Dodaj do ulubionych

Z okazji walentynek prezent dla zakochanych w...

14.02.06, 11:28
miastach:)))))))))))))) Szczególniwe tych większych:)))))Niekoniecznie
polskich, albo i polskich, zalezy kto jakie miasto sobie wybrał:)
www.wl.net.pl/ksiazka.php?ID=1430
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 12:53
      zakochani to w sobie są wydawcy tego Benjamina...130pln...

P:)
      • zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:01
        A wiesz, ze to jest pierwsze polskie wydanie?:)

Bez obaw, za pół roku bedzie za grosze :)
        • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:04
          i na to własnie czekam:)
          A że pierwsze, to nieistotne - jakoś Walsera mogli wydawać i ładnie i za
          niestraszące ceny.

• zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:13
            Oj matko, wiedziałam, ż e zaraz ktoś z Walserem wyjedzie:)))))) Czasem to mam
            wrażenie, że o nich to jak o Kaczyńskich, jest Benjamin, bedzie Walser:) Walser
            nie pisal przez całe zycie takigo tomiska , pisał raczej miniaturki:)))

Tu jest ładny fragmencik o tej ksiazce:
            "Benjamin przeniósł się do Paryża i zakopał się w bibliotece. Zapełniał kolejne
            teczki cytatami i komentarzami. Interesowały go rozmaite miejskie zjawiska:
            konstrukcje żelazne, reklamy, prostytutki, wnętrza mieszkalne, poezja
            Baudelaire’a, postać flČneura, czyli typowego spacerowicza, który włóczy się
            bez celu w tłumie paryskim, dagerotypy, wystawy światowe, bulwary Haussmanna.
            Równolegle uważnie czytał Marksa i surrealistów, z którymi dzielił fascynację
            snami. Kolejne teczki rosły, ale finał dzieła oddalał się z każdym dniem. Jego
            pracy sekundowali przyjaciele filozofowie – Theodor W. Adorno i Max Horkheimer.
            Jednak w 1940 roku Benjamin, żydowskiego pochodzenia, musiał uciekać z Paryża.
            Najbardziej bolał nad tym, że nie zdążył ukryć rękopisów. „Czytam »Czerwone i
            czarne« – pisał do Adorna. – Wszystko we mnie jakoś zamarło”. Gdzieś na granicy
            francusko-hiszpańskiej zagrożony wydaniem w ręce gestapo popełnił samobójstwo.
            „Pasaże” nie są przykładną historią XIX wieku. Benjamin tworzy literacki montaż
            cytatów. Nie opisuje, tylko pokazuje nam obrazy przeszłości. Jako zbieracz
            szuka konkretów, które mają mówić same za siebie. Dalekim celem tej syntezy
            miało być przebudzenie się ze snu, jakim był XIX wiek. Czas, kiedy wszystko
            stało się towarem, a prekursorką gospodarki towarowej była, jak pisze Benjamin,
            dziwka. Zaś świątynią towarów stały się, właśnie w XIX wieku, pasaże.
            Przechadzali się po nich flČneurzy dandysi z modnymi wtedy żółwiami. W
            mikroświecie pasaży wszystko sąsiadowało ze wszystkim – luksusowe przedmioty i
            starocie, ekskluzywne parasolki, zmiotki do kurzu i Wenus z Milo. „Żeńska fauna
            pasaży: ku.., gryzetki, leciwe wędrowne handlarki o wyglądzie czarownic,
            łachmaniarki”. Ten pejzaż należy do czasów zmierzchu, niebawem rolę pasaży
            przejęły tomy towarowe. Ostatecznie „w 1893 przepędzono kokoty z pasaży”. ten
            niezwykły tom jest gratką dla całych rzesz innych ciekawskich czytelników:
            zbieraczy śladów przeszłości czy amatorów niezwykłego języka Benjamina. Polecam
            cytaty na motta do książek, na przykład: „Nuda to kawał ciepłego szarego sukna,
            podbitego jaskrawym, różnobarwnym jedwabiem. Spowijamy się nim, gdy śnimy”.
            Żadnej powieści na razie nie planuję, ale na wszelki wypadek mam już
            przynajmniej 10 cytatów. Najlepszego nie zdradzę. Sami go państwo znajdziecie.
            "(J. Sobolewska)

PS. Ja tam mam dawno ulubiony cytat i to na pewno nei ten.
            • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:27
              No bo oni sa nierozdzielnymi płodami tej samej epoki i nie da sie o jednym bez
              drugiego. Jeden leci Twórcą jako wytwórca, a drugi mu psuje cały koncept
              Pensjonatem pod Gwiazdą, jeden zakochuje się w Mieście, drugi opisuje syf
              Berlina. Jeden był chory psychicznie, drugi z szaleństwa zrobił sobie metodę.
              to te som ...no...jinjangi takie:)

• zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:30
              A w ogóle to nie mogę być obiektywna, gdyż Benjamin inspisuje dwa "zjawiska ",
              bez których trudno byłoby znależć coś aż "tak dla mnie i po polsku" -
              Bieńczyka i Rutkowskiego.
              • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:31
                kto zacz Rutkowski?
                Bo podejrzewam, ze nie Samoobronny Marlowe z prowincji na Twej mysli...

• zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:36
                  Jasne, jasne ten co wrzeszczy, stzrela, patroluje, na reklamę nie załuje:)))))

ten:
                  www.biblionetka.pl/ka.asp?id=147
                  • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:39
                    trzaq będzie poszukać, skoro dobry. Pewno w nakładach po 300 egzemplarzy, z
                    czego 295 nigdy nie opusciło magazynu wydawnictwa...

• zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:45
                      oj, aż tak żle to nie było :)
                      www.terytoria.com.pl/ksiazka.php?id=31
                      • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:47
                        naklad wyczerpany, naklad wyczerpany, nakład wyczerpany, szukacz wyczerpany
                        Ty to chyba nie znasz książek, co sie pojawiaja w normalnym obiegu:)

• zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:49
                          Wiesz, czasem też tak myślę, jak gadam z ludżmi:))) Na szczęscie znam ze
                          trzech, którzy maja podobnie:) Zawsze raźniej.
                          • braineater Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:52
                            Z czego dwóch pracuje w słowo/obraz a trzeci w Uniwersitasie...:)
                            udaję sie poczytac w najnormalniejszym obiegu nabytą Telefrenię Redlińskiego...

• zdanka1 Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 13:54
                              Ależ prosze bardzo :))))Nie zatrzymuję i podaję rekę na odchodne -----> ręka:)
                        • aaneta Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych 14.02.06, 15:20
                          Rutkowski jak najbardziej w normalnym obiegu, nawet kiedyś w Rzepie, a
                          konkretnie w Plusie Minusie te jego teksty były drukowane, potem w formie
                          książkowej wydane :)
                          • Gość: Zdanka Re: Z okazji walentynek prezent dla zakochanych IP: *.4web.pl 15.02.06, 13:52
                            Ale drukował felietony, a to sa eseje :) Chociaż troche jest podobnych z dodatkami:)
    • braineater zdanka1 udaj się w pościg za _@' :) n/tx 19.02.06, 21:10

• zdanka1 well, well, well :)))) 20.02.06, 17:44
        O wielkie dzięki:) No, np. za smierć w wodzie, bo jakos tak zawsze miałam nie
        po drodze:))) Cieszę sie, że sie spodobało , on się zazwyczaj podoba, ma dość
        ujmujący humor:) A co do ego - mój drogi, to po prostu kwestia kształtowania
        megalomanii - jest taki stopień, ż e już nic nie rusza:))
        PS. No nie pomyslałabym, ż e tę kobyłę nabedziesz:))))) I jak? Tu jestem bardzo
        ciekawa - i jak?
        PSII. Odpowiadam na forum, bo ja już naprawdę mam dosć tej gazetowej poczty -
        wysłałam , ale ponoć nei istniejesz:) ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka