26.09.10, 00:05
Witam. Niedawno zostałem zdiagnozowany z chorobą afektywną dwubiegunową i przepisano mi Depakine Chrono. Wyczytałem, że jest on również stosowany w przypadku padaczki. Obecnie jestem w stanie remisji i zastanawiam się, czy skoro nie mam manii ani depresji nie wystąpią u mnie silniejsze efekty uboczne?
Obserwuj wątek
    • quaxo Re: leki... 26.09.10, 00:55
      Szczerze mówiąc ja nie miałem po Depakine żadnych efektów ubocznych, to naprawdę dobry lek, ale twój organizm może zareagować oczywiście inaczej.
      • czubata Re: leki... 26.09.10, 02:00
        Skutki uboczne są zawsze jednakowe, jeżeli w ogóle występują,ale z czasem organizm wytwarza tolerancję na dany lek i skutki uboczne zanikają.
    • dougzabawny Re: leki... 26.09.10, 13:00
      przez ponad 3 lata brałem lit i depakine i nic się strasznego nie działo, no może na początku trochę większy apetyt.
      ale jako że wcześniej miałem tylko jeden epizod maniakalny, to nie bardzo wierzyłem w trafność diagnozy i wymogłem na psychiatrze odstawienie na początek depakine i od grudnia jej nie brałem. chyba jednak była potrzebna, bo na samym licie długo nie pociągnąłem i lato powitałem w szpitalu. teraz mojemu litowi towarzyszy karbamazepina, która przynajmniej nie wydaje mi się niesmaczna.
    • lolinka2 Re: leki... 26.09.10, 17:48
      jeśli do tej pory nie czujesz ewidentnych objawów działań niepożądanych, to jest OK. Jeśli miałyby wystąpić, to niekoniecznie w ostrym stanie afektu, ale po prostu przy zażywaniu wystąpią.
      Bierz to, skoro ci pomaga - ma za zadanie chronić przed gwałtownymi skokami nastroju, zapobiegać maniom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka