Dodaj do ulubionych

Pytanie o Lamitrin

18.05.11, 22:16
Zaczynam prochy brać. Mój lekarz przepisał mi Lamitrin 25 mg na początek. Zalecenia są następujące: przez pierwsze 2 tygodnie mam brać 1 tabletkę wieczorem, po dwóch tygodniach 1 wieczorem, 1 rano. A mnie się oczywiście pochrzaniło i wzięłam pierwszą dawkę rano. Podejrzewam, że to pierdoła, ale jednak ręki sobie nie dam uciąć, więc pytam Was: czy pora przyjmowania leku ma jakieś znaczenie w ogóle? W ulotce nic nie znalazłam. sad

Pytanie drugie. Jak było u Was ze skutkami ubocznymi? Przy lekturze ulotki (a raczej uloty, bo wielkością przypomina mapę smile) dostałam dreszczy... Po jakim czasie brania leku można zauważyć jakieś ewentualne skutki uboczne?
Obserwuj wątek
    • 36.a Re: Pytanie o Lamitrin 18.05.11, 22:32
      trudno mi mówić o ukrytych efektach, ale zauważalnych - żadnych
      biorę mniej więcej w południe 2 x 100 mg
      • czubata Re: Pytanie o Lamitrin 19.05.11, 13:45
        Mnie się wysypka zrobiła zaraz po rozpoczęciu brania tego leku, ale sobie się sama zeszła. A czy jest jakaś różnica rano czy wieczorem, nie wiem, też nie widzę różnicy, a zdarzało mi się różnie pokręcić, i podwójną dawkę nawet zażyć z powodu roztargnienia, i nic się nie działo, i nic się nie dzieje.
        • jasminka28 Re: Pytanie o Lamitrin 19.05.11, 14:45
          Witaj. Mnie lamitrin bardzo dobrze stabilizował.Byłampieknie wyciszona spokojna...ale musiałam go zmienic ponieważ zaczeły sie nocne eskapady do lodówki po nim. Nooo ale wspominam dobrzesmile
    • awanturka Re: Pytanie o Lamitrin 19.05.11, 18:12
      Ja muszę brać na noc, jak biorę też na dzień jestem w czsie dnia jakaś przymulona. Mój lekarz od razu mówił, żeby brać na noc, tylko mi się zapomniało, brałam przez jakiś czas połowę rano i połowę wieczór wieczór więc wiem jak jest. Ale tak w ogóle to strawa indywidualnej reakcji na lek. Więc zrób tak jak mówił lekarz, gdyby były jakieś problemy lekarz porę brania skoryguje przy następnej wizycie. Co do skutków ubocznych - co do mnie to jedyny stabilizator jaki jest ich kompletnie pozbawiony. Ale to też sprawa indywidualna.
      • tlenoterapia Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 21:09
        > Ja muszę brać na noc, jak biorę też na dzień jestem w czsie dnia jakaś przymulo
        > na. Mój lekarz od razu mówił, żeby brać na noc, tylko mi się zapomniało, brałam
        > przez jakiś czas połowę rano i połowę wieczór wieczór więc wiem jak jest. Ale
        > tak w ogóle to strawa indywidualnej reakcji na lek. Więc zrób tak jak mówił lek
        > arz, gdyby były jakieś problemy lekarz porę brania skoryguje przy następnej wiz
        > ycie. Co do skutków ubocznych - co do mnie to jedyny stabilizator jaki jest ich
        > kompletnie pozbawiony. Ale to też sprawa indywidualna.

A czy możesz awanturka powiedzieć czy ten lekarz to jest spec doświadczony?
        Czy na twoim leku w opisie nie pisało żeby nie dzielić i nie rozgryzać tabletki?
    • obecna_xyz Bardzo dobry 19.05.11, 18:16
      Lek jest świetny: stabilizuje od depresji. Tyle,że uwaga na powikłania skórne. Tylko to jest groźne i istotne. Ja niestety traciłam garściami włosy i tylko dlatego z żalem wróciłam do kiepskiej Depakiny (mam taką sobie krew). Na zdrówko, byle regularnie i powolutku zwiększać dawki. smile
      • czubata Re: Bardzo dobry 19.05.11, 18:22
        Tak,właśnie ważne jest powoli zwiększać dawkę ze względu na te powikłania skórne,zwiększa się co dwa tygodnie.
        • 6feetunder Re: Bardzo dobry 19.05.11, 18:46
          Tak też powiedział lekarz. Dziś zauważyłam, że strasznie mi się twarz tłuści, ale nie wiem czy to Lamitrin czy błotna maseczka, którą sobie wczoraj zaaplikowałam. smile

Dzięki Wam!
    • madziulka25.1 Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 16:49
      czy przez lamitrin 25 i 50 można przytyć
      • madziulka25.1 Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 16:51
        Bardzo bym prosiła o szybką odpowiedz
        • kebli Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 18:56
          Ja na nim nie przytyłam ani grama smile
          • lu_krecja Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 20:53
            Biorę go już prawie dwa lata w wysokiej dawce i nic nie przytyłamsmile
    • tlenoterapia Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 21:05
      Slyszalam od jednej lekarki zalecenie by brac 25 mg rano ( bo rozkręca) przez aż 2 miesiace by uniknąć skutków ubocznych typu wysypka.

Druga zalecała by od razu brać dwa razy dziennie 25mg by uniknąć skoków stężenia leku w organizmie.
      Trzeciej lekarki nie pytałam jeszcze wink
      Ale ciekawa jestem jak rozpoczynaliście branie lamotryginy ,co wam zalecono?
      • czubata Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 22:02
        Ja przytyłam,złożyło się to jakoś w czasie z rozpoczęciem brania lamitrinu. Najpierw raz dziennie sobie miałam brać rano najmniejszą dawkę i stopniowe zwiększenie po dwóch tygodniach.
        Tlenoterapio,to nie prawda z tym że nie wolno rozgryzać lamitrinu. Ja biorę lamitrin S,i w ulotce mam że albo rozgryźć,albo sporządzić zawiesinę. Ale ja zwyczajnie popijam. Chociaz i bez popijania sam się w ustach rozpływa.
        • tlenoterapia Re: Pytanie o Lamitrin 06.08.11, 00:59
          czubata napisała:
          > Tlenoterapio,to nie prawda z tym że nie wolno rozgryzać lamitrinu. Ja biorę lam
          > itrin S,i w ulotce mam że albo rozgryźć,albo sporządzić zawiesinę. Ale ja zwycz
          > ajnie popijam. Chociaż i bez popijania sam się w ustach rozpływa.

To by znaczyło ,ze sa rożne lamotryginy ,prawdopodobnie masz lek o szybkim uwalnianiu , który można rozgryzać, a ja o przedłożonym działaniu i dla tego w mojej ulotce pisze, ze nie należny rozgryzać -specjalna otoczka leku powoduje ze okres półtrwania jest długi.

Niemniej zwykle leki o przedłożonym uwalnianiu substancji czynnej maja w nazwie XR.. a moje lamo nie ma żadnych S...XR i innych oznaczeń..tylko tekst żeby połykać w całości bez rozgryzania i łamania na części.

Trzeba zrobić na ten temat dochodzenie .
    • eydur8791 Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 22:51
      A co to znaczy normalne życie? Bez problemów, bez trosk, że niby wszystko się udaje i idzie gładko? Nie ma tak i nigdy nie będzie. Jak nie chad to coś innego by było. Choroba też sporo daje. Mi dała szansę uporządkowania swojego życia, odkrycia mniej więcej czego chcę, poznania siebie, a przez to moje życie stało się lepsze. Owszem był ciężki czas (2009), ale przeżyłem dałem radę i jadę dalej. Przeszłości nie zmienię, a teraźniejszość i przyszłość ciągle mogę. Lepiej wyciągnąć wnioski z przeszłości niż się użalać. Ja np. mam schemat działania w razie depresji czy (hipo)manii: jak jest źle do lekarza samemu z kimś nieważne, a jak bardzo źle to zapakowuję się do szpitala i już. To pozwala mi zminimalizować "straty", o których piszesz.
      Pozdrowienia.
      • eydur8791 Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 22:52
        dopisek do schematu: jeśli sam nie będę w stanie się zawlec do lekarza czy szpitala to mam uświadomionych ludzi, którzy mają mi w tym pomóc.
        • eydur8791 Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 22:53
          Ups wątki mi się pomyliłybig_grin
          • kamyczek_02 Re: Pytanie o Lamitrin 05.08.11, 23:41
            Biorę chyba już od dwóch lat. Jest ok. Rzeczywiście sam się w buzi rozpuszcza zanim się go połknie bleh.
            • kebli Re: Pytanie o Lamitrin 06.08.11, 17:43
              Ja mam tak jak tlenoterapia, z tym, że mnie lekarz pozwolił dzielić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka