taliaosy 25.09.07, 17:02 Witam wszystkich.Mam pytanko czy po depakine i rispolepcie wasza waga poszla nieco w gore?? i nie czuliscie sie napuchnieci.ja biore juz leki 5 miesiecy i troche sie zaokraglilam-ale mam nadzieje ze to chwilowe.pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obecna57 Re: zapytanko 26.09.07, 14:17 Po Depakinie nie tyłam, rispoleptu nie zażywałam.To bardzo indywidualne. Odpowiedz Link
jackie17 Re: zapytanko 26.09.07, 17:41 Nie wiem jak po tym leku ale zazwyczaj po wszystkich psychotropach sie tyje ja po quetapinie (czy cos takiego) bardzo przytylam z 45 na 53 i to przez kilka miesiecy a teraz mi to ciezko zrzucic. POzdrawiam Odpowiedz Link
miriam11 Re: zapytanko 26.09.07, 17:48 no ja nie mogę, według Ciebie 6 kg w _kilka_ miesięcy to jest BARDZO?! Ja po Rispolepcie utyłam 6 kg w miesiąc! Dlatego, mimo że kocham Rispolept, uważam go za znakomity lek, pacyfikował mnie cudownie, to niestety, musieliśmy się pożegnać. Jako była bulimiczka nigdy nie zaakceptuję tuczących lekarstw i mój świrolog o tym wie. Tuczące lekarstwa wrzucam do kibla i długo spuszczam po nich wodę ))) Odpowiedz Link
taliaosy zapytanko do miriam11 27.09.07, 21:15 miriam11 obserwuje i dosc czesto czytam to forum i widze ze jestes tutaj troche troche...mam znowu pytanko jak dlugo sie leczysz i przerwalas kiedykolwiek leczenie -czy nastapil powrot mani i depresji .Ja lecze sie od 5 miesiecy powoli wychodze z depresji i z checia bym przestala brac leki -ale nie wiem czy to dobry pomysl/moj lekarz powiedzial mi ze bede je brala do 2 lat.pozdrowionka Odpowiedz Link
miriam11 Re: zapytanko do miriam11 28.09.07, 06:54 Oj to ja Cię chyba zdołuję..... na sam chad to ja się leczę już 2 lata albo 3 - właśnie nie mogę się doliczyć, o odstawieniu leków mowy nie ma. I mój lekarz twierdzi że w moim przypadku nie będzie mowy nigdy, tzn. najwyżej zejdę do dawki podtrzymującej. Ostatnio tylko odstawił mi antydepresant, bo gdzieś od miesiąca jestem w hipomanii przechodzącej momentami w manię(takie krótkie "piknięcia" na szczęście tylko) więc jeszcze z tym antydepresantem to już bym mogła gdzieś pofrunąć. Natomiast pierwszy raz trafiłam do świrologa 12 lat temu, ale wtedy to było rozpoznanie depresja no i od 12 lat z przerwami coś tam sobie podjadam, jakieś "cukierki". Sorry za dołowanie. Natomiast samodzielne odstawianie czegokolwiek to najgorszy pomysł na świecie, ani mi się waż!!!!! Odpowiedz Link
miriam11 Re: zapytanko do miriam11 PS 28.09.07, 06:57 Zapomniałam dodać: a tak, oczywiście że wpadłam kiedyś na rewelacyjny pomysł samodzielnego odstawienia leków antydepresyjnych, co skończyło się taką depresją, że się nie myłam, nie czesałam, nie ubierałam, generalnie leżałam w charakterze trupa w przepoconym barłogu, który kiedyś był łóżkiem. Tak więc naprawdę nie polecam samodzielnych eksperymentów. Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: zapytanko 27.09.07, 23:06 sześć kilo sześciu kilom nierówne dla osoby niskiej i drobnej 6 kg to dużo. dla wysokiej - dużo mniej. chyba najlepiej sprawdza się obliczanie wskaźnika BMI. a co do depakiny - strach przed przytyciem to powód, dla którego nie dałam sobie wcisnąć tego leku. Odpowiedz Link
gasiennicaaa Re: zapytanko 27.09.07, 21:43 Hmm, rispoleptu nie brałam więc się nie będę wypowiadać, a co do depakine to (pomijając efekty wynikłe z powodu nietolerancji przeze mnie tego leku) najbardziej dokuczało mi to, że potwornie ale to potwornie wypadały mi włosy, które wróciły do właściwej kondycji po odstawieniu depakiny. Ale co do wagi to nie przybierałam. Moja znajoma sporo po depakinie przytyła. Jak zwykle - zależy od człowieka. Na depakine często się narzeka, że tuczy, to fakt. Musisz po prostu obserwować siebie, czy to się będzie nasilało, etc. Według mnie cholernie ważny jest ogólny komfort przy braniu szczególnie tego typu leków, więc uważam, że jeśli będzie Ci niewygodnie z tym, że zaczynasz tracić swoją talię osy to po prostu trzeba zmienić lek. Zdrowia Odpowiedz Link
vila1279 Re: zapytanko 27.09.07, 23:05 bralam depakine ale nie wiem czy to kwestia tylko depakine bo generalnie po tych tableteczkach szczescia strasznie przytylam w apogeum depresji plus tableteczki osiagnelam ponad 90kg przy 170wzrostu!!!!!! strasznie ciezko jest to zgubic niestety i dlugo gubilam i pozniej znow mialam klopoty z waga a to uczucie opuchniecia pewne jest stad ze te leki zatrzymuja wode w organizmie zreszta z tego co pamietam moja mama mowila kiedy pobyilam 90kg ze nie jestem tak doslownie gruba tylko napompowana jak balon... jedno co mozna doradzic to uprawianie jakiegos sportu na prawde swietnie pomaga, raz utrzymac w miare stala wage a dwa rozluznia psychike Odpowiedz Link
taliaosy Re: zapytanko 28.09.07, 14:08 wielkie dzieki wszystkim /mam nadzieje ze powoli zrzuce zbedne kilogramy ,moze zaczne cwiczyc9ale wiecie jak to jest gdy sie ma depresje-nic a nic sie nie chce.Zaczelam studia moze to mnie zmobilizuje i doprowadzi na prosta.Pozdrawiam Odpowiedz Link