Dodaj do ulubionych

PIT rozliczenie

04.02.11, 13:49
Witam, mam do was kilka pytań, moze któraś z dziewczyn będzie w stanie mi odpowiedzieć.
Więc tak. Jestem mamą 13 miesięcznej córeczki, która urodziła się w ciężkiej zamartwicy w 35tyg z 1pkt. OD początku starałam się o przyznanie jej orzeczenia o niepełnosprawności.
Od sierpnia 2010 roku dostałam swidczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny. Jeździmy także już rok na rehabilitację prywatnie.
I tu moje pytanie, słyszałam ze mozna jakoś poodliczć w pitach za przejazdy na rehabilitacje, nie wiem czy jak mam rachunki z cwiczeń rehabilitacyjnych to tez to mogę jakoś odliczyć.
Zrezygnowałam z pracy na rzecz świadczenia pielęgnacyjnegio i państwo opłaca składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe oraz zdrowotne, więc wydaje mi się że też powinnam chyba otrzymać jakiś pit z ośrodka pomocy społecznej. Dziewczyny pomóżcie bo juz się w tym wszystkim pogubiłam. sad
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: PIT rozliczenie 04.02.11, 14:39
      świadczenie pielęgnacyjne jest zwlnione z podatku w związku zczym nie wykazuje się go w PIt.
      tutaj masz o uldze rehabilitacyjnej :
      www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php
      jak będziesz miała pytania to odpowiem Ci, tylko jak znajde chwilke czasu.
      Pozdrawiam
      • styczniowa2010 Re: PIT rozliczenie 04.02.11, 15:11
        Coś niecoś juz poczytałam z tego linka, który mi podesłałaś. A jak to jest z tymi lekami, jak moza je odliczyć, czy trzeba jakieś zaswiadczenie od lekarza , że musi lub musiała zarzywać jakieś lekarstwa. Czy naprzykład to musi być jaiś ciąg zarzywania, czyjak zarzywała tylko przez okres miesiaca, to też to moze być jakoś odliczone.?
        • ola_mi Re: PIT rozliczenie 04.02.11, 15:19
          z tymi lekami to jest tak, ze muszą byc one zlecone przez specjalistę i usza być związane z niepełnosprawnościa jaka dziecko posiada. Nie musza to byc leki podawane non stop.
          Przykładowo dziecko ma orzekniety stopień niepełnosprawnści w związku z utrata wzroku, ale jakis tam specjalista przepisuje dziecku przykładowo wit. C bo to ma poratowac układ mocziwy dziecka, to tego nie mozna odliczyć.
          Czyli lekarstwo przyjmowane przez dziecko musi mieć związek z jego niepełnosprawnością, vo ot jest ulga rehabilitacyjna.Pamiętaj że możesz odliczyć kwote pow. 100 zł. Czyli jeżeli w miesiącyu pazdzierniku na takie specjalistyczne leki wydałaś 98 zł, to ulga CI nie przysługuje, jężeli wydałaś 108 zł, to odliczasz tylko te 8 zł.
          Zaświadczenie id specjalisty potwierdzajace koniecznośc zarzywania danych leków, przda CI sie w przypadku ewentualnej kontroli ze strony US.
          • zuzu-and-more Re: PIT rozliczenie 04.02.11, 21:40
            A miałas jakieś dochody w 2010? Bo jeśli nie to od czego chcesz odjąć ulgę rehabilitacyjną? Jeśli nie miałaś płaconych zaliczek podatku to ulga rehabilitacyjna wyjdzie zero bo odejmujesz to od naleznego podatku.
            • styczniowa2010 Re: PIT rozliczenie 04.02.11, 22:05
              W 2010 do maja byłam na macierzyńskim, a później do sierpnia miałam L4, za ten okres dostałam już pit. Od sierpnia zrezygnowałam z pracy i dostaje swiadczenie pielęgnacyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka