Dodaj do ulubionych

Śmierdzący problem po żelazie

25.08.11, 10:26
Chłopaki znowu mają niską hemoglobinę i po roku przerwy wróciliśmy do podawania żelaza.
Przyniosłam pediatrze ulotkę od tych niemieckich kropli Ferro Sanol, żeby zapodał dawkowanie, ale on nawet nie chciał o tym słyszeć. Ten lek nie jest dopuszczony w Polsce i on nie będzie nic dawkował, jak chcę, mogę sobie sama na własną rękę... no to odpuściłam i poprosiłam go o Ferrum Lek w syropie, chłopaki dobrze go tolerowali ostatnio.
No i jest problem, śmierdzący bardzo. Po tym syropie walą takie kupy, że aż nos wykręca, fetor jest niesamowity, ciężko to nawet wywietrzyć. Takie potwory walą gdzieś ze 3 razy na dobę, czarne (wiadomo, jak to po żelazie) ale zapaszek po prostu mega-gnijący! Nie takie rzeczy człowiek w życiu wąchał, ale nawet ja wysiadam tongue_out
Odstawiłam na jeden dzień żelazo i na drugi dzień było normalnie, więc to musi być wina Ferrum.

Mam pytanie do mam, które podawały dzieciom niemiecki Ferro Sanol, czy Wasze dzieci też miały takie kupy? No i kto wam ustalał dawkowanie - lekarz czy posiłkowałyście się ulotką?
Nie wiem, co z tym fantem zrobić...
-----
Justyna & stonki: Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
31 tc, ur. 17.10.2009 r.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 10:29
      Nie miała. I tak, ustalał lekarz, ale teraz Ci juz nie powiem ile sad Musisz siąść z ulotkami i sobie przeliczyć, albo sie pogodzić z zapachem
      • milkaplp Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 10:38
        Ja bym zniosła ten zapaszek żeby tylko Karolina robiła kupy. U nas po Ferrum są takie zaparcia że po prostu masakra. W szpitalu nie było problemu z kupą ale za to strasznie śmierdoliło smile , no ale nie wiem jakie żelazo dawali w szpitalu, a w domu zapaszku śmierdzącego nie ma ale są zaparcia sad
        • mama-cudownego-misia Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 10:47
          Nooo, niestety po ferrum tak jest...
          • mama_kasia_77 Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 11:04
            Kurcze,Julka była długo na ferrum,na razie mamy przerwę ale nie zauważyłam żeby w trakcie podawania jakoś bardziej smrodziła...
            • misiekjasiek Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 11:24
              Dawałam im Ferrum rok temu, wtedy jedli głównie mleko i jakieś warzywa. Kup śmierdzących nie pamiętam, przynajmniej nie takich! Zaparcia mieli, ale po Hemoferze.
              Może to wina jedzenia, jakoś ten syrop fermentuje, cholera?
              -----
              31 tc, ur. 17.10.2009 r.
              • mama-cudownego-misia Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 11:26
                Podrażnia i tyle.
                • kol196 Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 16:04
                  polecam żelazo w proszku actiferol- jest łatwiej przyswajalne bo rozpuszcza sie dopiero w jelitach.
                  • jolantusia1 Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 20:22
                    młody długo był na ferrum ale jakoś bardziej śmierdzących kup nie było tylko kolor. Misiek stęskniłam sie za Tobą
    • est-ii Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 20:36
      Nam gastrolog zmienił z ferrum na actiferol 7 mg.Daje 2x dziennie po jednej saszetce do mleka.
      Żelazo to nie powoduje takich sensacji żołądkowych i jest znacznie lepiej tolerowane od ferrum tak twierdzi nasza lekarz. Jest dosyć krótko na naszym rynku więc może nie tak znane jeszcze.
      • misiekjasiek Re: Śmierdzący problem po żelazie 25.08.11, 21:00
        Oooo, oooo, dzięki, tego mi było trzeba! Sprawdziłam na dozie i rzeczywiście, uwalnia się dopiero w jelitach. Może to jest klucz do problemów z kupami. Widzę, że nie jest na receptę, to super.

Jola, no kurka, wiesz gdzie mnie szukać smile
        -----
        31 tc, ur. 17.10.2009 r.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka