Gość: eli Re: Co teraz czytasz? IP: *.chello.pl 23.11.03, 17:43 "Fasolowa wojna", "Tamten poranek" Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Co teraz czytasz? 23.11.03, 18:46 ALICJĘ W KRAINIE CZARÓW - moje poronione sny znalazły swoje opisanie PRZECIW POETOM- Gombrowicza- nareszcie ktoś powiedział prawdę :) Z MIŁOŚCI I CIENIA- Allende- jeszcze nie wiem, bo nie skończyłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Co teraz czytasz? 25.11.03, 14:51 "BIEDNA PANI MORRIS"- jestem pod wrażeniem i "EWANGELIA WG SYNA"- ja chcę czegoś obrazoburczego :(, ale to i tak jest interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Co teraz czytasz? IP: *.saska.krakow.pl 25.11.03, 17:58 czytam "Moje sekretne życie" Salvatora Dali - polecam wszystkim. Końska dawka pozytywnego szaleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała jędza Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 16:53 "Oczy Buddy" Michaela Ondaatje - na razie nie jest źle. Żeby wywołać głośny śmiech - Eduardo Mendoza ("Przygoda fryzjera damskiego" i "Sekret hiszpańskiej pensjonarki"). Cudne. I jeszcze Dan Brown ("Anioły i demony", "Kodu Leonarda da Vinci" jeszcze nie czytałam) - bardzo dobre, bardzo wciągające. Odpowiedz Link Zgłoś
gosta Re: Co teraz czytasz? 25.11.03, 18:28 najlepsza ksiazka jaka kiedykolwiek czytalam to "Forrest Gump" 100 razy lepszy o filu i jak poprawia humor!!! i te zlote mysli forresta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Co teraz czytasz? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 20:07 Skończyłam "Inne pieśni" Jacka Dukaja, zabieram się ca kolejną "knigę" - "Gubernatora" Roberta Penna Warrena. Pozdro dla wszystkich zaczytanych :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lawa Re: Co teraz czytasz? 25.11.03, 21:44 Książki do których ciągle wracam: Spinoza z ulicy Rynkowej Isaaca Bashevisa Singera Gra na wielu bębenkach - Olgi Tokarczuk Świat Zofii - Jostein Gaarder 13 bajek z królestwa Lailonii dla dużych i małych - Kołakowskiego!!! Ostatnio przeczytane: Przygoda fryzjera damskiego - Eduardo mendoza (dla rozrywki polecam) Kilka pozycji Doroty Terakowskiej, "Tam gdzie spadają anioły" - wyborne A teraz czytam trylogię Stanisławy Fleszarowej Muskat - "Tak trzymać" - wciąąąga :D pozdrowienia dla wszystkich moli książkowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Co teraz czytasz? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 03.03.04, 19:09 a z jakich tytulow sklada sie ta trylogia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Co teraz czytasz? IP: *.crowley.pl 30.03.04, 18:59 Gorąco polecam 'Powczwarkę' Doroty Terakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alithia Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:30 oj poczwarka daje do myslenia, jest genialna ksiazka nie tylko ze wzgledu na walory jezykowe i jak terakowska pisze, niesamowity jest opis tego co sie dzieje w zyciu, myslach matki ale i w przemianach jakie zachodza w dziecku, swoja droga to jestem ciekawa skad pani terakowska tak dokladnie sie wczula w role tego dziecka, no i powstaje pytanie czy faktycznie cos takiego sie dzieje, no ale uwierzyc mozna bo wszystko napisane jest bardzo przekonywujaco, polecam rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
alice_law Re: Co teraz czytasz? 31.03.04, 15:43 poza poczwarka polecam 'dopuszczalne ryzyko' [czytalam jakies 4lata temu ale pamietam ze nigdy zadna ksiazka tak mnie nie trzymala w napieciu] cook'a i jego 'toksyne' a teraz zaczytuje sie w lekkiej ksiazeczce emlyn rees i jackie lloyd pierwsza czesc to 'chodzmy razem' a druga 'znowu razem' fajnie opisane zycie 20paro latkow widziane i opowiadane przez facetow i kobitki, przewija sie tam glownie temat milosci, przyjazni i seksu, ta ksiazka tez wciaga.... a i zapomnialabym o 'zlym chlopcu' olivi goldsmith [tej od zmowy pierwszych zon] w sumie to pojawic by sie jeszcze moglo tu pare propozycji z listy lektur szkolnych ale i tak o tych klasykach wszyscy wiedza wiec....milej lektury i czekam na opinie kogos kto sie zasugeruje moimi typami pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: Co teraz czytasz? IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 09.07.05, 12:28 "Ono", D.Terakowskiej, również gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
awenidapauliszta Re: Co teraz czytasz? 20.11.04, 00:20 Pamiętam "Znaczy kapitan". Fajne Odpowiedz Link Zgłoś
regata Re: Co teraz czytasz? 05.03.04, 23:04 City A.Baricco Jestem zachwycona, a uśmiech nie schodzi mi z twarzy na wspomnienie błyskotliwych dialogów i nie tylko... Nie sądziłam, że mogą mnie zainteresować wywody dotyczące boksu lub piłki nożnej, a jednak... Klimaty są niesamowite, czyta się w napięciu. Już teraz, jeszcze przed końcem, wiem, że zaraz zacznę od nowa, powoli, słowo po słowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-ja Re: Co teraz czytasz? IP: 82.210.153.* 30.03.04, 16:32 czytam teraz kilka ksiazek i zmieniam w zaleznosci od nastroju- wyprawa-tolkiena, co z ta Polską- tomasz lisa, strzal w serce-mikala gilmore. od czas do czasu powracam do ukochanego thorgala-kreska rosińskiego. na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić lekturę t.lisa... przeczytajcie, oceńcie sami. pozdrawiam kaja Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: Co teraz czytasz? 30.03.04, 21:45 Ja czytam "Rodzinę Thibault" Martin du Gard. Są to 4 tomy, dwa pierwsze prześliczne, trzeci o wojnie więc musiałam jakoś przebrnąć, teraz 4 - jest dobry. Polećće (ale wyraz!) mi jakąś książkę z klasyki światowej. anetka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc Re: Co teraz czytasz? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 21:42 czytam twój post:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaczytany Re: Co teraz czytasz? IP: *.chello.pl 26.11.03, 00:19 Gość portalu: enolc napisał(a): > czytam twój post:) ------------- Aja TERAZ czytam swój.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna porzeczka Re: Co teraz czytasz? IP: 62.29.137.* 26.11.03, 16:01 Właśnie skończyłam "Król afer" Grishama - polecam, zaczęłam "Życie Pi" zaczyna mnie wciagać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Co teraz czytasz? IP: *.crowley.pl 30.03.04, 17:30 Ja jestem w trakcie 'Król Afer' Grisham, polecam także inne jego pozycję( tylko 'Malowany Dom' był nudnawy).A czy ktoś z Was czyta może Jego książki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babsi_22 Re: Co teraz czytasz? IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 30.03.04, 19:41 Włąsnie przeczytałam Wezwanie, czytałam też Obrońce ulicy, Raport Pelikana i Klienta, podoba mi sie ale mi sie bardzo dużo ksiązek podoba, wiec sie nie sugerujcie za bardzo. Obecie czytam Isebale Allende Ewa Luna wciagneło mnie fajna historyjka. Przypomina mi Marqueza. ------------------------------------------------------------------------------- po odkryciu tego forum jestem zaskoczona, ze tak dużo ludzi czyta, jestem podbudowana:)) Odpowiedz Link Zgłoś
straus07 Re: Co teraz czytasz? 20.04.04, 15:59 Czytalam: Testament, Bractwo (polecam), Ominąć Święta (prześmiewa tu komercjalizację Bożego Narodzenia, Obronca Ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D_arc Re: Co teraz czytasz? IP: *.waw.pl 02.06.04, 10:08 przeczytałam wszystkie jego książki ale wydajemi sie że te najnowsze nie są już tak świerze i porywające jak np. klient, raport pelikana, rainmaker itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Co teraz czytasz? 21.12.03, 13:50 Właśnie skończyłam "Balladę o wzgardliwym wisielcu" Stanisława Rembeka. Ależ mnie wciągnęło! Niebanalne spojrzenie na Powstanie Styczniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi30wawa Re: Co teraz czytasz? IP: *.torun.mm.pl 27.12.05, 20:06 Z ostatniego miesiąca.. " Sąsiadki" Remigiusza Spólnego-całkiem dobre, ale smutne.. " Cień wiatru" - bez komentarza..ble, ble.. " Żaba" Musierowicz - i tak uwielbiam Jeżycjadę "Kij w mrowisko" Zawadzka Magda - na jeden wieczór w kolejce czeka świąteczny prezent " Po prostu razem" Anna gavalda ps. " Tam gdzie spadaja anioły" Terakowskiej coś pieknego poprostu.. hmm 4 ksiązki, jak na bibliotekarkę to chyba mało.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JULKA Re: Co teraz czytasz? IP: *.miks.uj.edu.pl 28.11.03, 11:24 "Bezpowrotnie utracona leworęczność" Pilcha. Jest świetna, dawno się tak nie śmiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: Co teraz czytasz? 01.12.03, 11:21 Skończyłem Kinga Jałowe Ziemie i ostrzegam, że lepiej przed zakończeniem zdobyć następny tom, bo mamy takiego cliffhangera, że hohoho A teraz zacząłem Sieć Pająka Nigela McCrerry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Co teraz czytasz? IP: 82.139.15.* 25.11.03, 22:44 Czytam "Dom przy Placu Waszyngtona" i cieszę się,że nie widziałem jeszcze filmu Agnieszki Holland [podobno dobry-pytałem w wypożyczalni], bo sprawdzę to podczas weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carrie Re: Co teraz czytasz? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 22:48 A ja polecam gorąco "Sześć żon Henryka VIII" - ogromna kniga wydana przez Świat Ksiązki bodajże. Rewelacja, czyta się jak śietną powieść biograficzną, a do tego kopie rycin, autentycznych listów z XVI w (perełki angielskie). Losy sześciu kobiet - ściętych, odsuniętych, ukochanych na tle prawdziwej oczywiscie historii Anglii. Polecam gorąco!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlaris Re: Co teraz czytasz? IP: *.sympatico.ca 26.11.03, 01:17 jestem tearz w Toronto i wiekszosc czasu spedzam w srodkach lokomocji (ogromne miasto!:-( ) co bardzo sprzyja czytaniu:-) tearz czytam "braci karamazow" dostojewskiego a chwile temu "Ono "terakowskiej - mistrzostwo swiata litereackie to to nie jest ale temat ciekawy realia wspolczesne latwo sie lyka:-) (no a dostojewski to wiadomo_mistrzunio!:-)a jeszce chwile wzcesniej lysiaka "statek"i 'flet z mandragory" - koniecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABAŁA ŁYSIAKA IP: 68.147.108.* 26.11.03, 05:49 A ja skończyłem czytać Łysiaka "Wyspy Zaczarowane". Jedyny współczesny autor piszący po polsku, którego można czytać. Cała reszta to badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co teraz czytasz? IP: *.home.cgocable.net 19.01.05, 03:08 ja widziałam ekranizacje brytyjską, była super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co teraz czytasz? IP: *.home.cgocable.net 19.01.05, 03:10 a ja widział jej ekranizację, była super! Odpowiedz Link Zgłoś
baudelaire Re: Co teraz czytasz? 26.11.03, 07:48 Nogi Izoldy Morgan i inne opowiadania - by Bruno Jasieński. Niesamowite pomysły, abstrakcyjne poczucie humoru. Szkoda że nieco zapomniany. W mojej bibliotece wydobyty z czeluści piwnicznego magazynu. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
pan_coito Re: Co teraz czytasz? 31.03.04, 16:14 Ooooo, Jasieński! "Palę Paryż" jest nawet całkiem świeży i aktualny, jak na wytwór umysłu zmęczonego toksynami i rewolucyjnymi ideami. Ja najbardziej lubię "Zemby", ale to nie proza akurat, zatem krótkie - ale treściwe i ma świetny rytm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Co teraz czytasz? IP: *.pro-futuro.com 26.11.03, 09:03 Katy Gardner - "Pożegnanie z Gemmą" - POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amos Re: Co teraz czytasz? IP: 195.205.131.* 26.11.03, 10:21 a ja trace laknienie po kolejnych stronach "fast food nation" erica schlossera, czyli o tym czego to Amerykanie nie potrafia sobie wlozyc do ust i zarowno czego nie potrafia sobie od ust odiac. rewelacyjny dokument. a poza tym popisywanki davida sedarisa "me talk pretty one day". mozna szczerze sie posmiac. Odpowiedz Link Zgłoś
nefer1 Re: Co teraz czytasz? 26.11.03, 11:14 ja z kolei kilka dni temu zabrałam się za czytanie Zbrodni i Kary bo w liceum jakoś nie udało mi się tego przeczytać. Wcześniej czytałam "Lektora" B.Schlink'a- bardzo ciekawa książka, choć nieco kontrowersyjna- opowieść o romansie nastolatka z dojrzałą kobietą z tajemniczą przeszłością. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Co teraz czytasz? 04.04.04, 23:43 nefer1 napisała: >> Wcześniej czytałam "Lektora" B.Schlink'a- bardzo ciekawa książka, choć nieco > kontrowersyjna- opowieść o romansie nastolatka z dojrzałą kobietą z tajemniczą > przeszłością. Dla mnie to książka, która na początku duzo obiecuje, ale obietnic nie dotrzymuje (rym przypadkowy:-)) W sumie rozczarowala mnie, urywa sie jakośtak w pół drogi, i nie wiem, doprawdy, co poeta miał na myśli:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Co teraz czytasz? 04.04.04, 23:52 "Tyranię chwili" ( autor: Thomas Hylland Eriksen - Norweg)- o odległych i nieoczywistych skutkach rewolucji technologicznej, w szczególności zmianie naszej percepcji czasu, która to zmiana miewa w niektorych dziedzinach dramatyczne następstwa... Przeczytajcie koniecznie, b. sprawnie i miejscami dowcipnie napisane, choc temat nie zawsze wesoły. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Re: Co teraz czytasz? IP: 80.51.253.* 26.11.03, 11:12 georges perec "życie instrukcja obsługi" polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Co teraz czytasz? 08.04.04, 00:02 Gość portalu: pinia napisał(a): > georges perec > "życie instrukcja obsługi" > polecam. Witam :) Jakiś czas temu czytałam "Człowiek, który śpi" Pereca - książka psychologiczna. Ukazana jest tam także ciekawa zabawa słowem. Mimo, że jest cienka (liczy 118 stron) czyta ją się długo. Nie jest to pozycja, którą się natychmiast połyka. Tą książkę trzeba wchłaniać powoli, delektować się. Tak jest skoncentrowana. Także gorąco polecam. Ostatnio czytałam "Pokój z widokiem" Forstera. Teraz mam na tapecie "Miłość w czasach zarazy" Marqueza. Obie lektury poruszają temat miłości w całej rozległości. Choć nie jest to moja ulubiona główna fabuła w słowie drukowanym - obie bardzo pięknie mówią o bezcennym uczuciu :) Polecam Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
envi Re: Co teraz czytasz? 27.11.03, 00:38 podręczniki do psychologii,psychiatrii,mam jakieś manie prześladowcze-wykrywam u siebie różne zaburzenia.ehh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Co teraz czytasz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 13:55 Ja to czytam juz 4 rok :-) I nie mam zadnych zaburzen. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: Co teraz czytasz? 27.11.03, 23:18 "Tekturowy samolot" Stasiuka. Dołuje mnie i codziennie sobie obiecuję, że to ostatnia strona. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Co teraz czytasz? 16.12.03, 16:06 auster:"TRYLOGIA NOWOJORSKA",ŚWIETNIE SIĘ ZACZYNA,ciekawe jak się skończy? "SERCE TAK BIAŁE' mariasa -jest wybuchowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: Co teraz czytasz? 28.11.03, 11:19 "Tekturowy samolot" Stasiuka. Dołuje mnie trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
selencio1 Re: Co teraz czytasz? 28.11.03, 15:09 Kurt Vonnegut(szczególnie "Rzeźnia numer pięć"), Roland Topor-absurd,groteska,czarny humor-"Chimeryczny Lokator" wyśmienity, no i oczywiście "Pachnidło" nie da się zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co teraz czytasz? IP: 217.99.155.* 28.11.03, 15:48 "Hańbę"-ze snobizmu,jak narazie takia sobie;co z niej wyniosłem?-jak to dobrze,że mieszkam w Polsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
padre Re: Co teraz czytasz? 29.11.03, 10:26 Sprobujcie Brendan Behan Wiezien Borstalu (Borstal Boy). Niesamowita ksiazka irlandzkiego pisarza, opisujacego trzy lata swojego zycia, kiedy w wieku 16 lat, zostal zamkniety w wiezieniu za niedoszly akt terroryzmu i przynaleznosc do IRA. Pozdrawiam ----------------- O come out ye Black&Tans Come out and fight me like a man... Odpowiedz Link Zgłoś
oratio po Irvingu "PRL" Lizuta... 08.12.03, 18:03 Tradycyjnie Irving wciagnal mnie bez końca i kasiązki starczyło na dwa posiedzenia + kilka minut w autobusie..... :) Nie jest to tak genialna kasiązka jak "Modflitwa za Owena" lub "Regulamin tłoczni win", ale jest ok. Teraz czytam wywiady Lizuta z "ojcami" polskiego punk-rocka. Przede mną rozmowa z Grabowskim z Dezertera :) pozdrawiam ORATIO Odpowiedz Link Zgłoś
awenidapauliszta Re: po Irvingu "PRL" Lizuta... 20.11.04, 00:25 Najlepszy Irving to Świat wg Garpa. Film z Robinem Williamsem i Glenn Close równie świetny jak książka Odpowiedz Link Zgłoś
jascur Re: Co teraz czytasz? 08.12.03, 18:40 milan kundera "ksiega smiechu i zapomnienia" zapomniec jej sie nie da a smieszna nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
oratio po PRL-u czas na C.Millet 16.12.03, 10:06 "życie seksualne Catherine M." - dużo o tej ksiażce słyszałem, nie wiem tylko czy można ją czytać w autobusie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silla Re: Co teraz czytasz? IP: *.ols.vectranet.pl 17.12.03, 13:20 "Wieczór polkowy w Tall Pine" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKAra Re: Co teraz czytasz? IP: *.chello.pl 17.12.03, 19:22 Ja 'Quo Vadis'. Od 2,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
katrynka Sosnowskiego.. 18.12.03, 12:40 "Prąd zatokowy", a wcześniej "Linia nocna" a jeszcze wcześniej "Apokryf Agłai" Jednym słowem Sosnowski to dla mnie odkrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Co teraz czytasz? IP: 157.25.31.* 18.12.03, 12:55 Baudolino. W oryginale, co wywołuje pełne przerażenia okrzyki moich przyjaciół. No bo powieści U.E. są podobno ciężkie (podobno szczególnie ciężkie jest "Wahadło Focuaulta", które czytało mi się świetnie), no a po włosku to już muszą być straszne, nie? ;-))) A książkę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Co teraz czytasz? IP: 157.25.31.* 22.12.03, 14:48 Dobra, Baudolino skończyłam. O wpół do drugiej w nocy. Teraz "Z pokorą i uniżeniem" A. Nothomb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrioosh Re: Co teraz czytasz? IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 20.12.03, 13:36 Panna Nikt Smierc w Breslau Taka piekna zaloba Nie wiem za, ktora ksiazke mam sie zabrac wszystkie trzy zaczynają sie bardzo interesujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka pismo FRONDA IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 21.12.03, 05:28 31 numer pisma FRONDA www.fronda.pl/archiwum.html Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Bohumil Hrabal 21.12.03, 06:02 "Auteczko" I na dodatek ja nie znosze kotow ;o) Odpowiedz Link Zgłoś