tylko Sowa Przemądrzała - samiczka jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menahel Re: a świstak siedzi... IP: *.jsn.osi.pl 09.09.05, 18:28 Chyle czoła przed tłumaczeniem "Kubusia Puchatka" autorstwa Ireny Tuwim, jednak w oryginale Sowa jest rodzaju męskiego co tłumaczy niektóre jego(jej) cechy.Poza tym tłumaczenie pomija akapit 1go rozdziału, który wyjaśnia (niczego nie wyjaśniając oczywiście)dlaczego Puchatek(Pooh) ma na imię Winnie (co jest imieniem żeńskim).Czyżby znowu cenzura? ;-) Ja usunąłbym z tej książki Krzysia. Jego najczęstsza wypowiedź "Oj, ty głupi Misiu..." dowodzi, że wszystkie pozostałe postacie istnieją tylko po to aby on mógł poczuć się WAŻNY ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
askakoll racja, ale i temu zaradzimy 10.09.05, 11:12 Sowa Przemądrzała...hm, był/a dyslektykiem i to uczy dzieci złej pisowni. Tak nie można = won z książki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:35 kto to jest 'pan sowa'? ja znam tylko sowę przemądrzałą :) Odpowiedz Link Zgłoś
maadga Re: Z przymrużeniem oka: cenzura na Puchatka 09.09.05, 09:01 Świetnie, ktoś wreszcie dostrzegł że to jednak książka dla dorosłych, a nie dla dzieci. Dziś będę ją sobie czytać do poduszki.:) Odpowiedz Link Zgłoś
alistar1 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 12:04 Z "Lolity" Nabokova stanowczo usunęłabym postać Quilty'ego- pomimo całej swej tajemniczości niesłychanie działał mi na nerwy. Nie rozumiem, co Lolitę w nim urzekło... Był głupi, butny, wręcz prostacki i najczęściej wyskakiwał jak przysłowiowy "królik z kapelusza". Bardziej niż romans z Humbertem zaszokowało mnie oddanie Lolity jego osobie! Kiedy pojawił się w książce, miałam nadzieję, że szybko zniknie i nie będzie dręczył biednego Humberta (a co za tym tym czytelnika!)Myślę, że bez tej postaci powieść spokojnie zachowałaby swoją wartość... Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 12:11 Był głupi, butny, wręcz prostacki i najczęściej wyskakiwał jak > przysłowiowy "królik z kapelusza Jednym sowem byl lolitą w męskim wydaniu. Ot i co, ona też była głupia:))))) A biedny Humbert stawał na głowie, zabawiajac się w Pigmaliona:) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczorowski Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 12:12 Bohater to bohater. Ja bym usunal narratora z wielu ksiazek. Od razu mozna by zaoszczedzic kupe papieru. Szczegolnie dotyczy to lektur szkolnych. :-))) Tylko kto by czytal same dialogi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 14:30 Organizatorzy konkursu przeczytali pewnie książki o przygodach detektyw Thursday Next ;-))) Poddaję pod rozwagę usunięcie Gustawa/Konrada z Dziadów. Powód: jednostka ma rozterki wszelakie, cierpi na megalomanię, depresję, neurozę i ma zwidy na dodatek, co źle wpływa nie tylko na jego zdrowie psychiczne, ale na pokolenia czytelników, co widoczne jest chociażby na przykładzie obecnej sytuacji polityczno - gospodarczej i poczucia mesjanizmu u wszystkich kandydatów na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
swojak3 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 14:31 Przerażają mnie pomysły moich przedmówców bo skoro tak kogoś nienawidzicie że chcecie go wyrzucić to czy Wy jesteście lepsi? Ja chciałbym tylko sobie wyrzucić że zbyt mał czasu poświęcam literaturze.Książki są drogie i jeśli mam dylemat czy kupić chleb i wszystkie sprawunki niezbędne do życia czy książkę to wybieram to pierwsze.Kiedy tylko mogę to kożystam z biblioteki ale nie wszystkie książki w niej się znajdują.Przeważnie popularne i takie jakie chce czytać bibliotekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia do swojaka 08.09.05, 14:39 hm chyba moge sie wypowiedziec w imieniu przedpisaczy a nie zwróciles, drogi swojaku, ze wszystkie wypowiedzi świadczą o głebokiej znajomości omawianych książek, co nie jest chyba dowodem na nienawiść do jej bohaterów a raczej o znakomitej wiedzy na temat ich losów i sympatii do nich? i gdybyś znał bliżej to forum, wiedziałbyś, że wypowiadające sie osoby na ogół czytają 5 książek jednocześnie, kupują tylko torebki o gabarytach odpowiednich do formatów ksiązek i obudzeni w środku nocy recytuja bibliografie i biografie? miłość do książek nie oznacza bowiem bałwochwalstwa miłość do ksiązek nie jest ślepa świadczy natomiast o poczuciu humoru Odpowiedz Link Zgłoś
swojak3 Re: do żabki 09.09.05, 10:19 To cofam zarzuty i przepraszam jeśli kogoś uraziłem, a swoją drogą to ciekawe ,bo jak ja się budzę to mam tylko jedną mysl - czy uda mi się dzisiaj godnie przeżyć dzień? Może jestem człowiekiem małego ducha?Nie wiem . Odpowiedz Link Zgłoś
ceboolka Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 15:07 .... a bibliotekarz zly czlowiek i slownika ortograficznego nie chce czytac....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.iim.pl / *.iim.pl 08.09.05, 20:18 Czuję się dotknięty - bibliotekarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pli Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.uz.zgora.pl 08.09.05, 21:07 "Kiedy tylko mogę to kożystam z biblioteki" hihi moze pokorzystaj z tych ksiazek staranniej, aby Twoje byki nie rzucaly sie tak wyraznie na oczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ferdziu Biblia bez Judasza! 08.09.05, 16:47 Gdyby w Biblii nie byłoby judasza jakże ciekawiej mogłaby się potoczyć chistoria Jezusa. Jego 30 lat życia było jakże ciekawe o ile ciekawsze byłoby np. 80 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jose Re: Biblia bez Judasza! IP: *.crowley.pl 08.09.05, 17:18 Chryste, ferdziu, bez Judasza Jezus byłby po prostu rybakiem, co to miewał nieortodoksyjne wizje. I tak by łowił i rozmyślał przez następne 47 lat. I to by była rzeczywiście zupełnie inna HISTORIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terence Re: Biblia bez Judasza! IP: 81.15.226.* 08.09.05, 17:54 bez Judasza? bez sensu by było, fakt! a co do do tego co by było gdyby , obejrzyj "Ostatnie kuszenie Chrystusa", mocny film, ale ma coś w sobie...co powoduje że się Chrystusa możana bardziej 'plubić' (kochać, miłować jak kto chce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnnydrake Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:02 Nie mogę się powstrzymać przed usunięciem ze wszystkich książek fantasy tych paskudnych szpiczastouchych elfów..... w feeee.... Szczególnie u Tolkiena.... co one sobie myślą?!? Przeklęte szpiczastouchy. Krasnoludzkie pozdrowienie znad kufla piwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terence Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: 81.15.226.* 08.09.05, 17:46 Gość portalu: johnnydrake napisał(a): > Nie mogę się powstrzymać przed usunięciem ze wszystkich książek fantasy tych > paskudnych szpiczastouchych elfów..... w feeee.... > Szczególnie u Tolkiena.... co one sobie myślą?!? Przeklęte szpiczastouchy. JA ci dam szpiczastouchy, brudnobrody kurduplu mieszkający w ciemnych jaskiniach. My elfy jestesmy za usunięciem 'brudasów', albo pozostańcie w swoich kopalniach i nie obrzydzajcie nam świata. (a w szczególnosci lasów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama_el Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.trustnet.pl 08.09.05, 21:54 a ja mysle ze elfy nie sa za wyrzucaniem "brudasow" mysle ze unikaja rowniez negatywnie zabarwionego okreslania innych ras Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-xx Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 23:06 Najchętniej usunęłabym wszelkie czarownice, potwory i inne Baby jagi, które chciały zjeść Jasia i Małgosię, uwięziły Roszpunkę, kazały Kopciuszkowi grzebać w popiole , otruły Królewnę Śnieżkę i zrobiły krzywdę innym ulubionym bohaterom bajek, które czytam mojej córeczce. Za kazdym razem muszę zamieniać sie w autora bajki i ją nieco modyfikować:) Odpowiedz Link Zgłoś
bruxx Gandalfa z "Władcy Pierścieni" !! 08.09.05, 17:08 Sympatyczna postać, ale dramaturgia, bardzo dobrej skądinąd książki, ogromnie by zyskała na jego absencji. Gandalf jest tu antidotum na każdy jeden problem, a tak bohaterowie musieliby sami dojść metodą prób i błędów do rozwiązania. Z resztą prof. Tolkien podjął próbę usunięcia Gandalfa z powieści (Moria), ale przestraszył się zapewne, że powieść rozrośnie się do rozmiarów nieograniczonych, z czego byliby myślę zadowoleni dzisiejsi czytelnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekK Może ktos sie wreszczie odważy IP: *.aster.pl 08.09.05, 17:25 Może ktos odpowiedzialny odważy się w końcu i wykresli z kart literatury niejakiego (a raczej nijakiego) Jima z powiesci Conrada? Powodow jest kilka: 1) pseudoarystokrata (Lord samozwaniec?) 2) za jego pomocą autor chce nam wmowic ,ze jak ci sie nie udalo zabic sie raz to masz probowac do skutku. (czy cos takiego ;) 3) chce zostac bohaterem na siłę! (nie pozwolmy mu na to!) jeszcze bym kilka wymyslil ... P.S jak tak was czytam to zastanawiam sie kiedy wyrzucicie Jezusa z Biblii pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goddard Re: Gandalfa z "Władcy Pierścieni" !! IP: *.krak / *.crowley.pl 08.09.05, 17:25 Czy Tobie się Bruxx czasem sufit na głowę nie zwalił? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mARTYNKA Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:16 a ja bym usunęła Sonię ze "Zbrodni i Kary " co za postac brrr wcale nie pasuje do tej powieści i innych bohaterów , jej odmienność budzi we mnie politowanie jest za dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomkrok Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.aster.pl 08.09.05, 17:40 Postuluje usunięcie "strasznego wilka" z bajki! Z dziewczyną (i jej kapturkiem) można było tyle fajnych rzeczy robic a ten ją głupi zjadł. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
galileo01 Prezydenta USA ze "Zwodniczego punktu" Browna 08.09.05, 17:41 ...bo jest nierealistyczny: realistyczny polityk jak nie głaszcze dzieci po główkach, to kradnie im cukierki, tymczasem On jest przepełniony ideałami. Odpowiedz Link Zgłoś
skorsarz Usuń bohatera książki! 08.09.05, 17:43 Można by pousuwać bohaterów tytułowych ze wszystkich powieści! Wówczas książki te zyskałyby lekki posmaczek surrealizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
justinehh Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 17:48 Pan Jones z "Folwarku zwierzęcego" za złe traktowanie zwierzaków Odpowiedz Link Zgłoś
bartbartek Adolf Hitler z Main Kampf 08.09.05, 18:16 Książka byłaby cieńsza i na pewno dużo ciekawsza, a bohater mało ciekawy barwy książce by nie ujął. Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Adolf Hitler z Main Kampf 08.09.05, 22:22 bartbartek napisał: > Książka byłaby cieńsza i na pewno dużo ciekawsza, a bohater mało ciekawy barwy > książce by nie ujął. Dokładnie to samo można powiedzieć o niejakim młodym Werterze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwa222 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 18:13 Kogo bym usunęła?( czuję sie prawie jak kat, który ma dokonać zamachu na stronnice niewinnego dzieła literackiego;)) Mój topór pada jednak na głowę Judyma z "Ludzi bezdomnych" Żeromskiego. Czemu akurat biedny lekarz? Odpowiedź jest prosta- jego osoba jest tak "nieposklejana" emocjonalnie, tak pełna sprzeczności i wahań, że czytelnika ogarnia prawdziwe przerazenie, ze taka osoba mogła miec swój pierwowzór w rzeczywistości. Do tego facet bez skrupułów porzuca Joasie! Jednym słowem, dla mnie, to typowy anty-bohater, z którego nie wolno brac przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartbartek Potop bez szwedów 08.09.05, 18:14 Myślę, że byłoby to niezwykle ciekawe gdyby w Potopie zabrakło Szwedów. Książka jak dla mnie to głównie przygody Kmicica, Wołodyjoswkiego, Skrzetuskiego i oczywiście Zagłoby :-) Wątek ze Szwedami i walką mógłby zostać usunięty. W tym wypadku stracilibyśmy więcej niż jednego bohatera, więcej niż jedną potyczkę i więcej niż jedno walkę. Natomiast ciekawe czym by Sienkiewicz uzupełnił lukę... Mogłoby być jeszcze ciekawiej :-) Jakaś nowa białogłowa? "Old Flood" - O.H.Sienkiewicz and "New Flood" - N.H.Sienkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhamlet Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: 62.233.250.* 08.09.05, 18:24 Ja to bym usunęła tego debila Hamleta z dramatu Shakespeare'a! Snuje się przez całą książkę, biadoli, opowiada jakieś dyrdymałki i przeżywa rozterki. Miał tylko pomścić śmierć ojca zabijając Klaudiusza a w efekci doprowadza do śmierci bodajże 7 osób. Brak słów! Odpowiedz Link Zgłoś
i_am_a_bird Usunąć pana Tadeusza z Pana Tadeusza 08.09.05, 18:30 Czy pan Tadeusz w "Panu Tadeuszu" jest naprawdę niezbędny? Sądzę, że by się obyło. :> Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 18:37 Wnoszę o usunięcie Juliana Caraxa z "Cienia wiatru"! Nieudacznik, który pasożytuje na kobietach, a jeszcze robi to tak sugestywnie, iż otoczenie mu współczuje. A kysz z takim chłopem! Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:22 też był jednym z moich kandydatów, ale wygrał ten idiota Werter Odpowiedz Link Zgłoś
rafaello_forum Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 18:34 Z "Inwazji Jaszczurów" Capka wyrzucam jaszczury. Albo nie, lepiej wyrzućmy ludzi! Rafaello Na koniec każdy pisze coś śmiesznego albo mądrego, ale mnie nie przychodzi nic do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 18:52 ja to bym hioba , wywalił z biblii drażni mnie jakoś ten masochista :( Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 18:57 i z książek o leninie wywalił bym lenina , a wstawił hioba Odpowiedz Link Zgłoś
dalecooper Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:03 Ja bym usunął Izaaka z Księgi Rodzaju. Postać niewiele wnosi do akcji, wydłuża tylko niepotrzebnie i tak gigantyczną listę bohaterów opowieści. Jedynym synem Abrahama i Sary mógłby być od razu Jakub - przy okazji uniknęlibyśmy w historii patriarchów tej niesmacznej afery z kupczeniem pierworództwem (usunięcie Ezawa jest logiczną konsekwencją pierwszego kroku, dodatkowym plusem byłby także brak tych wrednych Edomitów). Jakub z powodzeniem mógłby wystąpić w roli niedoszłej ofiary na górze Moria, sympatyczna Rebeka mogła być jego pierwszą żoną, zamiast matką, nie musiałby więc płodzić swoich dwunastu synów ze służącymi Lei i Racheli - każda z żon Jakuba mogła urodzić po czterech. Odpowiedz Link Zgłoś
realme_m Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:10 Chciałabym z książki "Tajemniczy ogród" usunąć panią Medlock, bo wydaje mi się, że jest zbyt despotyczna na dworze swego pracodawcy ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 19:19 To może usuńmy Godota z "Czekając na Godota"? No bo... ... oj. No tak. To w takim razie proszę usunąć Księcia z bajki o Kopciuszku. Co to ma być, ja się pytam? Oddanie się pierwszemu lepszemu facetowi, byle był nadziany i ustawiony w życiu, ma być jedynym sposobem na ucieczkę od biedy i codzienności kobiecego życia? Albo niewola, albo zamążpójście? I czego to uczy małe dzieci, co? Chłopców to chyba tylko fetyszyzmu! (za kobietą z butem latać! A! Zboczeńcy!) Plakać mi się zachciało. A na serio, to rzeczywiście Gustaw i Konrad są przykładem postaci wyjątkowo nieudolnie wykorzystanej do związania ze sobą paru luźnych scen. Precz z gościem i tyle, ku dobru powszechnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castorp Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.sbi.com 09.09.05, 12:37 Myślę, że z Książe z bajki o Kopciuszku to nie tylko fetyszysta ale i nekrofil... zakochiwać się w martwej babce??? A może to taka stara wersja "Porozmawiaj z nią"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie To nie z tej bajki! :) IP: *.acn.waw.pl 09.09.05, 12:49 Ta trzymana na lodzie w mauzoleum przez Wysokich Inaczej (krasnoludkami zwanych) to była Sp. Królewna. Proponuję w tej bajce zamienić królewnę na Lenina. Otrzymamy wówczas interesujący obraz miłości komunistyczno-homoseksualnej Księcia do Lenina z podtekstem kultu jednostki, a jednocześnie interestujące studium rozpaczliwego poszukiwania autorytetu za cenę łamania praw natury, wyrażone w konwencji oniryczno-baśniowej... Boże, nie mogę siebie czytać... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jezyk7 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:26 Ja usunełabym z "Przeminęło z wiatrem" Ashleya Wilkesa. Niby to to przystojne, niby miłościwe, ale za to zupełnie bezużyteczne. O ile mniej problemów mialaby Scarlett O'Hara albo szlachetna Melania, gdyby szanownego pana W. zabrakło w tej książce. Składam uszanowanie jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:49 jezyk7 napisała: > Ja usunełabym z "Przeminęło z wiatrem" Ashleya Wilkesa. Niby to to przystojne, > niby miłościwe, ale za to zupełnie bezużyteczne. nie taki bezużyteczny w KU KLUX KLANIE działał aktywnie , a to taka "dobra"organizacja > > > jezyk7 > Odpowiedz Link Zgłoś
difiore Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:34 tak sobie myślę, że wykonalnym byłoby usunięcie głównego bohatera z "Kongresu Futurulogicznego" Lema. Tam i tak wszystko jest jakąś absurdalną wizją, więc nic by się nie stało, jeśli i bohater okazałby się jedynie wyobrażeniem stworzonym przez samego siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
maria012 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:38 A ja bym nie usuwała, ale zamieniała. Ileż to mozliwosci otwiera sie przed czytelnikami. Z " Lalki" usunęłabym/przesunęła do " Potopu" Wokulskiego, a z " Potopu" - Kmicica - do " Lalki". Wokulski przestałby cierpieć a jego czerwone rece podbiłyby serce Oleńki, zas Kmicic/Azja ( w wykonaniu Olbrychskiego) od razu Izę wziąłby nabił... na coś i nie musiałaby potem cierpiec w klasztorze. Odpowiedz Link Zgłoś
krom Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:42 Zawsze jest kilka pomysłów na ten temat... Wydaje mi się że należało by przede wszystkim usunąć kilka nazwisk z książki telefonicznej. Poza tym bardzo ciekawe eksperymenty w tym temacie przeprowada każda propaganda, robiła to Radziecka i robi Amerykańska. Usuwaniem i przywracaniem postaci zajmują się nałogowo autorzy seriali, jak Henryk Sienkiewicz czy twórcy scenariuszy do seriali filmowych (nie znam nazwisk). Istnieją też przypadki protegowanego usuwania swoich własnych życiorysów z niektórych akt... ale politykę wolałbym na razie pominąć. Każdy bohater w książce pełni jakś rolę, chociażby po to żeby książka była dłuższa lub bardziej zagmatwana. Najłatwiej zatem wywalić postaci drugoplanowe. Można by na przykład "zniknąć" Rzeckiego z "Lalki" Prusa, ale nie miałbym wtedy przygody ze sprawdzianem na języku polskim (nie umiałem odpowiedzieć na pytanie ilu było Napoleonów w pokoju u Rzeckiego, ale to inna historia). Likwidowanie głównych postaci znanych pozycji literackich, na pewno już na tej liscie było, zatem trudno będzie mi zabłysnąć oryginalnością. Myślę że eksperymenty z taką samą książką, tylko bez jakiejś postaci były by nudne. Dużo ciekawsze mogło by się okazać napisanie podobnej książki, opisującej te same zdarzenia ale widziane oczami innych bohaterów. Na pewno wtedy też się jakieś postaci zawieruszą... Widziałem kiedyś sztukę teatru telewizji, która opowiadała to samo zdarzenie z punktu widzenia czterech osób. Przykłady w literaturze też się pewno znajdą. Często taką samą książkę pisze kilku autorów, no nie zupęłnie taką samą, są drobne różnice, ale idea i pomysł są takei same. Ostatni było głośno o "Harrym Poterze" bez Harrego, w jego miejsce była jakaś młoda dziewczyna. Dziękuję za uwagę i znikam ze swojej przynudzanki. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:51 o , i z encyklopedii bym paru bohaterów wywalił hioba bym wywalił z encyklopedii i skłodowską za to że bohaterką chin jest , pracocholiczka jedna Odpowiedz Link Zgłoś