06.09.12, 08:52
Witam wszystkich.
Wiem, że ten wątek pojawiał się wiele razy, ale nie mogłam znaleźć informacji konkretnie odpowiadającej na moje pytanie.
Sprawy maja się tak- od 2004 roku leczę się psychiatrycznie. Na początku zdiagnozowano u mnie depresję i w tym kierunku mnie leczono, po zmianie lekarza "okazało się", że to ChAD (to był rok 2006) zanim tą diagnozę postawioną poszłam tak "do góry", że szok......moja sytuacja zawodowa w tej chwili ma się następująco- miałam świetną pracę do stycznia 2012, ale niestety firma zbankrutowała, od tamtego czasu szukałam pracy i po kilku miesiącach- maj 2012 znalazłam coś, ale gdy zaczęłam pracować zaczęła się masakra...popadłam w taki dół, że szok...nie potrafiłam się odnaleźć, skupić na zadaniach, dogadać z ludźmi , skoncentrować...wszystko nie tak..czułam się gorsza, beznadziejna...i myślałam tylko o tym by ten koszmar się skończył...to była praca na umowę zlecenie i gdy się zakończyła( sierpień 2012) podziękowałam, nawet nie wiem, czy chcieli mi ją przedłużyć czy nie.... dodatkowo z chorób towarzyszących cierpię na astmę oskrzelową-objawy się nasiliły gdy zaczęłam pracować w w/w firmie (?) i wylądowałam u kardiologa, gdzie dowiedziałam się, że mam wadę serca (niedomykalność zastawek aortalnych) .
Moje pytanie jest następujące- czy mam szansę na rentę i co muszę zrobić aby się o nią ubiegać.
Pomóżcie.....z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • breaker03 Re: renta 07.09.12, 10:44
      Witam,

Powielam pytanie "catie28". Od 2005 roku zdiagnozowano u mnie CHAD i od tego czasu leczę się z różnym skutkiem zależnym od kaprysu choroby tj. czy wzniesie mnie na wyżyny manii czy rzuci w otchłań depresji. Dodatkowo stany mieszane... Sami wiecie jak się z tym żyje.
      Czy ktoś z Was pobiera z tego tytułu świadczenie rentowe lub ew. posiada grupę inwalidzką?
      Będę wdzięczny za jakiekolwiek info.

Pozdrawiam
      Breaker03
      • awanturka Re: renta 07.09.12, 21:35
        mam rentę od lat czterech - częściowa niezdolność do pracy

w tym roku zaskarżyłam ZUS do sądu - uważam, że powinni
        mi przyznać całkowitą: 8 kilkumiesięcznych pobytów
        w szpitalu (w tym jeden prawie półroczny), elektrowstrząsy
        ostatnio oprócz depresji i hipomanii stany psychotyczne

panuje opinia, że są duże róźnice w trudnościach
        w dostaniu renty w zależności od regionu

generalnie - tam gdzie bezrobocie
        wysokie rentę rentę dostać trudniej

żeby dostać rentę trzeba mieć odpowiednią ilość
        przepracowanych lat (ta potrzebna ilość rośnie wraz z wiekiem)
        przy czym musi być to praca od której był odprowadzany podatek ZUS

trzeba udokumentować, że przepracowało się
        odpowiednią ilość lat oraz przedstawić wniosek podpisany
        przez lekarza (lub kilku lekarzyw wypadku kilku chorób)
        oraz dokumentację medyczną - wyniki badań, karty wypisowe ze szpitala
        dokumentację leczenia (ksero tzw. kartoteki)

co do orzeczenia o niepełnosprawności
        (zwanego potocznie "grupą inwalidzką")
        sprawa jest dużo prostsza i dostać to łatwiej

• catie28 Re: renta 03.10.12, 11:16
          wielkie dzięki za odpowiedź smileciekawe jak podejdzie "lekarz orzecznik- cudowny uzdrowiciel" do mojego przypadku...nigdy nie byłam hospitalizowana, jedyne co "mam na koncie" do prawie roczne L4 z tytuły depresji, którą u mnie zdiagnozowano na początku....z tego co czytałam to bardzo ważne jest to, co lekarz, który mnie prowadzi, napisze w opinii dołączonej do wniosku....
          na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie starania się ponownie gdziekolwiek o pracę....gdyby udało mi się ją zdobyć (w co wątpię szczerze) to na samą myśl o procesie aklimatyzacji w nowym miejscu, z nowymi ludźmi i w nowych warunkach wpadam w totalna panikę....w domu czuję się taka bezpieczna....spokojna, mogłabym nawet określić swoje samopoczucie jako "stabilne" w tej chwili smile
          • buddy_valastro Re: renta 04.10.12, 15:15
            Po trzech pobytach w szpitalu mam rete z calkowita niezdolnoscia do pracy. Istotne jest to co lekarz napisze we wniosku oraz jak najszersza "kartoteka" czyli kopie kart choroby z przychodni. Ja w jednej manii chodzilam równolegle do czterech lekarzy. Nie wiem czy to pomoglo.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka