bdx65 27.04.08, 12:21 Właśnie jestem po lekturze i pod wrażeniem "Brudnopisu". Liczy się pomysł, a ten jest oryginalny. Czytacie na pewno tego autora; doradźcie, co jeszcze warto i pytanie - czy wszystkie jego utwory to fantasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Siergiej Łukjanienko 27.04.08, 14:10 Raczej hard SF niż fantasy - ja mogę polecić dwie pierwsze straże - Nocną Straż/Dzienną Straż i lekko cyberpunkowe Labirynt Odbić/Fałszywe Lustra. Ale i tak Jewgienij Łukin ciekawszy:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Siergiej Łukjanienko 28.04.08, 01:32 A jakie jeszcze sa Straze? (Nocna i Dzienna widzialam w wersji filmowej) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Siergiej Łukjanienko 28.04.08, 09:44 Jeszcze jest Ostatni Patrol - niby zamykający cykl, ale tak w sumie to tylko skok na kasę i nic nowego nie wnosi. Acha - gdybyś chciała to czytać po polsku, to tylko w wersji z Patrolami w tytule zamiast Straży. Pierwsze tłumaczenia Łukjanienki były tak położone, że się Autor obraził na wydawcę :) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Siergiej Łukjanienko 28.04.08, 10:25 Brudnopis w sumie chyba jest jedna z slabszych ksiazek Lukjanienki. polecam cykl Patroli: Dzienny Patrol, Nocny Patrol a jak sie spodoba to jest jeszcze Ostatni Patrol i Patrol Zmroku (z tym ze rzeczywiscie troche slabsze od 2 pierwszych czesci). w przypadku DNocnego polecam omijanie wydania 1 - tlumaczenie zarznelo ksiazke. co do innych ksiazek SŁ - tutaj jest lista tego co wydano w polsce: biblionetka.pl/ka.asp?id=424 ogolnie dobra pisanina, glownie SF choc nie zawsze. ja lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Siergiej Łukjanienko 28.04.08, 17:01 Po angielsku bede miala... To "Patrol Zmroku" jest po "Ostatnim", czy przed? Filmy rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś