12.01.12, 10:55
Wrzuciłam na zamkniętym, wrzucę i tu może się komuś przyda.

tak czytam o eye-q i znalazlam coś interesującego
www.bangla.pl/artykuly/a93/preparaty-z-kwasami-omega-3-dla-dzieci-przeglad-rynku
co sądzicie o tych kapsułkach twist off bioaron?
Tylko czy tej witaminy D3 tam nie za dużo?

Jaka jest dawka tej witaminy D3 dla 1,5 roczniaka? Kiedyś liczyłam liczyłam i wyszło mi że Laura w mleku, kaszy i sinlaku wciąga już 10 tych jednostek [ug], ale chyba jeszcze raz policzę.

Bo tak na zdrowy rozum, to przecież dzieciaki więcej wciągają mleka i kasz niż ten mój niejadek.

Skaranie boskie z takim ścisłym umysłem jak mój-wsztsko musi być przeliczone
Obserwuj wątek
    • fryzzia Re: omega 3 12.01.12, 12:27
      no my lykamy eye q ale od niedawna wiec na razie nic nie powiem smile
    • polaa27 Re: omega 3 12.01.12, 17:13
      Eye Q nie zawiera witaminy D3.

Co do dawkowania to zależy od gospodarki wapniowo-fosforanowej i poziomu wit D3. My w miesiącach jesienno-zimowych dajemy 2-3 krople Devikapu na tydzień, plus trochę tej witaminy ma w bebilonie, ale nie za wiele bo je tylko 2 małe posiłki mleczne. Mogliśmy tez dawać tran Mollersa 1ml dziennie codziennie, ale coś młodego w tym tranie uczulało.
      • aaalicja2 Re: omega 3 12.01.12, 20:23
        No własnie, Laura miała robione poziom D3 w czerwcu (brała wtedy 1 dziennie), było ok. na wakacje kazali przestać, przestaliśmy, na jesień wrócić do dawkowania.
        Jak zaczęłam dawać na jesień to nasiliły nam się zaparcia, wywnioskowałam że od D3, zaprzestałam dawać.
        Laura też je 2 posiłki mleczne dziennie, na gęsto cliutren z kaszą (ale tak naprawdę na gęsto że z łyżeczki nie spływa), tam wiadomo i w mleku i w kaszy witamina D3, dodatkowo sinlac do owoców
        Na eye - q jest za mała, w tych tranach też witamina D, kupiłam dziś omega-med (jest bez dodatki D3)
        Jak liczyłam to w mleku i kaszach zjada D3 w ilości około 10 [ug] (tego dziwnego u - długiego), miała też zwapnienia w nerce - które się wypłukało i dlatego tak chucham i dmucham na tą D3

Alicja mama Laury (05.07.2010r., 1200gram, 45cm, 30tc, 5,5,6)
        fotoforum.gazeta.pl/5,2,aaalicja2.html
        • helka.pentelka Re: omega 3 13.06.12, 11:08
          Ja w kwestii eye q.
          Możesz podawać dziecku eye q baby, takie od 6 miesiąca - są w takich żelowych kapsułkach, ja wyciskam na łyżeczkę z zupą lub kaszką. Podaję młodemu od 13 miesiąca i bardzo sobie chwalę.
          Witaminy D nie daję, bo obniża napięcie u nas i tak koszmarnie niskie i podnosiła od razu poziom wapnia we krwi. Jesteśmy na bebilonie pepti, którego młody wciąga dziennie ponad pół litrawink
    • tomaszek21_6 Re: omega 3 23.01.12, 11:52
      Witajcie,
      tutaj znalazłem jakąś alternatywę ich dietakopenhaska.net.pl/2011/12/30/kwasy-omega-3-niezbedne-w-trakcie-odchudzania/ wraz z opisem diety wspomagającej, mam nadzieje, że komuś się przyda, a w sieci tego jeszcze więcej
      • aaalicja2 Re: omega 3 23.01.12, 15:15
        Tylko wcześniaki to raczej się "tuczy" oby kruszynki więcej ważyły, a nie odchudza smile
        Wątek dotyczy suplementowania omega - 3 dla dzieci
        • mama-cudownego-misia Re: omega 3 24.01.12, 18:17
          i nie tylko o samo omega3 tu chodzi wink
          • egraczyk Re: omega 3 13.06.12, 09:22
            a może lubi ryby?smile są pełne kwasów omega 3 kwasyomega3.wordpress.com/2012/04/25/ryby-jako-cenne-zrodlo-omega-3/
            • aaalicja2 Re: omega 3 13.06.12, 13:46

Poszukam eye q po 6 miesiącu- dzięki.
              Ryby zjada - słoiczek - na tydzień, samodzielnie nie porywam się na przygotowanie ryby, bo marna ze mnie kucharka.
              • mamamaksia78 Re: omega 3 13.06.12, 16:55
                Mój mały bierze Omegamed z dha. Nie wiem czy coś na niego działa. Podobno miał zwiększyć mu się apetyt. Troszkę się poprawiło ale i tak jest do bani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka