poetkam
25.04.14, 09:29
Przypadkiem znalazłam recenzję książki Agnieszki Turzynieckiej : Dziewczynka z balonikami.
To książka o dziewczynie zmagającej się z ChAD. Wklejam fragment recenzji, która kazała mi się dłużej zatrzymać : Agnieszkę Turzyniecką poznałam przy lekturze powieści "Inspektor Kres i zaginiona", która stanowiła jej książkowy debiut. I choć tematyka kryminalna jest mi zdecydowania bliższa, to muszę przyznać, że w tej nowej odsłonie autorka pokazała się z bardzo dobrej strony. Nie zawahała się, by poruszyć w swojej nowej powieści problem, który w naszym kraju wciąż jest spychany gdzieś na bok: mianowicie chorobę afektywną dwubiegunową.Cierpiący na choroby o podłożu psychicznym są często traktowani z pobłażaniem i irytacją. Słyszą, także od swoich bliskich, że powinni wziąć się w garść i nie rozczulać się nad sobą. Tymczasem zwykłą jesienną chandrę bardzo łatwo pomylić z długotrwałą depresja, która może mieć opłakane skutki, choćby targnięcie się na własne życie. Zdrowe osoby nie podejrzewają, jaką walkę muszą toczyć każdego dnia dotknięci tą przypadłością. Z jakimi demonami się mierzyć.
Fragment recenzji pochodzi ze strony : lubimyczytac.pl/ksiazka/216327/dziewczynka-z-balonikami
Sama nie czytałam jeszcze tej książki, więc zdania na jej temat nie mam.
Wklejam jeszcze linka z listą książek o chorobach psychicznych i psychiatrykach : lubimyczytac.pl/dyskusja/69/7353/ksiazki-o-chorobach-psychicznych-i-psychiatrykach