Dodaj do ulubionych

odliczenia na cele rehabilitacyjne

14.02.10, 14:32
Witam.
Potrzebuje informacji o kwocie odliczenia za dojazdy na rehabilitację.Wiem ,że
za cały rok jest 2280.Franek ma orzeczenie o niepełnosprawności od urodzenia
czyli 02.06.09 ale wydane jest 14.10.09.Czyli ja muszę podzielić ogólną kwotę
na 12 mcy i mogę odliczyć tylko za 3 miesiące od daty wydania
orzeczenia.Dobrze myslę?
Obserwuj wątek
    • tosheila Re: odliczenia na cele rehabilitacyjne 14.02.10, 16:18
      Nie od października tylko od czerwca jesli wtedy juz korzystaliscie
      z rehabilitacji. Tu nie ma takiego rozgraniczenia ze ma byc
      proporcjonalnie. Trzeba odliczać to co faktycznie się wyjeździło,
      tylko że faktury za paliwo nie są potrzebne, jesli US będzie rządał
      dokumentów potwierdzających że się należy odliczenie wystarczy
      orzeczenie, dowód rejestracyjny pojazdu i zaswiadczenie z miejsca
      gdzie się cwiczyło że się cwiczyło (nie kazdy urząd tego wymaga, ale
      nie daj sobie wmówic ze masz miec faktury).
      Acha jesli masz zwrot podatku powyzej 3000zł od razu przygotuj te
      dokumenty (tzn. jesli zanosisz PIT osobiscie to lepiej miec je przy
      sobie najwazniejsze orzeczenie i dowód rejestracyjny)
      • mamafranka-2 Re: odliczenia na cele rehabilitacyjne 14.02.10, 16:33
        Dziękuję za odpowiedz.
        Widocznie coś żle doczytałam,ze od czasu otrzymania orzeczenia.
      • mamafranka-2 do tosheila 14.02.10, 16:53
        Pierwszą rehabilitację mieliśmy 31-08,jak myślisz za sierpień tez można
        odliczyć?bo rozumiem że nie całą kwotę 2280.
        Dziękuję jeszcze raz.
      • aga.n.f Re: odliczenia na cele rehabilitacyjne 14.02.10, 16:59
        A co jeśli dziecko urodziło się w 2009 a orzeczenie jest wydane w 2010? Czy za
        2009 mogę coś odliczyć?
        • martha_sz2 do aga.n.f. 14.02.10, 19:51
          Jeśli masz orzeczenie wydane w 2010 to dopiero w tym roku będziecie mogli
          skorzystać z odliczeń. Za 2009 nic nie przysługuje
          • aga.n.f Re: do aga.n.f. 14.02.10, 19:59
            martha_sz2 napisała:

> Jeśli masz orzeczenie wydane w 2010 to dopiero w tym roku będziecie mogli
            > skorzystać z odliczeń. Za 2009 nic nie przysługuje

Dziękuję.

Tak niestety podejrzewałamsad
    • martha_sz2 Re: odliczenia na cele rehabilitacyjne 14.02.10, 19:50
      Możesz odliczyć całą kwotę nawet jak tylko jeden miesiąc miałaś orzeczenie,
      faktur nie potrzebujesz, a jeśli chodzi o kontrolę to nie ma reguły i mogą Was
      kontrolować nawet jak jest mały zwrot podatku.
    • ola_mi Re: odliczenia na cele rehabilitacyjne 14.02.10, 20:03
      Możesz odliczyc całą kwote, gdyż nie jest ona podzielna.
      Dodatkowo, jeżeli zakupowałaś jakis specjalistyczny sprzęt związany
      z niepełnosprawnością dziecka, to możesz odliczyć go. Zakup mógł być
      dokonany nawet przed wydaniem zaświadczenia, skoro w zaśwaidczeniu
      masz wskazane że niepełnosprawność istnieje od urodzenia. Fakt daty
      wystawienia w pazdzierniku nie ma tutaj znaczenia.
      • tosheila Re: odliczenia na cele rehabilitacyjne 15.02.10, 07:49
        Dziewczyny to nie tak, jasne że można odliczyć całą kwotę, ale
        powinno się odliczać kwotę wyjeżdżoną faktycznie smile
        te 2280 to jest górna granica - granica czyli więcej odliczyć nei
        można choćby się wydało na dojazdy 3500zł smile

mamofranka próbuję wysłac Ci maila ale mi na gazetowy nie chce pójśc
        • mamafranka-2 do tosheila 15.02.10, 10:41
          Podam Ci inny
          ulamagia@interia.pl
          Dziękuję
        • martha_sz2 do tosheila 15.02.10, 12:29
          Czy możesz mi podać podstawę prawną do tego co piszesz? Pracuję jako księgowa i
          nie słyszałam o tym, co Ty piszesz, że trzeba odliczyć faktyczne dojazdy.
          • tosheila Re: do tosheila 15.02.10, 13:50
            ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych art.26ust.7a "wydatki
            poniesione"
            uwierz mi że mam wiedzę z bezpośredniego źródła wink
            • martha_sz2 Re: do tosheila 15.02.10, 14:16
              Czyli jak wg Ciebie trzeba to robić?
              Pytam, bo odliczałam bardzo wielu osobom przez wiele lat i nikomu nic nie kazał udowodnić, tylko przedstawić orzeczenie oraz dowód rejestracyjny pojazdu, a z tego, co piszesz wiele osób byłoby stratne.
              Przepisy jedne, a co urząd to inaczej do tego podchodzi.
              • tosheila Re: do tosheila 15.02.10, 16:05
                Ale przecież ja cały czas o tym piszę o tym o czym Ty myslisz smile i
                nigdzie nie napisałam że źle robisz smile
                po raz kolejny napiszę US nie moze wymagać faktur smile co
                innego że może (nie musi) wymagać zaswiadczenia o
                rehabilitacji z poradni rehabilitacyjnej smile więcej mogę napisać na
                pw.
                • misiekjasiek Re: do tosheila 18.02.10, 14:05
                  aga.n.f
                  MOŻESZ skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej. Nie liczy się data
                  wydania orzeczenia, ale data od kiedy powstała niepełnosprawność.
                  Moi chłopcy mają orzeczenia ze stycznia 2010, ale niepełnosprawność
                  jest datowana od urodzenia, czyli października 2009. I przysługuje
                  nam ulga.
                  Radziłam się w tej sprawie w dwóch US i w Krajowej Infolinii
                  Podatkowej.
                  • asiek1982_8 Re: misiekjasiek 18.02.10, 22:06
                    Ja jestem dokładnie w takiej sytuacji - rehabilitacja od urodzenia czyli lipca
                    2008 dodatkowo od czerwca 2009 niedowład i padaczka natomiast orzeczenie dostanę
                    do ręki 5 marca. Myślę że z zaświadczeniem z poradni nie będzie
                    problemów.Czyli mogę sobie odliczyć???
                    • asiek1982_8 Re: misiekjasiek 18.02.10, 22:08
                      aha jak im ( US) udowodnić że "niepełnosprawność" jest od urodzenia???
                      • martha_sz2 Re: misiekjasiek 18.02.10, 22:14
                        Na orzeczeniu będzie napisane od kiedy datuje się niepełnosprawność.
                        Co do tego odliczenia za 2009, a orzeczenie wydane w 2010 roku to nie byłabym taka pewno, bo miałam taką sytuację i urząd kazał wyrzucić. Najlepiej upewnić się w swoim urzędzie skarbowym.
                        • asiek1982_8 Re: prawo w PL jedno a urzędników... 18.02.10, 22:31
                          No właśnie w tym jest problem, ile urzędników tyle opinii. A prawo mamy jedno.
                          Mam "upierdliwego męża" który jutro podzwoni do Krajowej Rady i się dowie na
                          100% a później udowodni jakiemuś "urzędnikowi" że ma rację smile
                          1,5 roku temu NFZ Rzeszów nie przedłużył umowy z kliniką ( problem za mała
                          kasa)na badania wzroku wcześniakom akurat po urodzeniu Filipa, odsyłali nas do
                          Krakowa czy W-wy, Filip ważył wtedy 1,7kg. Mąż spędził 3h, powiedział że zrobi
                          badanie prywatnie a im przyniesie fakturę. Urzędnicy uprosili klinikę aby
                          przyjęli jeszcze jedno dziecko- czyli Filipa, po tym zajściu podpisali umowę z
                          tą samą kliniką na większą kasę.
                          • misiekjasiek Re: prawo w PL jedno a urzędników... 19.02.10, 08:47
                            Ja mam właśnie już rozliczone PITy przez biuro rachunkowe, moja
                            znajoma obdzwoniła pół Polski i jest na 100% pewna, że można
                            odliczać. Od kiedy istnieje niepełnosprawność, jest na orzeczeniu.
                            Mnie zastanawia tylko to, czy mogę skorzystać z pełnej kwoty 2280
                            zł, skoro chłopcy urodzili się w październiku. Wiem, że ulga nie
                            jest podzielna i teoretycznie mogę to zrobić, no ale sumienie się
                            odzywa...
                            • anjazzielonego Re: prawo w PL jedno a urzędników... 19.02.10, 09:29
                              A kiedy chłopcy wyszli ze szpitala, i kiedy mieliście pierwszą wizytę w poradni
                              rehabilitacyjnej po wypisie?

to ważne, bo musisz "załapać się" z wizytami w roku 2009.
                              • tosheila Re: prawo w PL jedno a urzędników... 19.02.10, 09:38
                                ale tu nie o samą niepełnosprawność chodzi tylko o rehabilitację to
                                po pierwsze.
                                Po drugie informajce z krajowej informacji podatkowej nie są wiążące
                                a bywają mylne.
                                Wiązące są interpretacje i tu Wam powiem że mam problem, bo sama nie
                                wiem jakbym rozpatrzyła taki pit a dostępu do interpretacji nie mam
                                w domu ale postaram sie zdobyc i dam znać.
                                • tosheila Re: prawo w PL jedno a urzędników... 19.02.10, 12:14
                                  No dobra potwierdzone u źródła wiążącego, jeśli orzeczenie jest od
                                  urodzenia, ale wydane nawet w tym roku to też można odliczać z tym
                                  że jak pisałam rehabilitacja musi być w 2009r.
                                  • misiekjasiek Re: prawo w PL jedno a urzędników... 19.02.10, 12:22
                                    No właśnie jeździliśmy do OWI tylko z Jaśkiem w grudniu, ale tak
                                    naprawdę rehabilitacja co oznacza?
                                    Wszyscy, którzy oglądali naszych synków stwierdzili wzmożone
                                    napięcie mięśniowe, ale każdy powtarza - rehabilitacja dopiero od 6
                                    m-ca wieku korygowanego, wcześniej tylko odpowiednia pielęgnacja!
                                    (mamy książkę Zawitkowskiego, stosujemy te zasady i już widać
                                    znaczną poprawę). Na pierwszą wizytę u rehabilitantki jesteśmy
                                    zapisani dopiero w maju.
                                    Ja bardziej myślałam o jeżdżeniu na kontrole, prawie co drugi dzień
                                    mieliśmy a to USG, oczka, uszka - i wszystko w Gdańsku. Czy takie
                                    kontrole to nie jest czasami też, szeroko rozumiana "rehabilitacja"?
                                    Mam dylemat i nie wiem, co z tym fantem zrobić. Nie chciałabym brać
                                    tego, co nie moje.
                                    Dlatego myślę o wykonaniu telefonu do koleżanki i prośby o to, żeby
                                    rozliczyła mi tylko zakup sprzętu - pulsoksymetr, butlę tlenową,
                                    reduktor...
                                    Nie chcę sprawiać wrażenia, że żeruję na niepełnosprawności moich
                                    synów i wyciągam kasę, która mi się nie należy.
                                    • tosheila Re: prawo w PL jedno a urzędników... 19.02.10, 13:09
                                      Rehabilitacja to rehabilitacja (cwiczenia masaże zabiegi) to o czym
                                      ty mówisz to kontrolne wizyty, nie podlegają.
                                      • asiek1982_8 Re: podsumujmy 19.02.10, 13:40
                                        Filip urodził się 2008 lipiec i od października 2008 do teraz regularnie
                                        jeździmy do poradni: vojta, pedagog,psycholog, logopeda wszystko w jednej
                                        poradni rehabilitacyjnej. Dodatkowo od października 2009 prywatnie też co tydzień.
                                        W czerwcu 2009 mały dostał padaczkę. Czyli od kiedy będzie liczyć się jego
                                        niepełnosprawność??Od urodzenia czy od czerwca 2009?
                                        Czymś poprzeć to że można odliczać jak orzeczenie będzie wydane początkiem marca??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka