angelikabo 16.06.10, 21:54 Moja niunia ma 16 mies.i mało rozumie,rzadko patrzy na człowieka,usmiecha sie.Mowi baba,mama,aaa bez zrozumienia.Co Wasze dzieci potrafią?Czy utrzymują kontakt wzrok.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasienka-5 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 16.06.10, 22:12 moje bliźniaczki co prawda urodziły się w 34 tc więc nie tak wcześnie jak twoje maleństwo ale dzis maja 13 m-cy i jeszcze nie siedzą, zdarza się, że nie trzymają główki. Nie mowie o przekręcaniu sie na plecki czy brzuszek. teraz jedynie przekręcają sie na boczek. Miesiąc temu zdiagnozowano im Mózgowe porażenie dziecięce. A ja wciąż wierze, że to tylko opóźnienie związanie wcześniactwem. Ogólnie dziewczynki są bardzo kontaktowe i wesołe Odpowiedz Link
mam-ann do kasienka-5 16.06.10, 23:11 mpdz to jeszcze nie wyrok. mój synek ma mpdz, do 18 miesiąca nie umiał nic! w 18-usiadł w 19 poraczkował (ale połozony na plecach nie umiał się przekręcić!) teraz u progu 2 lat uczy się chodzić. życzymy Wam owocnej walki Odpowiedz Link
nastjaa Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 16.06.10, 22:17 A może napisz nam coś więcej. Jakie mała przeszła wylewy, jak rozwiija się pod względem motoryki małej i dużej Jeżeli ten kontakt wzrokowy jest jedynym problemem, to może ona po prostu ma taki charakter. Albo potrzebuje więcej czasu Jest to naprawdę "wczesny" wcześniaczek. Trudno porównywać dzieci- każde jest inne. Moja (29tc, 870g) kontakt wzrokowy miała bardzo szybko, ale mamy inne swoje problemy Odpowiedz Link
marcowa82 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 16.06.10, 22:18 Mój Kacper ( 16,5 miesiąca ) na chwilę obecną mówi aaaa,yyyyyy,mamamamamam, mamrocze coś tak gardłowo po swojemu jak sie czymś podekscytuje. Przed raczkowaniem ( raczkujemy od 3 miesiecy) gurzył sobie ( dadad..,dedede,lalala....i takie tam) Obecnie jest tak zaabsorbowany raczkobieganiem, że nie ma chyba czasu na naukę mówienia. Kontakt wzrokowy ze mna utrzymuje. Jak jedziemy we wózku wychyla sie za innymi wózkami, jak jesteśmy na placu zabaw obserwuje dzieci. Pokazuje lampe i otwiera i zamyka drzwiczki od szafek jak go o to poprosze. Jak podaje mu zabawke i mówie prosze to wyciaga łapke. Obecnie uczymy sie oddawania zabawki na hasło daj i robienia papapapa. Ostatnio poszliśmy do klubu mam i tam nie był w ogóle zainteresowany dziećmi, tylko zabawkami. Odpowiedz Link
ag0000 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 17.06.10, 06:16 Jak możesz to napisz coś więcej o swoim maluszku,czy rehabilitujecie się jak generalnie to wszystko wygląda i pamiętaj ,że każdy maluszek rozwija się swoim rytmem,nawet może się rozwijać nieharmonijnie tzn coś potrafi czego nie przewiduje jego wiek a nie potrafi czegoś co już powinien,tak było z moja kobitką, robiła przeskoki rozwojowe,nie za duże ale jednak i tak naprawdę dopiero psycholog potrafiła mi powiedzieć coś więcej na temat jej rozwoju,bo też się chwilami bałam czy jest ok mimo że neurologa dosyć szybko pożegnaliśmy bo było ok i po wylewach 2 i 3/4 stop. nie było śladu,ze skupianiem wzroku niby było u nas dobrze ,potrafiła się zawiesić na króciutko ,ale i tak zawsze było coś co mnie nie niepokoiło.Tak już mi pewnie zostanie mimo że lekarze powtarzają nam ,że o Anię nie musimy się obawiać,że dogoniła rówieśników i dobrze się rozwija,nawet zaczęła od ponad miesiąca gadać,jeszcze nie do końca zrozumiale ale przedszkole na nią działa cudownie pozdrawiam Odpowiedz Link
solania123 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 17.06.10, 07:46 Antoś urodzony w 32 tyg, ale z głęboką hipotrofią- ważył 940 gr. Po wylewach III stopnia. Od 2 miesięcy chodzi i ruchowo jest bardzo dobrze. Wydaje mi się , że większość poleceń rozumie- wykonywać oczywiście nie chce Najgorzej jest z mową, gdyż mówi tylko tatatatata, więc nawet nie tata, tylko składa sylaby. Odpowiedz Link
synus1980 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 17.06.10, 14:30 Moja Anulka 20 czerwca kończy roczek. Urodziła się w 24/25 tc z wagą 660 g. Na dzień dzisiejszy bardzo ładnie trzyma główkę, podnosi ją tak jakby chciała usiąść. Przewraca się z boku na bok i przemieszcza się po całym łóżeczku (tam gdzie powinny być nogi jest głowa itp.) Mówi mamamamam, tatatata i kilka innych swoich wyrażeń. Jak mówię do niej np. "nie wolno" to mam wrażenie że rozumie i śmieje się. Nie chwyta zabawek i rzadko się zdarza żeby po nie sięgała. Gdy zawieszę jej grzechotki to zabawa polega na ciągłym uderzaniu w nie. Ale robi to z taką siłą że mam wrażenie że zaraz sobie coś zrobi. Nie wodzi wzrokiem, tylko czasami skupia go w jednym miejscu, gdy ją coś zainteresuje. Mała jest rehabilitowana ruchowo. Ponadto chodzimy do logopedy. Neurolog nie stwierdził żadnych odchyleń. Przeszła retinopatię 5 stopnia (jesteśmy po operacji, która przebiegła pomyślnie). Miała wylewy I stopnia. Na ogół jest bardzo pogodnym dzieckiem. Wiem że takie wcześniaki potrzebują dużo czasu, żeby dogonić swoich rówieśników, a nam "mamom wcześniaków" nie pozostaje nic innego jak tylko uzbroić się w cierpliwość, ponieważ wszystko musi samo przyjść. Odpowiedz Link
nadusia1202 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 17.06.10, 22:49 moja córeczka urodzona w 23tyg waga 620 gram wylewy III st,retinopatia III st,itd... Nadusia ma 16mcy(12mc)nie siedzi,nie raczkuje,nie przewraca sie na boki,ale za to potrafi utrzymac główke w pionie,bawi sie rączkami,wyciaga rączki do zabawki ale to od 2 tyg dopieroi od miesiaca przyciaga swoje nozki do siebie ale to na krótka chwilke. Kontakt wzrokowy jest bardzo dobry po mimo,ze na poczatku oczka nie wygladaly za dobrze-oczoplas,zez.Nadusia reaguje na wszystko co jest w zasiegu jej wzroku,ale okularki i tak beda potrzebne-na dal. POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMUSKIZYCZE DUZO SIŁY I WYTRWAŁOSCI. Odpowiedz Link
karro80 Re: Co umie 16 miesieczny wczesniak 24tc,700gram? 18.06.10, 13:25 Młoda 24/600gr na 16 miesiąc raczkowała i łaziła przy meblach. Rozumiała faktycznie jak piszesz mało - dopiero teraz ok 2 roku życia zrobiła się "kumata". Mówiła mama, tata, mniam mniam i parę jeszcze prostych słówek, ale już ze zrozumieniem - ciekawostka aż do tej pory ten zasób prakycznie się nie powiększał, choć kilka raz "wymsknęło" jej się nowe słowo, a 2 razy nawet proste zdanie, ale nigdy nie powtarzała Co do kontaktu wzrokowego - tu już było normalnie -fakt dośc długo były z tym problemy(plus minus nawet do roczku), bo czase skupiała czasem patrzya "obok", czasem "przez" człowieka. Pytanie co u Was na to neurolog, okulista czy inni lekarze, może jeszcze zbadac słuch i potem jakis logopeda? Na pewno trzeba ustalić czemu tak jest i ktoś powinien zalecić odpowiednią stymulację czy leczenie- w zależności czy jest to problem ze wzrokiem czy inny - ale przynajmniej będziecie wiedzieli na czym stoicie i jak z tym sobie radzić. Fakt dużo się zmienia po 2 roku, ale niepokojacy jest ten brak kontaktu wzrokowego własnie. Odpowiedz Link