Dodaj do ulubionych

data ważności szczepionki jako leku

06.11.12, 17:41
Witajcie!
Dziś w końcu się zaszczepiliśmy... szczepienie było odciągane w czasie bo już na urodzeniowy roczek pani dr chciała zaserwować młodemu MMR+ospa = Priorix tetra, poszłam na tą wizytę bardzo niechętnie, ale skoro już za mną dzwonili z przychodni to pójdę i choćby zważę syncia... generalnie nie chciałam go jeszcze wtedy szczepić, bo skoro poprzednie szczepienia miał zgodnie z wiekiem korygowanym to czemu raptem teraz mamy wskoczyć w "prawidłowy" kalendarz - gdzie i tak tam jest dopiero MMR na 13-14 miesiąc, a on miał dopiero roczek... na szczęście okazało się że nie ma szczepionek i wizytę możnaby nazwać bilansem roczniaka. Jakiś czas temu w którymś z wątków poruszałam temat czy łączyć szczepienie odra, świnka, różyczka i do tego ospa - odpisałyście generalnie, że nie - później byłam jeszcze na wizycie kontrolnej u neurologa i oczywiście zapytałam go o opinie - stwierdził, że szczepień nie trzeba się bać, ale jeśli można coś rozłączyć to róbmy to... więc trzymając się tego będąc na wizycie u pediatry jakiś miesiąc temu powiedziałam, ze nie chcę szczepić tetrą tylko zwykłą szczepionką i że tak doradził mi neurolog - z resztą sama go nam polecała. Pani doktor stwierdziła OK... dziś szłam na szczepienie, wiedząc że mamy zaległe szczepienie na pneumokoki i ten cały MMR - wiem, że teza obalona odnośnie autyzmu, ale strach w mojej głowie pozostał.... Generalnie pani dr stwierdziła, że co szczepimy Priorixem tetra, na co ja że no nie, bo neurolog itp... później pojawił się watek czy dołożyć do 3w1 jeszcze zaległe pneumokoki... znów powołałam się na neurologa, że ten kazał rozłączać co się da... więc pani dr znów "ze mną jak z dzieckiem" jak mama chce to szczepimy osobno i pneumo za miesiąc... więc padło, że mały dziś dostał samo 3 w 1 Priorix... więc teraz siedzę i tłumacze sobie, że dobrze zrobiłam,ze młody musiał dostać ta szczepionkę, ze inne dzieci tez mają i nic się nie dzieje... wiecie jak to jest "schiza" mamy wcześniaka...
Ale do czego zmierzam, bo znów się rozpisałam... idziemy do rejestracji zapisać się na kolejne szczepienie a tam pani mi mówi, że mamy szczęście, że ktoś jutro weźmie tą naszą szczepionkę (tertę), bo oni zamawiają je pod konkretnego pacjenta, a akurat ta szczepionka ma ważność tylko do końca listopada.... i szczerze mówiąc nie wiem jak to odebrać... bo co teraz powinnyśmy sprawdzać daty ważności na szczepionkach??? Żądać, aby nam pokazano wybitą datę ważności na opakowaniu??? Kurczę tutaj do końca ważności jeszcze 3 tygodnie.... ale gdyby ważność szczepionki kończyła się jutro? Taką szczepionką możemy szczepić? Jest jeszcze dobra? W markecie za towar któremu się kończy termin przydatności płacimy 50 % mniej i kupujemy na własne ryzyko... a tutaj chodzi o zdrowie naszego dziecka....
sama nie wiem co o tym sądzić....
Obserwuj wątek
    • toslawa Re: data ważności szczepionki jako leku 06.11.12, 20:27
      Hmm też nie wiem jak to jest. Ja dziś się wśiekłam bo przez przypadek odkryłam że młody został zaszczepiony wycofaną serią prevenaru 13 i teraz jak go szczepłam drugą dawką to nikt się nawet nie zająknął że z poprzenią było coś nie tak. A najlepsze to, że właśnie po tym szczepieniu młody darł się jak opetany przez 3 h, i potem się nagle nam wszystko posypało, gorączka...zum...szpital..nagła nietolerancja pepti..i ogolne problemy brzuszkowe. I pluje sobie w brodę że wogóle skusiłam się na te pneumokoki..no bo wcześniak...no bo darmowe...pierwszego syna nie szczepiłam i tego trzeba się było trzymać.
      • est-ii Re: data ważności szczepionki jako leku 06.11.12, 20:53
        Jak sprawdzić który prevenar13 został wycofany?
        Mnie w przychodni za darmo też załatwili bo dali małemu prevenar7 starą wersję.Dopiero neonatolog w książeczce zobaczyła i mi powiedziała.Generalnie to można zawsze poprosić o opakowanie od szczepionek i sprawdzić co kupujemy.Wiem,wiem ale chyba tak trzeba robić.
        Nam na ostatnich pneumokokach nie wkleili naklejki do książeczki a tam jest data itp mam nadzieje że to jakieś niedopatrzenie było bo wpis jest itp.Muszę to wyjaśnić na wizycie.
        • little.d Re: data ważności szczepionki jako leku 09.11.12, 01:12
          To jest seria F72956 z data waznosci 4.2014.
    • anias2000 Re: data ważności szczepionki jako leku 06.11.12, 20:54
      Nie wiem jak to jest w Polsce, ale pracowałam w punkcie szczepień unicef w pewnym afykańskim kraju i tam było tak, że jesli szczepionka jest ważna do 30 listopada to do tegoż 30 listopada mogłam nią dzieci szczepić, a 1 grudnia pakowałam w woreczek i odsyłałam do dystryktu. Uczyli mnie, że jesli szczepionka jest dobrze przechowywana nadaje sie do uzycia do ostatniego dnia.
      A co do leków... mmm.... w tamtych realiach leczyliśmy nawet takimi 3 miesiące po terminie i pomagały.
    • mama-cudownego-misia Wy to macie problemy :-) 07.11.12, 06:47
      Jak szczepionka jest ważna do listopada, to producent do końca listopada gwarantuje, że ma wszelkie właściwości, które ma mieć. Zadziała dokładnie tak samo w dzień po produkcji i w ostatni dzień zdatności do użycia. I tu akurat się nie sprawdza zasada, ze świeże lepsze wink
      • beatka126 Re: Wy to macie problemy :-) 07.11.12, 09:23
        MCM a jeśli za tą szczepionkę miałabyś zapłacić 320 zł, to wolałabyś dostać taką w ostatnim dniu przydatności czy może sporo większym??? Dla mnie 320 zł to sporo pieniędzy i miałabym mieszane uczucia...
        • dziennik-niecodziennik Re: Wy to macie problemy :-) 08.11.12, 20:11
          jakie to ma znaczenie czy płatna, czy darmowa w tym momencie, skoro działajaca? rabat pewnie byś dostała przy zakupie, ale skoro nie kupowałąs, to w czym problem?
          szczepionka jest zdatna do podania do dnia oznaczonego przez producenta, a aktywna i wywierająca odpowiednie działanie - jeszcze dłużej.
        • mama-cudownego-misia Beatko 08.11.12, 20:33
          Ja też kupuje szczepionki, więc znam ten ból smile. Ale jedynym argumentem za dłuższą data ważności byłoby, gdybym sama kupowała w aptece i nie wiedziała, czy mała zostanie od razu zaszczepiona, czy np. trzeba będzie szczepienie odroczyć, bo się rozchoruje (u nas przy chorobie się przesuwało na czas trwania choróbska + 6-8 tygodni).

Jednak sama wiesz, że teraz już tak nie szczepią, jak kiedyś, że się dostawało receptę, samemu wykupywało i dostarczało do przychodni. A że przychodnia zamawia, to jej broszka, żeby pilnować dat ważności. Bo przeterminowanej dziecku nie poda przecież. W granicach daty ważności taki preparat odpowiednio przechowywany (a apteka i przychodnia to gwarantuje) będzie stabilny i naprawdę wszystko jedno, czy to jest dzień po produkcji, czy dzień przed końcem terminu ważności.

To nie jest ryba, która się może zaśmierdnąć, czy "zesychający się" brokuł i naprawdę to nie działa tak, że szczepionka pod koniec daty ważności jest drugiej świeżości smile To samo dotyczy zresztą wszystkich leków - na datę ważności patrzysz tylko, jeśli wiesz, ze możesz leku nie zużyć przez dłuższy czas, np. kupując czopki z paracetamolem, których używasz tylko w czasie infekcji - wtedy zwyczajnie opłaca się kupować leki o dłuższej dacie ważności, bo kupujesz "na zapas".

Więc spokojnie, nie panikuj i nie szukaj dziury w całym smile.
          • little.d prevenar13 09.11.12, 00:40
            O co chodzi z tym wycofaniem prevenaru? Jak moge sprawdzic czy zaszczepiono wycofanym? Mam tylko naklejke w ksiazeczce.
            c do daty waznosci - jesli napisane ze do listopada to do 30.11 mozna szczepic i w sumie rabat jest bezpodstawny. mimo to wiadomo spokojniejsi bysmy byli gdyby data byla dluzsza. oczywiscie po tym terminie szczepionke sie wyrzuca, ale ona i tak jest pelnowartosciowa. producent. musi zapewnoc ze lek jest jeszcz pol roku p dacie nieszkodliwy i pelnowartosciowy. tak jest w przypadku wszystkich lekow. takie info dostalam od kilku farmaceurow.
            • little.d Re: prevenar13 09.11.12, 00:49
              Znalazlam kefir2010.wordpress.com/2012/08/28/szczepionka-na-pneumokoki-prevenar-i-szczepionka-euvax-b-wycofane-z-obrotu/ kurde maly byl szczwpiony ta seria z ta data waznosci. po tym szczepiniu wyladowal w szpitalu z bezwladem konczyny gdzie bylo wklucie. to bylo 20 lipca. Nie moge tego tak zostawic . tylko co moge zrobic?
              • mama-cudownego-misia Re: prevenar13 09.11.12, 02:38
                Olać. Kefir to idiota, najgorszy tym propagandzisty antyszczepionkowego, który nie ma żadnych skrupułow, żeby się uciec do kłamstwa. Atakuje m.in. Fundację Wcześniak za to, że doprowadziła do przymusowych szczepień wcześniaków na pneumokoki. Szkoda tylko, że przychodnie o tym nie wiedzą i każą nam za nie płacić, nie? tongue_out

A tak na serio, nawet jeśli przypadkiem kefir raz napisał prawdę i to była ta seria, to nic się nie stało, prawda? No to już się nie stanie. Jakby wycofywali z jakiegoś naprawdę mrożącego krew w żyłach powodu, to by prasa o tym pisała w całej Europie. A zwykle powód jest błahy - gdzieś w jakiejś ampułce się wytrąci osad, jak ostatnio w szczepionkach na grypę, no to wycofują na wszelki wypadek cała partię w całej Europie, mimo że szczepionka działa i jest bezpieczna.
                • dziennik-niecodziennik Re: prevenar13 09.11.12, 11:00
                  > Szkoda tylko, że przychodnie o tym nie wiedzą i każą nam za nie płacić, nie? tongue_out

a nieslusznie. wczesniakom ponizej ktoregos tam tygodnia jak najbardziej nalezy sie darmowe szczepienie...
    • toslawa Re: data ważności szczepionki jako leku 09.11.12, 08:22
      www.farmaceutycznyportal.pl/komunikaty/prevenar-13-wstrzymanie-w-obrocie-oraz-stosowaniu--10180.html
      Mój też dokładnie 6 dni po tym szczepieniu trafił do szpitala, oprócz Zak. ukł.moczowego, nagle wykryto szmery w sercu i jakieś nadźerki w buzi. No i jak opetany darł się przez 3 h.
      Gdzieś doczytałam że w Partugali po tym szczepieniu zmarło 6-mc dziecko
      • toslawa Re: data ważności szczepionki jako leku 09.11.12, 08:24
        Ja sprawdziłam w ksiązece serie szczepionki i to ta sama. teraz byliśmy szczepieni już inną (jeszcze nie wiedziałam że tatma była wycofana)Ciekawe że o takich rzeczach nigdy się w mediach nie dowiemy....
      • dziennik-niecodziennik Re: data ważności szczepionki jako leku 09.11.12, 10:29
        najbardziej wiarygodna w tym temacie jest ta strona. i jak tutaj spojrzysz to zobaczysz ze dana seria Prevenaru została nie wycofana, a wstrzymana i po przebadaniu dopuszczona ponownie do obrotu. czyli spełnia wszelkie wymogi jakości i bezpieczeństwa, i moze byc używana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka