ja-44 29.02.08, 07:18 witam czy możemy liczyć na pomoc z tego funduszu?jak to wygląda w praktyce? czy ktoś korzystał?na jaką pomoc mamy szansę ? pozdrawiam Wszystkich serdecznie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obecna57 Re: PFRON 29.02.08, 12:21 Jeśli masz orzeczoną niepełnosprawność możesz się starać o wysokie dofinansowanie do komputera.Trzeba tylko wziąć stosowny formularz. Niestety na pieniądze czeka się rok. Są też turnusy rehabilitacyne. Odpowiedz Link
poetkam Re: PFRON 29.02.08, 13:53 > Niestety na pieniądze czeka się rok Obecna, skąd masz taką informację??? Mój mąż złożył wniosek do PCPR w Żywcu i okres oczekiwania jest do 30 dni. Po 30 dniach zgłaszamy się do sklepu po komputer! Sprawdź proszę jeszcze raz! Tak samo z turnusami rehabilitacyjnymi. Okres oczekiwania wynosi do 30 dni. Można jeszcze starać się od ofinansowanie specjalnego pojazdu dla osób z dysfunkcją ruchową. Odpowiedz Link
obecna57 Re: PFRON 29.02.08, 14:09 Na Śląsku czeka się rok. Informacja od panienek w PFRON z wczoraj. Odpowiedz Link
poetkam Re: PFRON 29.02.08, 19:16 > Na Śląsku czeka się rok. Informacja od panienek w PFRON z wczoraj. Żywiec też należy do Śląska, a mimo to mam na piśmie, że czeka się do 30 dni,a po tym czasie zakupuje się komputer. A może to zależy od różnych ośrodków PCPR-u i ich interpretacji? Wiem, że gdzieś w Polsce w ogóle zaskoczeniem jest dofinansowanie z PFRON-u i robią wszystko, aby niepełnosprawni nie dostali komputerów. Odpowiedz Link
czareg Re: PFRON 01.03.08, 07:49 > Polsce w ogóle zaskoczeniem jest dofinansowanie z PFRON-u i robią > wszystko, aby niepełnosprawni nie dostali komputerów Poprawka - moje podanie o dofinansowanie komputera w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się jest pierwszym w moim PCPRze i panie nie wiedzą praktycznie jak to ugryźć, ale na komisję poszedł. Z dofinansowaniem komputerów dla osób z niepełnosprawnością z powodu wady wzroku panie doskonale sobie radzą i znam wiele osób które bez większych problemów z takiej pomocy w PCPRze skorzystały. PFRON ma środki na aktywizację zawodową - dofinansowanie do wypłaty dla osób niepełnosprawnych (dla psychicznych właśnie największe), bodajże zwrot składki zdrowotnej dla pracodawcy (lub ubezpieczenia - nie pamiętam), zmniejszenie składek na PFRON przy odpowiednio dużym zatrudnieniu osób niepełnosprawnym. Wiem o tej możliwości bo próbowałem znaleźć pracę z tego korzystając, ale u mnie w miejscowości pracodawcy mają jeszcze tak dobrze, że nie szukają mocno pracowników, a kłopoty papierkowe ich przerażają. Dla aktywizacji zawodowej PFRON daje też pożyczki na założenie firmy, korzystnie, bo chyba bardzo słabo oprocentowane, z możliwością umożenia, szczególnie w przypadku plajty w wyniku nawrotu choroby, ale też nierozpracowałem jeszcze tego tematu. Odpowiedz Link
poetkam Re: PFRON 12.03.08, 09:40 Wczoraj na adres mojego męża (umiarkowany stopień niepełnosprawności) przyszła decyzja z PCPR-u odnośnie dofinansowania do komputera dla niego. Decyzja pozytywna, mąż dostanie dofinansowanie 80% kwoty zakupionego zestawu komputerowego. Odpowiedz Link