polaa27 20.01.10, 13:54 Mam PCO i podwyższony cholesterol całkowity 231 mg/dl przy normie 200. HDL 69 mg/dl i triglicerydy w normie. Dziewczyny z PCO wiecie może czy taki poziom cholesterolu leczy farmakologicznie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Re: PCO i podwyższony cholesterol 20.01.10, 14:12 Mój mąż ma, a właściwie miał, dokładnie identyczny wynik (tylko HDL był chyba 80) - kazali najpierw popróbować diety, schudnąć i się ruszać. O dziwo mimo, że nie ćwiczy, schudł może ze 3 kg, nie zrezygnował z masła i niezbyt ograniczył sery, to i tak niewielka zmiana w diecie pomogła - teraz staram się, żeby do każdej kanapki dostał trochę warzyw, a na drugie śniadanie je same owoce i to w większej ilości (np. 1 jabłko, 1 banan, kiść winogron i parę mandarynek). Poza tym daję mu mniejsze porcje i pilnuję, żeby nie było dokładki mięsa (bo kiedyś to potrafił zjeść 8 kotletów z grilla albo 1,5 kg duszonej cielęciny). W 3 miesiące cholesterol wrócił do normy. Bardzo dobrze też, że trójglicerydy masz w normie - jak są podwyższone, to bardziej Ci zagraża miażdżyca i zawał. Odpowiedz Link
ciociakubusia Re: PCO i podwyższony cholesterol 20.01.10, 14:54 Tak jak napisala MCM- moim zdaniem wystarczy dieta - ograniczenie tłustych zwierzęcych potraw - głównie wieprzowiny, zółtych serów, śmietany, masła. W zamian dużo warzyw owoców, ciemnego pieczywa, dodać oleje roślinne , ograniczyć kawę - i będzie OK Odpowiedz Link
polaa27 Re: PCO i podwyższony cholesterol 20.01.10, 15:38 Dziewczyny, ale u mnie to chyba sprawa pco, a nie diety. Mięso to jem sporadycznie, głownie drób. Jem dużo owoców, warzyw, ryb, olejów roślinnych. Jedynym grzechem mojej diety są słodycze. A ten cholesterol od dawna taki podwyższony. Odpowiedz Link
polaa27 Re: PCO i podwyższony cholesterol 20.01.10, 15:43 A i dodam jeszcze, że co prawda po ciąży zostało kilo czy dwa, ale do nadwagi mi daleko. Zresztą przed ciążą kiedy byłam piękna, młoda i chudsza a także uprawiałam 5 sportów w tygodniu i w weekendy też miałam taki cholesterol. Odpowiedz Link
agata123123 Re:polaa 20.01.10, 20:36 U mnie podobnie PCO i cholesterol ok. 230. Ja jestem raczej szczupła, słodyczy nie jem w ogóle bo nie lubię, mięsa jem stosunkowo mało, jem dużo warzyw i owoców i co???? i nic cholesterol ani drgnął. Mnie lekarz kazał zbadać TSH, ale jakoś nie mam czasu... Odpowiedz Link
blaszka0662 Re:polaa 20.01.10, 20:49 I właśnie to tsh może dać wam odpowiedź czemu pomimo właściwej diety i wcale nie dużej masy ciała macie podwyższony cholesterol. Ja oprócz PCO mam jeszcze niedoczynność tarczycy typu Hashimoto. Jeśli mam za niską dawkę hormonu to cholesterol idzie do góry. Przy dobrej dawce hormonu cholesterol wraca to zakresu normy laboratoryjnej. Nieleczone problemy z tarczycą potrafią bardzo uprzykrzyć życie więc lepiej przebadajcie się profilaktycznie. Odpowiedz Link
fryzzia Re: PCO i podwyższony cholesterol 20.01.10, 22:26 a jesz zolty ser? bo ja mialam identyczny poziom i ostawilam sery zolte, plesniowe i inne i spadlo do 180 w ciagu 3 miesiecy Odpowiedz Link
polaa27 Re: PCO i podwyższony cholesterol 20.01.10, 23:02 Dziewczyny tsh miałam badane stosunkowo niedawno, jakieś parę miesiecy temu i było ok. Sery żółte jem, ale żebym tak sie codziennie zajadała to też nie. Agata a Tobie coś lekarz mówił o lekach na obniżenie tego cholesterolu? I w ogóle do jakiego lekarza z tym - internisty, ginekologa? Odpowiedz Link
mama.ady Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 01:44 mój mąż dostaje na zbicie cholesterolu lipanthyl, tu sobie możesz poczytać www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1288 - ma nadciśnienie tętnicze i wszystko ponad normę, no i oczywiście niehigieniczny tryb życia Odpowiedz Link
gajmal Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 08:48 cholesterol ładnie pomaga zbijać szklanka soku z grapefruitów dziennie Odpowiedz Link
agata123123 Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 19:41 Mnie ten wysoki cholesterol wyszedł przypadkiem przy badaniach okresowych. Skierowanie na tsh mam od internisty. Ja mam plan by po zrobieniu tego badania TSH w zależności od wyników skonsultować się z endokrynologiem. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 19:48 Czasami bywa tak, że tsh jest jeszcze w normie a człowiek już odczuwa objawy niedoczynności. Wtedy dobry endo powinien skierować na usg tarczycy i jeśli ona okaże się mala i ma cechy wiotczenia lub guzki to wykonuje się dalszą diagnostykę czyli sprawdza się poziom ft3 i ft4 oraz przeciwciała tarczycowe. Odpowiedz Link
polaa27 Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 20:30 Dziewczyny, wygrzebałam moje badania i miałam badane TSH, FT3 i FT4 też. Co prawda to było już kilka miesięcy temu, ale wszystko w normie. Czy w takim przypadku te przeciwciała antytarczycowe jest sens badać też? Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 20:52 Wrzuc mi te wyniki razem z normami to przelicze je na % i sprawdze również na forum hashimoto, jesli chcesz. Odpowiedz Link
polaa27 Re: PCO i podwyższony cholesterol 21.01.10, 22:20 tsh - 1,040 ulU/ml (0,27-4,2) ft3 - 3,21 pg/ml (2,00-4,40) ft4 - 1,18 ng/dl (093-1,70) Z góry dziękuję Muszę sie chyba wybrać do internisty w końcu. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: PCO i podwyższony cholesterol 22.01.10, 19:51 Przeliczyła na % i wysłałam zapytanie do mądrych głów z forum. Jak się wypowiedzą dam ci znać. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: PCO i podwyższony cholesterol 23.01.10, 21:27 Dziewczyny z forum twierdzą, że proporcja procentowa nie jest najlepsza, dlatego warto sprawdzić powtarzając badania tsh, ft3, ft4, do tego usg tarczycy i przeciwciała (a-tpo i a-tg), zwłaszcza jeśli masz objawy niedoczynności, np. suchą skórę, wypadające włosy, zmęczenie i senność, stany depresyjne. A twoje procenty wyglądają tak: tsh - 1,040 ulU/ml (0,27-4,2) ft3 - 3,21 pg/ml (2,00-4,40) 50,32% ft4 - 1,18 ng/dl (0,93-1,70) 32,47% Większość endo niestety może cię olać ponieważ wynik tsh masz w normie. Dlatego nie wiem czy uda ci się zdobyć skierowania na badania w przychodni. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: PCO i podwyższony cholesterol 24.01.10, 20:59 Mam nadzieję, że twoja tarczyca jest jednak ok. Jeśli nie to w Warszawie warto pokazać się następującym specjalistom: dr Ponikwicka - kardiolog, która wg dziewczyn z forum zna się świetnie na Hashimoto Nie polecają: dr Karcz dr Godlewska dr Stróżyński dr Jastrzębska Odpowiedz Link
polaa27 Re: PCO i podwyższony cholesterol 24.01.10, 21:40 Dziękuję za namiary. Mam w planach pójść do internisty (znalazłam jednego z dobrymi opiniami) i przebadać sie wszerz i wzdłuż, bo mam pakiet w centrum medycznym. Na razie jednak synek chory, więc jestem uziemiona Odpowiedz Link