avi_co 13.05.14, 17:44 Co sądzicie o diagnozie dwubiegunówki i jednocześnie schizo paranoidalnej. Jak dla mnie to wielkie nieporozumienie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzedlajga Re: Prędko! 13.05.14, 20:02 Nie wiem, kiedyś była schizoafektywna ,która łączyła właśnie chad ze schizofrenią. Może tajemnicze "zniknięcie" tej choroby spowodowało taką podwójną diagnozę. Kiedyś chyba na forum czytałam, że można mieć chad ze współistniejącą schizofrenią, lub na odwrót, ale to chyba nie ma znaczenia Odpowiedz Link
avi_co Re: Prędko! 13.05.14, 20:19 Moja prymitywna wiedza wskazuje, że albo - albo. Alarmuję, bo pewnej osobie może stać się wielka krzywda; jako psychiczna, zagrażająca życiu potomstwu, ma być pozbawiona praw do wychowywania dzieci. Nie mój to problem, ale jestem wstrząśnięta. Odpowiedz Link
za_mszowe Re: Prędko! 13.05.14, 20:45 ale o co cho? jakaś kobieta z chad się rozwodzi, walczy o prawo do opieki nad dziećmi i biegły psychiatra sądowy rozpoznał jej obydwie efki naraz, czy co? i jaki niby forum ma mieć na to wpływ?! Odpowiedz Link
ergo_pl Re: Prędko! 14.05.14, 02:54 forum ma się wypowiedzieć, czy to możliwe. ja nie wiem. Odpowiedz Link
ergo_pl Re: Prędko! 14.05.14, 03:04 Nie, no jak się zastanowiłam, to nie może tak być. A na pewno tak brzmi diagnoza? Odpowiedz Link
avi_co Re: Prędko! 14.05.14, 10:16 Właśnie diagnoza chorej osoby w relacji jej rodziny wydaje mi się mocno naciągana. Odpowiedz Link
krecia_3 Re: Prędko! 14.05.14, 10:15 Staram się wybadać sytuację, czy siostra w nieszczęściu nie jest szykanowana przez rodzinę. Odpowiedz Link
dzedlajga Re: Prędko! 14.05.14, 11:16 A nie da się porozmawiać z lekarzem? Przecież to byłoby najbardziej wiarygodne źródło. Ja się nie znam, ale nawet gdyby, to czy sama diagnoza, choćby taka podwójna nie jest jeszcze powodem do odebrania praw rodzicielskich? Czy jest? Odpowiedz Link
avi_co Re: Prędko! 14.05.14, 13:08 Wyczuwam, że rodzina chorej kobiety spycha problem poza próg świadomości. Przepraszam, jeśli tych ludzi krzywdzę. Być może mają swoje powody, by nie kontaktować się z psychiatrą. Żalą się tylko, że kobieta niesystematycznie bierze leki. Niewiele rozumiem z całej sytuacji, ale obawiam się, żeby chorej nie działa się krzywda. Odpowiedz Link
psiakostka11 Re: Prędko! 14.05.14, 13:20 Prędko się nie da. Problem z diagnostyką chorób psychicznych istnieje od zawsze. Nie ma testów laboratoryjnych, badań typu MR, TK, które jednoznacznie potwierdzą lub wyeliminują diagnozę danej choroby jak w przypadku chorób somatycznych. A szkoda. Diagnozy można indywidualnie stawiać, interpretować, niestety. To jest nieszczęście osób z naszymi dolegliwościami. Może warto zapoznać się z opinią kilku odrębnych lekarzy. Takie są moje indywidualne obserwacje. Odpowiedz Link
dzedlajga Re: Prędko! 14.05.14, 17:48 Ale jak zrozumiałam Ty jesteś jej siostrą (chyba, że źle zrozumiałam) więc może Ty mogłabyś porozmawiać z lekarzem i dopytać o tą diagnozę, nie zaszkodzi skonsultować się też z innym lekarzem, ale jak wiadomo podczas względnej remisji to raczej trudno będzie po jednej wizycie postawić diagnozę. A te wiadomości, które masz to od kogo. Bo jeśli od samej zainteresowanej to trzeba brać poprawkę na to, że może mieć nawrót i niekoniecznie jest obiektywna. Ale, że rodzina może namieszać albo przynajmniej próbować, to zupełnie inna sprawa i przetestowana osobiście, więc rozumiem niepokój Odpowiedz Link
avi_co Re: Prędko! 14.05.14, 19:52 Sprawa nie dotyczy mojej rodziny. Wiem, że relacje chorej osoby mogą być przekłamane, ale dopuszczam, że i jej bliskich także. Ludzie mają różne interesy, niekoniecznie materialne. Odpowiedz Link
monte_we_mgle Re: Prędko! 14.05.14, 22:45 1/ To nieprawda, że "zniknęły" zaburzenia schizoafektywne. Są i mają się dobrze, ale praktycznie przestano je rozpoznawać. MZ przy kolejnej nowelizacji "zapomniało" o refundacji leków na nie, więc świrolodzy zmieniają diagnozy na schizofrenię lub chad, żeby ulżyć finansowo pacjentom. 2/ Wydaje mi się, że podwójne rozpoznanie nie jest możliwe, ale musiałbym dopytać. 3/ Sądy nie wydają orzeczeń zaocznie ani w oparciu li tylko o informacje dostarczone przez jedną ze stron sporu. Chory psychicznie, o ile nie jest ubezwłasnowolniony, ma takie same prawa procesowe jak strona przeciwna. Jeśli jest ubezwłasnowolniony działa za niego opiekun. Ma prawo przedstawiać wnioski, dowody, itp., słowem - swoje racje, ale w takim przypadku sąd nawet sam z siebie wystąpiłby o dokumentację medyczną i opinię biegłych, a co za tym idzie: 4/ diagnoza nie jest wystarczającą przesłanką do odebrania praw rodzicielskich; takie sprawy sądy rozpatrują indywidualnie po zapoznaniu się z dokumentami, badaniu biegłych i ustaleniu innych okoliczności. 5/ Informację o diagnozie i leczeniu można uzyskać od lekarza prowadzącego tylko jeśli pacjent wyraził na to zgodę i przysługuje ona tylko osobom wskazanym pisemnie przez pacjenta, a nie członkom rodziny z automatu. Odpowiedz Link