yoric 23.02.14, 02:38 Jak się powinno dobierać piguły. Tzn. jak powinien przebiegać proces doboru tabletki 'w idealnym świecie'? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3rd_sin Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 06:50 Po wcześniejszych badaniach hormonalnych. Odpowiedz Link
ina_nova Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:05 Ale to może nic nie dać. Nie wiem jak w idealnym świecie, ale w całkiem normalnym, nieidealnym, myślę, że należy posługiwać się metodą prób i błędów, czyli poszukiwać preparatów, które nasz organizm najlepiej toleruje. Poddawanie się po pierwszej próbie z jednym rodzajem talbetek, jest moim zdaniem nieporozumieniem. Odpowiedz Link
3rd_sin Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:23 Mimo wszystko warto oznaczyc konkretne hormony, aby dopasować dawke, ale dość rzadko sie to robi, bo poza TSH, które można oznaczyć na kasę chorych, resztę robi sie prywatnie. Odpowiedz Link
ina_nova Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:30 Własnie zastanawiam się nad sensem takich badań, ponieważ z tego co wiem, nowoczesne pigułki mają tych hormonów niewiele. Oczywiście znawcą nie jestem i nie wiem na ile różnia się między sobą preparaty pod względem ilosci hormonów w nich zawartych. Odpowiedz Link
yoric Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:22 No tak, ale jakie konkretnie badania i jak to przebiega? No i domyślam się, że lekarz powinien zrobić też jakiś wywiad (krzpliwość krwi np.) albo może właśnie dodatkowe badania? Odpowiedz Link
ina_nova Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:27 Z badań - ogólnie morfologia, w tym krzepliwość krwi, próby wątrobowe i wywiad mający na celu ustalenie występowania i przebiegu dotychczasowych schorzeń, które mogłyby wpłynąć na decyzję o rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej. W takim wywiadzie lekarz powinien zainteresować się także występowaniem chorób nowotworowych w rodzinie tak myślę, przynajmniej w moim przypadku tak to wyglądało. I to tyle moim zdaniem. Odpowiedz Link
3rd_sin Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:43 Z uwagi na ryzyko zakrzepicy pewnie warto zrobi takie badania. Dodatkowo wspomniane próby wątrobowe - bo jednak jest to obciążenie dla wątroby (w przypadku pigułek konkretnie). Z hormonów warto oznaczyć estrogen i progesteron, ekstremalnie można zrobić FSH I LH. Żeńskie hormony płciowe oznacza się w konkretnych dniach cyklu, ale niestety nie pamiętam w których. Lekarz powinien pokierować. Ja na szczęście w pigułki się nie bawię - jestem w takich sprawach mało systematyczna, co dobrze nie wróży :) Ale oznaczałam hormony płciowe i było z tym trochę "zabawy". Odpowiedz Link
burzowa.kejt Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 13:01 Z oznaczaniem hormonów to nie do końca prawda, ponieważ ich poziom ulega znacznym wahaniom w ciągu doby ( wszystkie hormony przysadki i podwzgórza są wydzielane pulsacyjnie), a co dopiero w ciągu cyklu.Do tego cykl cyklowi nierówny, więc nie bardzo wiadomo jak to badanie miałoby być zrobione i kiedy. Jeśli już bardzo chce się robić badania, to raczej te sprawdzające funkcje wątroby czyli: enzymy wątrobowe ( aspat i alat ) i ewentualnie ( jeśli to grupa ryzyka) badanie w kierunku HCV i HBS. Może jeszcze poziom cholesterolu, bo czasami na skutek śr. anty jego poziom wzrasta. I to tyle.Resztę p/wskazań lekarz powinien ustalić z wywiadu. Najważniejsze to choroby zakrzepowe żył, nadciśnienie i nowotwory hormonozależne. Odpowiedz Link
that.bitch.is.sick Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 20:24 burzowa.kejt napisała: > Z oznaczaniem hormonów to nie do końca prawda, ponieważ ich poziom ulega znaczn > ym wahaniom w ciągu doby ( wszystkie hormony przysadki i podwzgórza są wydziela > ne pulsacyjnie), a co dopiero w ciągu cyklu.Do tego cykl cyklowi nierówny, więc > nie bardzo wiadomo jak to badanie miałoby być zrobione i kiedy. > Jeśli już bardzo chce się robić badania, to raczej te sprawdzające funkcje wątr > oby czyli: enzymy wątrobowe ( aspat i alat ) i ewentualnie ( jeśli to grupa ryz > yka) badanie w kierunku HCV i HBS. Może jeszcze poziom cholesterolu, bo czasami > na skutek śr. anty jego poziom wzrasta. I to tyle.Resztę p/wskazań lekarz powi > nien ustalić z wywiadu. > Najważniejsze to choroby zakrzepowe żył, nadciśnienie i nowotwory hormonozależn > e. > A jak to sie ma do doboru konkretnych piguł przepraszam? Skąd to przepisałaś? Odpowiedz Link
that.bitch.is.sick Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 20:54 Według stanu hormonalnego i określić fenotyp hormonalny. Najgorzej to zmieniać piguły co kilka miesięcy. Odpowiedz Link
burzowa.kejt Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 18:10 > A jak to sie ma do doboru konkretnych piguł przepraszam? a to tutaj gabinet lekarski? ale jakbyś chciała coś na kij, który nosisz w tyłku, to służę radą. Odpowiedz Link
yoric Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 15:42 K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczowe pytanie, to 0 odpowiedzi. Odpowiedz Link
zawle Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 16:01 yoric napisał: > K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczow > e pytanie, to 0 odpowiedzi. :)))) Jedna czasami odpowiedź wystarczy ( już była). Nie ma się o co kłócić:)) Odpowiedz Link
kag73 Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 16:07 yoric napisał: > K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczow > e pytanie, to 0 odpowiedzi. Yoric, nikt Ci nic konkretnego odpowiedziec nie moze/nie potrafi, bo pewnie nikt w "idealnym swiecie" nie zyje:)) Niech sie Twoja partnerka wybierze do gina, zapyta o pigulke, wtedy zobaczy jak wyglada cala procedura. Ja swego czasu dostalam formularz do wypelnienia o chorobach wlasnych i w rodzinie, nowotworach itd. Jako takich badan hormonalnych mi nie zrobiono. A dzialo sie to na tzw. Zachodzie. Zaelzy zapewne od ginekologa i od "gadki" pacjenta. Warto zapewne sprawdzic jak wyglada kwestia ryzyka zakrzepicy, zyly, do tego stan watroby. Poza tym waznym przeciwskaniem jest nadcisnenie, cukrzyca i zylaki czy jakies tam zmiany naczyniowe. Najczesciej jest tak(z mi znanych przypadkow) kobieta idzie do gina, chce pigulke, on jej jakas poleca (ewentulanie zapytawszy wczesniej o choroby), ona ja wykupuje i zaczyna lykac. Jak jest wszystko dobrze... to jest wszystko dobrze:)) Jak nie, trza zmienic na inna albo zrezygnowac. Pozdrawiam wszystkich goooraco! Nie mam czasu na kompa, jak siadam na chwile i widze jak sie wszyscy rozpisali...to rezygnuje z czytania, bo za duzo tego:) W Polsce podobno juz wiosna. Odpowiedz Link
hello-kitty2 Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 20:25 kag73 napisała: > Niech sie Twoja partnerka wybierze do gina, zapyta o pigulke, wtedy zobaczy jak > wyglada cala procedura. :-) > Pozdrawiam wszystkich goooraco! Nie mam czasu na kompa, jak siadam na chwile i > widze jak sie wszyscy rozpisali...to rezygnuje z czytania, bo za duzo tego:) > W Polsce podobno juz wiosna. Kag tez Cie goraco podrawiam ale w tym watku to chyba nie wolno, bo tu sie pojawilo konretne pytanie :) Odpowiedz Link
burzowa.kejt Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 18:11 yoric napisał: > K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczow > e pytanie, to 0 odpowiedzi. konkretne odpowiedzi dostałeś, lepszych nie będzie. Odpowiedz Link