el_topo 16.11.06, 09:13 Witam! Czy ktos moze mi poradzic jakas ksiazke steam punk. Taka od ktorej mozna zaczac przygode z tym gatunkiem? Aha, po polsku oczywiscie:) Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue.berry Re: steam punk - poradzcie 16.11.06, 09:22 zdecydowanie Gibson William & Sterling Bruce - Maszyna Różnicowa "Rok 1855. Anglia wkracza w nową erę. Wynalazca maszyny różnicowej lord Babbage i pozostali członkowie Radykalnej Partii Industrialnej kierują przemianami, które mają poprowadzić Brytanię ku świetlanej przyszłości. Mnożą się nowe wynalazki. Ulicami przemieszczają się powozy parowe. Londyńska policja używa mechanicznych komputerów do tropienia kryminalistów. Pewnego dnia w odmienionej Anglii dochodzi do kradzieży bardzo ważnych informacji. Rozpoczyna się niebezpieczna gra, w której biorą udział najbardziej wpływowe osobistości Brytanii". jak rowniez komiks Alana Moore'a - Liga Niezwykłych Gentelmenów no i oczywiscie Julisz Verne:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
epiphany Re: steam punk - poradzcie 16.11.06, 10:33 Do zaczynania rzeczywiscie najlepsza jest "Maszyna różnicowa". Jak następny polecam "Dworzec Perdido" Ch. Mieville'a, w którym wprawdzie ze steampunka występują tylko elementy, ale za to lektura jest wyśmienita. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: steam punk - poradzcie 16.11.06, 13:45 Jak fanka tworczosci Gibsona pozwole sobie zauwazyc, ze do zaczynania przygody z jego ksiazkami nadaja sie wszystkie Z WYJATKIEM MAszyny., Maszyna moim zdaniem jest strasznie nudna, rozwlekla i wyjatkowo zle sie ja czyta (po polsku). i na dodatek beznadziejnie sie konczy ;> Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: steam punk - poradzcie 16.11.06, 14:22 z tego co gdzieś wyczytałem to Dżibson w Maszynie odpowiada tylko za pomyslunek fabularny i całe techno, a tekst pisany jest łapa Sterlinga, ktory nie jest wybitnym pisarzem i trzeba się chwile do jego stylu przekonywać - patrz Święty Płomień czy Schizmatrix P:) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: steam punk - poradzcie 17.11.06, 00:37 nie wiedziałam, kto jest za co dopowiedzilany, ale moim zdaniem pomyslunek fabularny w tej ksiązce lezy i kwiczy. obok stylu pisarskiego (miejscami).} a Holy Fire nie był zły - w sensie stylu. Schizmatrixa jesczze nie czytałam. chyba poszukam, bo tytuł kuszący :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: steam punk - poradzcie 16.11.06, 11:11 Problem, bo po polsku jest niezbyt wiele. Oprócz wymienionych : Alteracja - Kingsley Amis - alternatywna historia Anglii AD 1976, która zachowując wszystkie technologie, osuwa się w nową forme Średniowiecza Cykl Barokowy - Neal stephenson - po polsku jest na razie jakieś 5/9 całości, bo wydawca z trylogii robi dziewięcioksiąg - powiedzmy ogólnie, że jest opowieśc o pojmowaniu czasu i czemu czas technologiczny jest magią. Troche na chama da się pod SP podciągnąc też Wrota Anubisa Tima Powersa, tyle, że to dośc beznadziejna ksiązka jest, jakiejkolwiek by etykietki jej nie przykleić:) Jeszce, z tekstów słabych, ale gatunkowych -Anno Dracula Newamana, Maszyna Lorda Kelvina Blaylocka (opwiadanie, było w Fantastyce którejś) z klasyków jeszcze jest Peake z "Tytus sam", ostatnim tomem Gromeghastu, który uznawany jest za pierwszą powieść SP w dziejach (z tym, że żeby cokolwiek z niej zrozumiec, trzeba znac dwa poprzednie tomy trylogii - Gromenghast i pierwszy, co tytułu zapomniałem:) Pod SP podciąga się tez Serię Niefortunnych Zdarzeń i trylogię Pullmana - Mroczne materie, z tym, ze obie rzeczy funkcjonuja raczej jako ksiązki d;la dzieci. Na koniec jedna z lepszych realizacji gatunkowych czyli trylogia Arabesek - Grimwooda - opowieśc o scybernetyzowanym Imperium Ottomańskim. Rewelacja na 1200 stron tekstu, bez sekundy nudy. A z rzeczy nieobecnych, a genialnych: Jack Faust Swannwicka (choc tu nie mam pewności, czy przynajmniej jakis framentów nie tłumaczono) The Age of Unreason Kaeyesa i absolutna rewelacja Automated Alice Jeffa Noona. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
autumna a co to takiego? 16.11.06, 11:15 ten steam punk? i czym się różni od takiego na przykład cyberpunka? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: a co to takiego? 16.11.06, 11:35 Steam Punk najogolniej tym rózni się od czytego cybera, że wprowadza (choc niekoniecznie) elementy magiczne. Jak to okreslono na jednym z portali RPG, nie dość, że masz elfy i czarnoksięzników, to jeszce nawalaja w siebie atomówkami.:) Dośc często można go pomiąchać ze sf spod znaków światów alternatywnych - tak jest w przypadku wymienianych tutaj - Machiny Róznicowej, Age of Unreason, Alteracji i Cyklu Barokowego - zabieg bywa dośc prosty, czyli wprowadzamy nowe techno w epoki ku temu nieprzygotowane - dajemy komputer wiktorianom na przykład. Czasem jest to tez opis tradycyjnych konserwatywnych społeczności zmagających się z nowym techno - trylogia Arabesek for igzampel i Peake A czasem jest to czysty mix fantasy, takiego dosć beznadziejnego, questowego, z drętwym sztafażem cyber i wychodza monstrualne gnnioty, jak Dworzec Perdido, czy inksze wymiociny pana Melville. A czasem jest to cyber-kower tekstu wiktoriańskiego , czyli Automated Alice Noona, będacy obłędnie pieknym, porównywalnym z oryginałem remixem Carollowej alicji. Jak widziałas takie arcydzieła kinematografii światowej jak Wild, Wild West, League of Extraordinary Gentelmen albo pograłas przez pare miesięcy w Arcanum na pececie, to to tez sa kluczowe teksty SP. Dośc charakterystyczny jest też hiroł - albo wynalazaca, albo złodziej, albo młody, gupi cyniczny romantyk. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: a co to takiego? 16.11.06, 11:37 alternatywna historia w wydaniu SF, czyli głównie co by było gdyby historia wynalazków była zgoła inna. Dzieje sie przeważnie w epoce maszyny parowej stąd nazwa. Prekursorami steampunka byli Verne i Wells. Odpowiedz Link Zgłoś
el_topo Re: a co to takiego? 16.11.06, 15:08 No to juz zglupialem. "Ile glow, tyle pomyslow". Ale dziekuje za rady. To moze inaczej - ktory Wells i Verne sa najbardziej "steampunkowi", jesli mozna by odwrocic chronologie? PS. Dodam, ze zainteresowalem sie zagadnieniem grzebiac w informacjach o cyberpunku (ktorego jestem fanem) i przypomnial mi sie komiks o niejakim Rorku (kiedys byl taki z fajnym klimatem: dlugie plaszcze; biale wlosy; dom z kolumnami; maszyna do pisania; sam bohater zas mial zaciecie detektywistyczne, no i te wynalazki jego...). Wiec dokladnie cos w tym klimacie! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: a co to takiego? 16.11.06, 15:53 Rork wychodzi nadal - znaczy chyba padło wydawnictwo, co go wydawało po polsku, ale brakuje tylko tomu ostatniego:) wrak.pl/index.php3?strona=albumyiserie1&t=035 I jak najbardziej jest steam-punkowy:) Z Verne'a najlepiej Podróż na księzyc - możesz tez poszukać filmu Melliesa z lat 20, co jest pierwszym steam-punkiem w dziejach kinematografii, prócz tego 20000 mil podmorskiej podróży i Wyprawa w Głąb ziemi, ale takim najbardziej zblizonym do wspólczesnego SP, jest na pewno Robur-Zdobywca, po mojemu zresztą Verne chyba najlepszy z wydanych. Z Wellesa - Niewidzialny Człowiek P:) Odpowiedz Link Zgłoś
el_topo na koniec 17.11.06, 06:34 Znalazlem. Moze cos z tego: republika.pl/steampunk/liter01.html Bo okladki sa na tyle koszmarne, ze zniechecaja do jakiegokolwiek czytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry Re: na koniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:39 Maszynę Lorda Kelvina czytałam. całkiem niezła. tutaj smieszny opis: "Skonstruowany przez Lorda Kelvina wehikuł czasu staje się obiektem pożądania dwóch ludzi. Diaboliczny doktor Narbondo gotów jest zabić, by wejść w posiadanie maszyny. Znakomity naukowiec i detektyw Langdon St. Ives nie cofnie się przed niczym, by zrobić użytek z wynalazku. Magnetyczny mechanizm skrywający tajemnicę czasu jest dla doktora narzędziem mającym zapewnić mu panowanie nad światem. St. Ives pragnie przy pomocy urządzenia przywrócić życie ukochanej żonie. W szatańskim wyścigu z czasem śmiertelni wrogowie spotykają się w teraźniejszości, przeszłości i przyszłości." :)) Blaylock napisał jeszcez Znikającego Karła. Odpowiedz Link Zgłoś