kebli 27.10.10, 10:13 Mam kłopot - trądzik na plecach. Błagam poradźcie mi coś bo strasznie się tego wstydzę. Zawsze coś tam było, ale teraz to jest prawdziwa masakra Może solarium by pomogło??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.zabba Re: Trądzik 27.10.10, 10:35 Może najpierw dermatolog? I rmf fm nachalnie reklamują tabletki Vizaxinum, ale nie wiem, czy są coś warte. Odpowiedz Link
guma-4 Re: Trądzik 27.10.10, 10:51 solarium pomoże , można spróbować , moja siostra pozbyła sie smarując krostki solą zmoczoną w wodzie pomogło rewelacujnie Odpowiedz Link
kebli Re: Trądzik 27.10.10, 11:49 o tym sposobie nie słyszałam dermatolog zagroził mi jakimś lekiem na który się psychiatra nie zgodził. chyba roakutan czy jakoś tak. swego czasu przez 5 miesięcy brałam antybiotyk, na plecy nie pomógł Odpowiedz Link
dzedlajga Re: Trądzik 27.10.10, 13:09 osobiście odradzałabym solarium. Ja zawsze coś tam miałam na plecach ale parę lat temu mi odbiło i poszłam sobie na solarium - karnet chyba 90 minut, wynegocjowałam, że na 2 miesiące. Ot tak, żeby się troszkę opalić. Dopóki chodziłam wszystko było ok, może trochę przesuszone te plecy i reszta też. Ale jak przestałam zaczął się koszmar. Przez 2 lata miałam takie bagno na plecach (krosta na kroście), a że to plecy to trudno mi się było tam dostać i coś sensownego z tym zrobić. Do tej pory zostały ślady. Myślę sobie, że to taka reakcja obronna - sucho, więc trzeba wytworzyć więcej łoju. Więc jeśli solarium pomoże, to tylko na chwilkę. IMO. Odpowiedz Link
salineczka6 Re: Trądzik 31.10.10, 21:13 Jeśli chodzi o mnie to poszłam do dermatologa by zapytać czy coś da się zrobić z moją buzią, okazało się, że tak. Przepisała mi lek epiduo. Powiedziała mi także parę ważnych rzeczy które może Wam też się przydadzą: * jeśli ma się problem z wągrami (tak jak w moim przypadku); najpierw trzeba iść na oczyszczanie buzi i tydzień po nim zacząć stosować ten lek *na początku robić przerwę 4dni i z czasem jeśli zauważa się mniejsze zaczerwienienie zmniejszać ten okres przerwy do 3dni potem do 2 i jeśli będzie ok stosować go codziennie *to jest leczenie i ten proces jest długotrwały *przed zastosowaniem leku trzeba umyć buzię, odczekać 30min i dopiero nałożyć krem, jeśli krem bardzo podrażnia skórę to po użyciu kiedy się wchłonie trzeba zastosować krem nawilżający *ilość kremu to na opuszku palca ziarko grochu, rozdzielic na 5: czoło, policzki, nos i broda To tyle jeśli chodzi o instrukcje jakie dostałam od mojej Pani Dermatolog. Napiszę Wam jakie efekty przyniosła mi maść. Bo narazie dzisiaj byłam na oczyszczaniu, muszę poczekać tydzień. Odpowiedz Link
36.a Re: Trądzik 27.10.10, 13:42 Nie wydasz na kucharza, wydasz na aptekarza - by moja Mum. A poważnie: spróbowałabym przestawić się na miesiąc na diete BEZ używek, cukru, czekolady etc. jakas makrobiotyka (kasze), produkty z dużą zawartością wit. B., kiedyś popijałam drożdże na ładną cere, ale kompletnie nie pamietam, czy zalac wrzącą wodą czy nie... bratek lekarski też. podobno nie da się wypić - piłam. pokrzywa - czyści podobno krew [śmiech] jeśli nie pomoże - nie zaszkodzi solarka? 3 zabiegi dla poprawienia kolorytu skóry. grzmią o czerniakach... Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Trądzik 27.10.10, 15:37 Ano miałam taki problem. Solarium pomoże na krótką metę. Tzn. wysuszysz syfki po czym powrócą ze zdwojoną siłą. Mój M. namiętnie walczył z trądzikiem w młodości przerabiając wszystko. Ale u nas kobiet to może być problem hormonalny. U mnie zresztą trądzik na plecach (kilka pojedynczych syfków na twarzy, a raczej na linii twarz - włosy) był wynikiem chaosu hormonalnego. Endometriozę okazało się, że mam. Guzek wycięłam, hormony brać zaczęłam i cisza. Standardowo przed miesiączka wyłażą dwa w tym samym miejscu na twarzy. Szybko pozbywam się za pomocą La Roche Posay Efaclar tylko nie wiem jaki, bo są dwa. Taki punktowy na pryszcza bezpośrednio. Cudo. dostałam próbki w aptece i krem jest boski. M. jako kilkunastoletni już tester w tej kwestii również potwierdza skuteczność. Trochę kosztuje, ale warto. Poproś o próbki. Poza tym poziom hormonów bym zbadała bo jak widać u nas - kobiet wszystko od tego się zaczyna. P.S. Te pryszcze bolały, swędziały. Współczuję osobom, które mają problem z trądzikiem na twarzy. M. mówi, że ból jest okropny. W czasach jego okresu dojrzewania coś takiego jak laser, kosmetologia profesjonalnie zajmująca się trądzikiem to była abstrakcja.. Brał antybiotyki, które zrujnowały mu wątrobę, stosował wszystkie dostępne kremy, cuda wianki. Arsenał toników, kremów i innych preparatów wbijał w podłogę. Teraz problem ma mój młody kuzyn. Dwa m-ce leczenia w dermatologa - kosmetologa, jakieś lasery, oczyszczania, maski, kwasy czy coś tam innego i twarz wyleczona, a masakrę miał konkretną, cała twarz w pryszczach. Odpowiedz Link
xsenia Re: Trądzik 27.10.10, 23:27 > Nie wydasz na kucharza, wydasz na aptekarza - by moja Mum. > prawda, po 2 KOSMETYKI jesli uzywasz tych z marketu; dave, nivea itp. to nic dziwnego osobiscie uzywam wyłącznie kosmetykow hypoalergicznych; przerabialam juz wszystko od liszai, przez wysypki, plam, przewien, po tradzik, w porywach skóra tak wysuszona, ze się łuszczyła pokryta pryszczami. wszystko podrapane do krwi, bo bywalo ze swedzialo. koszmar. to wszystko byly reakcje alergiczne na detergenty. od kiedy przestrzegam zasady: zero chemicznych detergentow skóre mam gładką niemal idealnie. po 2 zero slonca, nie mowiac o solarium. wywalic kosmetyki, zmienic zarcie, rany dezyfekowac i za 2-3 m-c skora powinna byc idealna. jesli nie to nie pomoze zrobic badania, w tym testy alergiczne. przy tym wszystkim, co łykamy lepiej w miare możności ograniczyc inne leki: wątrobe ma się jedną. Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Trądzik 28.10.10, 00:29 36.a - zalać, zalać. znam sposób. i masz rację of course. Odpowiedz Link
anx29 Re: Trądzik 31.10.10, 20:53 Mam tradzik na brodzie i plecach.... Wiedzialam, ze to hormony (mam policystyczne jajniki) ale wstrzymywalam sie z kolejna kuracja na Dianie35. Poszlam do "lekarza" (pijawki te sprawy) ze wschodu... powiedzial, ze jajniki nie maja z tym nic wspolnego... tradzik jest bo sa zanieczyszczone jelita masami kalowymi... Zalecil diete oczyszczajaca. Kazal mi jesc przez 10 dni tylko ciemny ryz, siemie lniane i orzechy wloskie. Pomoglo! mam juz 2/3 mniej tego co bylo... za miesiac mam zamiar powtorzyc... Polecam! aha mialam jeszcze na palcu prawej reki takie malutkie grudki pod skora... jak naciagalam skore to bylo widac pelno malych kurzajek czy czegos w tym stylu... 4 dnia diety patrze... a na tym palcu schodzi mi skora... tak cieniutko ale schodzi z calego tego obszaru... naciagam skore, a pod nia nie ma nic heh nie wiem co to bylo ale pomoglo P.s. a jak nie to od drugiej strony... lewatywki! Odpowiedz Link
sophie138 Re: Trądzik 29.08.14, 09:54 no, solarium na pewno pomoże, ale tylko na ten czas, kiedy będziesz regularnie chodzić. A potem niestety prawdopodobnie się pogorszy Odpowiedz Link