Dodaj do ulubionych

Pomozcie! Co na podwyzszona temp. po szczepieniu?

25.04.12, 20:29
Moja corka byla dzis okolo 11 po raz pierwszy szczepiona. Od okolo 1-2 h ma podwyzszona temperature (38 stopni), jest humorzasta, ale pije mleczko bez problemow. Lekarz nam mowil, ze moze sie to zdarzyc i taka temperatura nie jest powodem by jechac do szpitala, chyba ze dziecko nie je albo temperatura utrzyma sie ponad 2 dni. Nie wiecie czy takiemu dziecku mozna ta temperature jakos zbijac, np. zimne oklady? Czy nic nire robic? Nie zapytalam sie lekarza a teraz go nie zlapie. W kazdym badz razie czeka mnie niespokojna noc, bo jednak sie tym stresuje.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Pomozcie! Co na podwyzszona temp. po szczepie 25.04.12, 20:42
      Noo.... To samo, co na gorączkę. Paracetamol, nurofen - oczywiście w dawce dostosowanej do wagi i z odpowiednimi przerwami między dawkami...
      Ja na noc dawałam, bo się bałam, że temperatura bardzo podskoczy, a ja będę spała i przeoczę. W dzień dawałam tylko, jak mała była wyraźnie rozbita, a temp. powyżej 38. Dobrze się też w jakiś viburcol zaopatrzyć - działa słabo, bo słabo, ale zawsze ten rumianek trochę uspokaja.
      • zbiszkopcik Re: Pomozcie! Co na podwyzszona temp. po szczepie 25.04.12, 21:05
        No dokladnie jak mcm napisala- paracetamol w dawce dostosowanej do wagi dziecka- 10mg na 1kg, no i najlepiej czopki.
        • myszon999 Re: Pomozcie! Co na podwyzszona temp. po szczepie 25.04.12, 21:18
          po której szczepionce może wystąpić gorączka? My na razie jesteśmy po BCG i nic się nie wydarzyło. Jutro 6w1 i pneumo. Kurde, boję się
          • beatka126 Re: Pomozcie! Co na podwyzszona temp. po szczepie 25.04.12, 21:25
            z tego co się orientuje po każdym szczepieniu dziecko może gorączkować. My akurat przeszliśmy trzydniówkę i oprócz paracetamolu naklejałam małemu na kark i czoło żelowe paski chłodzące "IBUM" - zasugerowałam się reklamą - wiadomo nie jest to środek zbijający gorączkę, ale Wiktorka wyraźnie uspokajało, więc z czystym sumieniem mogę polecić, bo naprawdę chłodzą - wypróbowałam też na sobiesmile Oprócz tych IBUM dostępne są też na rynku jakieś podobnie działające o nazwie Thermostop, ale tych nie znalazłam w żadnej aptece. Więc u nas się sprawdził Paracetamol + paski + chłodna kąpiel wieczorem.
            • est-ii Re: Pomozcie! Co na podwyzszona temp. po szczepie 25.04.12, 21:56
              Temperaturę zbijać należy gdy przekroczy 38.5 st.
              Bardzo pomagają okłady z octu i ciepłej wody.Do miseczki wlać wodę ciepłą i trochę octu i przykładać namoczoną gazę do czoła.Zdjąć skarpetki i lekko ubrać dziecko aby nie przegrzewać.
              Nam zawsze lekarka mówiła że taki objaw po szczepieniu jest normalny,niestety druga,trzecia dawka szczepionki jest zawsze gorzej tolerowana niż np.pierwsza.Dwa dni mogą być trudne,mój zawsze marudzi i jest rozbity.Też mam stracha zawsze a za tydz mamy drugą dawkę ospy br.
              • mama-cudownego-misia Estii 26.04.12, 11:18
                > Temperaturę zbijać należy gdy przekroczy 38.5 st.
                Wiesz, ale to się głównie tyczy infekcji, bo przy szczepionce, szczególnie takiej acelularnej, jaki jest sens ustalania sobie granicy na 38,5? Trzeba patrzeć, czy dziecko rozbite, czy mu ta gorączka przeszkadza, i zbić w zależności od tego... Oczywiście nie ma co zbijać 37,5, za to koniecznie trzeba taką powyżej 38,5, ale tu bym się tak ściśle tych 38,5 nie trzymała.
          • mama-cudownego-misia myszon 26.04.12, 11:21
            po każdej może smile.
            Weź każ rozbić te 2 szczepienia na 2 daty z 6-8 tygodniami przerwy. Pneumo dzieciaki tu na forum dość ciężko przechodziły.
    • szalona-matematyczka O 1 w nocy skonczyla sie wysoka temperatura 26.04.12, 10:55
      Jak to sie wczoraj zaczelo okolo 20 to dwa razy ja wrzucilam do wody (37 stopni) i przykladalam chlodny kompres do czola. O 1 w nocy skonczyla sie ta wysoka temperatura, wiec to bylo tylko pare godzin strachu. O 1 w nocy miala 37,6 stopni a dzis 36,8. Je bardzo dobrze i ogolnie sprawia "normalne" wrazenie.
      • mama-cudownego-misia Re: O 1 w nocy skonczyla sie wysoka temperatura 26.04.12, 11:18
        No, i z górki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka