Dodaj do ulubionych

nec i mleko

02.07.11, 22:32
mam dwa pytania czy ktoras z was podawala mleko bebilon nenatal premium jesli tak to do jakiej wagi i jakie było mleko nastepne a drugie pytanie czy ktos mial lub ma dzidzie z nec w łyłonioną kolostomia czasową jak dlugo sie czeka na zamknięcie czy zależy to od wieku czy wagi dziecka dziekuje za odpowiedzi moja córeczka urodziła sie 20go marca 2011 w 27tygodniu ciazy z waga 950gram dzisiaj waga 3300
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: nec i mleko 02.07.11, 23:43
      jeśli chodzi o pierwsze pytanie to nenatal(u nas na zmianę z humana mct) do 5 mies ur(24 tydzień młoda), potem krótko zwykły nenatal 1 i dość szybko na "dwójkę", ale na już na comfort, bo był problem z kupskiem - a stwierdziliśmy z lekarzami, że skoro i tak będziemy zmieniać mleko to polecimy od razu na 2(wtedy dwójka była po 4 miesiącu jakby nie było, teraz to samo mleko masz od 6 miecha zalecane) - tyle, że młoda neca nie miała.
      Ponoć można dawać długo nenatal, popytaj najlepiej kilku lekarzy- on się jednak chyba dużo lepiej trawi i przyswaja - tak z obserwacji.
    • nastjaa Re: nec i mleko 04.07.11, 14:40
      Co do czasu wyłonienia stomii to wszystko zależy od stanu dziecka.Lekarze podejmą decyzję czy dziecko będzie w stanie samodzielnie wydalać i czy można już zespolić jelitka. Na początku lekarze raczej mówią o 2-3 miesiącach, ale może się to przedłużać do dłuższego czasu (znam dzieciaczki, które miały zamykaną stomię w okolicy roku i później, ale są to rzadsze przypadki). A co mówią lekarze?
      • nastjaa Re: nec i mleko 04.07.11, 14:44
        I jakoś strasznie zabrzmiało to co napisałam smile CHodziło mi o to, że misisz być cierpliwa, ale jednocześnie pytaj o to lekarzy. Z wcześniaków, które spotkałam z wyłonioną stomią, większość miała ją zamykaną w okolicy 3-5 miesiąca.
    • ivonkag1 Re: nec i mleko 04.07.11, 17:02
      moje bliźniaki urodziły sie w 26 Hbd. Jeden z nich miał wyłonioną stomię po martwicy jelit. Ważył 950g. Jest juz w domku. Stomię zamknięto kiedy miał 2100g wagi i 4 skończone miesiące. Dużo rozmawiałam z lekarzami i pytałam o wszytsko i wywnioskowałam, że to kiedy zespolą jelitka nie zależy od wagi (choć jest minimalna granica) ani od wieku, tylko od tego jaki jest stan dziecka, jak zaawansowana była martwica(czyli gdzie wystąpiła perforacja i ile usunęli jelitek). Moja rada pytać o wszystko i być cierpliwym. Mój Piotruś miał dziurkę na tylnej ścianie dwunastnicy co jest niedostępnym miejscem dla chirurgów. Nie zoperowali tego tylko zdali się na samoistne zagojenie. Oczywiście odbarczyli wszystko tyle na ile było to mozliwe i udało się. Dzieci mają bardzo silny potencjał regeneracyjny i chcą żyć. Teraz waży 2600g, nie umie jeść, ale i z tym sobie poradzimy. Pozdrawiam
      • gojapio Re: nec i mleko 04.07.11, 20:07
        hej, u nas podobny start - 950g, dziś 10kg (25 miesięcy), pierwsza próba zamknięcia w okolicach 3,5kg, nieudana (drożność niby była, kupy nie, zaczęła się wylewać do brzucha i trzeba było na nowo otwierać), druga już przy ok. 4,8kg. Stracił około połowy cienkiego plus zastawkę bauchina - do dziś mamy problem z kupami, jak poszalejemy z jedzeniem to potrafi mieć i 15-20 biegunek dziennie. Gdyby sobie nie wyjął sam cewnika, pewnie do dziś lekarze trzymaliby go częściowo na pozajelitowym. Żadne mleko krowie się go nie trzyma, najlepiej trawi kozie - zwykłe, dorosłe, z marketu (candia), nawet bez przegotowania wink I równie silna reakcja biegunkowa - do dziś - na gluten, owoce, nadmiar cukru i milion innych rzeczy (generalnie loteria - nawet wyjazd z Warszawy, z własną wodą, potrafi skutkować biegunką). Tak naprawdę do dziś nasza dieta jest bardzo monotematyczna - kozie plus kasza ryżowa, zupa bezgluten/bezmleczna z dodatkowym makaronem bezglutenowym (który mógłby jeść kilogramami).
        • ivonkag1 Re: nec i mleko 04.07.11, 20:24
          mieliśmy trochę łatwiej przy zamykaniu... przed było gorzej, bo kupki robił pupką przed zamknięciem... zrobiła się przetoka miedzy jelitami i zamiast do woreczka uciekała na dół. Na szczęście znaleźli i zaszyli więc zamknięcie udało się za pierwszym razem... potem kilka kupek musieli prowokowac ale w końcu załapał i zaczał robić sam smile teraz zostały mu tylko blizny i trochę rzadsze kupki niż u braciszka, ale to nie problem... problemem jest jedenie, bo karmię go sondą... nie może nauczyc się jeść i też szukamy pomocy
    • aisha19882 Re: nec i mleko 05.07.11, 08:27
      ja podawałam do około 3 kg bo tak zalecała informacja i nasz pediatra
    • aniolek1202 Re: nec i mleko 07.07.11, 21:28
      bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi rozmawiałam z chirurgiem który powiedział że jest warunek dziecko musi miec rok lub 10kg wydaje mi sie że on sie tak naprawde na tym nie znał chyba trawiam na złych lekarzy a stopniowe przechodzimy na bebilon1 a co potrawiły wasze maluchy po skończeniu 3 miesiecy
      • ivonkag1 Re: nec i mleko 07.07.11, 22:50
        jeden z moich maluchów po trzech misiącach wychodził ze szpitala jedzac z piersi, a drugi czekał na zamknięcie stomii ucząc się jesz z butelki(nie potrafi tego do dzis i karmię go sondą). A skąd jesteś? w kuj.-pom. moge polecić kilku lekarzy z którymi można porozmawiac... a może sytuacja jest na tyle poważ, że w waszym przypadku trzeba tyle czekac?
        • aniolek1202 Re: nec i mleko 07.07.11, 22:58
          jesteśmy z Olsztyna jak mała była w szpitalu to lekarz mówiła że zamkną jak bedzie miała 4kg a teraz ten chirurg takie rzeczy mi mówi że nie wiem do kogo pójści i zapytać mała miała posocznice i jakieś bakterie na ranie po operacj może to ma jakiś związek już nie wiem co myślec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka