amaranta78 25.09.05, 16:17 Premiera miała być 20 września. Czy już komuś udało się kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amaranta78 Re: "Uciekinier" 02.10.05, 17:14 Już przeczytałam, więc skrobnę parę słów ;) Książka niemal cały czas trzyma w napięciu. Chwilami naprawdę się bałam, ciągle też zastanawiałam się, gdzie ja bym się ukryła, gdybym była na miejscu Richardsa. Przychodziły mi do głowy różne pomysły, ale po jakimś czasie szybko stwierdzałam, że nie zdałyby egzaminu. Jednym z powodów jest to, że Richards musiał codziennie wysyłać taśmy z krótkimi nagraniami. Wysyłał je pocztą i to było wg mnie najgorsze jeśli chodzi o te zasady. Od początku było wiadome, że gracz nie ma najmniejszych szans. Książka ta podobała mi się, aczkolwiek kiedy zaczynałam ją czytać, miałam trochę inne wyobrażenia o przebiegu akcji. Myślałam, że skończy się inaczej. Natomiast gdy już zmierzałam do końca powieści, domyśliłam się co zrobi bohater. Książka smutna, szokująca i miejscami dość brutalna. Podobnie zresztą jak w zbliżonym tematyką "Wielkim marszu". Jednakże "Wielki marsz" o wiele bardziej mną wstrząsnął i bardziej mi się podobał. Może dlatego, że czytałam go jako pierwszy w kolejności. Przekonuje mnie wizja przyszłości ukazana przez Kinga i nie da się ukryć, że przeraża. Jeśli mogłabym coś zmienić w tym utworze, to bardziej rozwinęłabym fabułę, tworząc powieść na ponad 300 lub 400 stron, bo takie lubię czytać najbardziej. Dodałabym więcej przygód, rozciągnęłabym akcję na więcej dni. Wiem, że nie mnie oceniać takiego pisarza jak King, może się czepiam. Po prostu wtedy książka bardziej by mi się podobała. Oceniam tą powieść na 4, (w skali 1 do 5) i gorąco zachęcam to przeczytania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: "Uciekinier" 03.10.05, 17:01 Dawno temu czytałam i podobało mi się. Klimtem to mi się bardziej kojarzy z poweiściami Dicka niż z Kingiem, ale Dicka tez bardzo lubię. I generalnie pociąga mnie taka trochę orwellowska wizja świata. Żałuję, że do tej pory niewidziałam filmu Odpowiedz Link Zgłoś
zagadka1986 Re: "Uciekinier" 16.12.05, 22:59 Książka fajna, chociaż spodziewałem, że będzie podobna do gry "Manhunt". Film to porażka. Nie ma prawie żadnego związku z fabułą książki. Naprawdę nie warto oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
emilaya Re: "Uciekinier" 03.10.05, 17:59 Zgadzam się z Tobą praktycznie w stu procentach. Skończyłam czytać wczoraj. Książka niezła, choć szczerze spodziewałam się czegoś lepszego, bardziej porywającego. Według mnie 3.5 na 5.. Odpowiedz Link Zgłoś
jonajona Re: "Uciekinier" 14.07.06, 10:15 bardzo mi się podobała, rzeczywiście podobna do Dica, sądzę, że nawiązuje nieco do tej dawnej " Wielki marsz" taka samą beznadziejną sytuację bohatera przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_18 Re: "Uciekinier" 09.12.06, 14:17 Średnio mi się podobała.Nie jest to na pewno najlepsza książka Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
sekatoor Re: "Uciekinier" 11.05.14, 05:33 Kiedyś czytałem opowiadanie, bodajże lepsze i lepiej uwidaczniające całą ideę tej "zabawy" - widziałem też ostatnio wstawki w różnych filmach, przypominające taką grę do złudzenia, ostatnie kojarzące mi się sceny to gnanie jakiegoś murzyna na cmentarzu na motorach wieczorową porą. Opowiadanie, nie pamiętam autora, było kiedyś w Fantastyce w "Problemach" publikowane w Polsce, później już siłą rzeczy nie wiem. Była to opowieść o Grze, w której dla pieniędzy , zdesperowany bohater bierze udział, podpisując ugodę z TV na filmowanie w realu "zabawy" z profesjonalnymi killeramy. Ludzie z zewnątrz, biorą udział w tej zabawie która przekracza rzecz jasna w tej społeczności normy i formy. Mogą mu pomagać ("Dobrzy Samarytanie") mogą też zadzwonić do telewizji, która jednocześnie komentuje pościg " na żywo" i ma za zadanie nie pomagać zabójcom " nieuczciwie". Kto kojarzy? Chciałbym wrócić do tego kiedyś ale tytuł i autor wyleciał mi z pamięci.. Odpowiedz Link Zgłoś