Dodaj do ulubionych

co może "zmienić biegun"?

18.05.11, 23:01
jestem podobno dwubiegunowa z przewagą depresji i krótkimi choć dość częstymi okresami hipomanii. Ciągle obserwuję u siebie różne "schematy zachowań" i próbuję jakoś to sobie poukładać. Mój lekarz powiedział, że przyczyn obniżenia lub podniesienia nastroju jest mnóstwo, bo każdy reaguje inaczej na różne sytuacje. Powiedział, że nawet infekcja wirusowa czyli osłabienie fizyczne organizmu może prowadzić do dużego i długotrwałego załamania. Ja wiem już, że u mnie okres przygotowań i "mobilizacja sił" przed jakąś uroczystością, wyjazdem, ważnym wydarzeniem powoduje kilkudniowego doła już po powrocie czy imprezie.
Co jeszcze moze zmieniać nastrój? Może są jakieś jeszcze prawidłowości?
Obserwuj wątek
    • kamyczek_02 Re: co może "zmienić biegun"? 19.05.11, 13:14
      Hmmm... u niektórych są, u niektórych nie ma. U mnie na początku nie było jakiego schematu, teraz po wg. mnie pewnej stabilizacji lekowej wiem, co może być taką przyczyną: grubsze uroczystości, nagłe nawet małe zmiany w życiu, nowa praca. Ostatnio pięknie poddałam się po pierwszym dniu pracy i to całkiem niezłej, chociaż za cholernie małą kasę niż obiecywano. Wiem, że mogłam powalczyć, ale wpadłam w taką panikę, że moja cała rodzina była w szoku.
      Myślę, że musisz siebie obserwować i sama wyłapiesz kiedy i na co jesteś podatna. Czyli sprawa wymaga doświadczenia, które może być czasem bolesne, bo nie wiesz jak na niektóre sytuacje będziesz reagowała więc nie możesz sobie pomóc zawczasu.
      • czubata Re: co może "zmienić biegun"? 19.05.11, 13:50
        Tak, musisz sama się zorientować jak to jest u ciebie. U mnie stres,wydarzenia jakieś nadzwyczajne. Używki zawierające kofeinę i inne pobudzające mogą mnie wprowadzić w manię. A depresję mogę złapać po grypie czy anginie, bo mnie choroby wyczerpują bardzo fizycznie.
        • quaxo Re: co może "zmienić biegun"? 19.05.11, 22:22
          Czego to ja bym nie dał, żeby kofeina mi dawała chociaż lekki skok w górę. smile
          • iza.74 Re: co może "zmienić biegun"? 19.05.11, 22:36
            na mnie kofeina nie działa w żaden sposób - moge walnąć sobie mocną kawę przed snem i spię jak zabita. Alkoholu nie pije, bo mnie ulotki nastraszyły, chociaż czasem mam ochotę posączyc sobie dobre winko.
          • czubata Re: co może "zmienić biegun"? 20.05.11, 10:09
            quaxo napisał:

> Czego to ja bym nie dał, żeby kofeina mi dawała chociaż lekki skok w górę. smile

big_grin
          • ergo_pl Re: co może "zmienić biegun"? 20.05.11, 11:59
            Oj, Quaxo, żeby cokolwiek dało dobry nastrój.
        • 6feetunder Re: co może "zmienić biegun"? 19.05.11, 22:49
          "A depresję mogę złapać po grypie czy anginie, bo mnie choroby wyczerpują bardzo fizycznie."

U mnie tak samo. Nie wiem natomiast, co wywołuje u mnie górki - sama próbuję to właśnie zaobserwować. Wiem tylko, że każda zaczyna się od wielkiego nerwa na cały świat. Jeśli wstaję rano wku*wiona, to znaczy że będzie dobry dzień wink
    • 36.a Re: co może "zmienić biegun"? 19.05.11, 13:49
      witaj.
      dokładnie każdy bodziec może spowodować wychylenie w jedną lub drugą stronę smile
      zmiana trybu życia, zmiana pór czuwanie - sen (zarwanie nocy!!! - niebezpieczne)
      wszelkie zmiany, leki też powinno przyjmować się o jednakowych porach. alkohol (może dawać duży zjazd dzień po)

obserwuj po prostu siebie smile zauważysz, co Ci szkodzi
      • obecna_xyz Witamy Izę 19.05.11, 18:20
        Spytam na marginesie: czy bierzesz stabilizatory? Jakie?W jakich dawkach?Od jak dawna? To są podstawowe sprawy. Pozdrowienia smile
        • iza.74 Re: Witamy Izę 19.05.11, 22:14
          Witam, zaglądałam tu dawno temu, ale jakoś mi się potem odmieniło, bo poczułam się bardziej depresyjna niz dwubiegunowa. Trzeba jednak spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąc diagnozę taką jaka jest.
          Biorę depralin 20mg rano i pernazinum 75mg wieczorem. Nigdy chyba nie doswiadczyłam "klasycznej" manii, ale w długotrwałych okresach głebokiej depresji zdarzały mi się kilkuminutowe odloty w przeciwnym kierunku. Nie powiem, co wtedy robiłam, bo nie ma się czym chwalić smile Wiem jednak, jak może sie czuć osoba okresie manii.
          W tej chwili na tych lekach mam jedynie kilkudniowe okresy lekkiej hipomanii i kilkudniowe dołki przedzielone również kilku lub kilkunastodniowymi okresami stabilizacji. Tyle już zaobserwowałam przy względnie stabilnej sytuacji życiowej. Jak mam problemy wszystko świruje bez zadnych reguł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka