annabellee1 17.10.05, 19:04 szukam materialow.Autentyki mnie inetresuja.Moze ktos cos czytal i podrzuci mi jakis pomysl.To nie do matury! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
padma Re: Robinsonowie,rozbitkowie 17.10.05, 21:56 Przychodzi mi do głowy Lucy Irvine "Rozbitkowie" - zdaje sie że jest oparte na faktach... Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik Re: Robinsonowie,rozbitkowie 18.10.05, 11:53 Polecam "Alive" Paula Reada, niestety nie przetłumaczone na polski, ale dostępne w bibliotekach w oryginale. Autentyczna historia rozbitków, którzy przeżyli katastrofę samolotu w Andach i przeżyli do wiosny (pół roku) we wraku samolotu, żywiąc się ciałami zmarłych kolegów. Niezwykła historia, niesamowicie napisana. Polecam. Drugi "autentyk" to Jona Krakauera "Wszystko za życie" - niezwykła opowieść o człowieku, który został robinsonem na własne żądanie, zaszywając się w alaskańskim lesie. Autor zastanawia się, dlaczego jego bohater nie przeżył tak blisko od cywilizacji i co do pchnęło na to "wewnętrzne wygnanie". Przejmująca historia, świetnie napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik Re: Robinsonowie,rozbitkowie 18.10.05, 12:11 I jeszcze dodam ciekawy aspekt: Rozbitkowie kosmiczni - "Apollo 13. Utracony księżyc" Jamesa Lovella - autentyczna historia misji Apollo 13, podczas której nastąpił wybuch zbiornika tlenu w module silnikowym. Astronauci musieli użyć modułu księżycowego jako łodzi ratunkowej. Książka opisuje całą skomplikowaną operację sprowadzenia astronautów do domu, kooperację prawie dwu tysięcy osób, którzy pracowali 24 h na dobę aby doprowadzić operację do szczęśliwego końca. Kolejna rzecz - nie wiem, czy wg ciebie to się kwalifikuje - to opowieść "Endurance" o wyprawie Shackeltona do wybrzeży Antarktydy - statek Endurace został zgnieciony przez lód, a załoga znalazła się w czymś w rodzaju łodzi ratunkowej. Shackelton nie stracił ani jednego członka załogi dzięki mądryn, ale trudnym decyzjom. Rozbitkowie dotarli do brzegu szczęśliwie. Książka jest dostępna po polsku w bibliotekach "Wyprawa Endurance", autor A.Lansing. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Robinsonowie,rozbitkowie 18.10.05, 18:21 Znakomicie.Wlasnie tego szUkam.Googlowalam ale nic mi nie wpadlo ciekawego. Przydaloby sie tez cos bardziej naukowego,jakies badania.Ale pewnie ich nie robiono bo to sa RZADKIE PRZYPADKI.dZIEKI I POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Robinsonowie,rozbitkowie 19.10.05, 09:02 Słyszałaś pewnie o Robinsonie Crusoe... otóż był ktoś taki naprawdę. Nie nazywał się jednak R.C. ale Alexander Selkirk... jest dzisiaj nawet taka wyspa na Pacyfiku (wyspa R.C. też jest - ostatnio doniesiono, że znaleziono tam ogromny skarb ukryty przez konkwistadorów)... Jak może być po angielsku to poczytaj sobie: www.ini.unizh.ch/~tobi/alex/alex.html ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Robinsonowie,rozbitkowie 19.10.05, 16:15 "Tajemnicza Wyspa" - koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś