Dodaj do ulubionych

przyszla jesien i od razu zapalenie pluc

05.11.12, 18:21
Gleboko wierzylam ze jesien minie bez chorob, ze maly juz wyczerpal limit na ten rok. oczywiscie baardzo sie mylilam.
maly od pewnego czasu kaszlal. lekarz w poz mowil ze to krztuszenie soe slina. ok. zaakceptowalam. 2 tyg temu zaczal kaszlec mocniej. mialam wezwac pediatre do domu ale akurat mielismy miec kontrole na atologii noworodka to wierzylam ze jak cos to znajda cos. wspomnialam o kaszlu, pani osluchala i spojrzala w gardlo. czysto. powiedziala ze kaszel jest od suchego powietrza albo z racji nadchodzaxych zebow. bardzo sie tym uspokoilam bo ja w sumie tez od tego powoetrza kaszlalam. reczniki i nawilzacz niewielw pomogly. Nie mial kompetnie podwyzszonej temleratury, nie mial kataru, nie arudzil. tylko ten kaszel. w weekend kaszlal juz nieco inaczej - mieszanka kaszlu suchego z mokrym. w koncu dzis zawolalam prywatna pediatre a ona od razu powiedziala ze zapalenie pluc. nosz kurde szlag mnie trafil. maly pewnie juz od kilku dni chorowal a ja myslalam ze to od powietrza... nie moge sobie tego wybaczyc.
no i mamy przepisany zinnat. do tego inhalacje z soli fizjologicznej i dicoflor.
popedzilam do apteki kupilam ponoc dobry nebulizator - phillips PRO i zaczynam kuracje.
sama w dziecinstwie przechodzilam kilka razy zapalwnie pluc i zawsze to bagatelizowalam a moja mama panikowala. teraz moja kolej na panike, rzecz w tym ze kompletnie nie wiem jakie moga byc konsekwencje zapalenia pluc... jakie?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 05.11.12, 18:31
      Nie pytaj. Co się masz stresować wszelkimi możliwymi powikłaniami? Tylko Ci się zmartwienie zmarnuje.
      Jak pediatra nie kazała do szpitala, to znaczy, ze nie jest źle. Niech antybiotyk robi swoje, a Ty po prostu obserwuj dziecko i jakby sie pogarszało, to jedź do szpitala albo wołaj pediatrę.
    • olcia82poz Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 05.11.12, 18:47
      U nas z racji wcześniaczych przypadłości, zapalenie płuc 2x w roku, z tym,że u nas zawsze kończy się szpitalem, mała jest dzieckiem leżącym jak na razie, (nie siedzi jeszcze sama) więc szybko się u nas toczy cała akcja. Ostatnio 2 antybole nie pomogły, dopiero szpital ją na nogi postawił uncertain. Mam nadzieję,że im będzie starsza i sprawniejsza, tym będzie lepiej smile
      • misiekjasiek Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 05.11.12, 19:23
        A nie zapalenie oskrzeli? Osłuchała i stwierdziła zapalenie płuc, tak po prostu? Do kontroli kazała przyjść za ile dni?
        Nie chcę tutaj udawać alfy i omegi, ale "u nas na wsi" maluchy z podejrzeniem zapalenia płuc kieruje się do szpitala. Diagnozę potwierdza rtg klatki piersiowej i wyniki krwi.
        Dzieci z zapaleniem oskrzeli, niewielką obturacją leczone są w domu, ale to też nie zawsze.
        Dziwi mnie więc, że lekarz rozpoznaje u Twojego dziecka zapalenie płuc i ordynuje domowe leczenie, mając wiedzę o obciążeniu Michasia.
        To wasza pierwsza choroba, wiem co przechodzisz, znam dobrze uczucie paniki i strachu. Nie pytaj o konsekwencje chorób, przecież nie możesz z góry zakładać, że będą powikłania. To da się leczyć.
        Osobiście ja to ja - po naszych przejściach - NIGDY nie leczyłabym w domu dziecka chorującego na zapalenie płuc. Zapalenie oskrzeli z niewielką obturacją, ok. Bo, za przeproszeniem, sraczki i rzygaczki lekarze w szpitalach leczą a zapalenie płuc w domu? Hm. Przecież wszystko może się zdarzyć przy takiej diagnozie, b. wysoka gorączka, duszność. Inhalacje z samej soli fizjologicznej pomagają głównie na katar, nawilżają błonę śluzową nosa. To wszystko.

Nie ma czegoś takiego jak roczny limit wyczerpania chorób, nie licz na to. Choroby naszych dzieci (dla mnie najgorsze - oddechowe) to największe g... ale co zrobić?
        -----
        Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
        • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 05.11.12, 21:44
          Kurcze to mnie teraz przybilas... osluchala i powiedziala ze slyszy niewielkie zmiany z prawej strony. zalecila zinnat 2x2,5ml przez 7 dni. mam zadzwonic za 2 dni i dac znac co i jak. ona pracuje na oddziale mediatri w matce polce i raczej jestem pewna ze "nie skapi" skierowan o szpitala bo raz juz sama nas tam wyslala. maly nie ma temp kataru ani nic. kaszle tylko srednio razna 2 godziny. w nocy zakaszle z trzy razy...
          teraz to juz nie wiem co robic...
          • mamaolisia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 05.11.12, 21:53
            Oliwierek miał już 3 razy zapalenie płuc oczywiście potwierdzone badaniami i rtg ale zawsze leczyliśmy się w domku, u nas pomagała jedynie domięśniowa Biodacyna,wiec nie zawsze musi się to kończyć szpitalem...mam bardzo zaufaną pediatrę której bardzo ufam i która mnie jeszcze nigdy nie zawiodła...odemnie odbierze telefon albo odpowie na sms nawet poźnym wieczorem albo wczesnym rankiem
            • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 05.11.12, 22:18
              Moze powinnam kogos zmusic do zrobienia rtg? Ale kogo? jechac na IP?
              • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 05:56
                A jak się maluszek czuje? Widać poprawę?
                Misiekjasiek dmucha na zimne i wcale jej się nie dziwię po jej doświadczeniach. Ale u nas też Gosię pediatra w domu leczył, jak "coś" w płucach wysłuchał. Oczywiście wiedziałam, ze w razie czego w 15 minut jesteśmy na IP, ale też że jak już do szpitala pójdzie, to pewnie coś tam dodatkowo złapie.
                Więc może po prostu bądź w kontakcie z pediatrą i obserwuj dziecko. Jak ona taka doświadczona, to wie, co robi, a maluch potrzebuje leczenia, ciepła i spokoju, nie ciągania po przeciągach i wichurach.
                • misiekjasiek Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 11:04
                  Prawda, dmucham na zimne. Wiem niestety, czego mogę się po moich chłopakach spodziewać. Do najbliższego szpitala mamy 20 km, więc to też zmienia postać rzeczy.
                  Beata, ja w sumie po naszych doświadczeniach powinnam radzić ludziom, żeby od szpitali trzymali się z daleka wink
                  -----
              • misiekjasiek little.d 06.11.12, 11:07
                Jeśli mały tylko kaszle, nie ma gorączki, nie jest osłabiony, płaczliwy, ma apetyt - stosuj się do zaleceń lekarza i czekaj, aż kaszel ustąpi.
                Obserwuj, obserwuj i jeszcze raz obserwuj.
                -----
              • mamusianatusi Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 12:39
                little.d napisał(a):

> Moze powinnam kogos zmusic do zrobienia rtg? Ale kogo? jechac na IP?

Ja bym się nie stresowała niepotrzebnie.Jesli jest to tylko kaszel i nie pogarsza się stan ogólny dziecka ,to spokojnie-czekaj aż leki zaczną działać,a jeśli stan dziecka będzie się pogarszał to wtedy pojedź na izbę przyjęć...Rtg niczego nie zmieni-jedynie potwierdzi chorobę.Gdyby pediatra nie był pewny to dałby Ci skierowanie na rtg klatki piersiowej które wykonałabys gdzies w przychodni czy w szpitalu.Dostaje antybiotyk,więc spokojnie wink
                Mój synek 11 razy miał zapalenie płuc-za każdym razem bezobjawowe,zawsze potwierdzine RTG klatki piersiowej-zazwyczaj leczone w szpitalu ,ale nie zawsze (kiedyś pediatra na oddziale mi powiedział nawet że spanikowałam,ale skoro już jestem to porobia badania i dopiero wtedy wyszło szydło z worka...),córeczka chorowała na zapalenie płuc 7 razy również bezobjawowe.Dodam ,że moje dzieci miały zapalenia płuc zachłystowe...Nie chce zapeszać,ale zdaje się ,że powyrastały z chorób...,czego i Wam życzę wink
                • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 13:28
                  Stan bez zmian. nie ma kataru ani temp. zjad normlnie tylko co jakis czas zakaszle. wszedzie sukam przyczyn choroby. moz to zachlystowe? dopiero uczy sie jesc lyzeczka i czasami kaszlal rzy jedzeniu zeby cos wypluc ale nigdy nie bylo tak zby sie jakos dlawil i dusil. Kilka dni uzywalam nawilzacza. to po nim tak sie stalo moze to jaks grzyb w plucach? Ja tez teraz jestem hora kaszle strasznie a osluchowo nic nie ma. jutro mm swoj wynik rtg. lekarz mnie astraszyl z to moze grzyb bo na jezyku zrobil i sie nalot.
                  Dzwonilam tez do ciotki i zapytalam czy nie powinien byc lecony w szpitalu albo chociaz miec rtg to powiedziala ze jesli osluchowo wyszlo zapalenie to rtg juz jest zbedne a do szpitala mam jechac gdyby leczenie nie dalo efektow.
                  wkurzam sie bo poza kaszlem on wyglada na zdrowego....
                  z drugiej strony mysle o tym grzybie. on on dawn juz kaszlal ale wszyscy mowili ze to zachlyatywqnie sie slina i zeby wiec ok - podpierama sie ich wersja tym bardziej z osluchowo bylo ok. ja od bardzo dawna kaszle i tez bezosluchowo wiec moze mam grzyba jednak i go zarazilam jakos? nigdy nie oblizywalm nic przed nim ani nie calowalam w usta.
                  • ewelajnawrocek Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 13:33
                    a Ty jestes pewna tej diagnozy o zap. płuc? Mojemu tez kiedys wmawiali a inni pediatrzy nie potwierdzili, ja zawsze takie diagnozy potwierdzam u innego lekarza. Oczywiscie jest mozliwe zap płuc bez gorączki, ale moja pediatra by w to nie uwierzyła. Badałas crp?
                    • misiekjasiek Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 13:59
                      Też się nad tym zastanawiam, może little.d źle usłyszałaś? Może to chodzi o zapalenie oskrzeli? Płuca a oskrzela to nie to samo wink
                      Nie wkurzaj się, że nie ma nic poza kaszlem, tylko się ciesz. Nie chciałabyś chyba, żeby Michaś miał wysoką gorączkę i np. duszności?
                      Nie rozumiem, o co chodzi z tym grzybem i Twoim rtg. Trochę literek pozżerało w Twojej wypowiedzi i nie łapię sensu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zrób małemu morfologię i crp.
                      Next time proś od prywatnego lekarza podczas wizyty domowej pisemnej informacji, co dolega dziecku i jakie ma zalecenia. Jak idziesz do rodzinnego to ślad zawsze zostaje w kartotece a po wizycie domowej nie masz nic. Zawsze może się przydać na wypadek wizyty na IP.
                      ZAWSZE trzeba liczyć się z tym, że jak się samemu chodzi z choróbskiem, to można zarazić własne dziecko. Ale tak naprawdę przyczyna zachorowania może leżeć zupełnie gdzie indziej, szczególnie wtedy, gdy np. jeździcie z małym na zakupy, mały ma kontakt z innymi dziećmi i chorymi dorosłymi. Dziecko może też zachorować "z powietrza", po prostu tak jest, nie skupiaj się na zastanawianiu co jak i gdzie, tylko skup się na leczeniu małego. Wyjdzie z tego, przeżyjecie pierwszą chorobę i parę dodatkowych siwych włosów - aż do następnego razu.
                      -----
                      • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 14:37
                        Osluchiwala go 3 razy i powiedziala ze nie ma watpliwosci ze sa zmiany w prawym plucu. zapytalam czy to zapalenie pluc a ona potwierdzila. jutro przyjdzie lekarz z rejonu osluchac zobacze co powie. Pogadam jutro z pediatra moze przyjdzie pielegniarka pobrac crp bo nie chc isc z nim do przychodni.
                  • mamusianatusi Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 14:37
                    little.d napisał(a):

> Stan bez zmian. nie ma kataru ani temp. zjad normlnie tylko co jakis czas zakas
                    > zle. wszedzie sukam przyczyn choroby. moz to zachlystowe? dopiero uczy sie jesc
                    > lyzeczka i czasami kaszlal rzy jedzeniu zeby cos wypluc ale nigdy nie bylo ta
                    > k zby sie jakos dlawil i dusil. Kilka dni uzywalam nawilzacza. to po nim tak si
                    > e stalo moze to jaks grzyb w plucach? Ja tez teraz jestem hora kaszle strasznie
                    > a osluchowo nic nie ma. jutro mm swoj wynik rtg. lekarz mnie astraszyl z to mo
                    > ze grzyb bo na jezyku zrobil i sie nalot.
                    > Dzwonilam tez do ciotki i zapytalam czy nie powinien byc lecony w szpitalu albo
                    > chociaz miec rtg to powiedziala ze jesli osluchowo wyszlo zapalenie to rtg juz
                    > jest zbedne a do szpitala mam jechac gdyby leczenie nie dalo efektow.
                    > wkurzam sie bo poza kaszlem on wyglada na zdrowego....
                    > z drugiej strony mysle o tym grzybie. on on dawn juz kaszlal ale wszyscy mowili
                    > ze to zachlyatywqnie sie slina i zeby wiec ok - podpierama sie ich wersja tym
                    > bardziej z osluchowo bylo ok. ja od bardzo dawna kaszle i tez bezosluchowo wiec
                    > moze mam grzyba jednak i go zarazilam jakos? nigdy nie oblizywalm nic przed n
                    > im ani nie calowalam w usta.
                    >

Byc moze to zapalenie oskrzeli,a nie płuc,ale nawet jeśli -dostaje antybiotyk,jest leczony,więc bez paniki.Żeby było widac czy antybiotyk działa trzeba obserwować dziecko.Jednemu polepsza sie juz na drugi dzień od podania pierwszej dawki,u innego trzeba poczekać ze 3 dni na poprawę.Nic złego sie nie dzieje.Siedźcie w domu spokojnie i tylko się ciesz że ma tylko kaszelek...Jasną sprawą jest ,ze gdyby dziecko miało temperaturę było apatyczne,lejące,nie miałoby apetytu to lekarz prędzej wysłałby Was do szpitala,a skoro nie ma takiej potrzeby to nie wysyła.Po co do szpitala jechać i łapać inne świństwo...Grzyb w płucach od nawilżacza?-nieeee..........
    • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 17:48
      Dziewczyny! mialam obserwowac kupki czy nie sa rzadkie. Rano bylo ok a teraz byla rzadka. Poki co nie dzwonie do lekarza bo czekam czy to biegunka czy po prostu byla rzadka.
      Pediatra kazala obserwowac ale nie powiedziala co mam robic indifferentco ta kupka moze oznaczac? to reakacja na zinnat? dostaje tez 5 kropki dicofloru
      • misiekjasiek Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 18:01
        Dicoflor albo inny probiotyk podaje się osłonowo przy antybiotyku i jest to standard.
        Na razie 1 kupa, więc spokojnie. Przy antybiotykach mogą być różne kupy, ze śluzem, ciągnące się, rzadsze, b. śmierdzące, szybko odparzające tyłek itd. Być może jest to też kupa normalna (dzieciom zdarza się robić różne kupy w ciągu dnia), na którą nie zwróciłabyś uwagi, gdyby nie informacja od pediatry.
        A jak mały? Ten kaszel suchy, to jest taki jakby "odbijający", z echem? A jak przechodzi w mokry to rzęzi mu w klatce piersiowej, jakby miał zalegania czy odkasłuje na mokro i to wszystko?
        -----
        • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 18:10
          Z ta kupa to chyba ja zle zrobilam. od kiedy noe ma nawilzacza dawalam mu wode do picia ale nc nie chcial. rumianek tez byl duj. w komcu kupilam mu herbatke bobovity jablko rumianek i tak mu posmakowal ze wypil 100 ml dzis. moze o od rumianku choc w tych herbatkach fo sa sladowe ilosci...
          kaszle gak dziwnie. czasami ma suchy kaszel. czasami jakby cos odkaszlnal. ale to takie dziwne jest bo jakby cos z ardla odkaszliwal jakby sline a noe z pluc. czasami tez rzezi ale ja pamietam ze on czesto rzezil jakby mial sline nieprzeknieta. a czasam rzeczywiscie odkaszluje cos z pluc. tesciow przykladala mu ucho do plecow. twierdzi ze cos slyszy tongue_out ale do sc wysoko jakby w oakrzelach. . zachowanie adal w normie temp 36,7. zjada calkiem normalnie. nie marudzi. spi ladne. usmiech od ucha do ucha. nawet te inhalacje znosi bez problemu.
          • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 18:19
            Poprawka to byla melisa z jablkiem takze moja sugestia odpada.
            • mamusianatusi Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 06.11.12, 20:22
              Myślę ,ze ta kupa to prawdopodobnie od antybiotyku taka była.U nas ostatnio po bactrimie mała takiej biegunki dostała że aż się cała poodparzała-tak się często zdarza...
            • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 06:51
              Kupka niestety może być luźna i od antybiotyku, i od choroby.
              A jak maluch dzisiaj? Lepiej?
              Strasznie się zamartwiasz wszystkim. Wiem, ze wcale nie jest łatwo tego nie robić, nie tworzyć w głowie listy wszelkich możliwych komplikacji, ale tak naprawdę wszystko jest pod kontrolą - jesteś blisko szpitala, w kontakcie telefonicznym z pediatrą, dziecko dostaje leki... I tego się trzymaj.
              • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 09:46
                Maly kurcze nie wiem jak... niby kompletnie bez zmian. kaszle caly czas rzadko i tak samo. w nocy spi z nim maz bo ja tez mam zapalenie pluc i twierdzi ze nie zakaszlal CHYBA. choc ja tez nic nie uslyszalam a nie spalam cala noc z kaszlu. dzis przychodzi learz z poz zobaczymy co on wyslucha. czasami slysze takie furkanie jakby mu cos zalegalo ale to mi wyglada na furczenie w samym nosku bo slysze to jak je i oddycha przez nos. dzis rano tylko rar lekko kaszlnal i cos sobie odkaszlnal. z temp szlag mnoe trafia bo mam niby elektroniczny uszny i i ja mam 36,6 maz tez a on na ciagle nizsza i co chwile inna. dzis ma 35,3 do 35,7. Sta
                • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 11:29
                  Mi to wygląda na idące w dobrym kierunku. Kaszel to się jeszcze nawet po wyleczeniu może utrzymywać, a nosek trzeba płukać sterimarem Cu najlepiej i fridą gluty wyciagać.
                  Daj znać, co pediatra powiedział.

Swoją drogą, zanim trafiłam na dobry termometr, wydałam dobrze ponad 1000 zł. Przetestowałam philipsa na czoło dotykowy (beznadzieja), "pistolet" philipsa identyczny, jak w szpitalu mają (lepszy, ale też rozbieżność ponad pół stopnia), ze dwa douszne, taki standardowy elektroniczny... Tylko w odbycie nie mogłam się przemóc, żeby mierzyć, bo i kiedyś znajomy lekarz mi opowiedział, jak dziecku pękł rtęciowy w odbycie i jak mu te kawałki szkła wyciągali, brrr uncertain
                  Dopóki dzieć mały, najlepiej się sprawdza jakiś firmowy elektroniczny pod pachę - przytrzymasz i już. Z reszty mojej kolekcji termometrów najbardziej zbliżone wyniki daje douszny, ale dopiero w drugim pomiarze (musi się zagrzać w uchu?), przy czym niektóre same odliczają te pół stopnia, a w niektórych trzeba odjąć - pisze w instrukcji. Douszne mam philipsa i brauna, braun trochę dokładniejszy.
      • toslawa Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 08:34
        Na antybiotyku to norma, ze kupy biegunkowe mimo dawania probiotyków. Ja jak mały dostawał summamed dawałam dodatkowo oprócz dicofloru lacidoenter. U nas jedynie trzeba uwżąć na amoksiklav bo ani starszak ani ja tego nie tolerujemy wiec możliwe że młodemu też nie bedzie służyć. Trzymaj się, będzie dobrze, ważne że nie szpittal smile
    • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 14:30
      Kuz po wizycie pediatry. pani doktor jest na zastepstwie mojej stalej lekarki wiec czytajac ze to wczesniak mocno sie przejela i jak tylko weszla to od razu skierowanie do szpitala chciala dac. jednakze obejrzala i osluchala malego po czym stwierdzila ze klatka mu se rsza jakby mial dusznosci ale on raczej zawsze tak rusza klatkka. w plucach slyszy niewilkie zmiany i bardziej by to nazwala zapaleniem oskrzeli. oczywiscie byla bardzo zdziwiona ze lekarz tylko osluchujac stwierdzil zapalenoe pluc i dala skierowanie na rtg i badanie crp z morfo.
      takze jutro idziemy. antybola kontynuujmy dalej i inhalacje rowniez.
    • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 22:23
      Zrezygnowalam z rtg i morfo poki co. dzwonilam do tej prywatnej pediatry i powiedziala to co moja ciotka. rtg niepotrzebne bo juz wiemy ze cos jewt. czy to oskrzela czy pluca i tak ten sam antybiotyk i dalej trzeba go dawac. morfo tez zbedne bo wiemy ze bedzie leukocytoza wiec lepiej zrobic jak juz bedziemy sadzic ze wyzdrowial to dla potwierdzenia.
      nadal tylko neka mnie mysl czy jesli to zachlystowe to czy sam antybol pomoze.
      poki co dzis kaszlnal 2 razy. dzielnie znosi inhalacje.
      • mamusianatusi Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 07.11.12, 22:38
        little.d napisał(a):

> Zrezygnowalam z rtg i morfo poki co. dzwonilam do tej prywatnej pediatry i powi
        > edziala to co moja ciotka. rtg niepotrzebne bo juz wiemy ze cos jewt. czy to os
        > krzela czy pluca i tak ten sam antybiotyk i dalej trzeba go dawac. morfo tez zb
        > edne bo wiemy ze bedzie leukocytoza wiec lepiej zrobic jak juz bedziemy sadzic
        > ze wyzdrowial to dla potwierdzenia.
        > nadal tylko neka mnie mysl czy jesli to zachlystowe to czy sam antybol pomoze.
        > poki co dzis kaszlnal 2 razy. dzielnie znosi inhalacje.
        • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 08.11.12, 00:11
          Maly krztusi sie czasami przy piciiu wody lub mleka ale nigdy tak zeby sie dlawil czy nie mogl zlapac oddechu. wyglada jakby zawsze ladnie odkaszlnal. ulewa nadal ale glownie jak jest w pionie po odbiciu. czasami tez jak dostaje pierwsza lyzeczke obiadku i nie kuma ze to se je to robi tak jakby mial odruch wymiotny.
          do niedawna chlustal slina i nia tez czesto sie krztusil bo tego juz nie mialam jak kontrolowqc. chlustal na lezaco.
          z tym zachlystowym to jestem przwwraliwiona bo slyszalam o przypadku w rodzinie jak komus cos wpadlo d tchawicy i potem glebiej zgnilo. niestety facet zmarl, a ja od tej pory zawsze to mam przed czami wyobrazni jak sama sie zakrztusze
          • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 08.11.12, 06:01
            Eee... Jakby komuś coś wpadło do tchawicy, to by kaszlał, aż by wykaszlał albo dostał zapalenia oskrzeli i do lekarza trafił wink

Wracając do tematu - nie wymyślaj dziecku chorób. Każdy maluch się czasem zakrztusi, miewa odruch wymiotny, itd. Piszesz, ze Ty też masz zapalenie płuc - pewnie po prostu rozsiewasz i od ciebie złapał, zdarza się. Kup w aptece rękawiczki i maseczki i miej na przyszłość na wypadek grypy, przeziębienia i tym podobnych - mi się bardzo przydawały.
            A 2 kaszlnięcia w ciągu dnia to bardzo dobrze. Ile razy zdrowy człowiek w ciągu dnia odkaszlnie?
      • misiekjasiek Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 08.11.12, 10:51
        Jak uważasz. Jeśli nęka Cię, czy to zachłystowe zapalenie płuc (uwierz mi, że przebiega zupełnie inaczej niż zaledwie 2 kaszlnięcia dziennie) zrób rtg i obraz pokaże, czy są zlewy. W inny sposób tego nie "zgadniesz".

Trochę mnie to dziwi, bierzesz 2 niezależne lekarki, jedna i druga mówią co innego. Pamiętaj, że zapalenie oskrzeli (co sugerowała pani dr nr 2) nie zawsze jest bakteryjne i może być wirusowe (np. RSV), więc antybiotyk dawany "na pałę" jest zbędny. Dlatego robisz crp.
        -----
        • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 08.11.12, 11:13
          To crp pokaze czy to bakteria czy wirus? nie wiedzialam... dzis w nocy nie kaszlal. rano moze z ra delikatnie.
          • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 08.11.12, 15:49
            CRP, morfologia mogą sugerować, jaka to infekcja. Ale skoro antybiotyk pomaga, to widac leczenie utrafione.
    • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 12.11.12, 19:09
      Pediatra dzis podczas wizyty w domu stwierdzila ze maly jest zdrowy. smile oskrzela i pluca czyste. mimo to kontynuujemu inhalacje jeszcze przez tydzien. do tego mamy zakupic nasivin choc katarku nie ma...

przy okazji wypytalam o ogolne kwestie i poznalam kolejna werse odciagania napletka. wg niej nalezy leciutko odciagac i czyscic rivanolem.
      Pediatra z poz zabronil cokolwiel ruszac.
      i bac tu madry...
      • mamusianatusi Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 13.11.12, 17:01
        little.d napisał(a):

> Pediatra dzis podczas wizyty w domu stwierdzila ze maly jest zdrowy. smile oskrze
        > la i pluca czyste. mimo to kontynuujemu inhalacje jeszcze przez tydzien. do teg
        > o mamy zakupic nasivin choc katarku nie ma...
        >
        > przy okazji wypytalam o ogolne kwestie i poznalam kolejna werse odciagania napl
        > etka. wg niej nalezy leciutko odciagac i czyscic rivanolem.
        > Pediatra z poz zabronil cokolwiel ruszac.
        > i bac tu madry...

No i super,ze wyzdrowiał! Co do tego napletka to nam w szpitalu pediatra nakazała napletek odciągać i przemywać rywanolem (bo małemu nie odchodził,było podejrzenie stulejki,ale gdy dr pociągneła to coś pekło i krewka delikatnie podeszła-rywanol był zalecony do momentu zagojenia)-tylko zaznaczyła,że napletek trzeba po przemyciu odciągnąć z powrotem na miejsce! W każdym razie teraz gdy synek mój ma już 9 lat,rywanolu nie używamy,ale sam sobie odciąga napletek i wymywa wodą...W ogóle kiedyś gdy byłam na oddziale pediatrycznym ,to wieczorem trafiło dziecko z "napuchnietym siurakiem".Dr mówił do matki,że napletek trzeba odciągać i wymywać,ponieważ zbiera się tam "serek" i może doprowadzic do zapalenia czy czegoś tam....
    • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 18.11.12, 23:49
      Juz nie wiem co sie dzieje... maly kaszle takim juz sama nie wiem jakim kaszlem. W poniedzialwk i w srode byli dwaj pediatrzy i oboje stwierdzili ze w plucach juz czysto. niestety kaszel choc mniejszy to nadal jest. juz sama nie wiem czy po zapaleniu choc w pllucach czysto to nadal moze kaszlec. kaszel niby slychac ze suchy ale kaszle krotka seria jakby na koncu cos odkaszlal sobie. myslicie zeby jeszcze czekac czy isc znow do lekarza? Pediatry czy od razu laryngologa czy pulmonologa? moje zapalenie pluc niby juz minelo ale nadal pokasluje i spie oddzielnie. czuje ze mam w domu baaardzo suche powietrze bo az mnie szczypie nos i rano gardlo ale nawilzacz chyba tylko wzmogl wczesniej chorobe. Dopiero dzis wyszlismy na spacer. nie wiem czy wolac jutro lekarza czy nie... inhalacje z soli fizjologicznej odstawilam dwa dni temu zeby zobaczyc roznice i chyba jest tyci gorzej wiec dzis na noc znow zrobilam.
      • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 19.11.12, 07:02
        > czuje ze mam w domu baaardzo suche powietrze bo az mnie szczypie no
        > s i rano gardlo ale nawilzacz chyba tylko wzmogl wczesniej chorobe.
        Eeee... Jak mógł wzmóc chorobę? Choroba się wzmogła sama z siebie, a nawilżacz dobra rzecz, może faktycznie kaszle od suchego powietrza, a może po prostu dlatego, że taka pogoda pod psem, wirusy latają...
        Wiesz, jak będziesz świrować przy każdym kaszelku, wydasz fortunę na pediatrów, a i tak to nic nie da. Jeszcze co nowego w poczekalni gabinetu specjalisty złapie. Pediatrzy byli w poniedziałek i środę, według nich jest ok, więc obserwuj tylko dziecko, czy mu się nie pogarsza, mierz temperaturę, nawilżaj powietrze i tyle.

I tak, po zapaleniu płuc może kaszleć jeszcze dość długo.
        • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 19.11.12, 09:42
          Z tym suchym poqietrzem to ja pisze na wlasnym przykladzie. jak bylam mala czest chorowalam na zapalenie pluc. mialam kilka razy ponoc przewleke zapalenie pluc bylam w sanatoriach etc. raz doszedl parakoklusz. zasugerowan kupienie nawilzacza i choc byl nowy wiec na pewno zadneg grzyba nie mial to z dnia ndzien mi sie pogarszalo. Ponoc rozmnazaly sie roztocza na ktore bylam jednak uczulona.

co do kaszlu to moze byc to ignorowala ale juz tak zrobilam 3 tyg temu i akonczylo sie zapaleniem pluc dlatego nie wiem gdzie est ta granica obserwacji. wtedy nie bylo nc innego poza kaszlem a przykladajac ucho do plecow tylk moja tesciowa umie okreslic czy cos jest czy nie...
          • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 19.11.12, 10:05
            Alergolożka Gosi mi dała świetny sposób na suche powietrze: rozpuszczasz w gorącej wodzie kilka (dużo, ja na litr daję z 8) łyżek soli, najlepiej morskiej, w tym moczysz ręczniki albo to wlewasz do ceramicznych nawilżaczy i na kaloryfer. Nie wykorzystujesz w kółko tej samej soli, tylko co pewien czas robisz nowy roztwór, bo jod i inne cenne składniki odparowują. Oczywiście zachodu z tym sporo, szczególnie z ręcznikami, ale to taka grota solna dla ubogich, poprawia odporność smile
            Sprawdziliśmy i stosujemy do dziś w sezonie grzewczym.
            A tak w ogóle jedyna sytuacja, w której nawilżanie może nasilać kaszel, to chyba taka, kiedy w domu jest grzyb i wilgoć mu sprzyja. Trzeba wietrzyć...

> co do kaszlu to moze byc to ignorowala ale juz tak zrobilam 3 tyg temu i akoncz
            > ylo sie zapaleniem pluc dlatego nie wiem gdzie est ta granica obserwacji.
            Zanim młody osiągnie sensowny wiek, kiedy go będzie można odpytać, jak się czuje, to się taka sytuacja z kaszlem powtórzy jeszcze milion razy. Generalnie zaniepokoić Cię powinna gorączka, nasilanie się kaszlu, dołączenie ropnego kataru, jakieś świsty słyszalne przy oddychaniu (Gosia miała raz zapalenie krtani, tego się nie da przegapić), to, że dziecko robi się słabsze, czyli dużo śpi i mało je (oczywiście nie przez pół dnia, trzeba mu dać trochę czasu)... No i jeśli długo nie ma poprawy (z tym, że np. nasz pediatra uważał, że po zapaleniu oskrzeli można i 3 tygodnie pokasływać - warto przy najbliższej okazji podpytać Twojego pediatry, jakie ma zdanie na ten temat)
      • mamusianatusi Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 19.11.12, 09:39
        Dziecko na suche powietrze reaguje tak jak i dorosły-w nosie zasycha i w gardle drapie,więc i kaszlnac ma prawo.Wątpię w to by nawilżacz wzmógł kaszel,ale jesli boisz się go używać,to rozwieś zwilżoną pieluchę na grzejniku,czy nawet ze dwie i po kłopocie i wietrz mieszkanie często.Nie patrz na to czy zimno czy ciepło na dworze-dziecku bluzeczke możesz ubrać by nie zmarzło.
        Ty na co dzień przebywasz z dzieckiem i sie z czasem pokapujesz kiedy jest "chory bo chory" a kiedy tylko sobie kaszlnie....Gdyby był chory to mysle że kaszel byłby raczej taki "ostry".A no i gdyby ten kaszelek się utrzymywał i Cb niepokoił ,to nie wołaj pediatry od razu na wizyte tylko zapytaj czy możesz podac jakiś syropek np. drosetux....Pzdr smile
    • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 29.11.12, 18:47
      maly caly czas kaszle i kaszle, a ja juz nie wiem co sie dzieje. nnie jest to mily dla ucha kaszelek, tylko jakby pstatnie stadium gruzlicy. w koncu zrobilam wczoraj morfologie i jest idealna, czyli chyba zadnej infekcji nie ma... no to WTF??
      • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 29.11.12, 18:59
        suche powietrze? alergia?
        • little.d Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 29.11.12, 19:15
          biore pod uwage suche powietrze, choc zobla ta grote solna dla ubogich i wszedzie wisza reczniki i stoja miski. mimo to rzeczywiscie nawet mnie szczypie gardlo po nocy. duzo wietrez i sporo spacerujemy.
          alergia tez jest dla mnie logiczna, ale jakos nikt sie nie kwapi do zaproponowania testow alergicznych, a ja juz mam opinie panikary i wymysliwacza schorzen, wiec zrobilam przerwe w diagnozowaniu synka ;]
          • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 29.11.12, 19:33
            Wiesz, ale nie wiem, czy z tą grota solna dla ubogich nie można aby przegiąć, bo to w końcu sól jest... U mnie jest po 1 nawilżaczu ceramicznym na pokój + jak czuje, ze jest sucho, to jeszcze 1 ręcznik.

> alergia tez jest dla mnie logiczna, ale jakos nikt sie nie kwapi do zaproponowa
            > nia testow alergicznych
            nooo, bo u takiego malucha podobno nie są miarodajne. Gosia ma przyszywaną ciotke alergolożke, poza tym bywało, ze chodziliśmy do innych alergologów i też zawsze mówili, ze testy do 3 r.z. można sobie darować.

Gosia z alergii wyrosła, ale u niej kaszel i sapkę powodowały alergie pokarmowe, i niestety tylko drogą obserwacji i dedukcji się udawało stwierdzić, na co - właściwie za każdym razem ograniczałam dietę do zestawu podstawowego i rozszerzałam o 2 produkty naraz. Jak się zaostrzało, to już było podejrzenie, ze to jeden z tych dwóch, wtedy je odstawiałam na 2 tygodnie, a potem wprowadzałam pojedynczo, patrząc, czy po którymś się zaostrzy.
            Przy czym wśród produktów, które ją uczulały, były 2, które uczulają bardzo rzadko i właściwie nie były podejrzane - brzoskwinie i mączka drzewa świętojańskiego, taki zagęszczacz, który jest np. w sinlacu.

Z kolei ja mam niby astmę rozpoznaną i jak dochotorek podejrzewał, ze to wziewna na roztocza, to kazał wystawiać pościel i materac na kilka godzin na mróz (szczególnie taki siarczysty), żeby wybić roztocza, a dodatkowo materac wrzucić w taki specjalny futerał dla alergików albo chociaż ceratą owinąć. Pościel miała być sztuczna - anilana i mikrofaza.
            • mama-cudownego-misia Re: przyszla jesien i od razu zapalenie pluc 29.11.12, 19:42
              Acha, u Gosi były dodatkowe objawy alergii: miała szorstka skórkę na ramionach (ale tak lekko, ze ja nie zauważyłam, na szczęście dobrego pediatrę miałam) i lekko szorstkie policzki. Tylko po sinlacu ją wysypało na buraczkowo.

nie mówię, ze Twój mały ma akurat alergię, bo może być wiele innych powodów, od refluksu po suche powietrze, ale jak taki kaszel nie przejdzie przez tydzień-dwa, to ja bym jednak chyba pomęczyła tych lekarzy. W końcu od tego oni są wink A kaszel sam w sobie, jeśli jest częsty, może podrażniać i się napędza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka