Dodaj do ulubionych

Chamstwo w TVP Kultura

13.08.16, 16:49
W telewizji PUBLICZNEJ!!! O nazwie KULTURA!! gościu nazywający się Jan Pietrzak wygłosił adhortację w której między innymi powiedział tak:

...Pannę Grodzką straciliśmy z oczu. Przez cztery lata w Sejmie ocaliła dziewictwo. Były afery w trakcie przerw, bo posłowie wychodzili, stali na korytarzach i nikt nie chciał wejść do żadnej toalety, bo nie wiedzieli, gdzie "to to" wejdzie. I co z tego może wyniknąć.

O kurwa! Ale kultura!
Urodziła się jako kobieta. Ale z penisem. Ci co wierzą w Stwórcę, który kierując się sobie znanymi motywami tworzy rodzaj ludzki jako mężczyznę lub kobietę (wg mnie świetny pomysł!) - muszą dojść do jedynego wniosku, że w On tu coś spieprzył.
Drogą wyrzeczeń i zapewne cierpień - ofiara tej pomyłki Stwórcy osiągnęła jakiś stan równowagi pomiędzy swoją psychiką i fizycznością.
Ale herold „dobrej zmiany” idąc za naukami KK - uznał to za sprzeniewierzenie się zamysłowi Stwórcy i szydzi z jego ofiary.
Podłość to czy tylko chamstwo?

Obserwuj wątek
    • marek.zak1 Re: Chamstwo w TVP Kultura 13.08.16, 17:42
      Ten człowiek od dawna jest skończony. A kiedyś naprawdę mówił fajne i zabawne rzeczy, zwłaszcza podczas niecenzurowanych spotkań ze studentami, jeszcze za komuny. Pewni ludzie nie wiedz, kiedy odejść.
    • wont2 Re: Chamstwo w TVP Kultura 13.08.16, 18:54
      gogol77 napisał:

> bo nie wiedzieli, gdzie "to to" wejd
      > zie. I co z tego może wyniknąć.
      ------------
      Porazajace. Do glowy by mi nie przyszlo, zeby tak psa nazwac, a on tak o czlowieku... :(

PS. Swoja droga ten specyjalista z Tajlandii czy innego ustrojstwa, ktory spierdolil operacje zmiany plci Grodzkiej, powinien siedziec. No bo, powiedzmy sobie to szczerze, Grodzka wyglada po prostu jak chlop w spodnicy. Jakby wygladala choc w cwierci jak ten tajski trans, ktorego chcialem trzy lata temu po pijaku przeleciec, to by Pietrzak byl nie podly a rubaszny.
      • hello-kitty2 Re: Chamstwo w TVP Kultura 13.08.16, 21:02
        wont2 napisał:

> gogol77 napisał:
        >
        > > bo nie wiedzieli, gdzie "to to" wejd
        > > zie. I co z tego może wyniknąć.
        > ------------
        > Porazajace. Do glowy by mi nie przyszlo, zeby tak psa nazwac, a on tak o czlowi
        > eku... :(
        >
        > PS. Swoja droga ten specyjalista z Tajlandii czy innego ustrojstwa, ktory spier
        > dolil operacje zmiany plci Grodzkiej, powinien siedziec. No bo, powiedzmy sobie
        > to szczerze, Grodzka wyglada po prostu jak chlop w spodnicy. Jakby wygladala c
        > hoc w cwierci jak ten tajski trans, ktorego chcialem trzy lata temu po pijaku p
        > rzeleciec, to by Pietrzak byl nie podly a rubaszny.
        >

Az wygooglalam. Sorry ale co dokladnie spierdolil specjalista? A co tam konkretnie mozna bylo zrobic lepiej? ;-)
        • marek.zak1 Re: Chamstwo w TVP Kultura 13.08.16, 21:35
          hello-kitty2 napisała:
          > Az wygooglalam. Sorry ale co dokladnie spierdolil specjalista? A co tam konkretnie mozna bylo zrobic lepiej? ;-)
          ----------------------------------------
          Kurwików w oczach nie można wszczepić, sorry :)
      • druginudziarz Re: Chamstwo w TVP Kultura 15.08.16, 12:41
        wont2 napisał:

> gogol77 napisał:
        >
        > > bo nie wiedzieli, gdzie "to to" wejd
        > > zie. I co z tego może wyniknąć.
        > ------------
        > Porazajace. Do glowy by mi nie przyszlo, zeby tak psa nazwac, a on tak o czlowi
        > eku... :(

Porażajace że ktoś w tv powiedział "ten król jest nagi"?

> PS. Swoja droga ten specyjalista z Tajlandii czy innego ustrojstwa, ktory spier
        > dolil operacje zmiany plci Grodzkiej, powinien siedziec. No bo, powiedzmy sobie
        > to szczerze, Grodzka wyglada po prostu jak chlop w spodnicy.

No bo to jest chłop w spódnicy więc jak ma wyglądać??
        • wont2 Re: Chamstwo w TVP Kultura 15.08.16, 17:49
          Byc moze. Mnie matka uczyli inaczej.
        • aandzia43 Re: Chamstwo w TVP Kultura 15.08.16, 21:33

>
          > No bo to jest chłop w spódnicy więc jak ma wyglądać??

Może jak.Pawłowicz w spódnicy? Mimo damskich akcesoriów i damskiej metryki tej osoby trochę dziwnie się czuję używając rodzaju żeńskiego. Ale skoro Pawłowicz czuje się kobietą, to niech jej będzie, mnie nic do tego. Kopii kruszyć nie będę. Zamysł Stwórcy/Matki Natury na reprodukcję w świiei roślin i zwierząt to dwupłciowość. W praktyce czasem hmm.. nie wychodzi.
          • urquhart oderwane od rzeczywistości panie z dużych miast 15.08.16, 22:05
            aandzia43 napisała:
            > > No bo to jest chłop w spódnicy więc jak ma wyglądać??
            > Może jak.Pawłowicz w spódnicy? Mimo damskich akcesoriów i damskiej metryki tej
            > osoby trochę dziwnie się czuję używając rodzaju żeńskiego. Ale skoro Pawłowicz
            > czuje się kobietą, to niech jej będzie, mnie nic do tego. Kopii kruszyć nie będ
            > ę. Zamysł Stwórcy/Matki Natury na reprodukcję w świiei roślin i zwierząt to d
            > wupłciowość. W praktyce czasem hmm.. nie wychodzi.

Mój ulubiony Szlendak popełnił dla GW świetny tekst zauważając że Pawłowicz jest feministką tyle że prawego nurtu, na tle oderwanych od życia pań w z wielkich miast lewicowego nurtu jak Szczuka. :)

Tomasz Szlendak*: - Feminizm kojarzy się części Polek z radykalnie lewicową wizją świata i nie przyzna się do niego konserwatystka, nawet jeśli w praktyce przełamuje płciowe ograniczenia (...) Wiele przedstawicielek prawicy można nazwać feministkami. Na przykład pani poseł Krystyna Pawłowicz, z habilitacją, aktywna na scenie politycznej, zabiegająca o praktyczną realizację własnych przekonań, niepodlegająca żadnym męskim ustaleniom czy gromom na nią rzucanym, niezależna. Funkcjonuje w świecie wyzwolonych kobiet.
            To dlaczego nie broniły jej feministki, gdy opinia publiczna w niewybredny sposób obrażała ją za sposób życia, np. za to, że jest bezdzietna?
            - Bo dla liberalnego, lewicowego feminizmu pani Pawłowicz nie tyle jest ofiarą, ile nieświadomym narzędziem konserwatywnego patriarchatu. Feministki nie broniły też Renaty Beger, nie wstawiały się za Nelli Rokitą po prymitywnych medialnych atakach na obie panie. Krytyka feministyczna, walcząc o prawa wszystkich kobiet, bywa beztrosko wybiórcza
            www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,13808331,Wysokie_Obcasy_Extra__Profesor_Szlendak__Feministki.html
            • urquhart Re: oderwane od rzeczywistości panie z dużych mia 16.08.16, 08:04
              No jakby Szlendak osobiście znał naszą Andzię :)
            • aandzia43 Re: oderwane od rzeczywistości panie z dużych mia 16.08.16, 13:52
              Z Pawłowicz feministka jak z koziej dupy trąba. To po prostu wysokotestosteronowa baba, która wykorzystuje w czasie i wmiejscu w którym przyszło jej żyć możliwość realizacji swoich pasji i ambicji. I z Bogiem, i na zdrowie - robi co lubi i do czego się nadaje. A może to robić, bo okoliczności społeczno-cywilizacyjne i stada kobiet z kilku poprzednich pokoleń zapracowaly na to. Chociaż ma jajniki i cycki nie widzę powodu by ją lubić, sprzyjać jej czy w jakikolwiek sposób utożsamiać się z nią.
              Artykuł jest dla mnie zamkniety.
          • druginudziarz Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 08:50
            aandzia43 napisała:

>
            > >
            >
            > Może jak.Pawłowicz w spódnicy? Mimo damskich akcesoriów i damskiej metryki tej
            > osoby trochę dziwnie się czuję używając rodzaju żeńskiego. Ale skoro Pawłowicz
            > czuje się kobietą, to niech jej będzie, mnie nic do tego. Kopii kruszyć nie będ

No jak to "nie wychodzi" skoro wychodzi?? Begowski aka Grodzka spłodził syna własnym fiutem (którego jak mówią zachował tak w razie czego) więc 100% sukcesu reprodukcyjnego.
          • druginudziarz Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 08:54
            aandzia43 napisała:

>
            > >
            >
            > osoby trochę dziwnie się czuję używając rodzaju żeńskiego.

Pewnie zazdrość przez Ciebie przemawia.
            Mnie Pawłowicz kilka lat temu "oszukała" bo sądziłem, że jest 40.paro letnią kobietą, a tu niespodzianka, to stara baba jest. A teraz znajdź mężczycnę którego Grodzkie oszuka.

Ale skoro Pawłowicz
            >
            >
            • aandzia43 Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 14:47
              druginudziarz napisał:

> aandzia43 napisała:
              >
              > >
              > > >
              > > > No bo to jest chłop w spódnicy więc jak ma wyglądać??
              > >
              > > Może jak.Pawłowicz w spódnicy? Mimo damskich akcesoriów i damskiej metryk
              > i tej
              > > osoby trochę dziwnie się czuję używając rodzaju żeńskiego.
              >
              > Pewnie zazdrość przez Ciebie przemawia.
              > Mnie Pawłowicz kilka lat temu "oszukała" bo sądziłem, że jest 40.paro letnią ko
              > bietą, a tu niespodzianka, to stara baba jest. A teraz znajdź mężczycnę którego
              > Grodzkie oszuka.

Tak nisko oceniasz moje poczucie kobiecości i moje wyobrażenie o kobiecości w ogóle? Dobra jakość skóry na twarzy Pawłowicz nie uszla mojej uwadze. Jako kobieta, która do uzyskania takiego efektu musi się trochę przyłożyć oczywiście zazdraszczam jej tej właśnie cechy. Tej cechy konkretnie. Poza tym zjawisko Pawłowicz o imieniu Krystyna jest mi obce zarówno mentalnie jak i typem kobiecości więc trudni byłoby mi zazdrościc mu czegoś poza tym.
              • aandzia43 Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 14:51
                Nie zdążyłam dodać: również odchyly psychiczne są z kompletnie innej bajki niż moje. No nawet świry nam się nie pokrywają :-P
              • druginudziarz Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 16:09
                aandzia43 napisała:

> Tak nisko oceniasz moje poczucie kobiecości i moje wyobrażenie o kobiecości w o
                > góle?

No, to w takim razie mam kiepską wyobraźnię.
                Bo:
                jest babką, wprawdzie w słusznym wieku, ale za którą by się jeszce nie jeden chycił
                inna babka odmawia odmawia jej kobiecości
                WTF??

> Dobra jakość skóry na twarzy Pawłowicz nie uszla mojej uwadze. Jako kobie
                > ta, która do uzyskania takiego efektu musi się trochę przyłożyć oczywiście zazd
                > raszczam jej tej właśnie cechy. Tej cechy konkretnie. Poza tym zjawisko Pawłow
                > icz o imieniu Krystyna jest mi obce zarówno mentalnie jak i typem kobiecości wi
                > ęc trudni byłoby mi zazdrościc mu czegoś poza tym.

No ale o czym rozmawiamy jak nie o fizyczności? Nie pierdul że się zastanawiałaś nad emocjonalną stroną kobiecości Bęgowskiego aka Grodzka. No bo co o tym wiemy poza tym co sam twierdzi??
                • aandzia43 Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 16:33
                  druginudziarz napisał:

> aandzia43 napisała:
                  >
                  > > Tak nisko oceniasz moje poczucie kobiecości i moje wyobrażenie o kobiecoś
                  > ci w o
                  > > góle?
                  >
                  > No, to w takim razie mam kiepską wyobraźnię.
                  > Bo:
                  > jest babką, wprawdzie w słusznym wieku, ale za którą by się jeszce nie jeden ch
                  > ycił
                  > inna babka odmawia odmawia jej kobiecości
                  > WTF??

Nie wiem właśnie czy by.się chwycił. Może niech panowie ocenią. Ja "odmawiam" jej kobiecości bo tej kobiecości nie widzę za grosz. Widzę tylko solidny genetycznie materiał.

> > Dobra jakość skóry na twarzy Pawłowicz nie uszla mojej uwadze. Jako kobie
                  > > ta, która do uzyskania takiego efektu musi się trochę przyłożyć oczywiści
                  > e zazd
                  > > raszczam jej tej właśnie cechy. Tej cechy konkretnie. Poza tym zjawisko
                  > Pawłow
                  > > icz o imieniu Krystyna jest mi obce zarówno mentalnie jak i typem kobieco
                  > ści wi
                  > > ęc trudni byłoby mi zazdrościc mu czegoś poza tym.
                  >
                  > No ale o czym rozmawiamy jak nie o fizyczności? Nie pierdul że się zastanawiała
                  > ś nad emocjonalną stroną kobiecości Bęgowskiego aka Grodzka. No bo co o tym wie
                  > my poza tym co sam twierdzi??
                  • zawle Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 17:05
                    A czym Andzia jest dla Ciebie kobiecość?
                • aandzia43 Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 16:42

>
                  > No ale o czym rozmawiamy jak nie o fizyczności? Nie pierdul że się zastanawiała
                  > ś nad emocjonalną stroną kobiecości Bęgowskiego aka Grodzka. No bo co o tym wie
                  > my poza tym co sam twierdzi??

Nie rozumiem cię - oczywiście że się zastanawiałam nad emocjonalną stroną Grodzkiej i jej podobnych. To bardzo ciekawe kwestie. O Grodzkiej rzeczywistoście wiem tylko to,.co sama o sobie powiedziała.
                  • gogol77 Re: Chamstwo w TVP Kultura 16.08.16, 17:23
                    aandzia43 napisała:
                    >....oczywiście że się zastanawiałam nad emocjonalną stroną Grodzkiej i jej podobnych. To bardzo ciekawe kwestie...>

No właśnie, co czuje facet którego natura wystrychnęła na dudka i czuje on niechęć a nawet wstręt do własnego ciała?. To musi być jego ogromny dramat.
                    Ja swoje ciało lubię i nie jestem w stanie wyobrazić sobie stanu nie lubienia np. swojego fiuta. Nawet gdy odmawia współpracy!
                    To pewnie jeszcze trudniejsze do zrozumienia niż zrozumienie geja czującego niechęć do ciała kobiety podczas gdy ja jestem gotów je wielbić. No może za wyjątkiem ciała Pawłowicz.
                    A już absolutnie nie jestem w stanie zrozumieć geja napalającego się na faceta!
                    Równocześnie jednak wiem, że tacy ludzie są, że takich ich stworzyła natura (tak jak rudych, zezowatych, czarnoskórych itp.) i obrażanie ich z tego powodu jest podłością i chamstwem.
                    PODŁOŚCIĄ I CHAMSTWEM!!!

• urquhart Co to jest chamstwo a co to satyra? 16.08.16, 23:40
                      > Równocześnie jednak wiem, że tacy ludzie są, że takich ich stworzyła natura (ta
                      > k jak rudych, zezowatych, czarnoskórych itp.) i obrażanie ich z tego powodu jes
                      > t podłością i chamstwem.
                      > PODŁOŚCIĄ I CHAMSTWEM!!!

Bengowski vel Grodzka jest żenująca nie dlatego że jest jaki/jak jest, ale że się usilnie lansuje i pozuje na kogoś kim nie jest np. zakładając gigantyczne szpile czy ostre kolory kiecek sam chce żeby było o nim głośno. Rozgłosem i wykoślawianiem kobiecości prosi się wręcz ostentacyjnie o satyrę.
                      Podobnie jak pozuje i wkręca naiwnych jak Gogol w pozę wrażliwego i uciśnionego LGBT , będąc zahartowanym w marketingu , biznesie koniunkturalnym typem karierowicza *.

Satyra – gatunek literacki lub publicystyczny łączący w sobie epikę, lirykę i dramat (także inne formy wypowiedzi) wywodzący się ze starożytności (pisał je m.in. Horacy), ośmiesza i piętnuje ukazywane w niej zjawiska, obyczaje, politykę, grupy lub stosunki społeczne. Prezentuje świat poprzez komiczne wyolbrzymienie, ale nie proponuje żadnych rozwiązań pozytywnych. Cechą charakterystyczną satyry jest karykaturalne ukazanie postaci. Istotą satyry jest krytyczna postawa autora wobec rzeczywistości, ukazywanie jej w krzywym zwierciadle. (wiki)

* wpolityce.pl/polityka/135619-co-laczy-wrazliwa-anne-grodzka-z-bylym-dzialaczem-pzpr-krzysztofem-begowskim-wszystko
                      • zawle Re: Co to jest chamstwo a co to satyra? 17.08.16, 08:19
                        Oooo...a czy dla Ciebie urgu kobiecość nie jest tym właśnie? To nie Ty jesteś miłośnikiem takich atrybutów kobiecości? Może Grodzka ma tak samo? Może tymi szpilkami i sukienkami zakrywa swoją niepewność, może wręcz przeciwnie, jak nikt tą kobietą w sobie się cieszy? Nie ma takiego prawa? Bo razi Twoje poczucie smaku?
                    • druginudziarz Re: Chamstwo w TVP Kultura 17.08.16, 09:35
                      gogol77 napisał:

> aandzia43 napisała:
                      > >....oczywiście że się zastanawiałam nad emocjonalną stroną Grodzkiej i jej
                      > podobnych. To bardzo ciekawe kwestie...>
                      >
                      > No właśnie, co czuje facet którego natura wystrychnęła na dudka i czuje on niec
                      > hęć a nawet wstręt do własnego ciała?.

A jaką masz mozliwość zweryfikowania że Begowski aka Grodzka to właśnie taki mężczyzna wystrychnięty na dudka? żadną. Ja się dziwię jak dorośli ludzie dają sie tak łatwo wodzić za nos.

• zawle Re: Chamstwo w TVP Kultura 17.08.16, 11:33
                        W sensie...może chciał zmienić sobie płeć tak jak ludzie chcą upodobnić sie do kota?:)))
                        • druginudziarz Re: Chamstwo w TVP Kultura 18.08.16, 00:11
                          zawle napisała:

> W sensie...może chciał zmienić sobie płeć tak jak ludzie chcą upodobnić sie do
                          > kota?:)))

A znasz jakiegoś człowieka-kota który został posłem?
                          • zawle Re: Chamstwo w TVP Kultura 18.08.16, 07:32
                            Czyli tym to jest dla Ciebie? Modą? Chorobą głowy? Na serio?
    • urquhart Teatralna Obsceniczność jako nowa Normalność ? 14.08.16, 11:16
      gol77 napisał:
      > W telewizji PUBLICZNEJ!!! O nazwie KULTURA!! gościu nazywający się Jan Pietrza
      > k wygłosił adhortację w której między innymi powiedział tak: (...)
      > Ale herold „dobrej zmiany” idąc za naukami KK - uznał to za sprzeniewierzenie s
      > ię zamysłowi Stwórcy i szydzi z jego ofiary.
      > Podłość to czy tylko chamstwo?

Pietrzak jest satyrykiem i ma podobny przywilej jak my na tym forum że może mieć gdzieś polityczną poprawność, a bycie grzecznym i miłym jest ostania rzeczą jaką się po nim oczekuje.

Krzysztof Węgowski pod szyldem Anny Grodzkiej to obsceniczny typ i pozer który miał już wiele koniunkturalnych odsłon , w romansach z komunizmem, jako ideowy działacz ZSP potem PZPR, wywiadem wojskowym, postkomunistyczną lewicą a teraz robił karierę jako ikona gender stając się aktywistą nowej ideologii.
      Nadymane pozerstwo Grodzkiej aż prosi się żeby było przebite satyrycznym ostrzem ale wszyscy nawet satyrycy pod kulturowym tabu obawiają się żartować z tego co ludzie myślą po cichu, co ja myślę że rzekoma Grodzka jest obrzydliwa i obsceniczna w swoim rzekomym afirmowaniu męskiej kobiecości i transseksualności i koniunkturalnym robieniu na tym kariery.
      • urquhart Re: Teatralna Obsceniczność jako nowa Normalność 14.08.16, 14:11
        Swoją drogą paczka Pierzak, Rewiński, Krzysztof Piasecki znikęli z PO-wskich mediów na lata i można było ich zobaczyć tylko na youtube za ową rzekomą "podłość i chamstwo" wymierzoną w niewłaściwą stronę.
      • adamszem Pietrzak ma rację 17.09.16, 18:01
        Ten obrzydliwy bolszewicki pajac, udający kobietę na szczęście zniknął z telewizji, tej publicznej. I bardzo dobrze.
    • zyg_zyg_zyg Re: Chamstwo w TVP Kultura 14.08.16, 16:16
      Tak do końca nie wiadomo, co tu było pierwsze - jajko czy kura. Czy to tłuszcza, żywiąca się krwią i flakami, pragnie takich spektaklów nienawiści wylewającej się z mediów, a więc media muszą je serwować, czy to media te spektakle kreują, zakładając, że lud domaga się krwistej papki. A tłuszcza z musu żre, co dostaje.

Ale faktem jest, że to nie tylko moherowe bydło wyznacza nowe standardy. Na cmentarzach gwiżdżąc, tupiąc i bucząc, w Sejmie Rzeczpospolitej Polskiej pokazując środkowy palec czy stukając się w pusty łeb, w TVP Kultura nazywając wszami, gnidami i mendami wyborców polityka "wrogiej" frakcji. Jak odpalisz leżącą przecież zupełnie na drugim biegunie Wyborczą, to masz zupełnie podobnie. Podjudzanie, napuszczanie i szczucie jednych drugimi. Tych, którzy czują się zagrożeni "dobrą zmianą" i tych, którzy wiążą z nią nadzieję na poprawę życia, zwolenników karmienia piersią i przeciwników publicznego wywalania cyca, Polaków i Rosjan, katolstwa i "atolstwa", tych, którzy boją się ekspansji islamskiego ekstremizmu, i tych, którzy chcą przyjmować uchodźców jak leci, wyznawców feminizmu i wyznawców antyfeminizm, miłośników WOŚP i przeciwników Owsiaka. I tak dalej i tak dalej. Chuj w to zresztą kogo na kogo - ważne, żeby były jakieś dwa skrajne obozy, które rzucają się sobie do gardeł. I byle szybko, żeby im nie przyszło nawet przez myśl jakieś wzajemne układanie się i dogadywanie.

Działania na tych dwóch biegunach różnią się tylko stylem - jedni lubią na chama i prostaka, drudzy wybierają manipulację w zeszmaconych dawno rękawiczkach. Obie strony załatwiają swoje interesy, wycierając sobie gębę uniwersalnymi wartościami.
      • marek.zak1 Re: Chamstwo w TVP Kultura 14.08.16, 16:35
        Jest to podział wykreowany przez 2 obozy, który to podział jest zupełnie sztuczny i zamazujący podziały prawdziwe, które to są:
        - gnębieni podatkami pracujący, wnoszący do budżetu - żyjący z państwowej kasy oraz
        - beneficjenci przemian po '89 - ci, którzy stracili.

Jako że w sejmie nie ma reprezentantów pracujących (w ostatnich 10 latach NIKT nie zaprotestował przeciwko corocznemu zamrożeniu progów podatkowych a więc automatycznej podwyżce podatków, władze bazują na żyjących z socjału. Ostatnia 500+ jest zwiększeniem tego elektoratu.
        Teraz nowy system podatkowy będzie kolejną zakamuflowaną podwyżką podatków dla pracujących. Znowu nikt nie zaprotestuje, bo pracujący nie maja swojego przedstawicielstwa we władzach.
        Podział emocjonalny PO-PiS nie ma żadnych realnych podstaw a jego eskalacja jest zamierzona i celowa.
        • urquhart podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 09:10
          marek.zak1 napisał:
          > Jako że w sejmie nie ma reprezentantów pracujących (w ostatnich 10 latach NIKT
          > nie zaprotestował przeciwko corocznemu zamrożeniu progów podatkowych a więc aut
          > omatycznej podwyżce podatków, władze bazują na żyjących z socjału. Ostatnia 500
          > + jest zwiększeniem tego elektoratu.

W pozostałych państwach UE child benefit czyli PiS owskie 500+ było komunikowane jako obniżenie podatku bo państwo głownie zarabia na podatkach pośrednich a nie dochodowych, VAT i akcyzy (paliwo i energia) których posiadacze dzieci płacą po porostu ileś razy więcej tych podatków pośrednich finansując ich utrzymanie.
          PIS nie trzymał się tej retoryki niestety bo wtedy musiałby dotyczyć każdego nie drugiego dziecka jak jest w innych krajach i musiała by być to nizsza kwota bez takiego wydźwięku jak spora kwota 500, i osobiście też to dla mnie gorzkie.
          Osobiście też byłbym ideowo zwolennikiem jak ty zwiększania kwoty jako z minium socjalnym na każdą osobę w rodzinie jak w innych państwach UE ale 40% ludzi i wyborców to wieś która nie płaci tych podatków dochodowych a i tak żyje w większej biedzie i nie będzie beneficjentem kwoty wolnej.

> Podział emocjonalny PO-PiS nie ma żadnych realnych podstaw a jego eskalacja jes
          > t zamierzona i celowa.

Emocjonalny podział oczywiście że jest i to zasadniczy bo dotyczy deklaracji określenia priorytetowych wartości: Bog Honor i Ojczyzna (Rodzina), druga strona ocenia że to ksenofobiczne, rasistowskie czy faszystowskie hasła i eskalacja jest zrozumiała.
          Polityczne czy gospodarcze metody osiągania celów zdefiniowanych przez te wartości to insza inszość i wcale nie jestem tu entuzjastą, ale nie sposób zauważyć że nowa ekipa ma zdecydowanie większą determinację i przełamuje wieloletnie schematy niemożności władzy .
          • zawle Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 10:12
            Rodzina. Tata, mama, trójka dzieci. Mieszkają razem, razem piją, nie mają ślubu. Oboje nie pracują. Dochód prawie 5000 miesięcznie z opieki społecznej. Służby pomocowe: pracownik socjalny, asystent rodziny, kurator. Czy ktoś stamtąd ma motywację żeby pójść do pracy? Ona nie pójdzie bo ma maluchy, straciłaby Kosiniakowe. On musiałby sam płacić jej alimenty ( teraz czyni to Państwo).
            Chorym jest kraj wspierający nieróbstwo.
            • urquhart Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 11:27
              zawle napisała:

> Rodzina. Tata, mama, trójka dzieci. Mieszkają razem, razem piją, nie mają ślubu
              > . Oboje nie pracują. Dochód prawie 5000 miesięcznie z opieki społecznej. Służby
              > pomocowe: pracownik socjalny, asystent rodziny, kurator. Czy ktoś stamtąd ma m
              > otywację żeby pójść do pracy? Ona nie pójdzie bo ma maluchy, straciłaby Kosinia
              > kowe. On musiałby sam płacić jej alimenty ( teraz czyni to Państwo).
              > Chorym jest kraj wspierający nieróbstwo.

Zgoda co do diagnozy. "Pomoc" zabiera motywację na wyjście z patologii i pasożytniczego trybu życia.
              Lewica mowi pomoc takim ludziom jest niewystarczająca. Korwinowska prawica uważa ze rozwiązaniem jest całkowity brak pomocy, jakby się przegłodzili mocno to motywacja do wyjścia sama by się pojawiła.
              No ale widzisz receptę jakąś?
              • zawle Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 13:19
                Pomoc zastapiła opiekę. Szkoda że tylko w słowie. Pomoc w wyjściu, nie w tkwieniu. Pomoc w zdrowieniu, nie w chorobie.
            • druginudziarz Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 12:47
              zawle napisała:

> Rodzina. Tata, mama, trójka dzieci. Mieszkają razem, razem piją, nie mają ślubu
              > . Oboje nie pracują. Dochód prawie 5000 miesięcznie z opieki społecznej. Służby
              > pomocowe: pracownik socjalny, asystent rodziny, kurator. Czy ktoś stamtąd ma m
              > otywację żeby pójść do pracy? Ona nie pójdzie bo ma maluchy, straciłaby Kosinia
              > kowe. On musiałby sam płacić jej alimenty ( teraz czyni to Państwo).
              > Chorym jest kraj wspierający nieróbstwo.

Ale chorym na raka tez się pomaga, prawda? Dlaczego chorym na patologie już miało by się tej pomocy pozbawić?
          • marek.zak1 Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 10:31
            urquhart napisał:

> Emocjonalny podział oczywiście że jest i to zasadniczy bo dotyczy deklaracji określenia priorytetowych wartości: Bog Honor i Ojczyzna (Rodzina), druga strona ocenia że to ksenofobiczne, rasistowskie czy faszystowskie hasła i eskalacja jest zrozumiała.
            ----------------------------
            Mogę nie lubić prezesa, ale on po upadku 2 rządów solidarnościowych (Suchocka i AWS) wyciągnął słuszny wniosek, że po upadku rządu PO-PIS-u ludzie ,,Solidarności" znowu stracą władzę na rzez SLD, czy jakiegoś innego tworu opozycji, a jak podzieli scenę polityczną między PO i PIS, które to będą spierały się (gorąco) o wszystko, władza zawsze będzie wśród ,,naszych" którzy będą się nią wymieniali. Tak więc nawet bez większego żalu zgodził się wybory, które przegrał z Tuskiem, bo wiedział, że i tak następną partią, która wygra (nawet nie do razu) będzie PIS. I tak się stało. Im więcej surrealistycznych szaleńczych kłótni tym mniej miejsca na inne partie i inne, rzeczywiste spory.
            PSL, SLD i inni przestali politycznie istnieć.
            • urquhart Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 11:09
              > kiem, bo wiedział, że i tak następną partią, która wygra (nawet nie do razu) bę
              > dzie PIS. I tak się stało. Im więcej surrealistycznych szaleńczych kłótni tym m
              > niej miejsca na inne partie i inne, rzeczywiste spory.
              > PSL, SLD i inni przestali politycznie istnieć.

Pewno nigdy nie zgodzimy się co do politycznych przyczyn porażek i sukcesów. Ale polecam ci artykuł innego kryryka i przeciwnika PiS który przestrzega przed ignorowaniem wygrania PiS z pozostałymi partiami na polu walki o wartości i idei.
              bartyzel.liberte.pl/dlaczego-pis-wygral-wybory-obalam-niebezpieczny-mit/
              • marek.zak1 Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 11:19
                Ależ ja się z tym panem zgadzam, bo przyczyn zwycięstwa jest więcej, w tym ,,idea", w którą lud wierzy, a wiadomo, że klient kupuje kierując się głównie emocjami, a wyborca głosuje podobnie.
                Podobnie zresztą wygrała NSDAP - idea przeciwko braku idei.
                Zagrożeniem jest rozmontowywanie demokracji, ale tez nie wiem, czy to nie jest kolejny temat podziału PiS i PO (i jej klon - Nowoczesna). Przy okazji:
                marek-zak.blog.onet.pl/2016/08/14/nasze-nowe-panstwo/
                • druginudziarz Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 12:52
                  marek.zak1 napisał:

> Ależ ja się z tym panem zgadzam, bo przyczyn zwycięstwa jest więcej, w tym ,,id
                  > ea", w którą lud wierzy, a wiadomo, że klient kupuje kierując się głównie emocj
                  > ami, a wyborca głosuje podobnie.
                  > Podobnie zresztą wygrała NSDAP - idea przeciwko braku idei.
                  > Zagrożeniem jest rozmontowywanie demokracji,

No i dobrze bo po co komu taka demokracja?
                  Na razie kilka istotnych parametrów drgnęło w dobra stroną: dzietność wzrosła, rozwody spadły, samobójstwa spadły, deficyt budżetowy zmalał, ściągalność vat wzrosła.
                  Być moze unaacznia się że ludziom w pierwszej kolejności wiara jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania a nie demokratyczne frazesy
                  ale tez nie wiem, czy to nie jest
                  > kolejny temat podziału PiS i PO (i jej klon - Nowoczesna). Przy okazji:
                  > marek-zak.blog.onet.pl/2016/08/14/nasze-nowe-panstwo/
              • zawle Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 13:17
                Zgadzam się z kazdym słowem artykułu Urgu.
                • wont2 Re: podział wykreowany przez 2 obozy? 15.08.16, 17:48
                  zawle napisała:

> Zgadzam się z kazdym słowem artykułu Urgu.
                  -------
                  Moim zdaniem autor artykulu sie myli. PiS wygral wybory nie z powodu "idei", tylko wrecz przeciwnie, dlatego, ze w kampanii wyborczej schowal "idee" do kieszeni aby przyciagnac centrowego wyborce. Stad na przyklad ukrycie w okresie przedwyborczym Antoniego Macierewicza. Wygral te wybory rowniez, a w zasadzie przede wszystkim, dlatego ze Platforma sie zupelnie zuzyla i skompromitowala, a PiS byl jedyna alternatywa. Do wygrania wyborow wystarczylo karnie gryzc sie w jezyk. Teraz, po wyborach, kiedy wyszlo szydlo z worka i kiedy w sposob naturalny srodowiska polityczne, ktore scalalo bycie w opozycji i niechec do PO, zaczynaja sie roznic (zakon PiS vs zakon Marii vs narodowcy), kiedy wyborca centrowy zostal zupelnie odepchniety, takze retoryka, kiedy dojdzie koniecznosc podejmowania takze niepopularnych decyzji, odkladanych w czasie zarowno przez PO i PiS dzieki zaskorniakom z OFE, to jedyne co moze ocalic PiS przed przegrana w nastepnych wyborach (jesli do nich dojdzie) jest, oprocz slabosci obecnej opozycji, oparcie sie na wyborcy socjalnym. Ale, skoro wiemy juz, ze nowe podatki nie sfinansuja programow socjalnych, kasa z ofe zaraz sie skonczy, to pewnie zamiast chleba beda musialy nam wystarczyc igrzyska organizowane przez pieknego Zbigniewa :)
      • urquhart Re: Chamstwo w TVP Kultura 15.08.16, 12:02
        zyg_zyg_zyg napisała:
        > Tak do końca nie wiadomo, co tu było pierwsze - jajko czy kura. Czy to tłuszcza
        > , żywiąca się krwią i flakami, pragnie takich spektaklów nienawiści wylewającej
        > się z mediów(...). Jak odpalisz leżącą przec
        > ież zupełnie na drugim biegunie Wyborczą, to masz zupełnie podobnie. Podjudzani
        > e, napuszczanie i szczucie jednych drugimi. Tych, którzy czują się zagrożeni "d
        > obrą zmianą" i tych, którzy wiążą z nią nadzieję na poprawę życia

Niestety współczesna nauka o społeczeństwie jest bezlitosna , żadna logika czy edukacja nie zmusi ludzi do aktywności a jedynie emocje są kluczowe do podejmowania decyzji statystycznie, wiec wiadomo co było pierwsze Zyg, wykorzystanie osiągnieć socjologii.
        Dlatego przez lata media też zajmowały się obrzydzaniem polityki i robieniem z Jarosława Wujka Samo Zło, zajmowały prowokacjami policyjnymi na manifestacjach narodowych i rydzykowych żeby zniechęcić ludzi do udziale w manifestacjach i polityce, a dziś ci sami ludzie organizują własne marsze kod w obranie swoich zagrożonych interesów. Akurat niezależnie od dzisiejszych pobudek, uważam że to społecznie duży plus, że dzisiejsi mdli i wątpliwi liderzy przeminą, a ludzie pobudzeni do aktywności politycznej jak poczują siłę wspólnoty nie będą już zachowywać obojętnie jak owce, nie dadzą się golić i oszukiwać tak potulnie jak ostatnie dwie dekady.

Z drugiej strony myślę że odzwierciedla to sytuacje w wielu związkach.
        Ludzie skuiają się na walce i emocjach i nie są w stanie zrobić trzeźwego rachunku że zysku i strat. Każde docenienie drugiej strony uważane będzie za zdradę. Utrwalanie czarno białego schematu.
        Jak z Magdaleną Ogórek która przyznała oczywisty dla mnie fakt że inteligentny Duda lepiej reprezentuje Polskę jako prezydent niż jowialny i bizantyjski Komorowski i jakieś pozytywne strony 500+ to Kuźniar zaatakował ją personalnie natychmiast że to sprawy ponad jej kobiecy mózg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka