jagoda16 08.07.04, 12:24 Widzieliscie film? Ona cierpiala na to co my. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sheila_take_a_bow Re: Sylvia Plath 08.07.04, 13:00 Filmu nie widzialam. Mocno "zjechany" przez krytykow. Wyszly teraz dzienniki. Wiecie jakie to grube tomisko w twardej oprawie ! Wlasnie czekam na spokojniejszy czas, ze by przeczytac. A "Godziny" widzieliscie? Virginia Woolf tez to miala............ Mozemy sie pocieszyc - jestesmy w zacnym artystycznym gronie Odpowiedz Link
kara_osta Re: Sylvia Plath 12.09.04, 02:27 Do zacnego artystycznego grona CHADowych należał jeszcze Zbigniew Herbert. "Budzę się w nocy spocony. Patrzę w sufit. Cisza. I znów - raz jeszcze - zmęczoną do szpiku kości ręką odganiam złe duchy i przywołuję dobre." Odpowiedz Link
empeka Re: Sylvia Plath 08.07.04, 14:57 Chad to choroba ludzi wrażliwych. Ludzie wrażliwi nie muszą jednak chorować na nic, nawet na chad... Sporo artystów ma problemy psychiatryczne... ale nie wszyscy. Nawet nie wiadomo jak wielu. Jakie mamy stąd wyciągnąć wnioski? Bo ja wyciągam taki, że jak się chcemy pocieszyć to zawsze jakiś powód się znajdzie... i dobrze )) Na forum Depresja przeczytałam kiedyś opinię, że samobójstwo nie jest specjalnie charakterystyczne dla chad. Czy coś wiecie na ten temat? Odpowiedz Link
luna15 Re: Sylvia Plath 09.07.04, 08:09 A czytaliscie "Szklany klosz" Sylvi Plath? Rewelacyjna ksiązka, opisujane jest tam zycie poczatkującej pisarki , jej stany depresyjne itp; podobno jest to ksiązka o charakterze mocno autobiograficznym.Znajduję tam chyba też "przebłyski " chadowego zachowania. Odpowiedz Link
empeka Re: Sylvia Plath 09.07.04, 15:12 Tak, czytałam. Oczywiście to świetna książka, ale czy odpowiada prawdzie o naszej chorobie, czy nie - tego nie wiem. Chodzi mi o samobójstwa. Odpowiedz Link
matt35 Re: Sylvia Plath 10.07.04, 12:53 a ja w zeszłym tygodniu dostałem w prezencie "Dzienniki" właśnie co wydane. Tylko nie wiem, kiedy się do tego zabiorę... Chyba, że mnie jakoś wciągną Ale film widziałem. Mroczny (na swój sposób). Sam obraz utrzymany w ogole w takich ciemnych barwach... Przejmujące. Dobrze opowiedziane. Warto. Odpowiedz Link
mirra Re: Sylvia Plath 13.09.04, 14:25 Był też film z Geerem - też o dwubiegunówce; Bardzo realistycznie oddane - moim zdaniem; Może nawet za bardzo - bo zbyt to boli; Ale myśle, że jednak niezrozumiały dla przeciętnego odbiorcy, nieznającego tematu; Odpowiedz Link
sheila_take_a_bow Mr Jones 13.09.04, 14:56 Ten film z Geerem to byl "Mr Jones". Nie wiem, czy troche nie przerysowany, ale moze faktycznie tak wyglada ostra mania. Odpowiedz Link