Dodaj do ulubionych

Bóle głowy

28.03.12, 08:39
Młoda (lat 4,5) od pewnego czasu coraz częściej się skarży na ból głowy. Raczej nie ściemnia, bo jest wtedy rozdrażniona, marudna, często ucina sobie drzemkę. Zwykle pokazuje na czubek głowy, że tam ją boli.
Czy Wasze maluchy też tak miewają?
No i ważniejsze: macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Bo nie chce ją co drugi dzień apapem karmić.
Do kogo właściwie z tym pójść? I tak nas czeka okulista i rehabilitant w najbliższym czasie, wiec przy okazji dopytam, czy może to coś z ich działki powoduje te bóle głowy. Ale przekonana nie jestem... Pediatra skwitował, że "może przejdzie samo" i kazał rozmasowywać kark, ale to trwa już 3 miesiące.

Młoda jest generalnie zdrowa, chociaż katary się trafiają, dobrze odżywiona, dobrze sypia, morfologię ma super, ale jest po wylewach III stopnia i niedotlenieniu, z 32 t.c. Ostatnio bardzo szybko rośnie.
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Bóle głowy 28.03.12, 08:47
      Pewnie poszłabym na wizytę do neurologa
      • ewelajnawrocek Re: Bóle głowy 28.03.12, 09:00
        Beatko,
        ja zaczęłam chorowac na migreny juz jako dziecko, niesttey do do tej pory jadę na apapie, ale coraz czesciej juz mi nie pomagasad Choruję juz ponad 20 lat, zawsze wtedy chce mi się spać, duzo zalezy od pogody.
        Idź do neurologa.
        • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 28.03.12, 11:39
          Oj, bidulko...
          Wiesz, kiedyś miałam taką studentkę, którą migreny nokautowały dosłownie, jak ją złapało na zajęciach, to mimo leków siedziała w wc i wyła. Leczyła się chyba ze 3 lata u różnych specjalistów i nic, poradziłam jej, żeby poszła do Mordalskiego, i on ją w 2 miesiące wyleczył z migren. Może jak już będziesz po ciąży, też spróbuj?
    • mama_janka007 Re: Bóle głowy 28.03.12, 09:17
      janek mi sie tez na bole glowy uskarzal. u nas winny okazal sie 3.migdal ktory teraz bedziemy usuwac.
    • tabaluga0 Re: Bóle głowy 28.03.12, 10:28
      Ja mam anemię i tez często boli mnie głowa-ale piszesz ze morfolegie ma ok. Czasem gdy za mało piję, mam tez zawroty z powodu niskiego ciśnienia, czyli z niedotlenienia mózgu.

Gdyby wskazywała na czoło , to może efekt zapalenia zatok czy kataru.
      Ale tez wada wzroku powoduje bóle głowy.

Tak czy siak lepiej tego nie lekceważyć.

• mama-cudownego-misia Dzięki, dziewczynki 28.03.12, 11:45
      Czyli po kolei neurolog, okulista, laryngolog i ewentualnie rehabilitant? Już mi słabo...

Gdyby nie to, ze ją faktycznie boli, to bym jeszcze poczekała, bo to się zaczęło wraz z takim bardzo intensywnym wzrostem: od listopada +1,5 kg, bardzo w górę wystrzeliła, buty nosi o 3 rozmiary większe, niż w grudniu, i właśnie dzisiaj idziemy kupować jeszcze większe, bo w tych sprzed miesiąca ma ciasno. I owłosiona na rekach i nogach się zrobiła mocno, ale endokrynolog z łapanki widział po znajomości i kazał się zgłosić, jeśli porośnie pierzem wink

• mama-cudownego-misia Wrocławianki 28.03.12, 11:46
        A do którego neurologa byście poszły? Bo ta, do której wszyscy chodzą, strasznie wydziwia i jeszcze nas na późną vojtę wyśle...
        • an_7 Re: Wrocławianki 28.03.12, 15:04
          A może zapalenie zatok lub alergia? Ewentualnie - za dużo stymulacji telewizją, grami komputerowymi.
          • mama-cudownego-misia Re: Wrocławianki 28.03.12, 15:29
            Na gry to ona jeszcze za mała smile Tatuś jej wprawdzie napisał przeglądarkę obrazków zwierzątek, taką, w której "Kociaki" to naprawdę koty, ale się szybko znudziła.

Za to telewizja... hmmm... Coś w tym jest. Niestety w zimie jakoś nie miałam pomysłu na wartościowe spędzanie czasu, dużo na przemian chorowałyśmy, i te 2 godziny dziennie ogląda... Chociaż w miarę, jak pogoda się robi wiosenna, ten czas się skraca. Spróbuję jej na parę dni odstawić bajki.
    • ag0000 Re: Bóle głowy 29.03.12, 13:46
      wiesz Beata mojej koleżanki córcia w grudniu zaczęła sie uskarżać na ból głowy (później jak się okazało to dochodziły jeszcze inne objawy) ale mała była inna,rozdrażniona i w końcu zaczęła zasypiać w przedszkolu tak ni stąd ni zowąd (pracuje tam i ją widywałam) dla mnie to było dziwne zachowanie i nalegałam koleżance, aby poszła z małą do lekarza,nie powiem poszła ale jak mała przestała chodzić i się okazało że to wirusowe zapalenie opon mózgowych
      ja nie straszę, ale tak mi się skojarzyło bo jak dziecko mówi że boli główka to coś musi być jednak
      • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 29.03.12, 14:00
        Matko... To mi się od razu przypomniało, jak w pierwszym przedszkolu Małgosi chłopiec się uskarżał na ból głowy, potem ze ma miękkie nogi, jakoś tak dużo siadał, a w końcu przestał chodzić i się okazało, że ma dwa duże guzy mózgu sad
        Tak naprawdę to pierwsza myśl, jak ona się tak zaczęła skarżyć na bóle głowy, to było "może rezonans?", ale potem se dziecię pooglądałam, a ona żwawa, wesoła, apetyt ma, rośnie pięknie... uznałam, że nie będę świrować.

No nic, zaczęłam latanie po lekarzach od zarezerwowania wizyty u okulisty, bo tatuś krótkowidz i astygmatyk i w ogóle cała rodzina od strony TCMa ma astygmatyzm...
        Tylko już widzę, jak ona będzie współpracować u tego okulisty uncertain
        Na bilansie na pytania pediatry, jakie zwierzątka widzi na tablicy odpowiadała przez łzy, ze nie widzi żadnej tablicy, żadnej ściany i żadnej ręki pani doktor - w efekcie mamy zapisane podejrzenie ciężkiej wady wzroku.
        • ag0000 Re: Bóle głowy 29.03.12, 14:04
          dziewczyna z charakterkiem smirk
          • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 29.03.12, 14:13
            rogata dusza smile
            • zdunia1979 Re: Bóle głowy 29.03.12, 20:36
              Beatko taki ból jak opisujesz jeśli nawraca jest bardzo często spowodowany jest oczkami. Trzeba załatwić okulistę, zbadać ciśnienie w oczkach, ale i skontrolować ciśnienie krwi na rączce (przez kilka dni po trzy razy dziennie). Tylko trzeba taką specjalna koncówkę na dziecięcą roczkę załatwić, ta dorosła kiepsko mierzy.Poza tym Beata kup AMOL i jak będzie bolało posmaruj jej skronie i czółko. Pomagasmile
              • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 30.03.12, 07:51
                Ciśnienie ma ok (w sensie krwi, nie oczek). Amol wypróbuje, dzięki.
    • ni24 Re: Bóle głowy 29.03.12, 21:23
      wydaje mi sie że taki wywiad wymaga jednak poszerzenia diagnostyki przedewszystkim w kierunku neurologicznym. to co pani podaje : bole glowy od 3 miesiecy z rozdraznieniem sennoscia ponapadowa nie sa normalnym zjawiskiem u 4.5latki, dodatkowo fakt wczesniactwa i konsekwencji tego wczesniactwa moze wskazywac na neurologiczne tło ..(wstepnie byc moze sa to napady migrenowych bolow glowy, ale oczywiscie to gdybanie w tym miejscu i czasie troche zbyt malo danych...zeby wyrokowac na 100%)
      • aaalicja2 Re: Bóle głowy 29.03.12, 22:07
        Wiesz poczytałam posty poprzednie i Zdunia chyba najbardziej trafiła w sedno. Wg mnie oczywiście. Gosiaczek po retinopatii?
        Nam okulistka od wcześniaków ciągle powtarza obserwować, obserwować a jak cokolwiek będzie się działo to od razu do niej, zawroty głowy, przewrotki (chociaż niewiem, Laura 100 razy dziennie robi jakąś przewrotkę), tarcie oczu, mrużenie na światło ostre
        Podobno oczy rozwijają się z wiekiem i te blizny po retinopati mogą "ciągnąć" i dawać różnorodne objawy - tu cytuję za doktor.

Ale też pomyślałam, że może to jakieś "bóle wzrostowe" jak nagle i w górę i na wadze poleciała do góry.?

Może przesilenie wiosenne?
        Kurde, sama nie wiem, wiessz ty jesteś specjalistka od wcześniaków, czytaj, włącz "analizator" i coś wymyślisz.
        • mama-cudownego-misia Aaalicjo 30.03.12, 08:12
          > Gosiaczek po retinopatii?
          Nie. Siatkówka jej się sama ładnie unaczyniła i wypisali nas z poradni jak miała jakieś niecałe 3 miesiące metrykalne. Wzrok ma dobry raczej, nie zezuje...

> Kurde, sama nie wiem, wiessz ty jesteś specjalistka od wcześniaków, czytaj, wł
          > ącz "analizator" i coś wymyślisz.
          No właśnie wymyśliłam, że spytam Was, bo może to powszechne tongue_out. Wiesz, męczyłam już 2x pediatrę o to, ale uważa, że to raczej stresy przedszkolne + napięcie mięśniowe (Gosia jest bardzo sztywna, ale podobno w górnej granicy normy, a do tego ma tendencję do rotowania miednicy i wtedy krzywi kręgosłup, ale to jest pod kontrolą i ostatnio ok). No nic, chyba muszę zacisnąć zęby i połazić po specjalistach, tak na wszelki wypadek.
          Chora jestem na samą myśl o neurologu, od razu odżywają wszystkie lęki sprzed czterech lat... Ale postaram się nie nakręcać - na oko mam zdrowe, wesołe, dobrze się rozwijające dziecię i na razie tego się będę trzymać.
      • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 30.03.12, 07:50
        Wystraszyłam się... Gosia kiedyś miała nieprawidłowe EEG, ale neurolog powiedział, ze sporo dzieci tak ma i że skoro nie ma żadnych drgawek, zwieszeń, etc., to się nie należy przejmować.
        Dzisiaj ją spróbuję umówić do neurologa.
    • mamusianatusi Re: Bóle głowy 29.03.12, 23:28
      Mi od razu przyszło na myśl jedno...(Nigdy bym sie tego nie spodziewała) Mojej koleżanki córkę 7 letnią tak głowa "wiecznie" bolała.Chodziła z małą od lekarza do lekarza-neurologa też zaliczyły.W końcu wybrała się do pediatry-alergologa,który od razu skierował na badanie eeg.Okazało się ze dziewczynka ma padaczkę (ataków nie miewała,a ból głowy był tego objawem).Odkąd zaczęła dostawac leki przeciwpadaczkowe bóle ustąpiły.
      • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 30.03.12, 07:57
        Masakra sad
        Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Gosia nie da się zbadać. Do głupiego pobierania krwi ją 4 osoby trzymały, z czego jeden wielki facet, i się nie udało. W szpitalu tak się wyrywała, ze pediatra nie dała rady jej nawet osłuchać. Na widok kitla wpada w taki szał, że nic do niej nie dociera, więc o przekupstwie tez nie ma mowy. Nie mam pojęcia, jak zrobimy jakieś badania typu EEG czy okulistyczne...
        • mamusianatusi Re: Bóle głowy 30.03.12, 08:38
          my eeg we śnie robiliśmy i u Natalii i u Krzysia.
          Nie ma co sie dziwić ,że Małgosia ma alergię na kitel-swoje przeszła,więc z jednym jej się to kojarzy...Krzys na widok lekarza ,czy pielęgniarki reagował podobnie,na szczęście dawno juz wszystko poszło w niepamięć.Nocami zrywał się w potwornym krzyku do 5-go roku życia i nie szło go uspokoić
          • ela696 Re: Bóle głowy 30.03.12, 09:16
            U mojego synka bóle głowy prawdopodobnie wywoływał lek Singulair 5 . Przekonana na 100 % nie jestem ale bóle zawsze przychodziły po godzinie od zażycia leku i ustąpiły po jego całkowitym odstawieniu.
            Może twoja córcia bierze jakiś nowy lek?
            • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 30.03.12, 10:10
              Właściwie to nie. Od dłuższego czasu dostaje eye q, ale to właściwie tylko omega3 i omega6.
          • mama-cudownego-misia mamusiunatusi 30.03.12, 10:12
            A jak wyglądało to usypianie? I w jakim wieku robiliście?
            No bo to jest kolejny problem - zmuś 4-latkę, która się czuje zagrożona, do zaśnięcia w obcym gabinecie lekarskim uncertain
            • mamusianatusi Re: mamusiunatusi 30.03.12, 11:45
              mama-cudownego-misia napisała:

> A jak wyglądało to usypianie? I w jakim wieku robiliście?
              > No bo to jest kolejny problem - zmuś 4-latkę, która się czuje zagrożona, do zaś
              > nięcia w obcym gabinecie lekarskim uncertain

no moje dzieci były właśnie małe.Krzyś miał rok ,a Natalia jakieś 9mies.Lulalismy z mężem na zmianę w pustym ,ciemnym pomieszczeniu-sami tam bylismy,a pani przyszła dopiero gdy dzieci usnęły.U Was istnieje takie ryzyko,że nawet jeśli udałoby Ci sie ją uśpić,to podczas zakładania sprzętu może sie obudzić...
              U nas eeg wyszło w normie i u Krzysia i u Nati,a mieli ataki wcześniej....
              • anjazzielonego Re: mamusiunatusi 31.03.12, 19:53
                Beata,
                wierzę, że to absolutnie nic poważnego, ale na wszelki wypadek okulista i neurolog.
                I pisz tu szybko, że wyniki są ok, co?
                I nie denerwuj się, o ile się da.
                • mama-cudownego-misia Aniu 01.04.12, 10:15
                  Już spokojniej podchodzę, chociaż sama wiesz, jak to jest - neurolog to zawsze były złe nowiny, a jak nie złe, to przynajmniej komentarz do USG "no tak, ten mózg nie wygląda źle, ale małych uszkodzeń nie widać i to jest problem." Więc pietra mam niejako odruchowo smile

Jutro będę dzwonić znowu, może będzie szybciej wizyta.
    • nati1011 Re: Bóle głowy 31.03.12, 22:14
      bóle głowy nie musza od razu oznaczać ciężkiej choroby - ale z własnego doswiadczenia wiem, ze lakarze pobieżnie je diagnozują. Z naszego podwórka:

- mój mały ma bóle głowy przy katarze (zatokowiec). Katar atakuje mu zatoki sitowe, czyli nawet specjalnie nie widac, ze ma katar, a pojawia się ból głowy - jesteśmy po wszelkich badaniach i diagnoza raczej w 100% pewna. A zaczeło się jak miał ok 3,5 roku. Teraz już zadziej łąpie katary, więc i problem mniejszy.

- ja od dzieciństwa miałam potworne bóle głowy. Po latach się okazało, ze winne były lambie umiejscowione w trzustce - dawały objawy zatrucia - ból był powalający, przy wszystkich wynikach całkowicie w normie. Niestety ja wyleczyłam to badziewie dopiero po dwudziestu paru latach cierpień.

- pewnie wiele z was wie, ze bóle są też zwiazane z wahaniem hormonów. Ja bym tego owłosienia tak do końca nie lekceważyła (może udaj sie do ginekologa dziecięcego), bo to też moze być przyczyna.

- no i standartowo oczy i gwałtowne rośniecie też objawia się bólami głowy. Telewizja to mocno nasila,

Tak wiec spokojnie przebadaj. Mam nadzieję, że przyczyna okaże się banalna.
      • mama-cudownego-misia Re: Bóle głowy 01.04.12, 10:21
        Endokrynolog widział i właściwie nic go nie zaniepokoiło, kazał tylko hormony tarczycy zrobić, bo to wcześniak. A hormony tarczycy wyszły ślicznie. I to nie jest owłosienie damskie, bo wtedy bym na pewno drążyła w temacie, tylko na rękach, nogach, może plecach więcej meszku, niż było.

Tez się pocieszam, ze może to jednak przejściowe, może nawet ma jakieś niedobory związane z tym szybkim wzrostem. Ale przebadać chyba trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka