Dodaj do ulubionych

zły obraz EEG

02.03.11, 08:27
Lidka i Natala miały wczoraj robion EEG.
u Natali to czego każdy się spodziewał, czyli bardzo zły zapis. Padaczka ogniskowa. Oprócz depakiny wlaczono kolejny lek sad

LIdka również ma zły zapis, jednakże Pani doktor po zobaczeniu dziecka powiedział że diagnozy nie postawi, bo wyniki swoje a stan rzeczywisty dziecka swoje.
Moje pytanie: co ma wspólnego wynik EEG ze stanem dziecka (myslałam że to tylko diagnozuje wyładowania związane z padaczka, a nie obraz ogólny mózgu).

Generalnie w czerwcu obie dziewczynki maja polozyc sie we WRocławiu na neurochirurgii i maja mieć zrobione tomografie lub rezonans. Problem jest tylko Natala, o ma zastawke, a w dokumentacji medycznej nie ma napisane jaka. jest to niezbedne do tego aby okreslic czy ona może mieć zrobiony ewentualnie rezonans. Tera czeka walka ze szpitalem gdzie zakladano zastawke o uzupełnienie dokumentacji.

Martwi mnie to co u Lidki wyszło, bo Pani doktor nic nie powiedziała siostrze.
Obserwuj wątek
    • mamaduo Re: zły obraz EEG 02.03.11, 09:10
      Olu,
      moi oboje maja zly zapis EEG, Kasia nawet gorszy niz Jakubek, a rozwija sie duzo lepiej (oceniona jest na 4 rok zycia!). Nam neurolog tlumaczy to w ten sposob, ze nieprawidlowowosci wynikaja z wczesniactwa, niedojrzalosci mozgu, wylewow, niedotlenienia - mozg dzieci nie mial szans na prawidlowy rozwoj, stad taki obraz i nieprawdilowosci. Diagnozuje sie dziecko, a nie mozg - jezeli dziecko dobrze sie rozwija, nie ma atakow klinicznych, to takie EEG jest informacja o mozgu i tyle. Przez te nieprawidlowosci dzieci moga: byc niespokojone, miec zburzenia snu, byc moze kiedys moze to swiadczyc o ADHD (ale nie musi, bo nie musi to isc w tym kierunku). O pewnych rekacjach emocjonlanych itd. Moze takze nie swiadczyc o niczym. Dlatego zawsze trzeba obserwowac dziecko, bo sam obraz nieprawidlowy nie musi swiadczyc o zadnych zaburzeniach.
      Na pewno jednak w zwiazku z przejsciami okoloprodowymi oboje musza byc obesrowani i jest niestety ryzyko, ze zmiany sie nasila - ale takze nie musza. Ja jestem dobrej mysli i staram sie nie przejmowac tymi obrazami EEG.
      A cos Wam zapisala dla Lidki? Bo moje dzieci biora magnes w zwiazku z niewielkimi wyladowaniami ktore pokazaly ich EEG.
      • ola_mi Re: zły obraz EEG 02.03.11, 09:59
        Lidka nic nie dostała, bo Pani dokoor powiedziała, że na podstawie samego EEG nie bedzie jej leczyc, gdzyż ona nie miała żadnych oznak padaczkowych. Stad ten rezonans.
    • aska1972 Re: zły obraz EEG 02.03.11, 09:11
      Olu, mój Jasiu (4,5) ma fatalne EEG, dosłownie non stop wyładowania, ale że tak powiem, na zewnątrz nic nie widać, dlatego go nie leczymy. Neurolog powiedziała, że czasami tak się zdarza i że często dzieci z tego wyrastają, więc może u Lidii też tak będzie. Trzeba tylko obserwować.
      Pozdrowienia dla siostry i całuski dla dziewczynek smile
      • gajmal Re: zły obraz EEG 02.03.11, 10:38
        Olu, ja mam zły zapis EEG od dziecka do tej pory (ostatnie badanie 0,5 roku temu). Wynik rezonansu ten ostatni jest ok, a wcześniejsze też były nie najlepsze (poprawiło mi się jak weszłam w tzw. fazę dojrzewania). Nie jestem niczym leczona. Neurolog mówi - no wynik jest zły, widzi Pani, że są duże zmiany, ale nie ma senesu nic z tym robić. Jak byłam dzieckiem wmawiali mi padaczkę i różne tego typu, chociaż nigdy nie miałam ataku. Nieustannie robili mi EEG, rezonans, tomograf - wszędzie były zmiany, ale nic z tym nie robili, bo ja się rozwijałam normalnie.
        Jak to wpłynęło na moje życie? W ogóle! Czuję się dobrze, skończyłam studia, zrobiłam doktorat, pracuję naukowo, urodziłam dziecko i żyję normalnie.
        Więc widzisz, że zapisu się nie leczy, bo zapis swoje, a życie swoje.
    • zdunia1979 Re: zły obraz EEG 02.03.11, 19:19
      Ola kwas walproinowy leczy wyładowania uogólnione (w skrócie) a jeśli córcia ma ogniskowe to w jakim celu ten lek? czy to ognisko jest konkretne i wyraźne?
      • ola_mi Re: zły obraz EEG 02.03.11, 19:25
        Zdunia ja nie jestem mamą dziewczynek, tylko ciocią smile
        i tak szcegółowych info nie mam. Musze popytać siostrę. Natala miała drugi raz robione to EEG i dopiero teraz Pani doktor postawiła taka diagnoze.
        • zdunia1979 Re: zły obraz EEG 02.03.11, 19:31
          W takim razie super Ciocia z Ciebie!!!! Fajnie, że dziewczyny mają taką ciocię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka