Dodaj do ulubionych

Interpretacja EEG

14.12.10, 07:49
Byliśmy z Ewa na EEG oto jego wynik:
"Badanie wykonane podczas zasypiania i we śnie fizjologicznym. Symetria zachowana. Cechy bioelektryczne obu stanów dobrze wyrazone, obecne symetryczne, synchroniczne wrzeciona snu. FS ujemna.
Orzeczenie: zapis prawidłowy"
Neurolog twierdzi natomiast, że coś jest wg tego zapisu nie tak. Co? Nie powiedział. Badania Ewki ograniczone do wywiadu z nami plus 4 stuknięcia młoteczkiem. Czas obserwacji dziecka przez neurologa wg mnie jakieś 5-10min. (w porywach, bo Ewka ewidentnie chciała opuścić jego lokal, co skróciło wizytę)
Przypisał: Depakine chronosphere
Lek powoduje niewielkie wyciszenie oraz poprawę humoru. Skutki uboczne: kłopoty z pamięcią, koncentracją, szkodliwe dla wątroby.
Pytanie: czy to pomoże czy zaszkodzi dziecku?
Chcemy skonsultować wynik z innym lekarzem neurologiem...
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 08:29
      No własnie Twoja zona pisała na małym, że szukacie. A u kogo byliście, u Dołykowej?
      Kuzior-Pławiak nie bardzo lubicie, może Ujma-Czapska? Tylko u niej szybko konsultacji nie załatwicie. Jest jeszcze Jędrzejczyk-Góral, Jakuszko, Wilczek...
      • darecky-tata-ewy Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 10:18
        Niepożądane efekty (dekine):
        W bardzo rzadkich przypadkach donoszono o wystąpieniu ciężkiego uszkodzenia wątroby, kończącego się niekiedy zgonem. Najbardziej narażeni na ryzyko wystąpienia tych zaburzeń są dzieci poniżej 3 lat, u których jest stosowane leczenie skojarzone padaczki, z padaczką o ciężkim przebiegu, szczególnie z organicznym uszkodzeniem mózgu, upośledzeniem umysłowym lub wrodzonymi chorobami metabolicznymi lub degeneracyjnymi. Najczęściej uszkodzenie wątroby rozwija się w ciągu pierwszych 6 miesięcy leczenia. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe (nudności, bóle żołądka, biegunka) często występują u niektórych pacjentów na początku leczenia. Bardzo rzadko donoszono o przypadkach zapalenia trzustki, czasami zakończonych zgonem. U dzieci, szczególnie w przypadku jednoczesnego stosowania innych leków przeciwpadaczkowych, znacznie zwiększa się ryzyko wystąpienia zapalenia trzustki. Były również obserwowane inne działania niepożądane, takie jak nadmierne wydzielanie śliny, anoreksja, wymioty lub zaparcia. Zaburzenia układu nerwowego: splątanie, opisywano kilka przypadków stanów osłupienia lub letargu czasami prowadzącego do encefalopatii; bardzo rzadko donoszono o występowaniu przemijającej demencji związanej z odwracalną atrofią mózgową oraz o pojedynczych, przemijających objawach parkinsonizmu; obserwowane były zaburzenia koordynacji, parestezje, depresyjny nastrój, ból i zawroty głowy, nadmierna ruchliwość, spastyczność; często zgłaszano przemijające lub zależne od dawki leku drżenia mięśniowe i senność. Niekiedy obserwuje się zwiększenie stężenia amoniaku we krwi - jeżeli nie towarzyszą mu inne objawy nie jest konieczne odstawienie leku. Często może wystąpić trombocytopenia, rzadko niedokrwistość, leukopenia lub pancytopenia; donoszono o izolowanym zmniejszeniu stężenia fibrynogenu i wydłużeniu czasu krwawienia, zwykle bez objawów klinicznych i podczas stosowania dużych dawek leku. Mogą wystąpić reakcje skórne (wysypka), w wyjątkowych przypadkach donoszono o występowaniu martwicy toksycznej rozpływnej naskórka, zespołu Stevens-Johnsona i rumienia wielopostaciowego. Często donoszono o przemijającym lub zależnym od dawki wypadaniu włosów. Donoszono o zatrzymaniu miesiączki i nieregularnych cyklach miesiączkowych; zapaleniu naczyń. Może również wystąpić zwiększenie masy ciała.

A w życiu tego nie podam...
        • anjazzielonego Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 12:04
          Darecky,

każdy lek ma masę skutków ubocznych wymienionych w ulotce, często strasznych, brzmiących okropnie; nawet na aspirynie dla dorosłych znajdziesz informacje mrożące krew w żyłach.

Oczywiście uważam, że NIE powinniście podać dziecku tego leku, póki nie skonsultujecie się co najmniej z jednym lekarzem.

Bo wiesz, to brzmi trochę strasznie, że każą dziecko faszerować poważnym lekiem stosowanym w leczeniu padaczki, a efektem ma być tylko poprawa humoru i lekkie wyciszenie.

Jeśli Ewa ma tylko takie problemy, może nie powinna brać żadnego leku???

Neurolog nie powinien przepisać żadnego leku, jeśli nie jest pewien, czy w ogóle coś jest nie tak.

Zróbcie ponowne eeg, przejdźcie się do innego lekarza.

Powodzenia i oby diagnoza była wyłącznie pozytywna!!!
        • mama-cudownego-misia Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 12:58
          Rozumiem, ze to jest to EEG, na które Was wysłała psycholożka ze względu na bardzo gwałtowne ataki złości? Dobrze pamiętam?
          Poszłabym do innego neurologa, zobaczyła co powie, i jeśli się będzie upierał przy lekach, to może zahaczyła o jakiegoś mądrego psychiatrę dziecięcego i porozmawiała z nim nie tylko o leczeniu, ale też o Waszych obawach, o tym, jak to wpłynie na rozwój Ewci, etc. Na pewno bym nie podała takiego leku bez konsultacji z co najmniej jeszcze jednym neurologiem (któremu bym nie mówiła prosto z marszu, że kolega po fachu to przepisał, może potem, ale najpierw niechby sam ocenił).
          Może bez leków się nie obejdzie, może ją trzeba na pewien czas wyciszyć albo co, ale musisz mieć pewność, zanim podejmiesz decyzje, i być o niej przekonany.
          • aga.n.f Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 13:26
            Jedna mądra pani neurolog po drugim EEG Franka tez chciała mu dać depakine. O tej pani dr akurat nie miałam i nie mam db zdania (tylko ona wykonuje u nas prywatnie eeg dzieciom). Skonsultowalismy zapis eeg z mądrym neurologiem, który orzekł: żadnych leków p padaczkowych. I to mimo zmian w zapisie eeg. Ale zapis nie wykazal cech padaczki.
            Do dzis krasnal jest bez leków, tylko na początku brał ok 3 mies luminal. Ale to juz przeszłość.
            Skonsultowałabym z mądrym neurologiem, do którego macie zaufanie.
          • darecky-tata-ewy Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 13:27
            Idziemy do dr. Wilczek na konsultacje. Może i trzeba Ewkę trochę wyciszyć, ale chyba istnieją jakiś leki których skutkiem ubocznym nie będzie spustoszenie organizmu...
            Chcę się też skontaktować z neurologiem opisującym zapis EEG. Ciekaw jestem czy do interpretacji dostał jakieś wytyczne czego konkretnie szukać i co opisywać.

Jak dotąd jedynym skutecznym przerwania ataku agresji jest - odczekać trochę, przytulić i odwrócić uwagę (wymyślić jakieś "niesamowicie ciekawe" zajęcie). Co ciekawe, największy agresor włącza się córce w mojej obecności.
            • mama-cudownego-misia Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 15:42
              A wiesz, ze przy moim mężu Małgosia ma to samo? Diabeł tasmański się robi. może dlatego, ze mama zawsze pod bokiem, a tata towar deficytowy?

Nasza (i Wasza) psycholog nam poleciła fajne książki poruszające też kwestię uspokajania, i faktycznie są efekty. Ale nie zawsze i dłuuugo trzeba było na nie czekać.
              • darecky-tata-ewy Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 16:05
                a można jakieś tytuły?
                • mama-cudownego-misia Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 19:38
                  Jasne smile
                  - "10 błędów popełnianych przez dobrych rodziców", Kevin Steede
                  - "Co wolno dziecku - rozsądne ustalanie granic", Martin Herbert
                  - "Kiedy pozwolić, kiedy zabronić", Robert MacKenzie
                  - "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały - jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły" - Adele Faber, Elaine Mazlish
                  - "Dziecko emocjonalnie inteligentne", Maurice Elias
                  • mama-cudownego-misia Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 19:41
                    Mam je zresztą już przeczytane, tylko małżonek jeszcze część czyta, mogę Wam niektóre pożyczyć.
    • zdunia1979 Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 17:59
      Depakine jest lekiem mocno obciążajacym wątrobę. Główny jego składnik to kwas walproinowy, ale jest on zawarty w wielu innych lekach więc lepiej poczekajcie do konsultacji. Mój mąż po roku brania tego leku w osłabił sobie bardzo wątrobę. Próby wątrobowe miał nawet czterokrotnie przekroczone. Do tej pory (minęło ponad 5 lat od zmiany leku) leczymy wątrobę. A dawka była niewielka bo 2 razy po 300 na 100kg mężczyzny.
      • kala0621 Re: Interpretacja EEG 14.12.10, 18:33
        2 lata bierzemy depakine i u nas tez zapis prawidłowy ale neurolog twierdzi ze cos jest nie tak ,i w dodatku chce jej zwiekszyc dawke o nie nie nie, jedziemy do czeskiego cieszyna do neurologa i moze cos sie zmieni w koncu po 2 latach bedzie miala eeg i moze wcale nie musi tego brac .
        • mama-adamka-i-ewy kala 14.12.10, 19:14
          Kala a powiedział wam co jest nie tak? My na początku wizyty usłyszeliśmy, że wszystko jest w porządku a później gościowi się odwidziało i dostaliśmy depakine z zapewnieniem, że nie ma wielu skutków ubocznych i na pewno pomoże tylko nie dodał w czym uncertain
          • kala0621 Re: kala 14.12.10, 19:25
            Maryska robila 3 sklony glowa i to mi sie nie podobalo ale tez myslalam ze ma taki tik czy cos powiedzialam neurolog zostalismy przyjeci do szpitala eeg zapis prawidlowy p.dr szykuje wypis do wyjscia mowi ze wszystko ok przychodzi druga p.dr i jednak stwierdzaja ze to padaczka przepisuja leki i tyle.
            • kala0621 Re: kala 14.12.10, 19:34
              cholera pomyłka poszukalam wyniki i bylo tak:Badanie eeg wykonanewe snie fizjologicznym.Symetria zachowana.Cechy bioelektryczne snu wyrazone,obecne wrzeciona snu, kompleksy K. W okolicy potylicznej obustronnie,wiecej po stronie prawej widoczne fale delta.FS nie zmienia wzoru zapisu . Klinicznych zaburzen napadowych nie zarejestrowano . Sorki za zamieszanie .
              • mamaduo Re: kala 14.12.10, 22:15
                ee to ja jestem w lekkim szoku, ze dostaliscie depakine...przy prawidlowym wyniku eeg? a ten neurlog ja zna? Wiesz, co, moi oboje maja nieprawidlowe wyniki EEG (kasia nawet gorsze niz Jakub), z wyladowaniami, ale neurolog nie stwierdzil padaczki, a na wyciszenie zapisal magnez i kwasy omega 3. Zmiany powiazal raczej z wczesniactwem i neidojarzalym ukaldem nerwowym. Fakt, ze chodzimy do babki od poczatku i zna dzieci. Na wyciszenie to dostala? Lepiej to skonsultujcie, serio...
                • kala0621 Re: kala 15.12.10, 08:57
                  a ja cicho siedze i nic do tej pory nie robie ,pani przy kolejnych wizytach tylko mowi, szkoda ze pani nie zgodzila sie od razu na leczenie (wypisalam sie na własne rządanie i powiedzialam ze przyjade do niej w pon i wezme recepte na leki ) ale przeciez mogła mi sama ja wtedy wypisac i jeszcze wypomina mi ze Maryska cofneła sie bardzo przez te 3 dni nosz cholera mnie bierze jak to mowi,mam nadzieje ze dr bohm cos zmieni.a Maryska idzie do przodu moim zdaniem, nie ze nie ma napadów (o ile to byly napady )tylko dzieki rehabilitacji.
                  • jak47 Re: kala 15.12.10, 11:07
                    wynik EEG jest prawidłowy, a pani Wam przepisuje lek na padaczkę? z powodu ataków złości? też bym miała duże wątpliwości...
      • darecky-tata-ewy i jak tu wierzyc lekarzom :/ 21.01.11, 19:26
        jesteśmy bezpośrednio po wizycie u neurologa. Tym razem wizyta u dr Dołyg we wrocku, Opinia skrajnie inna od poprzedniej. Żadnych lekarstw, rozwój w normie, EEG prawidłowe...
        pytania brzmią: co takiego znalazł poprzedni neurolog? Jeśli nic nie znalazł to po co ten lek przeciwpadaczkowy? szukać dziury w całym i następnego neromagika czy dać sobie spokój?
        • mama-cudownego-misia Re: i jak tu wierzyc lekarzom :/ 21.01.11, 20:45
          Jak dołykowa tak powiedziała, to daj se spokój. Lepszego tu nikogo nie znajdziesz, poza tym ona się czepia nawet najmniejszych niedociągnięć, więc skoro według niej ok, to ja bym olała.
          • mamaduo Re: i jak tu wierzyc lekarzom :/ 21.01.11, 21:30
            no ja sie przychylam do MCM - Dolyk czepia sie wszystkiego, wiec jesli dla niej jest OK to jest.
            • mama-adamka-i-ewy Re: i jak tu wierzyc lekarzom :/ 21.01.11, 23:41
              Olać, olać, olać... i cieszyć się, że mamy zdrową, wspaniałą córkę!!!
    • an_7 Re: Interpretacja EEG 15.12.10, 14:07
      U nas neurolog, który widział Małego pierwszy raz, postawił mylną diagnozę. Czy u Was to też była tylko jedna wizyta, czy neurolog zna dziecko? Niezależnie od tego, jeśli coś Was niepokoi, ja bym skonsultowała z innym lekarzem.
      • kala0621 Re: Interpretacja EEG 15.12.10, 19:19
        niepokoi i dlatego 20 stycznia jedziemy do dr. Bohma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka