Dodaj do ulubionych

Leki refundowane

31.12.11, 15:31
Na razie zrozumiałam tyle, że za tegretol, który miałam za darmo, teraz będę płacić.
Co z resztą (antydepy, lit), nie skumałam. Jakoś mi to wygląda, że za "reformy" zapłacą najsłabsi - przewleklechorzy, głównie renciści i emeryci.
Czy da się chadować bez antydepu? Okaże się. Może pobyt na oddziale psych wyjdzie taniej?wink
Szczęśliwego Nowego Roku!
Obserwuj wątek
    • kamyczek_02 Re: Leki refundowane 31.12.11, 16:16
      A może jakiś generyk będzie refundowany? Ja biorę Lamitrin i Ketrel, zrobiłam sobie zapas bo z NFZ nigdy nic nie wiadomo.
      • czubata Re: Leki refundowane 31.12.11, 16:45
        Moja psy mi mówiła, że sprawa jest zawieszona do lutego, ale my będziemy mieć refundacje wtedy gdy aptekarze stwierdzą że się należy. Czyli oni będą się głowić. Jak się nie będą chcieli głowić to będziemy mieli problem. Absurd, żeby aptekarze mieli się wgłębiać w to co komu dolega i co mu się należy.
        • avi_co Re: Leki refundowane 31.12.11, 19:30
          Lekarz przejmie się tabelkami, jeszcze bardziej mi receptę spieprzy. A ja wtedy do internisty, coby wyprostował. Przetarta ścieżkasmile))
    • mart-tram Re: Leki refundowane 31.12.11, 17:22
      Chadować się powinno bez antydepa. On wyzwala manię. Za to stabilizatory trzeba mieć bardzo dobrze ustawione.

Tu masz pełną listę refundacji.
      • avi_co Re: Leki refundowane 31.12.11, 19:32
        Nie miewam manii, ino przewlekłe depresje. Gdzie złożyć zażalenie?
        Antydepy pogryzałam latami.
        • mart-tram Re: Leki refundowane 01.01.12, 23:47
          Nie wiedziałam, że można mieć chad bez manii, czy to znaczy że jednobiegunowy? Zupełnie tego nie ogarniam.
          • dr.zabba Re: Leki refundowane 02.01.12, 00:05
            Dawny podział:
            ChAD I : w którym występują manie
            ChAD II : przewaga depresji + hipomanie
          • avi_co Re: Leki refundowane 02.01.12, 08:07
            Można, włącznie z najbardziej parszywymi stanami mieszanymi i lepszymi okresami, które nie wiadomo, czy nazwać normalnością, czy niezauważalną dla otoczenia niewielką górką.
            • mart-tram Typowa i nietypowa chad 02.01.12, 12:09
              Avi
              Jak dla mnie, to kolejny dowód, że diagnozy są jedna sprawą, a choroby drugą. I jakoś nie chcą włazić w ramy wymyślone przez mędrców. To jak oni mają leczyć, nie dają rady.

Napisałam co wykryłam w sprawie mojego leczenia, bo wyszło na to, że przez 20 lat moi różni lekarze nie zauważyli zmiany pragmatyki. Chad to choroba do leczenia wyłącznie stabilizatorami.
              Teraz mi się sprawdza. Tak właściwie z grubsza. Jak mi się pogorszy, to odmawiam "doraźnego" brania antydepów. Ale ja mam uraz mocny.
              • avi_co Re: Typowa i nietypowa chad 02.01.12, 12:39
                Ja bez antydepów nie żyłabym w sensie całkiem dosłownym. Stabilizatory biorę pod presją autorytetów i lęku, o ile podlej czułabym się bez nich.
                Ostatnio rozmawiałam z psych, co byłoby, gdybym odrzuciła lit. Roztoczyła przede mną tak koszmarne wizje, że zaniechałam pomysłów. Swoją drogą, zdrowa część mojego umysłu podsunęła pytanie: jakie jest działanie leku, którego nie można się wyzbyć? Z litem zaliczam depresje, może mogłabym i bez litu? Jak deprecha to deprecha.
                Czasem kombinuję, że spróbuję radzić sobie/nie radzić bez litu na własną odpowiedzialność. W końcu dla lekarza jestem głównie kartoteką, a on chce przede wszystkim mieć spokój.
                • mart-tram Re: Typowa i nietypowa chad 03.01.12, 12:13
                  Wiesz, zanim bym samodzielnie decydowała o rzucaniu litu (może i dobry pomysł, nie wiem), to bym powędrowała po innych psychiatrach, może mają inne zasady i rutynę jakąś inną.

Czasem też się trafi na lekarza uważnego i myślącego, ja tak mam po wielu latach błądzenia wśród durniów. No nie całkiem, bywały wyjątki, ale a to wyjazd za granicę, a to coś tam i lekarza musiałam zmieniać.
                  • avi_co Re: Typowa i nietypowa chad 03.01.12, 12:23
                    Jestem znużona i chorobą, i kontaktami z lekarzami. Psychiatrę traktuję głównie jak powielacza recept, chociaż do ostatniej pani przywiązałam się, bo na tle innych bardzo wiele jest w niej z uczciwego, rzetelnego człowieka, co sobie bardzo cenię. Mam do niej dużo szacunku, a to przekłada się na terapeutyczną wartość.
                    Nic i nikt nie jest doskonałysmile
      • dzedlajga Re: Leki refundowane 31.12.11, 21:23
        może i wyzwala manię ale nie u mnie. Nie ma takiej siły, która by wywołała u mnie manię poza odstawieniem neuroleptyku. A bez antydepa nie wstanę z łóżka - przetestowane
        • psiakostka11 Re: Leki refundowane 31.12.11, 22:32
          Niestety my nie tworzymy tak silnego lobby jak chorzy na inne choroby. Do naszych przypadłości publicznie się nie przyznajemy. Jesteśmy niewidzialni smile
          Szczęśliwego Nowego Roku.
          • tlenoterapia Re: Leki refundowane 01.01.12, 02:36
            psiakostka11 napisała:

> Niestety my nie tworzymy tak silnego lobby jak chorzy na inne choroby. Do nasz
            > ych przypadłości publicznie się nie przyznajemy. Jesteśmy niewidzialni smile

Możemy bomby pokładać, od razu zaczną nas leczyć za darmo.
            • psiakostka11 Re: Leki refundowane 01.01.12, 12:54
              Fajne motto-stopka tlenoterapia. Takie budujące.
              Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
            • perfekcjonizm Re: Leki refundowane 03.01.12, 12:53
              Hehehe. Brawo!
    • dr.zabba Re: Leki refundowane 01.01.12, 19:43
      o, wyrzucili z listy Abilify, nawet w schi nie refundują, czy to możliwe?
      będziemy leczyć lekami z epoki kamienia łupanego
      • kamyczek_02 Re: Leki refundowane 01.01.12, 20:52
        Dzisiaj w Faktach mówili, że leki na schizo dorzucili do listy, tylko nie wiem jakie.
        • kebli Re: Leki refundowane 02.01.12, 12:41
          No ja jestem załamana tym abilify!
          Lekarka zapewniała, że będzie na pewno refundowany a nie jest sad
          Na wszelki wypadek zrobiłam zapas na 3 miechy, ale nie wiem jak to będzie wyglądało dalej sad
      • just-me-online Re: Leki refundowane 02.01.12, 13:50
        dr.zabba napisała:

> o, wyrzucili z listy Abilify, nawet w schi nie refundują, czy to możliwe?
        > będziemy leczyć lekami z epoki kamienia łupanego

Jest na liście uzupełniającej (z odpłatnością dla świadczeniobiorcy 3.20).
        Refundowane zarówno w schizofrenii jak i w CHAD.

Listy masz tutaj

Just Me
        • dr.zabba Re: Leki refundowane 02.01.12, 19:02
          Dobrze, że jest - radość bezinteresowna, obecnie nie biorę.
          Ja z reguły nie psioczę na życie, władzę itp
          Ale z tymi refundacjami to popier...one wszystko jest.
          Zwłaszcza ze względu na obowiązki nałożone ustawą na lekarzy - co niestety odbije się na razie na pacjentach uncertain
          • ali1122 Re: Leki refundowane 05.01.12, 18:24
            Możecie mi pomóc, czy antydepresanty dla nas są teraz pełnopłatne?
            Pozdrawiam serdecznie smile
            • czubata Re: Leki refundowane 12.01.12, 19:57
              Czy wiecie co już co lamitrinem, ketrelem i venla?
              • czareg Re: Leki refundowane 12.01.12, 21:16
                Psychiatra (na pierwszej wizycie smile ) wypisał lamitrin bez żadnych problemów (i bez pieczątki big_grin ). W aptece też spoko.

Widać są lekarze ceniący sobie kontrakt z NFZ - była to prywatna spółka.
              • kamyczek_02 Re: Leki refundowane 12.01.12, 22:25
                Na bank lamitrin i ketrel jest refundowany.
                • dr.zabba Re: Leki refundowane 13.01.12, 15:41
                  Na bank, na bank smile
                  I venla też.
                  lamo - ryczałt
                  ketrel - ryczałt
                  venla - 30 %

Ino to czasem od produktu (nazwy) jeszcze zależy.
                  • czubata Re: Leki refundowane 15.01.12, 15:07
                    Uff. Zwłaszcza ketrel ten. A za wenla i tak spora dopłata zawsze była.
                    • ali1122 Re: Leki refundowane 15.01.12, 17:01
                      Ketrel 25 mg kosztuje 7,1 zl za 30 tabl, dawniej 3.2 zł za 60 tabl. Mój antydep z odpłatnością 30%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka